marți, 2 aprilie 2013

Tzatziki



Tzatiziki este un aperitiv sa-i spunem,grecesc la origine.In orice caz el se regaseste in bucatariile spatiului mediteranean si al Orientului mijlociu.In Grecia el are o consistenta mai groasa ,e facut din iaurt de oaie sau capra, cu grasime multa (10% grasime),aproape cat o smantana degresata si se foloseste ca aperitiv sau ca si sos insotitor pentru souvlaki (frigarui),kebab sau gyros (shaorma greceasca sa-i zic asa).Baza acestui preparat este iaurtul gras (uneori scurs complet de zer, atunci cand e folosit ca aperitiv), usturoiul ,castravetele si uleiul de masline.Adaugirile de marar, lamaie, menta sunt specifice diferitelor zone mediteraneene.In varianta soft, se poate transforma intr-o supa de vara extraordinara. a carei reteteta o voi posta la vara,de indata ce da caldura, o sa vedeti de ce.

INGREDIENTE:
-400 g iaurt grecesc cu 10% grăsime, sau un iaurt cat mai gras (la nevoie se poate amesteca cu o lingura de smantana)
-un castravete lung,de seră
-3 căţei de usturoi
-o legătură de mărar
-o lingura de ulei de măsline extravergine
-2 frunze verzi de mentă tocate fin (opţional)
-sare şi piper după gust
MOD DE PREPARARE :
1.Se curăţă castravetele de coajă, se taie în două pe lung,se elimină seminţele cu ajutorul unei linguri,iar partea rămasă se taie cubuleţe sau se rade.Se presară cu sare şi se lasă jumătate de oră la scurs.
2.Se amestecă într-un bol iaurtul scurs de zer,castraveţii storşi de zeamă, usturoiul zdrobit,mărarul şi frunzele de mentă tocate.Se asezonează cu sare şi piper după gust.
3.Se mănâncă ca atare cu pâine proaspătă sau prăjită , sau ca sos însoţitor pentru friptură, frigărui, kebab, hamburgeri, chiftele, salate, legume fierte,cartofi prăjiţi, etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...