vineri, 7 mai 2010

iata un articol interesant

Articolul l-am preluat de pe site-ul asta ,soim.ro, mi s-a parut interesant,data fiind situatia .Mogulu' o zice

Dinu Patriciu: Excelenţă, am belit-o!

Postat de admin acum 10 ore (http://www.adevarul.ro)
Share 
Statul trebuie să gestioneze cât mai puţin din banii pe care societatea îi produce.

Acum mai bine de un an, în 13 februarie 2009, într-un comentariu, îi numeam pe reprezentanţii FMI „consultanţi pentru coşciuge": „Pierdem vremea consultându-ne cu misiunea FMI şi le ascultăm plecaţi diagnosticul... stăm cuminţi până ne iau măsurile pentru coşciug. Din aproape o sută de ţări consultate şi finanţate de FMI în ultimii 40 de ani, peste jumătate au rezultate mai proaste decât media creşterii economice globale, o cincime au PIB-ul semnificativ mai mic, ba câteva şi l-au redus chiar sub jumătate. Trei au trecut prin războaie civile. Politica fiscală de austeritate şi măsurile draconice de stabilizare au dus peste tot la tensiune şi sărăcie".

Apoi, în 6 martie 2009, vorbeam despre necesitatea schimbării filosofiei fiscale: „Să nu privim bugetul cu ochi de contabil, ci ca pe un plan de afaceri. Atunci, ponderea lui în PIB va putea scădea de la peste 35%, cum a ajuns astăzi, la sub 20%, cum ar fi rezonabil... Ne pregătim din nou să cerşim o finanţare publică... În loc să stimulăm capitalul privat, vrem să ne finanţeze cei care au pus frână economiilor emergente mai mult de jumătate de secol. Credem că e suficient... Birocraţia românească nu simte economia de piaţă, dar e perfect compatibilă cu birocraţia marilor instituţii financiare. Prin ea îşi legitimează incompetenţa sau lipsa de curaj".

Continuam în articolul următor, în 13 martie 2009: „Resursele (...) sunt cele ce ţin de voinţa politică, de la vânzarea a ceea ce a mai rămas la stat până la concesionarea lucrărilor publice".

Sugeram apoi legarea monedei româneşti de dolar, manifestându-mi neîncrederea în euro. Această măsură sileşte guvernele să reducă drastic cheltuielile bugetare şi să restructureze administraţia. „Resursele energetice şi materiile prime le importăm în mare măsură în dolari şi, pe de altă parte, mulţi analişti prevăd că Europa continentală va ieşi mult mai greu şi mai târziu din criză faţă de concurentele ei anglo-saxone. De altfel, politicile băncilor centrale din SUA şi din Anglia sunt orientate spre măsuri privind stimularea creşterii economice, cele ale Băncii Centrale Europene şi ale băncilor naţionale, pe care noi le preluăm mimetic, sunt motivate de menţinerea echilibrelor macroeconomice. Sunt două filosofii diferite. (...) În interiorul Europei se acumulează dramatic tensiunea. Cei mari sunt gata să-i strivească pe cei mici, săracii care creşteau mai repede... Eu, unul, ca manager, ştiu că am fi cu toţii mai eficienţi în a crea prosperitate pentru toată societatea românească, chiar în timp de criză, având o monedă fixă într-un mediu fiscal prietenos, cu taxe egale sau mai mici decât ale vecinilor noştri".

După două săptămâni ceream micşorarea taxei unice la 10% şi a TVA la 15%. Schiţam câteva caracteristici pe care trebuie să le aibă un program de redresare. „Mentalitatea feudală a birocraţiei actuale pune mai presus de interesele cetăţenilor «interesele statului» şi ne face să fim orbi la adevărata nevoie a societăţii româneşti, nevoia de a ieşi din haosul legislativ şi administrativ. Statul (...) ar trebui să reformeze sistemele prin care îşi controlează investiţiile. De exemplu, să renunţe la sistemul de licitaţii de stat şi să externalizeze către instituţii private întreg sistemul de achiziţii publice. Nu numai autostrăzile costă zeci de milioane/km, ca nicăieri pe lumea asta, ci şi fiecare pastilă pentru oamenii bolnavi sau computer nefolosit pe biroul unui funcţionar sunt nemăsurat de scumpe. Credem că statul trebuie să fie implicat în acordarea unor servicii, cum ar fi de exemplu transportul gazelor şi electricităţii sau întreţinerea infrastructurii de transport feroviar, care ar putea fi privatizate imediat. Statul produce energie electrică. Aici chiar am înţeles greşit lecţia economiei de piaţă. Monopolul producţiei şi liberalizarea comerţului se bat cap în cap. Statul mai are o hibă. Teama lui de hoţi e mult mai mare decât încrederea în cetăţeni... Controlorii puşi să păzească bostănăria fură pepenii cu sacul. Inerţiile retrograde ne duc la împrumuturile condiţionate. Am auzit şi absurditatea că ele ne-ar impune ordine, ne-ar disciplina într-un fel. Ordinea rezultă din acceptarea de către cetăţeni a contractului lor cu statul minimal şi puternic".

Toate acestea sunt valabile astăzi. Statul trebuie să gestioneze cât mai puţin din banii pe care societatea îi produce. Statul trebuie reformat prin dereglementare, debirocratizare, descentralizare decizională şi financiară. Am susţinut că astfel se poate reduce cu 4/5 aparatul administrativ. Am scăpa astfel de corupţie, de cohortele de nepoţi flămânzi din administraţie, de suficienţa semidocţilor transformaţi de toate partidele în politicieni. Fantome ridicole se apelează între ele „excelenţe" (domnule ministru, excelenţă, facem o afacere?) sau chiar „sire", atât de regală îşi consideră poziţia. Unii mai engleziţi se cheamă „sir" (am auzit odată expresia „Să moară mama, sir!"). Şi oamenii aceştia se împrumută în numele nostru! Aşezaţi-vă liniştiţi în coşciuge şi nu provocaţi panică!

DP

7 comentarii:

  1. nici mie nu-mi arde! nu-mi arde de nik de fapt!:))rasu-plansu!

    RăspundețiȘtergere
  2. pai mi-e rusine sa le postez !si ma mai si incadrez la toate categoriile.

    RăspundețiȘtergere
  3. O fi vreun microb ceva :)) ca nici mie.. :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba chiar o sa postez, cat inca nu ni se taie curentul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iată-mă, am sosit!
    Sinceră să fiu, eu am schimbat macazul şi postez altceva decât reţete.
    Îi dau dreptate pe deplin mogulului! Ne-au adus în sapă de lemn, guvernanţii ăştia nepricepuţi şi hrăpăreţi!

    RăspundețiȘtergere
  6. gata fetelor,hai sa trecem la treaba.om trece noi cumva si peste astea,sau pe langa astea,dupa caz.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...