sâmbătă, 30 aprilie 2011

Pasca

Tot am vorbit de Paste,sigur ca e tarziu sa fac aceste postari,vor mai urma vreo doua,dar sper sa va foloseasca la anul viitor. Anul asta am facut pasca folosind reteta de cozonac a Gabrielei Cara .Si dupa cum vedeti a iesit foarte frumoasa ca de gustoasa va spun eu ca a fost buna.Cum n-am dovedit pasca in doua zile pot sa va asigur ca si in 4 era la fel de pufoasa si buna.Imi cer scuze pentru poze,dar iarasi n-am avut aparatul meu  obisnuit de fotografiat,dar cred ca asta nu va va impiedica sa retineti reteta.
 INGREDIENTE :
ptr.blat :
- 500 g de faina
- 250 ml de lapte
- 125 g de zahar
- 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
- 10 g drojdie uscata,pakmaia am folosit euvoi puteti folosi un cub de drojdie proaspata.
- 2 galbenusuri
- 2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
- sare
ptr.umplutura:

- 500 g de branza dulce de vaci
- 2 oua
- 1 pahar de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
- 2-3 linguri de gris
- o mana de stafide inmuiate in rom timp de 1 ora

MOD DE PREPARARE:

-aluatul l-am facut in masina de paine
-zaharul se dizolva in lapte cald
-drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte indulcit
si cateva linguri de faina,dupa care se acopera cu faina si se lasa la crescut pana incepe sa crape faina,aproximativ 10-15 minute
-se pune in cuva masinii laptele cu zaharul dizolvat,galbenusurile si 2 linguri de gasime si aromele
-se adauga toata faina si maiaua crescuta.
- in primele 10 minute de framantare (dupa cele 5 de amestecare si cele 5 de odihna) se adauga pe rand restul de grasime
-cine framannta de mana,framanta aluatul cu mana inmuiata din cand in cand in grasime,pana iese un aluat elastic si care se desprinde de pe mana.

-se pune aluatul intr-un vas,se acopera,se tine la loc caldut,ferit de curent (eu am lasat aluatul la dospit tot in masina de paine) pana isi dubleaza volumul.

-apoi se imparte coca in doua si intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se aseaza pe fund o foaie iar din restul de aluat se face o impletitura in 3,care se aseaza apoi de jur imprejurul formei si se mai lasa la crescut 30 de minute.Rasuciti si 2 bucatele de aluat pentru a forma crucea.Am folosit o forma cu diametrul de 26 cm.
-intretimp se prepara umplutura  amestecand toate ingredientele. Aveti grija ca branza sa fie bine scursa.Nu preparati umplutura mai din timp pentru ca zaharul va scoate apa din branza.Deci o preparati chiar inainte de a pune-o pe pasca .Asezati apoi cele 2 impletituri mai mici care sa formeze crucea,apoi pensulati aluatul cu ou batut.


-dati la cuptorul incalzit la 210* ,iar dupa 15 minute pneti focul la minim.Coaceti aprox 35-40 de minute,pana vedeti ca e frumos rumenita si trece proba scobitorii.
-o data scoasa din cuptor,cat este inca calda,ungeti-o cu miere.Nu va faceti griji de culoare,lumina si aparatul  sunt de vina.

vineri, 29 aprilie 2011

A venit iepurasul

 A venit iepurasul american,Sorina si iarasi mi-a adus o multime de ustensile  simpatice pentru bucatarie: forme de minimuffins cu hartiutele frumos colorate,aferente,maxi furculite pentru amestecat salata,forme ramequin
 2 broscute simpatice din silicon pentru apucat cratitile,tavile,etc. fierbinti

 strecuratoare de silicon rabatabila,pentru o mai simpla depozitare
storcator de citrice,razator de coaja de citrice si o paletica mai mica,numai buna de intins crema sau umplutura.
Ce pot sa spun,decat pupu-te  Sorinico!

joi, 28 aprilie 2011

Alta intalnire de gradul III,de data asta aproape numai bucuresteana

De data asta cu Elena,Yafa(era singura care nu se incadra la capitolul bucuresteana) ,pe care deja le stiti din pozele mele,si noutatea este Naina.Pot sa ma laud ca instinctul m-a inselat de putine ori.Naina este o tanara doamna tare draguta pentru care am o aplecare speciala,pentru ca ea a fost prima pe care am contactat-o ca "tanara" blogerita si am bombardat-o cu intrebari .Si ea ,care era ceva mai in varsta decat de mine ca blog,cu cateva zile.( o sa vedeti din poze diferenta,hihihiii) mi-a raspuns si m-a indrumat cum a stiut.A fost una din cele mai frumoase experiente interumane si necunoscute pe care le-am avut.
pozele urmeaza maine.Acum nu gasesc cablul de descarcare !!!!Amgasit cablul,am avut si alte prbleme asa ca acum sper sa pot pune pozele !
tanara noastra vedeta NAINAAAAAAAAAAA!
Yafa, Naina si Elena,frumoasele mele si  nu sunt desueta sau siropoasa cand spun asa.Chiar sunt niste oameni tare frumosi.
cu ochii dupa adi hadean !eu fiind cu spatele n-am obesrvat la timp aparitia meteorica  a unui asa simpatic personaj gastronomic.

se vede ca ne plac pozele.Acuma nu asteptati prim-planuri ca n-o sa vedeti,desi eu le am.Am uitat sa va spun ca am vazut la plimbare si ceva personaj care are o emisiune culinara pe acasa.Eu n-o urmaresc,pare ca nici altii,dar spre deosebire de ei eu nici n-am stiut de emisiune.
Speram sa ne intalnim si luna ce vine si mai speram sa largim cercul !!!!!

marți, 26 aprilie 2011

O alta intalnire de gradul III japono-romana

 Acum vreo doua saptamani am avut placerea,pot sa spun deosebita, s-o intalnesc in carne si oase pe Ana alias  BLUEEYES . O persoana de-o finete si delicatete de portelan japonez.Spun japonez si nu chinezesc,pentru ca ea traieste in Japonia .Si asta se simte in atitudinea ei. A fost o intalnire extrem de placuta si am aflat o multime de lucruri interesante despre lumea aceea indepartatasi cutremurata in care traieste ea si in care s-a integrat perfect.


Blueeyes ,sper ca ai ajuns cu bine acasa si astept cu nerabdare o noua intalnire !

vineri, 22 aprilie 2011

Prajitura desteapta

 Eram curioasa de cum iese aceasta prajitura si zilele trecute am facut-o.Am vazut reteta pe blogul lui Gourmandine.Am respectat-o cu strictete,doar i-am mai adaugat ceva mirodenii in plus.E simpla si rapida.Imi pare rau ca n-am poze mai bune,am folosit un aparat mai vechi care e tare sensibil la lumina,adica la lipsa ei.

INGREDIENTE:
-8 oua
-250g margarina sau unt
-225g faina
-2 linguri apa
-1 litru lapte caldut
-2 pliculete de zahar vanilinat
-300g zahar
- coaja rasa de lamaie verde
-Zahar pudra pentru pudrat

MOD DE PREPARARE :
-topim margarina sau untul si o lasam la racit
-batem albusurile spuma
-frecam galbenusurile cu zaharul,zaharul vanilat si cele 2 Lg de apa apoi adaugam margarina topita si racita
-adaugam faina cernuta, pe rand
-adaugam apoi laptele caldut
-si la sfarsit,amestecand cu o lingura sau un tel, adaugam albusurile batute spuma

-punem compozitia intro tava unsa si infainata (eu am folosit o tava 24x35 cm)si o dam la cuptorul preincalzit pentru o ora la foc mediu spre mic

 -dupa ce s-a racit,o putem portiona si o servim pudrata cu zahar praf amestecat cu zahar vanilat.Imi cer inca o data scuze pentru poze,dar se mai intampla.

luni, 18 aprilie 2011

Premiile mele de Paste pentru voi

Am primit acest premiu mai de mult de la mai multe prietene  si vreau sa-l ofer la randul meu tuturor doamnelor si domnisoarelor din blogrolul meu


 Am primit acest premiu de la Danutza, Petronela
si trebuia sa spun 10 lucruri care imi fac placere .Numai 10 ?Am sa va spun doar unul din cele multe care imi fac placere si nu imi place sa le ierarhizez :
imi face placere ca exist aici printre voi,prietenele mele virtuale si s-a dovedit ca nu numai virtuale.Trebuie sa nominalizez si 10 bloguri,in cadrul aceleiasi provocari ,ceea ce e si mai greu,asa ca am sa nominalizez primele prietene devenite nevirtuale :
Asa ca de data asta, the oscar goes to,in ordine alfabetica :
Blueeyes
Elena
Yafa

Acum premiile mele de primavara inflorita si pre-pascala

Incepem cu o rochie noua,de ceapa verde !ca sa nu spun de parfumul potrivit
aici nu e nevoie de comentarii
 Antrenamentul petru Pasti :adica postul !
Versuri n-am,da'o astept pe Arcadia si pe Piscotel la completare

Si premiile merg la :

Arcadia 
Amalia
Ancuta
Andreea
Alice
Alison
BD
Bucataresele vesele
Carmen
Dana
Danutza 
Diamond
Doinitza 
Doina
Felis
Fimere
Furnicuta
Gabriela Cara
Gabriela gosgodina
Giovanna 
Haplea
Iulia
Janet si Liana
Lilly
Mariette
Margot
Maria Elena
Maya
Medi
Miha
Mirela 
Mica
Mononoke
Mama lui Alex
Nadjibella
Naina
Paradis
Petronela
Piscotel 
Retete ca la mama-Laura

Recetas y Condimentos-annie Rosita
Roxana
Silvia
Zazuza

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Chec cu lamaie


E un chec foarte rapid si aromat.                                                                         

INGREDIENTE :
-200 g faina
-200g zahar
-3 oua
-1 pliculet praf de copt
-200 g unt sau margarina
-zeama si coaja rasa de la o lamaie .Puteti folosi si lamaie verde.
-2 pliculete zahar vanilat
-jumatate fiola de esenta de lamaie (optional)
-daca aveti limoncello puteti pune si 2 Lg de lichior.

MOD DE PREPARARE :

-mixati ouale cu zaharul,zaharul vanilat, apoi adaugati faina amestecat cu praful de copt si apoi margarina moale.
-adaugati sucul si coaja de lamaie.Puteti folosi  lamaie verde in loc de cele normale.

-ungeti o forma de chec cu margarina sau unt ,turnati amestecul si dati la cuptorul preincalzit la 180* pentru aprox,40-45 de minute,sau pana trece proba scobitorii.Nu deschideti usa cuptorului in primele 30 de minute.Lasati sa se raceasca,apoi il  scoateti din forma.Puteti sa-l serviti pudrat cu zahar praf.

marți, 12 aprilie 2011

Canapele cu creveti

Pentru iubitorii de creveti, un aperitiv simplu si foarte gustos.Am facut mai jos,dupa postarea asta si o postare cu un film despre cum se curata crevetii de carapace,in cazul in care vreti sa folositi creveti cruzi cu carapace.

INGREDIENTE :

ptr 8 portii :
-8 chiftele de cartofi prajite
-6 rosii taiate rondele
-200 g creveti decorticati
-200 g mozzarella
-sare,piper

ptr chiftelele de cartofi :(din aceasta cantitate va vor iesi mai multe decat 8 chiftele)
-8 cartofi mari
-6-7 Lg de faina
-2 oua
-2-3 fire ceapa verde
-1 lgt praf de usturoi uscat
-sare,piper

MOD DE PREPARARE :

Intai facem chiftelutele de cartofi,din aceasta cantitate va vor iesi mai mult decat 8 chiftele,dar n-o sa va para rau,pentru ca le puteti folosi ca si garnitura la altceva,sau consuma ca atare cu un sos de iaurt,tzatziki sau maioneza .



-se curata cartofii,se dau pe razatoare si se asemesteca cu oul,faina,ceapa taiata rondele si praful de usturoi. se asezoneaza cu sare,piper si putina nucsoara.
-se pun la prajit,cu o lingura,in ulei incins ca la orice chiftele.aveti grija sa le aplatizati si sa le dati o forma rotunda cam de 8 cm diametru.
- apoi lasati pe hartie absorbanta sa se scurga uleiul excedentar
-prajiti crevetii intr-o tigaie cu putin unt,aproximativ cate un minut pe fiecare parte pana devin rozulii.


-acoperiti o tava ce va merge la cupor,cu hartie de copt,dispuneti 8 chiftele de cartofi pe ea,apoi acoperiti-le cu rondele de rosii,apoi cu 4-5 creveti,cati va incap pe chiftea,sarati,piperati si la final acoperiti cu felii subtiri de mozzarella.

-puneti tava la cuptorul preincalzit sau la grilul cuptorului daca are,timp de 4 minute,pana ce branza se topeste.
Pofta buna!

Curatarea crevetilor cruzi

curatarea crevetilor cruzi cu carapace .
-din carapacele si capetele crevetilor spalate si curatate bine se poate face o supa care sa o folositi ca fond pentu alte preparate,sau chiar pentru o supa sau ciorba in sine.

luni, 11 aprilie 2011

vineri, 8 aprilie 2011

Chec after eight


Un chec fin, delicat aromat cu menta, care iubitorilor de ciocolata si mai ales a celor ce iubesc ciocolata cu menta, sunt sigura ca le va fi pe plac.

INGREDIENTE:
-150 g faina
-125 ml lapte
-2 oua
-1 pachet praf de copt
-50 g margarina sau unt
-100 g zahar
-100g ciocolata cu crema de menta (eu am folosit anidor )
-2 pliculete zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie verde

MOD DE PREPARARE:

-bateti ouale cu zaharul pana se albesc,apoi adaugati margarina topita si racorita

-incalziti usor laptele cu 10 patratele din ciocolata  si amestecati pana se topesc
-adaugati laptele racit peste oua si apoi adaugati faina cernuta amestecata cu praful de copt

- patratele de ciocolata ramase taiati-le bucatele mici   si adaugati-le compozitiei

-ungeti o tava potrivita cu margarina,turnati compozitia si dati la cuptorul preincalzit la 180* pentru 35-40 de minute,sau pana trece proba scobitorii.dupa 30 de mi nute supravegheati cuptorul,pentru ca timpul difera de la cuptor la cuptor.
dupa ce s-a racit pudrati cu zahar amestecat cu zahar vanilat.

miercuri, 6 aprilie 2011

Pui cu masline,a l'italien


INGREDIENTE:
-2 piepti de pui
-1 legatura de ceapa verde
-4 rosii sau o conserva de rosii cuburi
-150 g masline fara samburi
-2 catei de usuroi
-150 ml supa de pui
-100 ml smatana de gatit
-2 Lg zeama de lamaie
-cateva frunze de busuioc

MOD DE PREPARARE:

-taiati pieptii de pui in fasii ,cam de 1 cm grosime si prajiti-i usor in ulei,
-adaugati ceapa verde,usturoiul tocat, rosiile si maslinele,caliti 1 minut
-adaugati supa de pui, zeama de lamaie si frunzele de busuioc taiate grosier.Fierbeti inabusit timp de 5 minute
-potriviti de sare si piper,adaugati smantana si inchideti focul.



 Pofta buna !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...