miercuri, 18 august 2010

Kashik berek shorba -Supa de coltunasi cu carne


Incep seria mancarurilor tataresti,cu o istorie prescurtata a acestui popor,cu atat mai mult cu cat chiar aici la mine pe blog a fost un comentariu inexact si inelegant, a propos de tatari.
Tatarii sunt un grup de popoare de origine mongolo-turco-turanica.E drept ca tatarii au fost printre ultimele popoare migratoare. In sec IX au participat la fondarea imperiului mongol a lui Gingis Han.Astazi diferenta fundamentala dintre mongoli si tatari e de religie.Mongolii sunt budisti lamaisti,iar tatarii musulmani suniti.
Tatarii si-au facut aparitia in istoria Europei la inceputul sec.XIII .Dupa valuri succesive,unii s-au asezat in tari ale Europei rasaritene: Romania, Bulgaria, Ucraina, Polonia.Curiozitatea este ca in Polonia , in câteva sate din apropierea așezării Bialystok, traieste o cominutate de tatari, singurii din această seminție care sunt creștini respectiv de religie romano-catolica.
Tătarii din Dobrogea numără aproximativ 20.000-25.000 de persoane și sunt urmașii tătarilor din hanatul Hoardei de Aur din Bugeacul si Crimeea învecinate colonizați aici.,ocupatiile lor fiind cele de agricultori si crescatori de animale.
Dintre asezările dobrogene, orasul  Medgidia, renumit pentru geamia sa “ Abdul Medgid “ are o concentrație însemnată de tătari autohtoni. În multe localități din județele Constanța și Tulcea se găsesc multe geamii. Unele dintre acestea au fost construite cu mulți ani in urmă, având valoare istorică (geamia din Mangalia), altele fiind construite mai recent, îndeosebi după Revoluția din '89.Geamia Esmahan Sultan din Mangalia este cea mai veche geamie din Dobrogea, datînd din anul 1456. În prezent aceasta face parte din patrimoniul cultural al statului si este in restaurare.

Noi am ajuns sa cunoastem tatarii prin minunatele noastre gazde de la 2 Mai, familia Soium,de care ne leaga o sransa prietenie. Anul acesta,i-am cerut doamnei Saide Soium,decana de varsta a familiei,sa-mi impartaseasca din retetele ei.Ea a pregatit.Eu am fost doar fotograf si ajutor de bucatar.P masura ce am sa fac si eu acasa,am sa pun si realizarile mele.
Din lipsa de diacritice,denumirea supei apare scrisa asa.O supa foarte gustasa si racoroasa,desi nu pare,facuta din zeama de carne si un fel de coltunasi umpluti cu carne de pui sau miel.

INGREDIENTE:
-aprox 4 l zeama de carne si oase de pui,vita,oaie sau miel

-2 cepe tocate marunt
-o ceasca mare de bulion
-sare ,piper
-300 ml iaurt
-2Lg ( linguri) menta uscata
-4 catei de usturoi zdrobiti



ptr foaia de paste :
-1 ceasca de faina
-1 ou
-apa
ptr.umplutura :
-0,5 kg carne tocata de pui,vita ,oaie sau miel
-1 ceapa mare tocata marunt
-sare,piper,MENTA

MOD DE PREPARARE:
-carnea tocata de pui,vaca,oaie sau miel se amesteca cu ceapa tocata marunt ,sare,piper,menta
Din cana de faina,ou si apa se face un aluat ca pentru taietei.
-se intinde o foaie ca pentru taietei,se lasa putin sa se usuce si se taie patratele cam de 4-5 cm si se umplu cu carnea tocata.
-intretimp se fierbe zeama de carne,dupa care se scot oasele din ea.







-ceapa se caleste in ulei si se adauga  bulionul,dupa care se adauga toate in supa si se da un clocot.se potriveste de sare

-se adauga si coltunasii si se fierb.
- iaurtul se amesteca cu cateii de ustuoi zdrobiti si menta
-la servire se adauga in farfurie, peste supa, iaurtul.
Este  o supa extrem de buna,trebuie sa ma credeti pe cuvant.Merita incercata !

18 comentarii:

  1. Foarte-foarte frumos,
    mi-au placut tare mult si prezentarea,
    si reteta. Si gazda din fotografie!
    Asteptam cu mare interes
    continuarea seriei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta aceasta ciorba,nici nu am mai mancat dar nici nu am mai auzit!trebuie sa fie foarte gustoasa!astept cu nerabdare si alte retete noi tataresti!o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Este extrem de gustoasa !da'cred ca,daca va e lene sa faceti foaia de pasta si sa le umpleti, merge facuta si cu ceva torteline cu carne sau ravioli (desi e drept ca alea n-au menta in tocatura )

    RăspundețiȘtergere
  4. am uitat sa spun ca totul cred eu ca e ca zeama de carne sa fie facuta din aceeasi carne cu umplutura coltunasilor si sa adaugati o extralingurita cu menta uscata in zeama.

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte interesanta reteta ,menta si usturoi,suna tare bine!
    ps:condimentele erau din nessebarul vechi,pansy!

    RăspundețiȘtergere
  6. une excellente recette aux parfums et aux saveurs variées, impossible d'y résister
    j'aime beaucoup l'idée
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  7. Super idee ai avut sa postezi retetele pe care le fac tatarii. Chiar sunt super curioasa de urmare, astept.


    BDana

    RăspundețiȘtergere
  8. draga mea Pansy observ ca ai revenit in forta.ai dreptate despre virusul din Pakistan dar din fericire nu m-a atins si nici apa nu m-a luat...inca.in schimb un stimabil donm virus,numit Casper parca l-a tins pe amicul meu calculatorul si din acest motiv am lipsit.sa stii ca mie chiar mi se pare delicioasa supa ta dar cam migalosi de "construit" coltunasii.pupici multi

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine te-am regasit.Arata tare bine supa cu coltunasi..n-am mancat in ciorbe/supe niciodata.Te pup si un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  10. alison,e tare gustoasa,merita incercata.cat despre nessebar ,am fost de mai multe ori acolo,ca imi place,dar io condimente n-am vazut.la anul o sa ma uit mai atent

    RăspundețiȘtergere
  11. sarah draga,daca va plac ciorbele poti s-o incerci ,cred eu chiar folosind tortellini sau ravioli cu carne,din aceea gata facuti,dar sa folosesti ca baza de supa,acelasi tip de carne cu care sunt umplute pastele.

    RăspundețiȘtergere
  12. paradisiaco,merci,la fel iti doresc si tie

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte frumoasa prezentarea.Cred ca este si foarte gustoasa , dar este si ceva de munca la ea, mai ales la coltunasi.....

    RăspundețiȘtergere
  14. asa pare,ca asa am zis si eu,dar acolo ,la o gargara a mers repede.nu stiu cand o sa-i fac acasa cum va fi,de aceea am spus ca ar merge cred si ceva tortellini,ravioli si sa faci zeama de carne din acelasi tip de carne din care sunt pastele cumparate.

    RăspundețiȘtergere
  15. chiar eram in cautre de supe si ciorbe noi,familia mea e mare mancatoare de asmenea bunatati si am zis sa le dau sa incerce si altceva si imi place mult aceasta reteta.

    RăspundețiȘtergere
  16. multumesc tatarman,te vizitez imediat.

    RăspundețiȘtergere
  17. Si noi suntem prieteni cu o familie de tatari din 2 Mai! ( nu lipsim nicio vara de a petrece 1-2 saptamani la mare)! la fel ca si voi, am fost fascinata de mancarurile lor traditionale ( cu care ne rasfata de fiecare data)! Cateva retete mi le-am insusit, altele si le-au pastrat ca secret de familie!

    RăspundețiȘtergere
  18. opfelia,poate ne intalnim la vara la 2 Mai.Gazdele, de fapt prietenele mele,sunt dragute si imi dau retetele lor.Atata doar ca mie imi place sa particip la o preparare,ca sa inteleg mai bine ce si cum.Ca la ei nu e cu cantitati ci totul e la ochi.asaca trebuie sa vad ca sa estimez si sa pot face eu insami retetele cu pricina.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...