luni, 11 iunie 2012

Canelate de Bordeaux


Canelatele de Bordeaux, sunt un dulce clasic de-acum.Se pare ca origineaza din vremurile dinaintea revolutiei franceze si erau facute de un ordin de maicute,din faina stransa din ce mai ramanea in calele corabiilor de marfa ,ancorate in port.La revolutia franceza,calugaritele au fost alungate cu canelatele lor cu tot.Dupa revolutie, unii brutari au reluat reteta care a avut o ascensiune in valuri :ba la moda,ba data uitarii.Formele cele mai bune,se spune ,sunt cele de cupru,probabil din cauza calitatilor de conductie a caldurii a cuprului  .Formele astea,unii le ung cu ceara de albine pentru o mai usora demulare si mai ales pentru obtinerea crustei crocante de la exterior,caracteristice.Acuma eu v-am spus povestea,si vom proceda cu formele ce le avem.
Astea sunt formele clasice pentru prajiturelele astea care vor deveni rapid obiectul pasiunii voastre.


Eu nu am avut si am folosit ce am avut ,adica tot un fel de forme  canelate ,dar mai rotunjite si din silicon, pe care le-am cumparat de la Ikea,cu un pret bun.
Acuma,dupa ce am facut de patru ori canelatele astea minunate ,pot sa va spun ce este important de respectat
1.Trebuie sa folositi lapte gras,integral,cu grasime de 3,5% ,daca-i mai mult nu-i bai,mai putin sa nu fie.
2.Aluatul este musai sa stea la rece 24 de ore.Se poate si mai mult,neavand timp ultima data a stat 2 zile si jumatate si a fost perfect.
3.Trebuie respectata temperatura de coacere,de 220*C (adica putin peste foc mijlociu,care este de regula 180*C)  timp de 20-25 de minute, apoi se reduce temperatura la 180-200 *C pentru alte 20-50 de minute.Diferentele astea mari de timp sunt date de forme: daca sunt din arama sau din silicon.Cele de arama avand o conductivitate termica mult mai buna, vor reduce timpul de coacere drastic, fata de formele din silicon.Timpul depinde si de marimea formei.Ale mele sunt mari si deci timpul de coacere e mai lung, dar prima faza a coacerii cea la 220 *C, e comuna tuturor formelor.Partea a doua a coacerii are timpi diferiti functie de forma, cum am spus..Vom obtine o prajitura cu invelis usor crocant,inchis la culoare (zaharul se caramelizeaza) si miez moale si umed.Dano ai sa-mi spui ca maicutele alea nu aveau termomentru,dar cine stie cat le coceau ele atunci ca sa obtina rezultatul potrivit la foc de lemne si cat or fi incercat pana sa le iasa la fel si a doua oara..Asa ca daca putem avea termometre,de ce sa nu le folosim ?
4.Lasati sa se racoreasca bine in forme,pentru ca daca le scoateti calde,riscati sa-si piarda forma.Veti vedea mai jos,cum am patit eu prima data.
Daca le vreti calde, pot fi reincalzite la microunde.


INGREDIENTE :
ptr.12 bucati
-0,5 l lapte integral (3,5% ,daca aveti si mai gras cu atat mai bine)
-250 g zahar
-125 g faina
-2 oua intregi
-1 galbenus
-1 pastaie de vanilie sau 2 Lg de extract de vanilie)
-1/2 sambure tonka (asta-i adaugirea mea)
-2 sticlute si jumatate de esenta de rom sau 8 linguri de rom (jamaica)
-50 g unt

MOD DE PREPARARE :
-amestecati faina cu zaharul intr-un castron mai mare

-intretimp,fierbeti laptele impreuna cu untul,pastaia de vanilie si samburele tonka ras.

-faceti o gaura in mijlocul amestecului de faina si zahar si adaugati pe rand ouale intregi apoi galbenusurile,amestecand bine,cu mana

-adaugati laptele cald putin cate putin, amestecand temeinic.Eu am amestecat cu telul.
-la sfarsit adaugati romul,aroma de rom trebuie sa fie pregnanta ,lasati sa se raceasca pasta obtinuta,acoperiti si dati la frigider pentru 24 de ore.Este foarte important ca pasta sa se odihneasca


-cu o jumatate de ora inainte de a o folosi,scoateti amestecul din frigider,umpleti formele canelate si dati la cuptorul preincalzit  la 220*C  timp de 20-25 de minute, apoi reduceti focul la 200 *C si coaceti pana la sfarsit.In forme de cupru coaceti in total 45-50 de minute.In formele mele de silicon  mai gros, dureaza in jur de o ora si 10 minute.Am constatat ca timpul de coacere este functie de dimensiunea formei si de grosimea peretilor ei.Dupa care lasati-le sa se racoreasca in forme si abia apoi scoateti-le.Daca folositi formele originale din cupru, timpul se cam injumatateste, cuprul fiind mai bun conductor termic decat siliconul si trebuie scoase din forme de indata ce le scoateti din cuptor, altfel va fi foarte dibicil sa o faceti. In concluzie trebuie sa fiti cu ochiul pe ele.
Asa au iesit prima data,cand nu le-am lasat sa se raceasca suficient in forme si cand le-am scos s-au naruit.Cred ca nici nu erau suficient coapte.
-asa arata la interior
N-au iesit ele prea canelate,dar au iesit extrem de bune ,cu exteriorul crocant si interiorul cremos ,dulce si aromat.

24 de comentarii:

  1. Ils sont superbes ces cannelés, une délice!

    Bisous

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Beth,sont vraiment un dessert delicieux!

      Ștergere
  2. Wow, trebuie sa fie tare delicioase la cum arata!Nu te-as refuza:) cu una bucata linga cafeluta de dimineata...xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paradisiaco,ar fi aratat si mai bine daca le faceam in adevaratele forme de canelate,dar sunt intr-adevar tare gustoase!

      Ștergere
  3. Ce frumoase sunt! Si am si eu formele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fancy,n-o sa-ti para rau daca le incerci !

      Ștergere
  4. Frumoase forme,bun dulce.
    Seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa poveste... numai retete deosebite ai!..

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. Nu stiu cat de apetisanta arata,dar de bune te sigur ca sunt bune !

      Ștergere
  7. Delicioase aceste canelate! Si formele sunt foarte dragute:)! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drept graiesti Maria !Formele trebuie sa fie mai inalte,cam o data si jumatate diametrul.

      Ștergere
  8. Waw cat sunt de buneeeeee.....!
    Un premiu te asteapta la mine pe blog, pe care ti-l ofer din tot sufletul.
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  9. Delicios arata iar aromele pe care le-am citit in reteta iti gaadila samturile .Formele dunt foarte frumoase.Prajiturelele astea sunt de incercat :D

    RăspundețiȘtergere
  10. ....o nebunie ce ai facut aici...pff...nu am asa forme...ce pacat ca sigur sunt foarte bune...Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoasa poveste, e bine de stiut! Le-as face si eu, dar n-am forme...o fi vreun sacrilegiu daca le-as prepara in tava de briose, huh?

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca sunt un deliciu !!!!! ;)
    O duminica frumoasa !!

    RăspundețiȘtergere
  13. INVITATIE DE PARTICIPARE LA CAMPANIA "CLATIDIADA BLOGGERILOR CULINARI"
    Primii 70 de bloggeri care se inscriu la acest "drive test" al tigailor pentru clatite, primesc GRATUIT cate o tigaie pentru clatite marca Fissler.
    http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2012/07/clatidiada-bloggerilor-culinari.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Buoni. mi ricordano dei babà.
    Sicuramente le formine sono facili da trovare, Ciao,Mother!

    RăspundețiȘtergere
  15. Panselutzo draga, iti pun si eu reteta pe care o am de la o prietena din bordeaux :)....
    recette des caneles (40 caneles)
    1 litre de lait
    500 g de sucre en poudre
    250 g de farine
    5 jaunes d'oeufs+1 oeuf entier
    50 g de beurre
    1 pincee de sel
    rhum et vanille
    faire bouillir le lait,ajouter en fin de cuisson les 50 g de beurre.pendant ce temps,faire blanchir le sucre et les oeufs (5+1).
    Quand le mélange est mousseux,ajouter la farine.Délayer le tout avec le lait(+beurre).Laisser reposer une nuit.(pas au frigo).
    Le lendemain,ajouter le sel ,le rhum et la vanille.Beurrer les moules
    et faire cuire 1 heure:à220° pendant 20 à25 minutes puis 40 minutes
    à 200°.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Steluto, acum incerc si reteta ta, adica cu galbenusuri mai multe fata de cum o faceam eu cu mai multe oua intregi.Ca numar de oua la litrul de lapte e acelasi lucru .mai e o mica diferenta la unt, dar eu am sa pastrez cantitatea de unt din reteta mea.te tin la curent cu ce a iesit.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...