duminică, 25 aprilie 2010

Tajine de pui cu legume si masline


Tajine este un fel de mancare marocan ,care si-a imprumutat numele de la vasul in care se gateste.Acest vas din lut,este format din doua parti: o baza de forma unei farfurii adanci si un capac tronconic,prevazut cu o mica gaura,pentru a lasa sa scape o parte din aburi.Gatirea in tajine se face in niste suporti speciali, la o flacara foarte mica, sau la cuptor (vasul fiind din lut ).
Iata un exemplu de pe strazile Marrackesh-ului :


In afara de tajinele obisnuite din lut,sunt si tajine decorative,din portelan ,folosite la prezentarea mancarii la masa:



Acuma dupa ce v-am povestit despre vas sa va spun si ce am gatit eu,ca intr-o tajina,folosind insa vasele mele zepter.Voi puteti gati acest fel de mancare intr-un vas de lut,ca cele folosite pentru sarmale sau intr-un vas roman sau in final in orice vas vreti voi.Tajinele astea sunt un fel de tocana de legume cu carne (pui,miel mai ales sau vita) ,cu condimente specifice,gatite la foc mic sau in cuptor.Dar sunt si tajine dulci gatite din carne cu fructe.

INGREDIENTE 

-8 pulpe de pui (dezosate,am folosit eu)
-2 cepe mari
-4 catei de usturoi
-2 morcovi mari
-1 pastarnac
-6 cartofi medii
-1 conserva de rosii decojite si taiate cuburi
-o mana buna de masline fara samburi
-zeama de lamaie
-ulei
-sare,piper
-3-4 Lg (linguri) de Ras El -Hanout (un condiment specific marocan  pentru tajine si cus-cus )
In lipsa acestui condiment puteti folosi:
3 Lg praf de curry caruia sa-i adaugati,
1 lg(lingurita) boia dulce,
1 lg coriandru macinat,
1/4 lg scortisoara macinata ,
un cuisor pisat si o boaba de cardamom pisata si ea.

MOD DE PREPARARE:

Carnea se presara cu o lingura de ras el-hanout si se lasa la rece pentru circa o ora.
Intretimp se pregatesc legumele: se toaca ceapa, iar morcovii,pastarnacul si cartofii se curata si se taie pe lung.
Maslinele se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa asa.

Carnea se frige cate 2 minute pe fiecare parte pentru a caata o culoare usor aramie,dupa care o scoatem deoparte.

In vasul in care am fript carnea,adaugam putin ulei si calim ceapa .Cand devine translucida amestecam cu o lingurita de condiment.Scoatem ceapa din crtita si o lasam deoparte.

Pe fundul cratitei punem putin ulei,apoi asezam morcovii si pastarnacul,un catel de usturoi feliat si presaram sare,piper si condimentul minunat.

Apoi asezam feliile de cartofi,al catel de usturoi feliat,sare,piper si condiment.


Peste cartofi varsam cutia de rosii decojite si apoi punem ceapa tocata,usturoi,sare,piper si condiment.


Si peste toate asezam carnea pe care o presaram din nou cu condiment.


Punem capacul,in cazul meu combibolul intors cu gura in jos si dam drumul la foc,10 minute la foc mare,apoi reducem focul la minimum.Sau bagati vasul in cuptorul incins la 200 *.
In vasele mele gatirea a durat cam 45 de minute.La cuptor dureaza cred ca ceva peste o ora.In orice caz,dupa 35-40 de minute veridicati starea natiunii.
Cu 5 minute inainte de a fi gata,adaugati maslinele cu zeama de lamaie cu tot si stropiti totul cu  o lingura de ulei.
In tot acest timp in vas nu se amesteca.

Se serveste cu cus-cus,orez sau ca atare.


22 de comentarii:

  1. un deliciu culinar aceasta mancare dar si vasele tale zepter merita laudate.imi este sincer ciuda ca nu am cumparat dar cu prima ocazie repar greseala.pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Mancarica sigur e buna,dar pe mine m-au incantat vasele tale,foarte frumoase si interesante,cu capacul acela tuguiat,n-am mai vazut,pup!o saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gbriela nu stiu daca in tara se gasesc vase de ale dar ce iti pot spune e sa iti ei o vacanta in maroc si poti gasi ce vrei inclusiv vase de alea sunt specific marocane, in plus o sa vezi ca e o tara frumoasa eu in fiecare an concediu mi-l iau in maroc e ceva de ne descris

      Ștergere
    2. se gasesc acum in romania tajine din ceramica marca emile henry,merg si pe foc deschis,adica pe flacara aragazului,dar sunt cam scumpe.depinde de marime http://www.pentrugatit.ro/index.php?categoryID=159

      Ștergere
  3. de cand pandesc sa-mi iau o tajina din asta! alea decorative sunt jos palaria... n-am nici tajina nici zepter! te invidiez tare ca faci multe bunatati!:D

    RăspundețiȘtergere
  4. imi pare rau acum ca nu mi-am luat si o tajina de lut,da'am zis ca io n-o sa gatesc la spirtiera.da'am vazut la BD-ana,una dintr-o ceramica ce suporta ochiul aragazului.e faina,da'cam scumpa.e o ceramica emile henry si se gaseste si in romania.

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca zepter si-a inventat cratitile pornind de la ideea de tajine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bunatate ai pregatit aici draga Pansy si eu gatesc multe tajine, cred ca ai vazut, cred ca sunt tare conservatoare din punct de vedere al mancarilor preparate la foc mic sau la cuptor. Cred ca trebuie sa facem un baieram....gatesti saratele ca gatesc pe cele dulci?! Pupic

    RăspundețiȘtergere
  7. Un très bon tajine.
    Bravo Pansy et bonne semaine.

    RăspundețiȘtergere
  8. oh ma chère pansy l'odeur de ton tajine passe à travers l'écran il parait très savoureux et bien parfumé, bravo pou ce superbe plat
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  9. Mdaaa, deloc spectaculoasa, ci foare spectaculoasa. E prima data cand citesc despre tajine. Super si mersi. Am mai invatat ceva.

    RăspundețiȘtergere
  10. e foarte buna,pare foarte aromata dar de fapt nu e .merita s-o incercati ,folosind orice vas.dar cand bagati la cuptor,acoperiti-l cu o folie de aluminu in care faceti o mica gaura sa mai scape ceva din abur pe acolo.si sa nu amestecati mancarea o data facute straturile.se pate face cu orice fel de legume,cele cu timpul mai lung de gatire le puneti la fund.e de preferat morcovi sa fie primul strat pentru ca chiar daca se prinde putin de fund,nu vor avea un gust dezagreabil si nici nu vor da mancarii acest gust.

    RăspundețiȘtergere
  11. merci nadjibella,merci fimere.c'est la premiere fois que je fait moi meme une tajine.elle est tres reussite,elle semble a ce que j'ai mange au maroc.j'en suis fiere.

    RăspundețiȘtergere
  12. doua premii dragute te asteapta sa le ridici .pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Pansy, te astept la cules de premii.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. fetelor vin sa le iau acum.va multumesc !!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. foarte frumos vas ai! si mancarea arata de vis,
    imi ploua in gura rau de tot!

    RăspundețiȘtergere
  16. ce fain e vasul!!! am votat reteta,pwp;ony de pe bucataras

    RăspundețiȘtergere
  17. multumesc ony,dar dupa cum merge treaba trebuie sa votezi calamarii ca astia mai au o sansa.mancarea e intr-adevar foarte buna.poate fi gatita la cuptor,la foc incet in orice vas acoperit la inceput iar la sfarsit descoperit pentru putina crusta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...