sâmbătă, 25 iunie 2011

Pui etnobotanic (a la merken) chilian

-
Istoria reteteti asteia,pe care o am tot de la Catalin, e tare caraghioasa.Baza acestei retete este un condiment numit merquen ( o combinatie de 2/3 ardei iute afumat si 1/3 boabe de coriandru prajite,macinate toate grosier). Dupa ce mi-a scris-o si descris-o pe reteta,am inceput parlamentarile despre condimentul specifiv chilian, merken. Mi-a povestit despre condiment ,dupa care am umblat capiata prin piete si magazine dupa ardei iute afumat.N-am gasit nimic,mai ramasese un magazin portughez scump,dar noroc ca era inchis.Asa ca ajunsa acasa m-am gandit in fel cum sa fac.Cand colo ce sa vezi, am constatat ca aveam acasa condimentul. Ivan, prietenul meu chilian  si-a amintit asta pentru ca el daruise masa,ca sa zic asa.
Asa ca sa va lamuresc,condimentul merken sau merquen,este un condiment ce este inima bucatariei chiliene dupa cum zice Catalin (ca de aia m-am agitat atat). Nu este altceva decat ardei iute rosu afumat si tocat (fara seminte) si amestecat cu seminte de coriandru prajite macinate grosier.
Acuma sa vedeti si istoria acestui fel de mancare,asa cum mi-a fost relatata de catre Catalin :


"Populația Mapuche - sau una dintre cele mai însemnate grupuri de indigeni , are o influență foarte mare asupra întregului stil de viață chilian. Una dintre caracteristici pe care vreau să o menționez în context gastronomic este răbdarea. Triburile locale nu au noțiunea timpului și a spațiului, așa cum o avem noi. Pur și simplu nu au limitările noastre. Occidentalii se încumetă să-i numească leneși și puturoși. În realitate ei au acel ceva de care noi n-am avut parte, un fel de a savura viața și mai ales natura. Rețetele care-și au originea în familiile de Mapuche sunt relativ simple, folosesc multe ingrediente locale (o bună parte au fost aduse și în Europa în ultimele secole) și, cel mai important, NU se fac mereu foarte rapid."






INGREDIENTE :
-1 pui potrivit (sau un piept mare sau 6 pulpe)
-2-3 linguri de merken
-sare
-2 cepe verzi mai mature (sau inima a una, două cepe uscate și încolțite)
-1, 2 ardei iuți verzi
-2-3 căței de usturoi



ptr condimentul merken : 
in proportie de
2/3 ardei iute rosu uscat si afumat
1/3 seminte de coriandru


MOD DE PREPARARE :       


-puiul spalat bine il saram peste tot si-l dam,acoperit cu folie la rece,pentru cateva ore,macar 2.
-intretimp preparam condimentul ,care este un condiment usor iute si in final va da o aroma subtila si usor iute carnii de pui.
-merken-ul asta contine cam 2/3 fulgi de ardei iute afumat (fara seminte,altfel va fi foarte iute) si 1/3 seminte de coriandru prajite.Cum ardei iute afumat n-am gasit,ma gandesc ca fulgii de ardei iute se pot praji impreuna cu boabele de coriandru intr-o tigaie antiaderenta,la foc usor spre mediu si amestecad mereu.Dupa ce s-au racit condimentele le pisam intr-un mojar sau intr-un aparat electric,dar nu foarte fin,amestecul va fi grosier.uite asa trebuie sa arate :


-masam puiul peste tot cu condiment,nu ne zgarcim la condimentare si-l lasam de data asta de seara pana dimineata la frigider,invelit cu folie.Reteta zice intre 12-24 ore.



-inainte de a pune puiul in cuptor,sau in cazul meu in vasul zepter,il umplem cu cele 2 cepe verzi,2-3 catei de usturoi si ardeii iuti intregi.


-caracteristica acestui fel de mancare este ca se gateste la cuptor, intr-un vas acoperit,daca nu aveti, folositi-va de folie de aluminiu pentru a acoperi tava in care l-ati pus impreuna cu o ceasca de vin rosu. -------Cuptorul trebuie sa fie incins la foc mediu,180*C.Timpul de gatire este aproximativ 1 ora si 15 minute,daca faceti un pui intreg.Daca folositi pulpe,sau aripioare sau piept,timpul este obisnuit,aproximativ 30 de minute.Din cand in cand,cam la 20 de minute,stropiti puiul cu sosul din tava.
Iarasi, daca faceti pulpe saul alta parte de pui,stropiti doar o data.(am uitat sa spun ca in acest din urma caz,repartizati ceapa,usturoiul si ardeii iuti ,deasupra carnii, nu in vin)


-Acuma trebuie sa va spun,ca fiind  cald,nu l-am facut in cuptor ci in vasul zepter.
-Intai l-am perpelit cate 2 minute si pe fata si pe spate,ca sa se inchida porii,apoi am adaugat vinul rosu.
-apoi am acoperit cratita cu bolul corespunzator .Dupa 20 de minute l-am intors cu spatele in sus,iar dupa alte 20 de minute l-am pus din nu cu pieptul in sus.Cand si cand il mai stropeam cu vinul din cratita.Gatirea a durat cam 1 ora si 10 minute (puiul meu a fost cam mare,a avut 1,6 kg).Daca aveti termomentru pentru carne,verificati temperatura ca sa stiti cand e gata).
-noi l-am mancat cu o salata de varza si rosii.A fost foarte bun,usor iute si cu o aroma subtila,greu de definit,probabil din cauza coriandrului in amestec cu vinul.
-daca va place cu pielea crocanta,la cuptor il puteti descoperi 10-15 minute.Sfatul meu este sa-l incercati intai asa.
-am sa fac si o postare separat pentru condiment,pentru ca voi mai posta retete cu acest condiment si va asigur ca n-o sa va para rau daca il faceti.
Pofta buna!

23 de comentarii:

  1. super faina reteta Pansy dar chiar ca iti trbuie rabdare sa o pregatesti.eu totusi m-as incumeta sa o fac.ii zic sotului sa caute ardei iute afumat.daca nu gaseste pun ca tie fulgi de chilli.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare bun trebuie sa fie... dar daca ar fi sa il fa, cred ca as lua si eu toate magazinele la rand... numai ca eu nu il am acasa cum l-ai avut tu in final!!! Te pup...

    RăspundețiȘtergere
  3. sarah,dar nu uita sa tostezi fulgii de ardei si nu uita sa-i amesteci cu coriandru tostat si el.

    RăspundețiȘtergere
  4. felis,am sa incercsa fac eu condimentul acasa,cu ce gasim pe la noi si am sa postez reteta

    RăspundețiȘtergere
  5. Ador mâncãrurile picante, de fapt sunt viciadã în piri piri, mai nou am descoperit un condiment cred ca e indian, se numeste Badjak si este preparat cu ardei iute prãjit, e foarte aromat de aceea pun numai jumãtate de linguritã de cafea!!!cand prepar.

    Pansy, puiutul tãu e super yummy!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pansi m-ai bagat in ceata cu condimentul asta, unde sa gasesc asa ceva...dar cand face totul gratar si afuma toata zona, pun si eu ardeii , poate iese ceva=)).... interesanta reteta si sigur foarte buna ...puiul etobotanic=))

    RăspundețiȘtergere
  7. Super interesanta reteta,am sa-ncerc sa prepar si eu condimentul,ma tenteaza!Multumesc si felicitari,Pansy!

    RăspundețiȘtergere
  8. Avec toutes ces épices, ce poulet doit être délicieux. J'aime beaucoup.
    A très bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  9. cat am ras la faza cu etnobotanicul :)). arata superb puiul asta! cred ca a fost tare delicios!

    RăspundețiȘtergere
  10. Îmi place puiul tau,mai ales ca l-ai servit cu salata de varza pe care eu o ador!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ramona,de piri piri am auzit dar nici n-am mancat nici n-am folosit,evident.banuiesc ca si condimentul ala indian de care zici trebuie sa fie bun.am sa cercetez despre el.

    RăspundețiȘtergere
  12. Naty draga,daca ai afumatoare,cand o pui in functie baga si niste ardei iuti.eu gustand condimentul cred ca merge facut asa cum am zis.proportia dintre ardeiul iute si coriandru trebuie sa fie de 2/3 la 1/3.ardeiul iute uscat si curatat de samburi se prajeste usor ,impreuna cu boabele de coriandru intr-o tigaie antiaderenta.dupa ce s-au racit se macina grosier si se pune intr-un borcan inchis cu capac.aroma de afumatura nu este pregnanta,dar puiul are o aroma speciala.

    RăspundețiȘtergere
  13. multumesc flory,succes la preparare,ca nu-i mare lucru,dar rezultatul e multumitor.

    RăspundețiȘtergere
  14. lasa zazuza ca n-am spus toata povestea cu etnobotanicul ca se lungea postarea si n-o mai citea nimeni!ideea era ca prietenul catalin s-a oferit sa-mi trimita condimente,macar de incercare ii era frica sa nu mi le opreasca astia la vama.i-am explicat ca daca le trimite ambalate de fabrica,nu din piata ambalate in pungute,in mod normal nu-i problema,ca am mai primit astfel de pachete.i-am mai sugerat sa fie atent si sa scrie bine numele,ca am mai patit cu un pachet ,pe care Just me a scris ca destinatar Pansy.drept care la posta cand sa-l scot,au zis ca in buletin nu scrie Pansy,asa ca nu pot sa-mi dea mie pachetul.Degeaba parlamentari ,amenitari,lacrimi ,tipete,smuls parul din cap.pana nu i-a sunat JM,pana atinci nu mi-au dat pachetul.Catalin s-a distrat tare si mi-a zis ca probabil ca voi figura in dosarele lor ca pansy etnobotanica.Asaca am numit puiul asta pui etnobotanic.

    RăspundețiȘtergere
  15. maya draga,suntem la cura de salata de varza,facuta in fel si chip.si folosita mai ales ca si garnitura.

    RăspundețiȘtergere
  16. Salivez pana la moarte langa monitor...asa cevaaa! Mai, Pansy, puiul asta chilian m-a terminat "pisichologic'! :-))Musai tre sa-l fac si io ca-mi place iute. Puup

    RăspundețiȘtergere
  17. Woww.. veo que utilizastes el rico merkén nuestro y con pollo una receta bien chilena Bravoooo muy rico,cariños.

    RăspundețiȘtergere
  18. liana incearca-l ca merita.asa zic mereu,dar chiar merita si dupa parerea mea e bun asa necrocant.incercati intai asa.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. thx Rosita,I initiated a series of Chilean recipes,whith the help of a good friend of mine who is living now in Chile.Abrasos !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...