luni, 16 septembrie 2013

Wonton prajiti ( coltunasi chinezesti prajiti umpluti cu porc, legume si castane de apa)



Wonton sunt niste coltunasi de sorginte chinezeasca.Forma lor difera de la regiune la regiune.In principiu au forma triunghiulara sau derivata de aici. In general ei se mananca fierti in apa sau aburi ,ca parte constituenta a unei supe sau ca aperitiv ,caz in care se manaca inmuiati in diferite sosuri, dupa preferinta, dar se manaca si prajiti (deep fry) in ulei . In afara Chinei ,in statele sud-est asiatice si in bucataria chino-americana ,forma este putin diferita si difera si modul de gatire, adica se intalnesc mai des prajiti .
Dar reteta este geniala! Ma gandesc ca daca nu aveam aparatul de facut paste n-as fi facut-o, mai ales ca la noi nu se gasesc foi pentru pastele astea, poate doar in magazinele din Dragonul Rosu.Dar a meritat cu varf si indesat tot efortul.

INGREDIENTE :
masura ceasca : 240 ml

ptr foi :
-2 cesti de faina
-un ou
-1/2 sau 1/3 ceasca de apa, depide de faina (eu am folosit 1/2)
-3/4 lingurita sare

ptr.umplutura:
-250 g carne de porc tocata (sau puteti folosi de care va place)
-2 cepe verzi tocate
-un catel de usturoi tocat
-un cm de radacina rasa de ghimbir
-200 g mix congelat de legume chinezesti
-5 castane de apa (din conserva) clatite cu apa rece si tocate
-1/2 lingurita de "five spices" (condiment specific chinezesc,foarte aromat)
-o lingura de amidon de porumb
-o lingura sos de soia light
-o lingura vin de orez (sau vin alb sec)
-2 lingurite ulei de susan

ptr.sosul de acompaniament :
-sos de chili  dulce-iute, cu usturoi
si
-sos de soia aromat :
       -6 linguri sos soia light
       -2 linguri otet de orez
       -cozi de ceapa verde
       -cateva picaturi de ulei de susan sau ulei cu chili

MOD DE PREPARARE:






Iata ingredientele, mai putin ceapa verde pe care am uitat s-o "chem" la sedinta foto.Le-am pozat ca sa vedeti cum arata castanele de apa, care se gasesc uneori la Carrefour sau Megaimage.


 1.Faina cernuta se pune intr-un castron mai larg, se face un crater in ea si se adauga oul batut in prealabil cu sare si 1/4 ceasca de apa rece.Se amesteca si se adauga gradual restul de 1/4 de ceasca de apa, sau cat simtiti ca e nevoie ca sa iasa un aluat maleabil, elastic si matasos.Daca apasati cu degetul in el trebuie sa-si revina .Totil depinde de umiditatea fainii.Asa ca adaugati apa sau faina cat credeti ca e nevoie ca sa iasa aluatul asa cum am zis.Faceti o bila din el si lasa-ti-l 30 de minute la odihna.
 Masinaria asta e absolut extraordinara ! Dar cred ca si o masina de facut paste, de mana e la fel de buna si mai ales utila.
2.Impartiti aluatul in bucati mai mici,va va fi mai usor de lucrat cu el. intindeti o bucata cu sucitorul sau in masina de paste, pana obtineti o foaie subtire.In cazul masinii de paste, presarati faina peste foaie la fiecare trecere.Restul de bucati de aluat le tineti acoperite cu plastic sau cu un prosop umed.De fiecare data terminati foaia inceputa si apoi va apucati de urmatoarea : ajungand la o grosime mica se usuca repede, asa ca trebuie lucrata cap coada fiecare foaie.

3.Puneti foaia subtiata ( la masina mea am subtiat-o pana la marimea 6) pe blatul infainat si taiati patrate cu latura de 8 cm.Ideal ar fi sa aveti o forma patarata cu care sa taiati aluatul, ar merge mult mai repede.Eu n-am avut,Asta-i cea mai lunga operatie.

 4.Asezati patratele,DUPA CE LE-ATI PRESARAT IARASI CU FAINA, unele peste altele, in topuri intr-o punga bine inchisa.In momentul acesta ele pot fi refrigerate sau puse in congelator,pentru folosire ulterioara.Eu am facut foile cu o seara inainte si le-am tinut la frigider pana in momentul folosirii.
 5.Asezati cate 8-10 patrate, sau cate va permite blatul de lucru infainat neaparat, puneti aproximativ o jumatate de lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui patrat, ungeti doua laturi adiacente cu ou batut amestecat cu apa ( cred ca merge si numai cu apa)

 6.Pliati laturile opuse celor unse , pe diagonala in asa fel incat sa obtineti un triunghi , dar avand grija sa impingeti cu degetele, in timp ce sigilati triunghiul, ca sa iasa aerul dintre foi.
 7.Se face cu degetul aratator o indentatie, in mijlocul bazei triunghiului ca in poza de mai sus
 8.Se aduc varfurile adiacente bazei mari a triughiului unul peste altul
si se sigileaza prin presare usoara.

9.Se lasa barcutele rezultate pe o farfurie infainata, aproximativ 5 minute
 10.Se incinge uleiul in wok (cam 2 cm de ulei) pana la temperatura la care daca introducem in ulei coada unei linguri de lemn, se formeaza in jurul ei bule de aer, semne de temperatura optima pentru prajirea deep fry .
 11.in acest moment se pot introduce coltunasii ,se reduce focul la jumatatespre mic si se prajesc pana ce capata o culoare aramie,intorcandu-i din cand in cand.
12.Se scot pe un gratar acoperit cu servt de hartie absorbant, pentru apierde excesul de ulei
13.se mananca inmuiate in ce sos va place .Eu am folosit sos de chili dulce-iute cu usturoi si am mai facut un sos amestecand sosul de soia cu otetul de orez,cozi de ceapa verde tocate si 2-3 picaturi de ulei de susan.
Va sfatuiesc sa faceti loturi de cate 20 de coltunasi: Cel mai rapid mod de lucru este punand pe blatul de lucru cate patrate de aluat va incap,apoi sa faceti fiecare operatie o data la tot lotul: adica puneti umplutura pe fiecare, apoi sa ungeti fiecare patrat cu ou, apoi formati triunghiurile si sigilati-le si asa mai departe.Va merge mult mai repede, decat daca veti forma fiecare coltunas in parte, unul cate unul.Sper ca m-am facut inteleasa.
Pare complicat dar nu este de loc.Dupa prima transa,cand invatati, veti vedea ca merge totul mult mai repede.
Pofta buna ! Va asigur ca o sa aveti !

2 comentarii:

  1. Hmmm, cu siguranta au iesit deliciosi, numia buni de stropiti cu acel sos aromat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu spun ca sunt foarte buni, desi putin cam laboriosi, dar merita.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...