marți, 6 aprilie 2010

Tort Pansy



Asta e un tort foarte bun,care il facea mama intotdeauna numai de ziua mea,asa ca l-am numit tort Pansy.Este un tort de portocale,asa scrie in caietul mamei.

Ingrediente:
-ptr.blat:
-6 oua
-120 g zahar
-120 g faina
-1 pliculet praf de copt
-coaja rasa de la o portocala
-2 plicuri zahar vanilat

ptr.sirop:
-150 g zahar
-zeama de la o portocala
-250 ml apa

-1/4 baton vanilie

ptr.crema:
-5 oua
-5 foi de gelatina
-250 g zahar
-500 g frisca
-2 linguri coaja zaharisita de portocala (esentiala )
-esenta de rom (ca sa nu spun 50 ml rom ,ca asa era in reteta mamei)
-2 plicuri zahar vanilat

ptr glazura de jeleu:
-250 ml suc natual de portocale
-4 linguri de zahar
-1 plic de gelatina Ruf (sau 3 foi de gelatina )

Glazura de jeleu am adaugat-o eu,nu era in reteta mamei.Deci se poate si fara

Frisca pentru ornat,cam 0,5 l

MOD DE PREPARARE;


Cele 6 abusuri se bat spuma,apoi se adauga zaharul praf in ploaie si se bat impreuna pana se intareste compozitia.


Se adauga pe rand galbenusurile,coaja de portocala si faina cernuta si amestecata in prealabil cu praful de copt.


Forma de copt se imbraca cu hartie de opt si se toarna compozitia de blat,dupa care se da la cuptorul incins la ,250*,timp de 10 minute,apoi se scade temperatura la 200 * pentru alte 10-15 minute,pana aluatul se desprinde de margini .


Crema se face la bain marie:cele 5 oua amestecate cu zaharul si gelatina (inmuiata in prealabil vreo 10 minute in apa ) se fierb,amestecand continuu,pana ce se leaga crema,lingura ramanand glasata .
Se adauga coaja de portocale zaharisita,(daca nu aveti,cu o zi inainte ,taiati cu cutitul de legume coaja de portocala,numai partea portocalie,taiati-o patratele, amestecati-o cu zahar si lasati-o asa pana a doua zi)iar dupa ce crema s-a racit se adauga frisca batuta si romul.
Ptr sirop se fierbe zaharul cu apa si vanilia pana ce se leaga siropul.la sfarsit se adauga zeama de porocale si se da la rece.
Asamblarea tortei:





blatul,dupa ce sa racit se taie in 3,se insiropeaza  cu sirop si se unge cu crema fiecare .Peste ultimul strat de crema se adauga glazura de jeleu facuta conform indicatiilor de pe plicul de gelatina,din 250 ml suc,3-4 linguri de zaharsi binenteles gelatina.Se lasa la rece sa se intareasca glazura,apoi se orneaza lateralele cu frisca.




18 comentarii:

  1. Ce bine arata si ce gustos trebuie sa fie..................pot sa iau eu sectiunea?
    Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
  2. draga mea Pansy am venit la cules premiile dar m-am blocat pe tortul asta.pot sa culeg si o feliuta de tort (macar virtuala) o data cu cele doua premii pentru care iti multumesc din suflet?
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine arata...cred ca este delicios. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pansy mon amie, ton gâteau est magnifique et doit être délicieux.
    A bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce m-a emotionat cand am vazut tortul tau! Chiar azi fetita mea a inventat o prajitura cu numele ei.Si mi-a descris-o, pe etape,asa ca inteleg ca si pentru tine acesta e un tort foarte special.
    Violet, neviolet,azi mi-a placut mult ce am gasit la tine."Sui", sa-l mai admir un pic!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow!!! ce tort frumos,arata chiar foarte bine,vezi tu!eu nu am rabdare sa stau sa decorez torturi,mi se pare foarte greu,pupici dulci asa ca tortul tau!yammi,yammi!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte frumos si...daca are portocate sigur e si gustos!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pansy draga, ce poate fi mai bun decat reteta mamei, decat tortuletul facut cu atat drag, mai intai de ea pentru tine, apoi de tine cu gandul la ea, trebuie sa aiba un gust minunat, iubesc mult portocalele, asa ca l-am notat...si am sa-l fac cu gandul la tine, pupicei

    P.S. raspunzand la un comentariu...Noroc ca nu am fi in compatibilitate totala, caci ar fi monoton ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie imi place tot ce e cu citrice.
    Lamaie,portocale, mandarine,.....
    Apropo de glazura.Mie ultima data mi s-a scurs pe linga inelul de metal al tortulu si crema si a ajuns "la fund" :)
    Stii ca glazura curge cand e calda.Habar nu am ce am gresit .

    RăspundețiȘtergere
  10. ton gâteau est très gourmand, et magnifiquement bien présenté je te dis un grand bravo
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  11. arata suuuuper!! si cred ca si super bun. si eu fac unul d eporto asemanator care este de fapt chiar preferatul meu.

    RăspundețiȘtergere
  12. lia draga,tortul meu are ultimul strat crema,si am intins bine crema pana la inel,ca sa nu se scurga jeleul pe langa.nu-ti mai povestesc cum am facut prima data tortul asta cu glazura de ziua lui tudor,cand nici nu s-a intarit glazura,ca gresisem numarul de foi de gelatina,in loc sa pun 3 am pus 2.acuma fac cu gelatina de la ruf,praf,cu asta nu dai gres plus ca se incheaga foarte repede.

    RăspundețiȘtergere
  13. va multumesc fetelor pentru aprecieri.
    merci fimere et nadjibella.

    RăspundețiȘtergere
  14. Merci muly Pansy,nici tortul tau nu e de lasat...Aroma de portocala la tortul facut de mine ,este foarte puternic si din cauza gemului de portocala cu care se unge blatul....crema nu mai zic...merge mancata chiar si asa....te pup si o saptamana minunata in continuare...

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata minunat tortul!
    Pansy, multumesc frumos pentru urari,premii, scuze ca sunt intarziata dar am avut o perioada tare aglomerata.
    Sa ai o saptamana frumoasa!
    Flori

    P.S ce de bunatati ai facut! eu am fost o rasfatata de Paste, a gatit mama aproape tot!

    RăspundețiȘtergere
  16. ochisori,si tortul asta are o aroma puternica de portocale,fiind insiropat cu sirop natural de portocale.tocmai de aceea am zis ca sunt esentiale cojile confiate de portocale in crema.

    RăspundețiȘtergere
  17. esti o fericita ,flori ! din pacate mama mea nu mai stie sa gateasca,ea care a fost o bucatareasa desavarsita.excela in dulciuri,demential ii ieseau,era faimoasa printre prietenele si cunostintele ei.din pacate acum are alzheimer.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...