luni, 12 aprilie 2010

Prajitura caramel-varianta mamei



Si reteta asta o am din caietul cu retete al mamei.Este delicioasa.

Ingrediente:
Ptr.foi:

400 g faina
200 g unt,margarina sau untura
2 1/2 Lg (linguri) zahar
1/2 pachet praf de copt (o lingurita)
2 galbenusuri
zahar vanilat,coaja rasa de lamaie
smantana sau iaurt,cat cere aluatul,cam 3 Lg (linguri)

ptr.crema:
250 g zahar
100 ml cafea concentrata
0,5 l lapte
5 Lg faina
200 g unt
150 g zahar praf
2 pliculete cu zahar vanilat
1 galbenus

 MOD DE PREPARARE:








-Se framanta ingredientele ptr foi,dupa care aluatul rezultat se imparte in 3 parti egale.






--Se intinde fiecare parte cu sucitorul la dimensiunea dorita si foaia se coace pe dosul tavii,pe hartie de copt,rezultatand 3 foi.


-Cuptorul trebuie sa fie incins la inceput,dupa care se lasa focul la mediu spre mic.timpul de coacere este cam de 15 minute,foaia trebuind sa ramana alba la culoare si nu bronzata. Mie mia iesit cam bronzata pe margini. Dar nu-i nici o problema.


Pentru crema, se caramelizeaza 250 g zahar,dupa care se stinge cu paharul de cafea ,(turnati cafeaua cu grija,cate putin ) se amesteca si se fierbe pana la totala dizolvare a caramelului.


Se pregatesc vasele pentru bain marie , se amesteca laptele cu faina,apoi se toarna usor peste caramel si se pune la bain marie,amestecand mereu,pana ce crema se leaga.Dupa aceea se lasa la racit.


Separat se freaca untul spuma cu 150 g zahar si zaharul vanilat ,dupa care se adauga crema de caramel cate putin,continuind mixarea.La sfarsit se adauga un galbenus de ou.
Se monteaza prajitura ,ungand prima si a doua foaie cu crema.ce-a de-a treia foaie se preseaza usor si se pudreaza cu zahar praf amestecat cu zahar vanilat.Se lasa 24 de ore intr-o incapere mai racoroasa,acoperita (sau la frigider) dupa care se poate taia.


14 comentarii:

  1. Buna prajitura, s-a notat...Arata de milioane!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un gâteau délicieux.
    J'en aurai bien goûté une tranche.
    A bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  3. intr-adevar e foarte gustoasa si tine mult .chiar gustul e mai intens dupa ce trece vremea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow ce bine arata si cred ca e tare buna!
    Nu stiu cind ajung,dar am notat reteta si am s-o incerc!Iti doresc o saptamina frumoasa!xxx

    RăspundețiȘtergere
  5. Incearca-o ca merita,draga Carmen.

    RăspundețiȘtergere
  6. pansy la ce retete delicioase ai postat din caietul mamei tale sunt sigura ca ai avut o copilarie foarte fericita in ce priveste mancarea.eu ador caramelul cred ca o astfel de crema merge si pentru imbracat tortul ,nu?
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. sigur ca merge crema si pentru tort.

    RăspundețiȘtergere
  8. bunnn acum te invit sa iti ei umbrela si sa vii sa culegi o ploaie de premii.pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. a mamei, a tatalui... nu conteaza, arata de mor...de pofta :D

    RăspundețiȘtergere
  10. bunnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaa, abia astept sa o fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  11. WOWOW!!! Ce bine arata,una si pentru mine mai ai?Te invit cu mare drag sa ridici cateva premii de pe blogul meu,te astept,pupicei

    RăspundețiȘtergere
  12. tu me tente beaucoup avec cette gourmandise, c'est parfait pour moi
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  13. Vai de viata mea !

    Prajitura pe care o iubesc !
    Si mama o face .E sublima,se topeste in gura.
    Cine m-a pus sa ma uit ......

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...