vineri, 26 februarie 2010

Prajitura gresita

I-am spus asa pentru ca chiar am gresit-o.Reteta o am din caietul de retete al mamei si acolo ea o scrisese cam telegrafic si nu a trecut o procedura.Eu nepricepandu-ma la bezele ,deh,am facut o greseala tehnica,dar am continuat si a iesit prajitura asta,care e foarte buna.Sambata sau duminca am sa fac varianta initiala si am sa revin atunci cu explicatii.
Pana atunci incercati-o pe asta.



INGREDIENTE:

-3cani faina
-1 plic praf de copt
-6 galbenusuri
-1 varf de cutit de sare
-3 plicuri zahar vanilat
-2 1/2 cesti zahar pudra
-250g unt topit
-cate o fiola cu esenta de vanilie si rom
-coaja de la o lamaie
-1 borcan gem de zmeura
-9 albusuri
-150 g nuci prajite si macinate
-2 Lg (linguri) amidon de porumb

MOD DE PREPARARE
-se prajesc nucile in cuptor5-10 minute,iar dupa ce se racesc le maruntim in robotul de bucaratie si adaugam 2linguri de amidon de porumb si mixam bine,bine impreuna.(operatiunea asta eu nu am facut-o ca nu am stiut de ea,decat dupa ce a fost gata prajitura )

-Se freaca galbenusurile cu sarea,o ceasca de zahar pudra, 2 plicuri de zahar vanilat


-se adauga untul topit si esentele de rom si vanilie,coaja rasa de lamaie.


-faina se cerne si se amesteca in prealabil cu praful de copt,apoi se adauga in compozitia de mai sus si se mixeaza.


-se ia o tava ( a mea are 28x35 cm,dar merge pana la 40),se acopera cu hartie de copt,se pune aluatul rezultat in mijloc si se intindecu mana uda sau infainata,pe toata suprafata tavii.


-se pune tava in cuptorul preincalzit la 180*c si se lasa la copt timp de 10 minute.

-intretimp batem cele 9 albusuri de ou cu 1 1/2 ceasca zahar pudra,si un plic de zahar vanilat,ca pentru bezele,pana compozitia devine tare .
 
 

Aici e momentul in care am gresit.
 
In reteta initiala nucile nu trebuiau amestecate cu bezeaua,ci veneau presarate deasupra,ele trebuind zdrobite mai mare .Asa ca m-a descurcat matusa mea care mi-a spus ca daca vreau sa pun nucile in bezea atunci e obligatoriu sa le amestec foarte bine cu 2 linguri de amidon de porumb si apoi sa le pun in bezea si sa le amestec cu o lingura,nu cu mixerul.Altfel patiti ce-am patit eu,se fleoascaie toata compozitia,devine lichida.

 Deci nucile maruntite se amesteca foarte bine in robot cu cele 2 linguri de amidon si abia apoi le punem in bezea si amestecam cu lingura nu cu mixerul .
              
-dupa ce am scos tava cu foaia din cuptor,lasam la racit ,dupa care ungem foaia cu gemul si turnam amestecul cu nuca si bezea peste.
 

 


-se pune astfel tava in cuptorul racit la 150* C si se tine acolo pana e bezeaua capata o culoare aurie-maronie deshis. 
Atentie ca temperatura in cuptor sa nu creasca,s-o mentineti la 150 de grade,mai putin poate sa fie mai mult nu.Cam 45 de minute dureaza operatiunea asta.

-dupa ce se scoate prajitura din cuptor,se lasa la racit si abia apoi se taie si nu se acopera.


9 comentarii:

  1. eu zic ca arata chiar foarte bine si daca zici ca a mai fost si gustoasa atunci inseamna ca a fost prefect.breveteza reteta .pup

    RăspundețiȘtergere
  2. am brevetat-o ,gata ! si sa stii ca e si buna intr-adevar ca altfel nu as fi postat-o.am sa revin cu pozele pe duminica sau luni.

    RăspundețiȘtergere
  3. un premin te asteapta la mine pe blog.pup

    RăspundețiȘtergere
  4. inca un premiu...te astept sa-l ridici

    RăspundețiȘtergere
  5. une gourmandise qui ne se refuse pas excellent
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  6. Pansy, reteta nu e de loc gresita. Si eu am o reteta asemanatoare(difera nr de oua si gemul)si amestec bezeaua cu nucile. Mai e o diferenta! Le pun pe toate in tava de la inceput, nu coc blatul cu gemul inainte. Prajitura mea se numeste Figaro.

    RăspundețiȘtergere
  7. mari,la mine e gresita ,ptr ca trebuia sa iasa precum prajitura capricii si am inteles eu gresit,ca mama e cam telegrafica in retetele ei si eu nu am avut experienta in lucrat cu albusul si a iesit asta.de aia zic ca e gresita.o mai fi gresit-o si figaro asta al tau.!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...