vineri, 4 februarie 2011

Ischler

 Asta-i o prajitura din caietul mamei.Probabil ca este o reteta austriaca si este des intalnita in Transilvania ,mai ales de Craciun.Eu spun ca sunt de fapt niste biscuiti exceptionali si pentru ca sunt buni si pentru ca dureaza mult.
INGREDIENTE :
-150 g faina
-150 g unt sau 200 g margarina
-150 g zahar
-100 g nuci macinate
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de lamaie
-aprox 3-4 Lg smantana,atat cat sa iasa o coca consistenta ce se poate intinde.

ptr.crema:
-150 g unt
-100 g zahar
- 50 ml cafea esspreso.sau de care vreti,concentrata sa fie
-100 g nuca macinata
-esenta de rom

ptr glazura:
-1 Lg cacao sau ciocolata rasa
-2 Lg apa
-75 g zahar 
-50 g unt 

MOD DE PREPARARE :


 -framantam aluatul din ingredientele mentionate,,adaugand smantana pe rand si testand cu mana daca se intinde.Eu,facand prima data acesta prajitura,am fatamntat cu mana,ca sa-mi dau seama cata smantana trebuie,mai ales ca depinde de multi factori :faina,cata apa are untul,cat de uscate sunt nucile,etc.Sper ca nu v-am speriat ,ca nu e greu.Intr-o clipa e gata.Daca apesi cu mana si vezi ca se intinde aluatul ,e bine.Se acopera cu folie si se da la rece 30 de minute.Apoi se scoate se pune pe un plan infainat si se intinde foaia cam de 5 mm grosime.Unii o intind intre folii de plastic.La mine n-a fost nevoie,am dat cu faina si planul si sucitorul si a iesit foarte bine.
-se decupeaza apoi cu forme sau gura unui pahar,aveti grija sa fie formele pare,pentru ca ele se vor lipi cu crema 2 cate 2.
-prajitura initiala e rotunda,cam de 5 cm diametru.Eu avand formele astea pe care nu le incercasem inca,le-am facut de diferite forme.
-aluatul astfel decupat se pune pe o tava cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 200*,adica la temperatura medie, pana se auresc usor pe margini,timp de 15 minute.
-Intretimp facem crema batand untul spuma si adaugand restul ingredientelor.
-exista o varianta de ischler, la care in loc de crema  cu nuci ,se pune gem.

-dupa ce le-am scos din cuptor le lasam sa se raceasca,apoi le lipim doua cate doua prin intermediul cremei si le glazuram cu glazura de ciocolata,toata sau pe jumatate,sau cum vreti voi.
-mie mi se pare ca totul e mult mai rapid daca le faceti rotunde
-puteti face glazura de ciocolata neagra,alba, portocale sau cum vreti.Liber la imaginatie.Cele clasice sunt cu ciocolata neagra.
E mai mult de spus si de glazurat decat de facut restul !

17 comentarii:

  1. Ce bunatati ai facuttt,,,,mmmm,,,weekend frumos si pupiciii!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce-mi plac bunaciunile astea din caietul mamaei, asa cum le spui tu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai de cand n-am facut si ce bun e !
    Bine ca mi-ai adus aminte.
    Il pun pe lista de asteptare.

    RăspundețiȘtergere
  4. m-ai facut sa zambesc cu acele forme dragalase! caietul mamei intotdeauna ascunde cateva minunatii! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai de mine cat de bine arata si ce bune sunt!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce dezmat ciocolatos pe aici! :D

    RăspundețiȘtergere
  7. une gourmandise qui ne se refuse pas
    j'adore
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  8. Bad Ischler e o localitate in Austria iar reteta ai dreptate este una austriaca, si chiar foarte indragita! sunt delicioase prajituricile!

    RăspundețiȘtergere
  9. No, io stiam ca-s unguresti islerele astea, ca si io le-am facut...si-acum tin minte ca unguroaicele nu prea voiau sa dea reteta, tineau cu dintii de ea..ei, pana la urma am aflat-o. Crema e diferita, dar e faina. pup

    RăspundețiȘtergere
  10. Un premiu si doua lepse te asteapta la mine pe blog

    RăspundețiȘtergere
  11. fetelor am cam lipsit de pe aici ca am avut tot felul de treburi,asa ca nu am putut raspunde.
    zazuza,ma bucur ca ai confirmat provenineta prajiturii.sunt multe prajituri in transilvania,care au provenienta incerta in sensul ca ungurii si le aroga de multe ori,asta si a propos de ce spunea Liana.

    RăspundețiȘtergere
  12. medi draga,prajiturile care spun ca sunt din caietul mamei,chiar de acolo sunt.si de multe ori am probleme,(ea era o maiastra la prajituri,spun era,pentru ca acum are alzheimer si nu mai stie sa faca minunile care le facea),pentru ca retetele sunt aproximative,mai ales la modul de preparare.ea stia sa le dreaga cum trebuie,pentru ca efectiv avea talent.daca facea ceva nou si nu-i placea cum iese pur si simplu arunca,nu ca mine care incerc sa dreg busuiocul.eu stiu ce gust trebuie sa aiba produsul final.si innebunesc cand nu-mi iese ca ei,desi am urmat reteta cu strictete.probabil ca trebuie si zvacul ala care s-o faca nemaipomenita.

    RăspundețiȘtergere
  13. vio,esti grozava,cu copiii mici, am sa trec sa vad despre ce e vorba.ai toata admiratia mea !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. dragele mele,e un dulce rapid pentru hrana copiilor,a mamelor ce le ingrijiti,cu lapte sau ceai sau cafea .sau chiar ca pachetel la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  15. o reteta buna,multumesc pentru postare

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...