duminică, 17 noiembrie 2013

Pulpa de porc la tava cu sos de portocale


Sper sa va nu va fi plictisit cu provocarile astea la care imi place mie sa particip. Provocarea secreta este insa una din cele care imi plac in mod deosebit, pentru ca iti este alocat un blog si tu iti alegi o reteta care iti place de pe acel blog.Imi place provocarea asta pentru ca ne da ocazia sa ne cunoastem intre noi.Asa ca luna aceasta (provocarea este gazduita de Ioana ) m-am plimbat in bucataria Ramonei si am ales o reteta de friptura la cuptor, numai buna de o masa de sarbatoare, fara costuri mari.Acuma ce sa va spun ca puteti ignora prepararea sosului de la sfarsit cu vin de Porto, friptura tot buna va fi, dar si mai buna e cu acel sos.Ca tot vorbim de o masa de sarbatoare, ignorand bloggeristic postul in care am intrat.

INGREDIENTE:
-1,5 kg pulpa de porc dezosata
ptr.marinada
-o ceapa tocata
-sucul de 1/2 de lamaie
-sucul de la o portocala mare
-4 catei de usturoi mari zdrobiti
-2 linguri ulei
-1/4 lingurita de turmeric (curcuma)
-1/4 lingurita boia dulce
-3 foi de dafin
-o lingurita rozmarin macinat
-o lingurita cimbru macinat
-5 boabe de piper
-50 ml vin alb sec
-sare,piper dupa gust
ptr.sos:
-50 ml smantana lichida (optional)
-50 ml vin dulce licoros (Porto, Madeira,Lacrima lui Ovidiu)

MOD DE PREPARARE:

1.Facem o marinada amestecand ingredientele mentionate.Intai frecam pasta usturoiul cu sare, ulei , piper macinat si celalate condimente, apoi adaugam sucul de lamaie,cel de portocala si vinul.Pastram si pulpa cu cojile ramase de la portocala careia i-am stors sucul.
2.Amestecam marinada cu ceapa tocata, boabele de piper si cojile de portocala, dupa care imersam carnea si o masam temeinic cu acest amestec.Dam la rece acoperit, cel putin 2 ore,de preferat pana a doua zi.

3.Optional, putem lega carnea cu sfoara pentru a-si pastra forma si feliile sa fie frumoase si aproximativ egale, apoi o punem intr-o tava unsa cu ulei, adaugam marinada, mai putin cojile de portocala care altfel vor amari sosul, acoperim totul cu folie de aluminiu si coacem in cuptorul incins la 200 *C , timp de 40 de minute, dupa care scoatem folia si mai coacem pana este frumos rumenita.
4.Sosul il strecuram , il amestecam cu 50 ml  vin de Porto ( Lacrima lui Ovidiu in varianta romaneasca) si 50 ml smantana( daca vrem sa folosim smantana) , il fierbem usor pana se evapora alcoolul, asezonam cu sare si piper si il servim peste aceasta friptura aromata, demna de o masa de sarbatoare, alaturi de o garnitura de orez sau legume fierte sau piure.Alaturi de orez, piureul de cartofi dulci as zice ca e in top.
Daca nu aveti unul din aceste vinuri dulci,scumpe altfel, cred ca merge si tamaioasa romaneasca sau grasa de Cotnari si ii mai adaugati o jumatate de lingurita de miere.Aroma si dulceata vinului trebuie sa ramana in sos.
Eu nu am facut sosul cu smantana, doar cu vin si a iesit grozav.

Pofta buna!


13 comentarii:

  1. Tare frumoasã ti-a iesit; tia plãcut preparatul?

    RăspundețiȘtergere
  2. mamaaa ce bunatate ... as incerca-o de Craciun !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic ca merita , Carmen.Mai precizez o data ca eu n-am folosit smantana la sosul final.Nu mi s-a parut necesara si a iesit foarte bun sosul.

      Ștergere
  3. Foarte buna si aromata! Si eu am incercat combinatia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da si eu zic la fel.Inspiratoarea mea spunea ca pune felii de portocala si in sos la cuptor, dar eu nu am vrut sa amarasc sosul, asa ca nu le-am pus in tava.dar sosul tot aromat a iesit, fara sa fie insa amarui de la coaja de portocala.

      Ștergere
  4. Merge si cu alta parte din porc? aici in Italia,nu prea gasim pulpa ,ei fac prosciutto din ea :( Julia T.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Julia ti-am raspuns pe fb. Eu zic ca merge si cu alta parte de carne de porc, dar trebuie sa ai grija, in cazul muschiului file, sa nu-l usuci.Sa-l ungi cu ulei ,apoi sa-l pui la cuptor acoperit si din cand cand sa-l stropesti cu sosul din tava.Daca folosesti ceafa, la sos nu mai adauga smantana, doar vin.

      Ștergere
  5. A meritat efortul. A fost o masa pe cinste :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...