vineri, 30 noiembrie 2012

Tort tricolor



De ce tricolor? Pentru ca e provocarea Dulce Romanie  initiata acum doi ani de Mihaela Si pentru ca vine si 1 Decembrie.De ce doua poze,pentru ca prima ii place lui Tudor mai mult si a doua mie.
este un tort cu crema de fructe.Blatul e aproximativ de pandispan ,colorat cu coloranti alimentari iar crema la baza este aceeasi doar ca difera fructele : zmeura, ananas si afine.Toate 3 cremele sunt aromate si cu sambure tonka.asa ca sa trecem la treaba,avem mult de pictat.Sampania la urma!
INGREDIENTE:
Forma detasabila cu diametrul de 20 cm
ptr.blat:
-6 oua
-120 g faina
-120 g zahar
-1 pliculet de praf de copt
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
ptr fiecare din cele 3 culori de crema( deci totul,mai putin fructele este x3):
-125 ml frisca
-1/3 ceasca din fiecare fruct fructe (zmeura, ananas, afine)
-1/3 ceasca zahar pentru fiecare culoare
-125 g mascarpone
-2 foi de gelatina
-1 plic zahar vanilat
-1/2 sambure tonka ras

MOD DE PREPARARE :
1.Intai preparam blaturile,dar ca sa ne iasa egale,din fiecare culoare, cantarim intai vasul in care vom mixa ingredientele pentru blat,deci facem tara cantarului (se scade din greutatea finala a bolului cu amestecul de blat).
2.Se bat albusurile spuma,se adauga zaharul in ploaie,zaharul vanilat, apoi galbenusurile unul cate unul si la sfarsit faina cernuta impreuna cu praful de copt



3.Se cantareste amestecul cu bol cu tot,se scade greutatea vasului si ne rezulta cantitatea amestecului.Rezulta cam 600 g .Se cantaresc parti egale de coca si se adauga in doua din ele colorantul: rosu si albastru.De galben nu e nevoie,ca e amestecul deja galben
4.Se pune pe rand,cate o culoare o data, in forma tapetata  pe fund cu hartie de copt si se coace la foc mediu, 20 de minute,sau poana trece proba scobitorii.Se lasa apoi la racorit,dupa care scoatem blatul si se aseaza pe un gratar si se continua cu urmatoarea culoare .daca aveti 2 forme de aceeasi dimensiune puteti coace cate 2 odata in cuptor. Dupa ce s-a racit,asezam blatul rosu pe farfuria in care vom servi tortul si-l inconjuram cu un inel reglabil pentru torturi.
5.Pentru crema rosie :
-punem 2  foi de gelatina la hidratat 15 minute
-facem un piure din zmeura si zahar, il incalzim in bain marie,apoi adaugam foile de gelatina hidratate si amestecam pana se topeste gelatina si lingura ramane glasata,apoi lasam sa se raceasca
-batem frisca, adaugam crema mascapone si apoi,putin cate putin amestecul de fructe cu gelatina,omogenizam.
-Apoi adaugam crema obtinuta peste blatul rosu si dam la rece ,pana se intareste crema.Ca sa merga mai repede,puteti pune tortul aprox 15 minute la congelator
6.Dupa ce s-a intarit scoateti tortul de la rece,asezati blatul galben,peste care puneti crema galbena,pe care o faceti la fel ca pe cea de zmeura,dar cu piure de ananas,de data asta.Puneti din nou la rece sa se intareasca si crema galbena
7.Apoi continuati la fel cu blatul albastru si crema de afine.
8.Lasati-l la rece pana a doua zi,sau pana e bine intarita crema, apoi scoateti inelul reglabil si decorati tortul dupa imaginatie si inspiratie.


Asta- feliuta voastra !
Pofta buna!

joi, 29 noiembrie 2012

Pulpe de rata cu sos de afine


Provocarea Dulce Romanie, initiata de Mihaela,a implinit 2 ani,deci musai s-o sarbatorim.Aceasta editie aniversara e gazduita, fireste as zice, tot de Mihaela, care a nascocit o tema interesanta si provocatoare pentru noi, bloggerrii culinari : rosu,galben si albastru , asta-i tema in cauza. Celebrarea Romaniei. Eu nu am ales sa fac neaparat o reteta traditionala romaneasca,cat sa folosesc culorile in cauza in preparatul meu.Albastrul ala mi-a dat multa bataie de cap ! La dulciuri e mai usor,pentru ca te poti juca cu culorile,dar la mancare e greu.Cum o-ntorci albastru nu iese.Am lasat sa se oxideze varza rosie, afine,degeaba ca sosul albastru tot nu iese.Asa ca am considerat afinele albastre si am facut pulpe de rata la cuptor cu sos de afine (pentru albastru) , piure de cartofi cu parmezan (pentru galben) si salata de sfecla (pentru rosu).In Ardeal este obisnuit sa manaci carne de rata,gasca sau rasol de vaca cu sosuri dulci de fructe.
Am facut si un tort tricolor,dar asta nu pot sa-l pozez decat pe lumina,asa ca maine se va intampla sedinta foto la tort.
INGREDIENTE:
-2 pulpe de rata
-2 buc piper indonezian (cu bobul lung) ,eu l-am cumparat de la Sugerspice.ro in lipsa piperul negru obisnuit
-sare
-rozmarin

ptr piure:
-4-6 cartofi
-50 g unt
-1/2 ceasca parmezan ras
-lapte (nu l-am masurat,am pus din cutie) probabil 150 ml
-1/4 lingurita de nucsoara rasa
-sare ,dupa gust

ptr sos:
-o ceasca de afine
-o ceasca de apa sau suc de afine
-2 linguri de zahar
-o lingura de otet balsamic
-un baton mic de scortisoara
-1/4 lingurita de piper alb
-1/4 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
-o lingura de amidon
-un varf de cutit de sare

ptr.salata de sfecla:
- o sfecla coapta sau fiarta
-o lingurita de hrean ras
-1/4 lingurita de chimen macinat
-2 boabe de piper indonezian,zdrobite
-o lingura ulei de masline
-o lingura otet balsamic
-sare dupa gust

MOD DE PREPARARE :
1.Incepeti cu salata de sfecla: taiati cubulete sfecla, apoi adaugati restul ingredientelor ,amestecati, acoperiti si lasati sa se imbine aromele.



2.Se cresteaza pielea pulpelor de rata si se asezoneaza cu sare si piper indonezian, lung (cel din prima imagine).Il gasiti de cumparat de la site-urile de condimente de pe internet.Eu l-am cumparat de la SugarSpice.
3.Se rumenesc pulpele intr-o tigaie antiaderenta, fara adaos de ulei, pentru ca vor lasa pulpele suficienta grasime,2 minute cu pielea in jos,apoi 2 minute cu partea carnoasa in jos.
4.Se transfera pulpele intr-un vas termorezistent, cu grasimea lasata cu tot, se adauga 50 ml de apa,se acopera cu o folie de aluminiu si se dau la cuptorul preincalzit la foc mediu, pentru 30 de minute.La jumatatea timpului,se descopera vasul, se intorc pulpele si se lasa sa se rumeneasca 5 minute,apoi se intorc iar cu pielea in sus, pana se rumenesc frumos .
5.In timpul acesta se pregateste piureul de cartofi,cu mentiunea ca parmezanul ras si nucsoara se adauga la sfarsit.


6.Afinele (mai putin 2 linguri) se pun la fiert impreuna cu apa, zaharul, scortisoara, pana se leaga sosul ca la dulceata.Se adauga piperul macinat, fulgii de ardei iute si cele 2 linguri de afine crude pastrate,se mai da un clocot , apoi se adauga amidonul dizolvat intr-o lingura de apa rece, se lasa pana incepe sa fiarba din nou si se inchide focul.

7.Se monteaza farfuria cu salata de sfecla ,piureul de cartofi si carnea de rata stropita cu sosul de afine.
Pofta buna!





luni, 26 noiembrie 2012

Salata de linte cu pere si gorgonzola


Am primit mai demult lintea asta verde, zisa  de Puy ,dar pentru ca nu m-am dat eu pe spate dupa linte,am cam ignorat-o.Gasind o reteta ce folosea lintea asta,mi-am adus aminte de ea si am zis s-o incerc.Este  de culoare verde inchis albastruie,cu boabele mai mici decat lintea verde obisnuita si cu un gust net superior, adica foarte buna.Nu degeaba beneficiaza de denumire de origine controlata,ca la vinuri si de denumire de origine protejata.Lintea asta este o specialitate din Puy-en-Velay (Franta) si se cultiva intr-o zona bine delimitata situata in Haute-Loire, pe platourile Velay (altitudine 600-1200m),unde beneficiaza de un microclimat special :sufera de frig la inceputul cresterii ,apoi profita din plin de caldura si soarele verii ,ceea ce-i accelereaza maturarea.Datorita conditiilor climatice speciale din zona aceea,invelisul ei este mai permeabil si contine mai putin amidon.In concluzie fierbe repede,nu e fainoasa si are un gust diferit de lintea obisnuita.Multa vreme denumita caviarul saracului, lintea du Puy a devenit foarte apreciata de gurmanzi.Am sa cercetez daca se gaseste lintea asta si pe la noi si va tin la curent,ca merita,parol ! 
Salata asta care am facut-o eu ,merge facuta si cu altfel de linte,n-o sa va para rau.

INGREDIENTE:
-o ceaşcă linte verde (linte de Puy)
-4 cesti de apa
-un morcov mic
-2 catei de usturoi
-2 rămurele de cimbru
-1/2 legătură pătrunjel verde
-o frunză de dafin
-sare
-2 pere
-30 g unt
-2 linguriţe de zahăr brun
-100 g brânză gorgonzola sau altă brânză cu mucegai albastru
Ptr dressing:
-3 linguri de ulei de măsline extravergine
-o lingură oţet de vin roşu
-2 linguriţe muştar de dijon
-sare,piper după gust


MOD DE PREPARARE:




 Asta-i lintea verde de Puy

 1.Se clăteşte lintea cu apă rece,apoi se pune la fiert împreună cu 4 ceşti de apă, morcovul,usturoiul, cimbrul, pătrunjelul şi frunza de dafin,timp de 25 de minute,sau până lintea este fiartă,după care se strecoară şi se dau deoparte adausurile .Se punea lintea strecurată într-un bol.
2.Într-un borcănel cu capac se pun toate ingredientele pentru dressingul salatei şi se agită pentru omogenizare

 3.Se toarnă dressingul peste lintea fierbinte inca

 4.Perele se taie pe lungime în 4 sau 8 depinde de cât sunt de mari şi se curăţă de căsuţa cu sâmburi
5.Se topeşte untul într-o tigaie,se adăugă perele şi se stropesc cu zahăr.Se soteaza aprox 5 minute până sunt aurii şi uşor caramelizate

6.Se aşază perele peste linte şi se presară cu bucăţele de brânză.
Pofta buna!

vineri, 23 noiembrie 2012

Creveti cu sos de portocale


Am primit o invitatie de nerefuzat din partea celor de la Gustos .ro ,pentru a participa la concursul organizat de ei :  "Gatesc sanatos pentru concursul Philips AirFryer de pe Gustos.ro"  .Cum imi plac fructele de mare si m-am gandit ca probabil o parte din reteta poate fi realizata cu ajutorul acestui aparat si pentru ca se apropie sarbatorile si mi se pare un fel de mancare potrivit pentru o masa de sarbatoare iata propunerea mea:

INGREDIENTE:
-500 g cozi de creveti decorticati
-o lingurita de boia iute
-o lingurita praf de usturoi
-o lingura seminte de susan
-o lingura radacina de ghimbir tocata
-1/2 lingurita turmeric
-o ceapa
-2 catei de usturoi
-o ceasca suc natural de portocale
-2 portocale
-30 g unt
-ulei pentru prajit
-250 ml smantana dulce pentru gatit
-sare,piper dupa gust
- cozi de arpagic tocate sau cozi de ceapa verde tocate

MOD DE PREPARARE :

Se pregatesc toate ingredientele:
1.Se toaca ceapa, usturoiul, se marunteste ghimbirul
2.Eu am stors portocale pentru a obtine o ceasca de suc,la care am adaugat boia iute ,sare,piper,dupa gust
3.Celelalte 2 portocale se curata de coaja si pielite si se taie cubulete
4.Se amesteca boiaua iute cu praful de usturoi,turmericul,semintele de susan,sare,piper
5.Crevetii se scurg de excesul de apa (in cazul in care sunt congelati),se decorticheaza daca nu sunt deja decorticati si se pun in amestecul de condimente,avand grija sa fie imbracati de amestec,dupa care se dau pentru 30 de minute la rece, acoperiti cu o folie de plastic

6.Apoi se prajesc in ulei,pe ambele parti,nu mai mult de 1-2 minute,pana capata culoarea roz.Se scot si se lasa la scurs pe hartie absorbanta
7.Intretimp se topeste intr-o tigaie incapatoare untul,se calesc ceapa,usturoiul si ghimbirul apoi se sting cu sucul de portocale,se lasa sa fiarba usor 1 minut,apoi se adauga smantana si se mai lasa pe foc mic sa se lege sosul,cam 3 minute
-Se adauga crevetii ,se mai da un clocot impreuna,se rectifica gustul sosului ,daca mai este nevoie si se inchide focul
-Se adauga cubuletele de portocala si arpagicul tocat sau cozi de ceapa verde tocate

-Se poate servi ca atare sau alaturi de orez fiert, ornat cu felii subtiri de coaja de portocala

Pofta buna!

marți, 20 noiembrie 2012

Spaghete cu sos de branzeturi


Paste,deci o mancare rapida, dar cu un sos extrem de gustos.Am gasit branza chedar picanta la Lidl,fusese saptamana mexicana.O branza aromata, foarte picanta si foarte buna.Din pacate nu se gaseste tot timpul.
Baza sosului ramane gorgonzola,in rest ,liber la improvizatie!
INGREDIENTE :
-400g spaghete
-o ceapa mica
-2 catei de usturoi
-un ardei iute (optional)
-100 g salam picant
-100 g gorgonzola
-50 g mozzarella
-1/4 ceasca branza chedar picanta, taiata cubulete
-1/2 ceasca parmezan ras
-6 frunze de busuioc verde
-400 ml smantana de gatit (lichida)
-sare,piper dupa gust
-30 g unt

MOD DE PREPARARE :

1.Se taie ceapa marunt,usturoiul si ardeiul iute felii, salamul bucatele.
2.Se fierb spaghetele conform indicatiilor de pe pachet
3.Intretimp se topeste untul ,se adauga ceapa usturoiul,ardeiul iute si salamul si se calesc impreuna timp de un minut

4.Se adauga smantana,se aduce la fierbere si se adauga branzeturile taiate bucatele.Se fierbe usor pana se topesc branzeturile,se potriveste gustul de sare si piper, apoi se inchide focul si se adauga frunzele de busuioc tocate

5.Se servesc spaghetele cu sosul de branzeturi deasupra si se decoreaza cu frunze de busuioc verde.

marți, 13 noiembrie 2012

Salata de toamna cu dressing cu tahini


Daca e toamna,sunt dovleci de toate felurile.De ce sa nu-i folosim si in salate ? Zis si facut! Cum rucola sunt frunzele mele preferate, le-am combinat cu bucatele de dovleac copt si sa vedeti ce a iesit.Va asigur ca ceva extrem de bun.Cu reteta asta  am raspuns provocarii Kadiei, care a organizat pe blogul ei un concurs numit  Bostani pe toate fronturile .Grabiti-va sa participati si voi, pana pe 15 noiembrie mai puteti s-o faceti!

INGREDIENTE:
-o felie de dovleac de persoana
-o lingura de ulei de masline
-1/4 lingurita paprica dulce sau iute
-o mana de seminte de dovleac fara coaja
-2 cesti de rucola ,de persoana
-o mana de stafide
-o legatura de patrunjel
-aprox 150 g de telemea sau feta
-sare,piper dupa gust

ptr dessing:
-2 linguri de iaurt grecesc sau alt  iaurt mai gras
-o lingura de tahini (pasta de susan)
-o lingura de apa fierbinte
-o lingura de suc de lamaie
-un catel de usturoi zdrobit
-sare dupa gust

MOD DE PREPARARE :
1.Se curata dovleacul de coaja si seminte,apoi se taie cubulete
2.Intr-o tava antiaderenta sau tapetata cu hartie de copt,se imprastie cuburile de dovleac, se sareaza, se pipereaza, se presara cu paprica,se stropeste cu ulei .Se coace aproximativ 35 de minute,pana cuculetele de dovleac se inmoaie si incep sa se caramelizeze.
3.Se dizolva pasta de tahini in apa fierbinte ,apoi, intr-un borcan cu capac, se pun toate ingredientele pentru dressing si se agita energic.
4.Se amesteca usor intr-un bol, rucola, dovleacul, patrunjelul, stafidele si branza taiata cubulete.Se serveste in farfurii individuale, stropita cu dressing si semintele de dovleac usor prajite intr-o tigaie antiaderenta.

duminică, 11 noiembrie 2012

Spaghete cu sos de scoici


V-am mai spus cat de mult imi plac fructele marii.Asa ca am incercat si aceasta varianta de alaturare a scoicilor la carnea de vaca.Este practic sos bolognez cu scoici.Rezultatul a fost un deliciu !

INGREDIENTE :
-500 g spaghete
-250 g carne tocata de vita sau amestec
-500 g carne de scoici
-2 conserve mici de rosii decojite
-o lingura de pasta de tomate
-o lingurita de cimbru
-o lingurita de busuioc uscat
-sare, piper dupa gust
-10 frunze de busuioc verde
- o legatura de patrunjel
-parmezan ras

MOD DE PREPARARE:
1.Se fierb spaghetele in apa cu sare,conform indicatiilor de pe ambalaj,dar sa ramana al dente.

2.Se calesc usor ceapa si usturoiul,se adauga carnea tocata si se rumeste si ea,se lasa sa scada apa continuta,apoi se adauga scoicile ,rosiile decojite si taiate cubulete,pasta de tomate,cimbrul si busuiocul.Se lasa sa fiarba usor 10 minute,pana se leaga sosul.Se potriveste de sare si piper.
Dupa ce inchidem focul se adauga patrunjelul si frunzele verzi de busuioc tocate.
3.Se servesc spaghetele cu sosul de scoici si extra verdeata si parmezan ras presarate deasupra
Pofta buna !

vineri, 9 noiembrie 2012

Mancare picanta de conopida cu pui


Conopida pare ca e vedeta toamnei anul asta in blogosfera.Cum mie imi si place aproape sub orice forma: sufleu, pane,cu maioneza ,supa crema,murata,etc am compus reteta asta,fusion sa-i zic.Eu zic ca e numa'buna de incercat

INGREDIENTE:
-un piept de pui mare,dezosat si fara piele
-o conopida (aprox 1 kg)
-2 cepe
-2 catei de usturoi
-un morcov
-un ardei iute (optional)
-sare, piper dupa gust
-o lingurita coriandru macinat
-1/2 lingurita praf de chimion
-1/2 lingurita curcuma (turmeric)
-patrunjel verde tocat

MOD DE PREPARARE:
1.Conopida se desface in florete si se pune la fiert in aburi sau apa cu sare, avand grija sa ramana crocanta


2.Pieptul de pui se taie fasii,se condimenteaza cu sare,piper,coriandru si chimion si se rumeneste in putin ulei ,dupa care se rezerva la cald pentru mai tarziu

3.Se calesc in unt sau ulei, ceapa, usturoiul,morcovul taiat rondele subtiri, ardeiul iute taiat rondele, se adauga curcuma.Daca vreti mai putin iute ,se scot semintele ardeiului iute(sau puteti sa-l ignorati cu totul). Se adauga conopida,se amesteca usor sa nu se zdrobeasca si se rumeneste si  ea 5 minute,apoi se adauga carnea,se mai amesteca o data si se inchide focul.Se serveste presarata cu patrunjel verde tocat .

Pofta buna!

miercuri, 7 noiembrie 2012

Penne rigate cu sos de galbiori si ulei cu trufe


Imi plac galbiorii mult,dar din pacate aici in Bucuresti se gasesc foarte rar si nu in perioada asta a anului.Imi aduc aminte de copilarie,cand mergeam cu bunicul meu pe dealuri sa culegem galbiori,dupa care veneam acasa si-i gatea bunicu',cu oua si patrunjel.Mi se pareau atat de buni,incat imi amintesc si acum gustul lor minunat.Dah,vremurile alea nu mai sunt,nici galbiorii proaspat culesi, asa ca m-am multumit cu cei conservati prin uscare.Buni si astia.

INGREDIENTE:

-un pachet de ciuperci galbiori uscate (sau proaspete daca aveti acces la asa ceva)
-400 g penne rigate sau ce tip de paste fainoase doriti
-50 ml coniac
-o ceapa mica,taiata marunt
-2-3 catei de usturoi zdrobiti
-250 ml smantana de gatit
-sare,piper
-o lingura ulei de masline aromat cu trufe
-10 frunze de busuioc verde
-o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE :

1.Se hidrateaza ciupercile,conform indicatiilor de pe pachet.Pastrati apa in care le-ati hidratat,pentru ca e aromata si buna.O parte o vom folosi la sos,restul se poate folosi la supa,ciorba sau alta mancare.
2.Se calesc usor ceapa si usturoiul zdrobit, in ulei de masline, se adauga galbiorii,se calesc si ei un minut,apoi se adauga coniacul, se lasa sa se evapore alcoolul, se adauga o ceasca din apa in care ati hidratat ciupercile si se lasa la fiert usor impreuna timp de 10-15 minute.

3.Cand ciupercile sunt fierte se adauga smantana, se potriveste gustul de sare si piper,se adauga o lingurita din uleiul trufat si se fierbe usor in continuare,pana se leaga sosul.
4.Dupa ce inchidem focul adaugam patrunjelul si frunzele de busuioc tocate apoi mai adaugam o lingura de ulei de masline cu aroma de trufe.
5.Fierbem pastele conforma indicatiilor de pe ambalaj


6.Mancam pastele cu pofta , cu sos de ciuperci deasupra si frunze de busuioc proaspat
Pofta buna!

luni, 5 noiembrie 2012

Alfajores cu dulce de leche




Este o reţetă din patiseria clasică chiliană dar care se regăseşte în tot spaţiul sud –american (Argentina,Peru,Venezuela,etc) şi are origini andaluze,numele se pare că îi provine din arabă.Deşi în Spania şi forma şi reţeta sunt total diferite,în America de Sud,s-a păstrat numele, probabil pentru că e o tot prăjiturică umplută, iar reţeta a fost adaptată la produsele locale.
În orice caz,în opinia mea este o reţetă de fursecuri grozavă.Cât despre umplutură se pot folosi cremă de ciocolată,vanilie,nutela,gem,ce vă trece prin minte şi cămară.
Reteta o am de la simpaticul meu tânar prieten Cătălin,ce a trait o vreme pe meleaguri chiliene.La sfarsitul postarii am pus si poza fursecurilor facute de mainile lui indemanatice.

INGREDIENTE:

- 200 g făină
- 300 g maizena (amidon de porumb)
- 1/2 linguriţă de bicarbonat de sodiu
- 2 linguriţe rase de praf de copt
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- 3 gălbenuşuri de ou
- 1 linguriţă cu vârf de coajă rasă de lămâie
- 2 linguri brandy/cognac
- un praf de zahăr vanilat
Ptr umplutură:
- 400 g dulce de leche, reteta aici sau altă cremă
- fulgi de cocos pentru ornat
-zahăr pudră pentru ornat

MOD DE PREPARARE :

1.Făina cernută se amestecă împreună cu maizena, bicarbonatul şi praful de copt.


 2.Într-un bol separat se bate untul cu zahărul apoi se adăugă gălbenuşurile unul câte unul, amestecând bine după fiecare iar la sfârşit se încorporează lingura de brandy/cognac şi zahărul vanilat.




3.Făina se adaugă treptat în compoziţia de unt şi se formează un aluat ,cu mixerul sau cu mâna,care atunci când se desprinde de pe pereţii bolului este gata.Se acoperă cu o folie şi se dă la rece pentru 30 de minute.





4.Se  întinde o foaie de aprox. 5mm grosime. Cu o formă rotundă sau de care doriţi,se decupează din aluat medalioane de aprox. 4 cm diametru. Acestea se aşeaza pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc 15 min la foc mediu ,nu trebuie să se coloreze prea tare,după care se scot şi se lasă pe un grătar să se răcească.


5. Biscuiţii se ung (cât mai generos) pe o parte cu dulce de leche, se unesc doi câte doi ca un sandwich şi asemenea unei roti, se dau prin fulgii de cocos.Se presară cu zahăr praf şi se lasă,acoperiţi cu un plastic până a două zi,la temperatura camerei,să se frăgezească.Vor deveni uşor crocanţi la exterior şi moi la interior.
Astea-s alfajores facute de  însusi Cătălin.Talentat,nu-i asa ?

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Dulce de leche

Cui i-au placut caramelele cu lapte in copilarie,sigur se va bucura de dulce de leche (dulceata de lapte).Asta iarna am primit de la prietenul meu Catalin,din Chile o punga (asa era ambalat) cu acest dulce minunat.Asa ca am avut si un exemplu de cum ar trebui sa arate si ce consistenta sa aiba.Asa ca ,la noi negasindu-se,am pornit in cautarea de retete de preparare.Pana la urma m-am oprit la doua.
Prima,a lui David Leibovitz ,are ca ingredient de baza laptele condensat indulcit.Mi-a mai placut reteta asta si pentru ca e sigura,fara posibilitatea de accident in bucatarie.Adica nu se incalzeste conserva de lapte condensat nedesfacuta(caz in care exista posibilitatea exploziei ei).
A doua metoda este obtinerea dulcelui de leche din lapte integral .Reteta pe care am agreat-o a fost cea gasita pe blogul Liei  ,pupu-te Lia!


 INGREDIENTE (metoda 1)
-1-2 cutii lapte condensat (eu am facut aici din 2 cutii)
-un varf de cutit de sare

 MOD DE PREPARARE : 



 1.Se preincalzeste cuptorul la 220*C
 2.Se toarnă conținutul cutiilor de lapte condensat (397 g) într-un vas de sticlă termorezistentă,se pun câteva granule de sare,se amestecă și se acoperă bine cu o folie de aluminiu.Vasul se așează într-o altă tavă adâncă,în care se toarnă apă fierbinte până la jumătatea vasului cu lapte condensat
 3.Se pune totul în cuptor,pentru 2 ore si 30 de minute.Se verifică din când în când nivelul apei și se completează cu apă fierbinte dacă mai este nevoie.În acest timp laptele  condensat se va carameliza transformandu-se în dulce de leche. 



 4.După ce scoateți din cuptor, lăsați să se răcească 35-40 de minute,amestecați să se omogenizeze,apoi transferați crema obținută într-un borcan cu închidere bună,iar după ce s-a răcit complet, puneți-l la frigider,unde se va mai intari putin. 

Aici vedeti dulce de leche cumparat de-a gata.

INGREDIENTE metoda 2 :


 -1000 ml lapte integral,minim 3,5% grăsime
 -250 - 300 g zahăr
 -puțină sare
 -un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu

 MOD DE PREPARARE :
 Se pun toate ingredinetele într-o cratiță de 4 l, dacă se poate antiaderentă, pentru că într-o prima fază,amestecul își va tripla volumul.
 Punem pe foc și amestecăm mereu până se dizolvă zahărul și începe să fiarbă,la început va fierbe mai violent și își va tripla volumul. În momentul ăsta facem focul minim și lăsăm să fiarbă încet aprox 1.5-2 ore.După această etapă nu mai este necesar să amestecăm.Timpul de fierbere depinde de cât de tare vrem să se caramelizeze și cât de consistentă vrem să fie,dar sa tineti seama de faptul că în momentul în care se răcește, crema se va întări,așa că ea trebuie să fie relativ lichidă când terminăm fierberea.Puteți face probă cu picătura,exact ca la dulceață.Eu am tinut-o pe foc 2 ore si 10 minute,nu de alta,dar am uitat de ea ,drept care dupa ce s-a racit s-a intarit tare de tot,de a trebuit incalzita la microunde pentru a o putea utiliza.Asa ca mai bine puneti ceasul sa sune,sa nu patiti ca mine.
 Turnați crema obținută într-un borcan cu capac și puteți să o păstrați la frigider. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...