duminică, 19 iunie 2011

Antricot de vita cu condimente picante si sos de piper

Aceasta este o reteta conceputa de gaby de la gabriela's blog ,pentru concursul organizat de ea impreuna cu Bilancia, si dotat cu premii constand in rasnite de piper si sare Peugeot. Mai multe amanunte aflati vizitandu-i blogul. Reteta originala este cu muschi de vitel,dar cum vaca mea n-a facut vitel anul asta ,am folosit in loc, antricot de manzat,care tot un muschi este,dar de mai sus.In rest am respectat intrutotul reteta,care este extrem de generoasa si in ingrediente si arome.Reteta originala o gasiti aici .A meritat din plin incercarea.

INGREDIENTE :
- 1 kg de muschi de vitel (eu am folosit antricot ,nu muschiulet)
-500 g tagliatele
ptr marinarea carnii :
-1 ceapa
-2 catei de usturoi
-1 lg (lingurita) piper macinat
-1 lg praf chilli
-1/2 Lg (lingura) boia dulce
-2 Lg zahar
-2 Lg ulei
sos friptura :
-1 ceapa mica tocata
-2 catei de usturoi tocati
-1/2 Lg  boia dulce
-1 lg praf chilli
-1 lg praf de mustar
-4 Lg sos worchester
-100 ml bere
-4 Lg burbon wiskey
-2 Lg ulei
-1 Lg otet balsamic
ptr.sosul de piper verde:

- 100 ml vin alb sec
- 2 linguri de cognac
- 200 ml smatana de gatit (lichida)
- 1 lingurita mustar de Dijon, sau altmustar cu boabe
- 1 lingura boabe de piper verde din saramura, zvantate sau piper verde uscat si hidratat
- sare de mare
- piper negru proaspat macinat

MOD DE PREPARARE :
Intai se prepara marinata,amestecand toate ingredientele
-apoi se freaca bine carnea se inveleste cu o folie sau se pune intr-o punga si se tine in frigider peste noapte,la marinat.

-a doua zi se prepara sosul pentru friptura din ingredintele mentionate.amestecate si fierte timp de 10 minute.
Se scoate carnea marinata din frigider si fie se frige in cuptorul preincalzit la 150*C, ungand-o din timp in timp cu sosul,timp de 1 ora 30 minute sau daca o vreti mai patrunsa 1 ora 45 de minute.
Eu insa am facut friptura in vasul zepter:
-am incins cratita pana acul termocontrolului este aproape de intrarea in zona verde (cand nu mai poti tine degetul pe capac,ca te frige,cratita e pregatita pentru friptura).Punem friptura,capacul si tine-m vreo 2 minute,sa se inchida porii,apoi cand se desprinde usor o intoarcem pe partea cealalta si repetam figura.
-dupa care turnam sosul de friptura,punem capacul  si tot la 5-10 minute stropim carnea cu sos.Dupa 15 minute o intoarcem pe partea cealata.Dupa 30 de minute verificam cu un termometru temperatura carnii (sa fie 60 *C petru o friptura in sange )sau dupa experienta ficaruia,carnea sa fie moale dar elastica.Si gata !
-
Pana se odihneste carnea,fierbem tagliatelele al dente si preparam sosul de piper verde
-Vinul si cognacul se pun intr-un vas mic si sa dau in clocot cca 10 minute,fara capac,pana lichidul se reduce la jumatate.

-se adauga smantana,se da in clocot din nou si se adauga mustarul ,piperul verde intreg si piperul negru macinat,apoi se fierbe la foc mic pana ce se leaga sosul.
-mancam friptura aromata cu tagliatele fierte al dente si stropite cu sos de piper verde.Eu am pus si pe friptura,ca tare mai e gustos sosul asta !

12 comentarii:

  1. j'adore la marinade, ce plat ne peut être qu'excellent
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  2. c'est vrai Fimere.Un peu trop d'ingredients,mais le resultat est excellent!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super Panselutzo! Sa va fie de bine, tare ma bucur ca ti-a fost pe gust!
    Fug acum la mine sa pun link catre reteta ta. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multa bafta Pansy ! tare gustoasa papica ! Poate te gandesti si la Provocarea Dulce Romanie.. mai sunt doar cateva zile.. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Gaby! ca sa vezi ca in nebunia cu reteta,rasnita mea de piper a cazut pe jos si mi s-a spart la fund la un colt,mai pot s-o utilizez,trebuie sa tin cu degetul,dar acum rasneste numai grosier.Am zis ca o fi vreun semn !o sa-i fac maine poza s-o vezi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Antonina,n-am uitat,e la frigider pana maine,ca asa trebuie sa stea.Asa mai pe seara cred ca o sa reusesc sa finalizez.E prima data cand facreteta asta si sunt curioasa si eu ce iese.

    RăspundețiȘtergere
  7. mult mult succesc draga mea Pansy.arata divin farfuria cu antricot.sunt convinsa ca a fost delicioasa!pupaturi mici si dese

    RăspundețiȘtergere
  8. O reteta minunata eu as manca cu mai mult sos...caci e tare bun!!!E o reteta italiana care se cheama FILETTO AL PEPE VERDE cu mult sos(ca la puiul cu smantana) si intingi cu paine si nu te mai saturi...Asa ca cunosc gustul deosebit.
    Iti urez succes la concurs si o saptamana minunata!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca asa vrea cu carne de porc,nu se poate?Nu ma impac cu carnea de vita decat in amestec sau tocata!
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  10. sarah,iti multumesc,tine-mi pumnii !imi doresc rasnitele !

    RăspundețiȘtergere
  11. Petronela si mie i mi place sosul acesta,l-am mai facut la o reteta cu somon.Am mai facut tot la vaca un sos de piper negru absolut demential.cel putin noua ne-a placut grozav.Problema aici era ca friptura avea un sos al ei tot foarte bun.Probabil de aceea autoarea retetei a ales varianta cu sosul de piper pe paste.baiatul meu a mancat tot sosul pe pastele ramase !!pune si tu reteta italiana ca sigur am s-o fac.

    RăspundețiȘtergere
  12. Janet,intreab-o si tu pe blog,daca iti accepta varianta cu muschiulet de porc.dar iti spun sigur ca sosurile astea sunt potrivite pentru carnea de vita.ma uimeste ce spui ca nu-ti place carnea de vita.trebuie sa te invit o data sa-ti dau ceva si daca nu ti-o place sa nu-mi zici pe nume !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...