joi, 21 noiembrie 2013

Tort cu crema de lapte condensat si fructe de padure



Un tort foarte gustos si aromat inspirat din reteta propusa de Ramona pentru Bucatarul curajos si dulce al lunii noiembrie.

INGREDIENTE:
ptr.blat:
-130 g faina
-160 g zahar
-2 linguri de cacao
-o lingurita praf de copt
-o lingurita cafea solubila (tip nes)
-un varf de cutit de sare
-5 oua
-60 ml lapte

ptr.crema:
-o cutie de lapte condensat (395 g)
-o ceasca de fructe de padure
-1/2 sambure tonka ras
-200 ml smantana de frisca 35 % grasime
-un plic de gelatina maruntita dr oetker

 ptr.sirop:
-130 ml apa
-2 linguri zahar
-3 linguri de rom (sau esenta de rom)

ptr.decor:
-400 ml  smantana de frisca 35 % grasime
-2 linguri de zahar vanilat
-fructe de padure proaspete sau congelate

MOD DE PREPARARE:
1.Se amesteca ingredientele uscate intr-un bol
2.Se bat spuma albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sare
3.Se mixeaza galbenusurile cu restul de zahar si laptele
4.Se adauga gradual ingredientele uscate in amestecul de oua,
5.Se adauga tot gradual albusurile batute spuma, amestecand usor cu o lingura de data asta, pana amestecul se omogenizeaza.

6.Se coace in cuptorul preincalzit la foc mediu, aproximativ 20 de minute, pana trece proba scobitorii.
7.Blatul se taie in doua dupa ce s-a racit.
8.Se prepara siropul fierband zaharul cu apa, pana ce se dizolva zaharul, apoi se ia de pe foc si se adauga romul sau esenta de rom.
9.Se fierb pe foc mic laptele condensat cu sambure tonka ras si fructele,amestecand continu, pana ce se formeaza o crema groasa.
10. Se hidrateaza gelatina in apa conform indicatiilor de pe p[lic, timp de 10 minute, apoi se incalzeste la bain marie, pana se dizolva gelatina.
11.Se adauga gelatina dizolvata, in crema de lapte condensat.
12.Se bate frisca  apoi se adauga gradual, in crema de mai sus racita si se amesteca cu lingura, pana ce se omogenizeaza amestecul

13.Se insiropeaza primul blat, se monteaza din nou inelul formei pe langa blat, se pune 2/3 din crema, apoi al doilea blat insiropat, iar restul de crema se repartizeaza in cerc pe mijloc.Se da la rece aprozimativ jumatate de ora, pana se intareste bine crema.

14.Se scoate inelul si se orneaza dupa preferinta cu frisca batuta si fructe.



Pofta buna !

5 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...