luni, 31 ianuarie 2011

Tort de nuca si cacao

Torta asta e tare buna.Fina,aromata si extrem de satioasa.Numai aventuri am avut cu ea.Am zis s-o decorez si eu cu multa aplicatie,drept care m-am apucat cu o zi inainte sa fac giumbuslucuri decorative de ciocolata,cum e moda.Vreau sa va spun ca mi-am blestemat zilele .A doua oara nu cred ca am sa mai fac asa ceva.Intai am incercat cu ciocolata zisa pe vremuri de menaj.As !!!Daca nu e ciocolata buna cu cacao multa,nici nu va apucati,ca figurile nu ies,ciocolata netopindu-se cum trebuie cu toata ciocolatiera care am folosit-o si care aduce ciocolata la temperatura care trebuie.De am zis ca mi s-a stricat aparatul.Asa ca dupa ce am umplut bucataria,vasele(ca de la ciocolatiera am trecut la bain marie) si pe mine insami cu ciocolata,m-am enervat,am aruncat tot si m-am dus sa cumpar alta ciocolata.Asa am devenit eu adepta decorarii minimaliste a torturilor.Poate va aduceti aminte si ce am patit anul trecut cu tortul de ziua lui Tudor.Da' pe vreme calda sa nu folositi ciocolata gen milka sau poiana,ca nu rezista la 25 de grade.Se topeste si se naruieste.Dupa parerea mea e sfanta ciocolata de menaj horeca.Nu m-au platit inca astia de le horeca ,dar parol,ca e competitiva.
Intre timp,am refacut-o si i-am dat o "fata" aratoasa, asa ca acum poza finala sper sa va inspire!

INGREDIENTE :
ptr blat:

-200 g nuca
-200 g zahar
-8 oua
-20-50 g cacao  ( eu am pus 50 g cacao de la darling neagra)
-1/2 ceasca apa
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja de la o portocala rasa
-1 fiola esenta de rom

ptr.crema :

-200 g zahar pudra
-400 g unt cu 80% grasime,neaparat
-50 g cacao
-1 ou
- o mana buna de merisoare sau stafide
-1 plic zahar vanilat
-esenta de rom

 MOD DE PREPARARE :

-untul se freaca spuma,( E FOARTE IMPORTANT CA UNTUL SA FIE DE 80% GRASIME,PENTRU CA ALTFEL SE TAIE CREMA(UNTUL ROMANESC CU 65% GRASIME CONTINE MULTA APA) SI TREBUIE SA MUNCITI LA RECONSTRUCTIA EI,PRIN INCALZIRE SI AMESTECARE RAPIDA)apoi se adauga,pe rand,zaharul,oul,esentele si la sfarsit cacaoa dizolavata cu 2-3 linguri de apa fierbinte.
-intr-o cratita se pun la fiert toate ingredientele blatului,mai putin ouale.Cred ca nu mai trebuie sa va spun ca aromele(zahar vanilat,esenta de rom si coaja de lamaie) le punem la sfarsit.Fierbem pana amestecul primeste consistenta unei smantani mai groase.Lasam la racit apoi adaugam galbenusurile unul cate unul,mixand.
-albusurile reci (se bat mai repede)  le batem spuma cu un varf de cutit de sare,dupa care il adaugam compozitia de blat de mai sus.
-ungem forma de tort cu unt,punem compozitia si o dam la cuptorul incalzit la 180 * C aproximativ 30 de minute,acum asta depinde de cuptor.Sfanta e proba scobitorii si in general cand e gata,aluatul se desprinde marginile formei.

-dupa ce s-a racit,taiem coca in doua.punem aproximativ jumatate de crema,dupa care punem a doua parte a blatului si ungem peste tot cu restul de crema.Decorati dupa preferinte.

Dar dupa parerea mea nu conteaza asta ,cat conteaza sa fie un tort bun.SI ESTE !!!! Asta pot sa garantez.
-iaca si ce a ramas dupa prima strigare

-asta-i felia voastra cu sampania aferenta !
Imi pare rau ca mi s-a stricat si aparatul de fotografiat,adica l-am scapat pe jos si a patit ceva obiectivul.Mai am un obiectiv da'cu ala trebuie sa fac poze din curte si e mai greu sa faca poze prin pereti.asa ca mi-am reluat vechiul aparat de fotografiat,da asta e tare sensibil la lipsa de lumina.Asa ca din o mie de poze abia reusesc sa aleg ceva care poate fi vazut.Reflectoare inca nu am, asa ca va trebui sa fac poze pe timp de zi.Ceea ce cu programul meu e destul de complicat.Adica atunci cand ajung sa fac poze e seara.Sa nu va inchipuiti altceva.fetelor pozele is de c... da'reteta merita incercata.Succes garantat!

14 comentarii:

  1. am vazut si mai urat decorate, sa stii. important e ca a placut oricum. te pusi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. giovanna,intretimp am refacut torta si evident ca acum,dupa cum se vede are o "fata" mult mai aratoasa.

      Ștergere
  2. Nici eu nu sunt experta la decorat. Dar daca dispare repede, sunt fericita.
    Si al tau cred ca a disparut la fel, nu-i asa?
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. decor-nedecor, daca are cacao si nuca, trebuie sa fie tare bun!

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa fi fost delicios,,,mmmm,,,,puppp!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. un gâteau bien gourmand comme je les aime, s'il te reste une tranche je viens la déguster
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  6. fetelor,multumesc pentru incurajari,da'de bun a fost foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
  7. nu conteaza pozele retetele ma intereseaza pe mine si asta-i gustos,la prajitura roz,n-ai zis tu ca-i albastra,e asa o scos telefonul,fa cu el,daca nu ai aparat ca ies si cu ceva mai putin sofisticat,nu-s pozele profesionale,ca n-am eu talentul asta,dar merg si asa si nici macar nu-i al meu ,e al fetitei :-))

    RăspundețiȘtergere
  8. doinitza draga esti un inger !

    danutza sa stii ca e tare buna si merita incercata,in pofida pozelor

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani, draga mea Pansy! Sa ai parte de lucruri minunate in noul an din viata ta, de arome nebanuite, de surprize neasteptate, de savori irezistibile si, mai ales, de oameni deliciosi! Nu-ti face griji pentru poze, dupa cum spune un prieten de-al meu, "poza-i moft, sa vezi realitatea!!" Nu ma indoiesc ca tortul a fost mai mult decat minunat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Margot draga,drept graiesti.Intai de toate multumesc din sufletul meu mic (asa ma alint eu) de urari.Apoi vreau sa spun ca am observat ca daca o reteta buna ,fara o poza corespunzatoare,nu e luata in seama(si o reteta buna nu merita asta).Dar am vazut si reversul.
    asa ca vorba aia cunoscuta a unui inaintas mai razboinic :a bon entendeur ,salut !

    RăspundețiȘtergere
  11. important e ca a fost bun,ca decorul nu mai conteaza!pupici!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...