luni, 27 septembrie 2010

Galusti cu prune (gomboti)

Vedeta incontestabila a inceputului de toamna,la noi in familie sunt galustile cu prune,numiti gomboti in Transilvania din ungureste(gomboc insemnand ca o sfera ).Este un desert comun spatiul est european : Romania, Ungaria, Polonia,Croatia si este unul din deserturile la care cu greu rezist. Adica nu prea rezist. Poate din cauza amintirii copilariei. Aluatul asta cu cartofi este cel mai gustos, desi e mai lipicios, mai greu de lucrat cu el, deci mai putin rapid. Dar se simte gustul de cartof, nu cel de faina si asta face diferenta.

INGREDIENTE:
-1 kg cartofi
-2 oua
-3 cani de faina
-1/2 lingurita sare
-aprox 32 de prune
-zahar 
-zahar vanilat
-1-2 lg scortisoara
-1/4 lg cardamom sau nucsoara
-ulei sau unt (eu folosesc intotdeauna ulei)
-pesmet

MOD DE PREPARARE:
1.Cartofii se fierb in coaja, apoi se lasa la scurs si racorit pana putem sa-i curatam fara sa ne frigem.Apoi pulpa cartofilor se zdrobeste bine ca pentru piure. Dupa ce s-au racit cartofii zdrobiti, se adauga ouale, faina si sarea. Se acopera cu o folie de plastic si se da la rece pentru cel putin 15 minute.
2.Intretimp taiem prunele atat cat sa putem scoate samburele si le presaram in interior cu zahar,,scortisoara si daca doriti , cu cardamom sau nucsoara.
3.Cu mainile infainate se ia cate o lingura de aluat si se aplatizeaza,apoi se pune pruna in mijloc si se inchide bine aluatul in jurul ei cat mai strans, ruland-o intre palme.Aluatul este cam moale, dar daca adaugati mai multa faina, nu va mai fi la fel de gustos si se va intari.

4.In timp ce formam galustile, se pune o cratita cu apa si o lingurita cu sare la clocotit. Dupa ce clocoteste apa, se aseaza usor galustile in apa, avand grija sa trecem usor o spumiera pe sub ele,ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei.

5.Se fierb la foc mare pana ce incepe sa fiarba iar apa, apoi la foc mijlociu spre mic, timp de 12-15 minute, pana incep sa se ridice la suprafata apei.
 6.Intretimp se pune ulei intr-o tigaie,se incalzeste si se adauga pesmetul pe care il rumenim.Noua ne place pesmetul mai rumenit.
 Se ia cu grija cate o galusca si se tavaleste prin pesmet,dupa care se aseza intr-un vas.
 Se pudreaza cu zahar si zahar vanilat.
 Se servesc calde sau reci. Eu le incalzesc mai nou in cuptorul cu microunde.

16 comentarii:

  1. Arata tare buni!!!Trebuie sa recunosc ca nu am facut niciodata,tot mama mea ai facea...ce dor imi este de acele vremuri!!!!Te pup,morosanca!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. vai pansy ce bine ar sa si pot lua cateva sa pap...ce zici?nu ar fi misto sa gatim si apoi sa ne plimbam una de la alta si sa gustam din toate...ne-am face cat "china" e drept! pup si o saptamana placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. JM,pai asta e problema ! eu ma intreb cum or fi fetele astea care fac atatea dulciuri minunate,mereu !sau familiile lor !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arata! N-am facut niciodata pana acum si a tot zis ca o sa fac, dar cred ca dispar prunele pana ma hotarasc eu

    RăspundețiȘtergere
  5. These prunes seem to be delicious.
    Big hug

    RăspundețiȘtergere
  6. Pansy, ai un blog delicios! Iti multumesc pentru comentariile tale si sa stii ca te-am adaugat deja in mica mea listuta!
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. vio draga mea ,se fac destul de repede si merita din plin sa le incerci.asta zic eu ca e aluatul cel mai bun desi e putin mai greu de lucrat,ca e lipicios,da'u faina la indemana sau cu un castron de apa sa iti uzi mana mereu merge.e tare gustos aluatul si nu se sfarama la fiert.

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc mult iulia.si mie imi place mult blogul tau.asa ca gand la gand cu bucurie.

    RăspundețiȘtergere
  9. imi place la nebunie acest desert, dar nu mai am rabdare sa il fac. am incercat odata sa fac si mi s-a imprastiat tot aluatul in apa cand le-am pus la fiert. de atunci nu am mai incercat. asa ca te rog da-mi si mie o portie ca tare bine arata:)

    RăspundețiȘtergere
  10. martinela draga,incearca reteta asta,cu cantitatile fix masurate si nu se poate sa dai gres.

    RăspundețiȘtergere
  11. Gand la gand cu bucurie tocmai am facut si eu zilele acestea galusti cu prune si inca nu am avut timp sa postez reteta!Arata foarte bine galustile!o seara minunata!pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. te pup si eu gabriela.tare mai sunt bune galustilea astea cu prune.

    RăspundețiȘtergere
  13. hola pansy,
    une recette delicieuse.. j'aime beaucoup
    bises

    RăspundețiȘtergere
  14. ce bine arata, trebuie sa ma incumet sa le incerc :D te pup, panselutzo :P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...