sâmbătă, 26 iunie 2010

Guacamole si un fel de buritos cu guacamole

Guacamole este un piure mexican gros si zemos de avocado ,in mod obisniut amestecat cu lamaie,rosii,ceapa sau usturoi,ardei iute (in varianta rosie si cu ardei dulce) si condimente.Poate fi si o varianta fructata,adica amestecat cu anumite fructe.
Istoria spune ca spaniolii ,in anii 1500 i-au vazut pe azteci mancand ahuacamolli ( "molli" insemna piure iar "ahuaca" desemna testiculele si fructul  de forma testiculelor,care este avocado .De aici si legenda ca guancamole ar fi afrodiziac).
La ce folosim guacamole ? il putem manca cu tortilla chips ,care au aparut si la noi in magazine (dar ni le putem confectiona singuri din lipie arabeasca de exemplu ) pe post de aperitive ,ca sos pentru buritos sau  tacos,care sunt un fel de shaorma,pentru sandwichuri si burgeri,sau la salata de pui cu guacamole.O sa vi le arat pe rand pe toate.
Avem mai multe feluri de guacamole : traditional, rosu ,fructat.
Incepem deocamdata cu reteta traditionala de guancamole.

INGREDIENTE ptr guacamole traditional :

-2 fructe de avocado coapte (sunt coapte cand degetul lasa o usoara urma in fruct.daca le cumparam mai verzi,ceea ce este indicat,adica sunt tari.le lasam sa se coaca,controlandu-le in fiecare zi.Pe caldura asta se coc in 2 zile )
-1 rosie,preferabil prunisoara,ca e mai carnoasa si mai putin zemoasa
-1/4 ceapa rosie,maruntita fin
-1 ardei iute verde,curatat de seminte(aici vedeti cat de iute puteti manca ,atata puneti )
-1 mana de coriandru verde tocat (in lipsa se poate folosi patrunjel ,dar eu am folosit marar )
-sucul de la o lamaie verde,in lipsa merge si de la una galbena,dar mica.
-sare,piper

MOD DE PREPARARE:



-taiem pe lungime avocado in doua,dupa care prindem fiecare parte si le rotim in sensuri diferite.Samburele va ramane intr-una din parti,infigem cutitul in el si rotim usor si iese .




-apoi cu o lingurita scobim pulpa fructului si il stropim de indata cu zeama de lamaie,pentru ca se oxideaza repede si capata o culoare neplacuta.
-cu o furculita zdrobim grosier pulpa,apoi adaugam ceapa fin maruntita,rosia scobita de seminte si cu pulpa taiata cubulete,ardeiul iute,verdeata si potrivim de sare si piper.Eu am folosit si un condiment pentru guancamole ce il aveam primit de la o prietena americanca.
-se acopera bine cu o folie de pastic si se da la rece 30 de minute.dupa care se serveste.
-cine are posibilitatea sa conserve in vid,poate pastra pasta mai mult de 24 de ore.Totul e sa nu se oxideze,adica sa-si schimbe culoarea in maro.Ca la banane.Nu mai este aspectuos.
Eu am servit aici cu tortilla umpluta cu guacamole, snitel de pui,parmezan,adica un fel de buritos.







20 de comentarii:

  1. Olá preciosa amiga PANSY;

    Eu amo abacate!!!
    Guacamole é uma delícia é preparo com abacate.

    Muito obrigado, muchas gracias PANSY por publicar o PRÊMIO de PECADOS DA MESA!
    Eu estou muito feliz!!!

    Muito obrigado ROMÊNIA!!!
    O idioma do BRASIL e da ROMÊNIA tem origem no latim!!!

    Beijo!
    Beso!!
    Maria Paula

    RăspundețiȘtergere
  2. Vad ca tu te impaci bine cu schimbul trei!
    Interesanta reteta ta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Woww ce bine arata ,super reteta.Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Maria Paula,estou muito animado sobre a sua amizade

    RăspundețiȘtergere
  5. Mari,drept e ,ca mai mult in schimbul trei activez aici.

    RăspundețiȘtergere
  6. judy,viu acuma,dar am sa-l public mai incolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pansy querida amiga uiero sacarte de un error. Yo soy ARGENTINA que vive en Chile país al que quiero mucho.
    Besos
    Annie

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. nuj ce e si cu avocado asta,nu am gustat un asemenea fruct pana acum 2 zile cand am cumparat unu de la cora,am gustat si nimik,nu era nici dulce,nici acru,nici sarat nici nimik,nu avea niciun gust,poate era prea vechi sau necopt in orice caz nu mi-a placut deloc...chiar nu stiu ce sa zic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am o reteta de salata de avocadso ,care mie personal imi place mai mult decat guacamole:
      inceputul e la fel.se taie ,se scoate samburele ,se toaca cu furculita,se adauga un ou fiert tare tocat si el marunt impreuna cu avocado,ceapa alba tocata marunt,zeama de lamaie,sare piper.asta e reteta noastra israeliana

      Ștergere
  11. ceva curios se intampla.eu scriu una si aici apare alta !

    RăspundețiȘtergere
  12. glodie,avocado asta ,e cred ,ca si rosia.o fructo-leguma.cand e copt si il apesi,ramane urma,ca la piersica.cat despre gust,si mie mi se pare bun in combinatie cu altceva,gen guancamole,sau branza (roquefort de exemplu,sau branza de vaci simpla si ceapa sau usturoi )desi am prietene in strainatate care mor de placere sa-l manance dimineata cu lingura.concluzia este ca trebuie sa-l amesteci cu ceva si devine foarte bun.pentru gusturile noastre,romanesti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Annie,querida amica virtual,gracias por las aclaraciones

    RăspundețiȘtergere
  14. mama ce bine arata,bine ca nu-s gravida,ca cine stie ce pateam,iti multumesc de premii,am sa caut ceva deosebit sa-ti trimit si eu catu meriti 10 premii pt ce realizezi,tu esti cea care mai impulsionat de la inceput,te pup dulce din suflet,fara linguseli

    RăspundețiȘtergere
  15. multumesc doinitza draga pentru aprecieri si ma bucur ca am putut face ceva,foarte putin, pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  16. superbe tortilla cela me semble succulent bravo
    bon week-end

    RăspundețiȘtergere
  17. am vazut de multe ori guacamole dar sincer n-am gustat niciodata.reteta este foarte simpla.pupici

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...