vineri, 12 august 2011

Kobete

Vacanta s-a terminat, din pacate ,dar incerc  s-o readuc mai aproape prin retete.Savorile marii ,ale locurilor,ale oamenilor intalniti,raman si in aceste retete.
Am sa incep cu kobete (accentul pe ultima silaba),care este o placinta cu un fel de pilaf.Rezultatul e extrem de gustos,chiar condimentat simplu,doar cu sare si piper.Am aflat ca aceasta placinta poate fi facuta si cu cartofi de exemplu in loc de orez.Marturisesc ca am s-o incerc cu vinete si mult mai picanta.Poate fi un aperitiv extraordinar si putin obisnuit.
Placinta a facut-o doamna Bige (accentul pe ultima silaba),care se pare ca asa e alintata.Si are de ce,pentru ca este o gospodina desavarsita si priceputa.In tot ce face in bucatarie e calma,senina si eleganta.Marturisesc ca o invidiez,pentru ca eu sunt mult mai zbuciumata.N-am mai vazut pe cineva atat de elegant in gesturi si atitudine in bucatarie,la cele mai neinsemnate operatiuni.

 Doamna Bige ,multumita ca placinta ei are succes.Din pacate nu am poza cu fetzele noastre mancand placinta.

INGREDINETE :
-ptr.aluat :
-1 ceasca ulei (aprox 240 ml)
-1/2 cub drojdie
-1 lg zahar
-1/2 lg sare
-iaurt sau lapte putin mai mult decat uleiul(2 Lg mai putin sa zic)
-faina cat cuprinde (aici cu presarat pe masa de framantare cu tot, 1 kg)

UMPLUTURA:
- 1 piept de pui taiat cubulete
-2 cepe maruntite
-1 ceasca de orez
-2 cesti de apa
-sare,piper
-eu zic ca o iuteala nu i-ar strica,ardei iute de exemplu.

MOD DE PREPARARE :

 Bige prefera sa faca aluatul cu lingura,sa nu i se lipeasca aluatul de maini.Asa ca drojdia o dizolva cu o lingurita de zahar,apoi adauga cate putin faina,sare,apoi uleiul si iar faina cate putin,amestecand cu lingura.Voi  puteti face un aluat cu aceste ingrediente cu mana ,cu mixerul sau cum credeti de cuviinta.Intretimp se face orezul.
-ceapa se toaca si se caleste in ulei ,apoi se adauga carnea (piept de pui) taiata cubulete mici,latura de 1-2 cm,se calesc impreuna,pana ce carnea isi schimba culoarea,apoi se adauga orezul spalat bine (pana ce apa ramane curata) se prajesc impreuna 3-4 minute apoi se adauga apa fierbinte,sarea,piperul,se amesteca,se pune capacul si focul la minim,pentru 15 minute.Apoi se inchide focul si se lasa  la racit.
Asta e rezulatatul final


 Aluatul capata o consistenta elastica si nu se mai lipeste de maini.Il lasam acoperit sa dospeasca pentru aproximativ 1 ora.
 Dupa ce a dospit il impartim in in 11 bile
6 bile le vom folosi pentru pentru baza placintei,iar 5 pentru foaia de deasupra.Intindem fiecare bila,la aprox 30 cm diametru
 le suprapunem ungand fiecare foaie cu ulei .Bige a gaurit dopul sticlei de ulei,ca sa stropeasca foaia de aluat fara sa verse prea mult ulei.
 Pachetul de 6 foi ,le intindem dupa aceea cu sucitorul pana ajunge la dimensinuea tavii de copt,putin mai mult
cat sa inveleasca si peretii tavii.

 foaia obtinuta se acopera cu amestecul de orez
ultimele cinci foi unite cu sucitorul acopera umplutura ,inchizand umplutura cu foaia de jos peste cea de deasupra
se unge cu galbenus de ou si se da la cuptorul incins la 200 * pentru 40 de minute .Verificati ca depide de cuptor.Noi am facut la un cuptor electric neobisnuit pentru mine si am avut ceva probleme,ca de fapt nu pornisem cuptorul ci doar timerul.Ca de beri nu mai zic.

Levent si-a dat seama ca tineam degeaba placinta in cuptor ca ala  nu mergea.Drept care ma manca din priviri ca-i stricasem "sesiunea henna".

Saide a fost mai toleranta.
 Asta a iesit
O bunatate !o combinatie ciudata care MERITA INCERCATA !
Am zis ca paharele de bere sa nu se vada,din respect pentru gazdele noastre extraodinare ,care erau in Ramadan(post musulman).
Inca o data multumesc Bige !

39 de comentarii:

  1. Oh, cu ce bunatati calorioase vii de prin vacanta! Doar ma uit si pohtesc, dar de mancat... ioc. Si de la privit am pus kg pe mine, da sa mai si mananc. Desi... daca ar pe farfurie in fata mea nu stiu daca as rezista sa nu gust macar. Bine ai revenit!

    RăspundețiȘtergere
  2. bine ai revenit, Pansy, cu desaga plina de mancaruri gustoase si povestiri super interesante:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pansy this is a very interesting post and the recipe is great.
    Annie

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce placinta gustoasa si satioasa! Felicitari tataroaicelor pt. pastrarea traditiilor si a mancarurilor traditionale! Bine-ai revenit, Panseluto ;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine, initial, tb sa recunosc, am crezut ca e prajitura...dar, na, pozele astea tare inselatoare-s :P

    RăspundețiȘtergere
  6. fetelor ma bucur sa va reintalnesc !

    RăspundețiȘtergere
  7. Liana sa stii ca asa si arata ca o prajitura ! tocmai asta mi se pare grozav! ca atunci cand o vezi nu stii c manaci,adica te astepti la cu totul alt gust!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bine ati revenit,sa va fie de bine vacanta! Ati venit cu bunatati, interesante din alte bucatarii, cred si eu ca este foarte buna placinta! Pupicei si o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pare sa fi ceva de munca dar cred ca rezultatul este pe masura!

    RăspundețiȘtergere
  10. munca multa dar cred ca e super buna,arata asa frumos,ca o placinta,sa-ti fie de bine,dupa asa o bunatate,pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. E o combinatie mai neobisnuita cu orez:) Cred ca ideea cu vinete imi suna mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Bine ai revenit! Cred ca a fost foarte buna placinta :) Chiar zilele trecute am mancat un desert arabesc pe care il mananca in perioada Ramadanului. Se numeste kunafa si a fost excelent, chiar am gasit reteta si o sa il incerc odata. Imi plac mult retetele de pe alte meleaguri :)

    RăspundețiȘtergere
  13. sa stiti ca nu e mult de munca.eu cand am sa fac acasa aceasta reteta am sa framant aluatul in masina de paine.bilele de aluat se intind numai decat,in prima faza cam de 30 cm diametru,apoi dupa ce se suprapun la dimensiunea tavii de aragaz.in fond e o placinta.

    RăspundețiȘtergere
  14. Danutza sa stii ca nici varianta asta cu orezul nu e de lepadat,atata ca eu am sa-l fac mai condimentat,ca de noua asa ne place.

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine ai revenit!Reteta mi se pare eleganta si foarte satioasa,ca o placinta sarata si merge foarte bine si rece si cu o bere si mai rece alaturi.
    Iti doresc o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc Petronela !E drept ca de satioasa e satioasa si e buna si calda si rece,de berica nu mai zic nimic.

    RăspundețiȘtergere
  17. buna placinta asta! am incercat-o si eu la tatarii nostri din 2 Mai!

    RăspundețiȘtergere
  18. salut ma chère pansy bon retour parmi ta recette a l'air délicieuse les photos sont jolies
    ps: la poudre à pâte c'est la levure chimique
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  19. ophelia,apoi musai sa ne cunoastem !poate om merge la aceiasi tatari si nu stim !

    RăspundețiȘtergere
  20. Foarte interesanta placinta,imi place mult si prezentarea,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  21. Bine ai revenit Pansy!Ti-am simtit lipsa.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  22. Arata grozav placintica!!! Cred ca a fost super delicioasa!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  23. Interesante receta debe ser una verdadera delicia,una tentación que quiero probar,abrazos cordiales.

    RăspundețiȘtergere
  24. Asa mai da! De abia astept sa vad cu ce ne mai incanti din vacanta...parca presimt un desert insiropat.

    RăspundețiȘtergere
  25. :)...recunosteam pozele daca era...dar sigur doamnele tataroaice s-or cunoaste , caci sunt o comunitate destul de inchegata!


    P.S : tocmai m-am intors din 2 Mai , dupa o vacanta de 10 zile...cu siguranta erai acolo !

    RăspundețiȘtergere
  26. Cat de bine arata. De gustoasa nu cred ca se mai pune problema. Te inviti sa accepti provocarea "Life in Pictures", de pe blogul meu

    RăspundețiȘtergere
  27. minunat arata! exact genul de placinta pe care il prefer!

    RăspundețiȘtergere
  28. interesanta reteta...si eu am crezut ca e prajitura :)...oricum cred ca e foarte gustoasa placinta

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumsc Flory,Medi,Licuta !

    gracias e abrazos Rosita

    RăspundețiȘtergere
  30. Mitinita,am si o reteta de dulce,dar deocamdata nu am facut-o,urmeaza

    RăspundețiȘtergere
  31. Ohelia ,intr-adevar credca nea-m intersesctat vreo 2 zile .pacat ca nu ne-am si cunoscut.Poate la anul!

    RăspundețiȘtergere
  32. Costin ma duc mai tarziu sa vad despre ce e vorba .Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  33. Zazuza,naty,nu pot decat sa va indemn s-o incercati.

    RăspundețiȘtergere
  34. Bun revenit!
    SUna bine placinta asta!

    RăspundețiȘtergere
  35. dragele mele ca sa nu obositi prea mult eu va spun ca puteti face kobete-ul si cu foi din comert.incercati sa faceti umplutura un pic mai piperata si totul e ok.un singur lucru ,foile trebuiesc unse bine cu ulei .

    RăspundețiȘtergere
  36. Anonimo,sigur ca se poate face cu foi de placinta sau aluat fraged,dar e alta placinta !!!!nu kobete.

    RăspundețiȘtergere
  37. eu vreau sa o incerc asa cum o fac tatarii, nu cu foi din comert .... Este pt.prima data cand aud de o astfel de placinta. Multumesc pt.reteta si am o rugaminte la tine Pansy: pe un site am vazut un comentariu de al tau referitor la maios facut de bunica ta draga si as dori daca se poate sa ne dai si noua reteta. Am inteles ca nu e maios mai bun pe lumea asta decat cel facut de bunica ta: ajuta-ne si pe noi sa simtim gustul minunat al maiosului bunicii tale !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...