marți, 26 februarie 2013

Cosulete cu hummus

Un aperitiv simplu si de efect.Reteta pentru hummus o gasiti aici.
Cosuletele pot fi umplute si cu altceva : guacamole, branza, salata de vinete, etc.
INGREDIENTE :
ptr.12 bucati :
-3 foi de placinta
-ulei sau unt

-umplutura de care doriti ,in cazul de fata hummus
ptr decor:
-12 masline fara samburi
-12 rosii uscate conservate in ulei
-frunze de patrunjel

MOD DE PREPARARE :


-Ungem fiecare foaie de plăcintă cu ulei,pe măsură ce le suprapunem.

 -Tăiem foile la dimensiunea potrivită,cât să îmbrace o formă de brioșă și să se formeze un coșuleț
 -Coacem coșulețele în cuptor,la foc mediu,până ce se auresc frumos,apoi le scoatem și le lăsăm la răcit.Ele pot fi coapte din timp și păstrate spre folosință ulterioară. 

-Umplem coşuleţele cu câte o linguriţă de hummus,decoram cu măsline fără sâmburi ,rosii uscate şi frunze de pătrunjel
Iata si varianta de cosulete umplute cu guacamole

luni, 25 februarie 2013

Hummus(pasta de naut)


La Provocarea secreta a Amei, mi-a fost repartizat blogul  Micuta bucatarie a Ramonei ,un blog dragut aflat la inceput de drum, in care veti gasi multe idei interesante,pentru masa piticilor si nu numai.Am ales pana la urma sa fac hummus,pentru ca, chiar aveam nevoie de un astfel de aperitiv,desi l-am facut de multe ori pana acum, nu l-am postat,Asa ca i-a venit randul acum.Am mai facut eu mici adaugiri la reteta Ramonei,sper sa nu se supere.

INGREDIENTE:

-2 borcane de năut conservat
-2 linguri tahini (pastă de susan)
-4 căţei mari de usturoi zdrobiţi
-2 linguriţe de praf de chimion
-1/3 ceaşcă de suc de lămâie verde sau galbenă
-un vârf de cuţit de ardei iute cayenne
-4- 6 linguri ulei de masline

MOD DE PREPARARE:
 - Puneţi într-un blender toate ingredientele solide pentru humus şi mixaţi adăugând gradual şi lichidele, până obţineţi un piure cremos, ca o fasole batuta.Dacă mai este nevoie adăugaţi ulei şi zeamă de lămâie peste cantitatea menţionată.
Iata cum l-am folosit,vine si reteta de cosulete sau cuiburi cu hummus .



sâmbătă, 16 februarie 2013

Supa de ceapa

Supa de ceapa , desi se pare ca isi are originea in vremurile romanilor, a capatat versiunea moderna in Franta secolului XVIII ,folosindu-se o baza de supa de vaca si ceapa caramelizata.Modul de a o servi cu crutoane si branza rasa ,am aflat ca vine din modul de servire in antichitate.De altfel,se pare ca in latina vulgara "suppa" inseamna paine inmuiata in supa de carne si legume .

INGREDIENTE:
-750 g ceapă tăiată solzişori fini
-50 g unt
-2 căţei de usturoi tocaţi
-3 linguri de făină
-2 l supă de vacă (eventual făcută din 2 cuburi)
-250 ml vin alb
-o foaie de dafin
-2 rămurele de cimbru verde de preferinţă sau uscat
-sare 
-100 g swaitzer( emmentaler) ras
-6 felii de pâine prăjită

MOD DE PREPARARE:




1.Topiţi untul într-o cratiţă sau oala cu fund gros,adăugaţi ceapa şi căliţi la foc mic timp de 25 de minute,amestecând din când în când,până ceapă devine de un auriu închis şi începe să se caramelizeze.



2.Adăugaţi usturoiul şi făina amestecând constant timp de un minut.Adăugaţi gradual vinul şi supa,amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloaşelor.La sfârşit adăugaţi foaia de dafin şi rămurelele de cimbru, potriviţi de sare, acoperiţi oala şi fierbeţi la foc mic timp de alte 25 de minute.La sfârşitul fierberii scoateţi dafinul şi cimbrul asezonaţi dacă mai este nevoie.



3.Încingeţi cuptorul,sau daţi drumul la gril(dacă are cuptorul ), prăjiţi feliile de pâine, repartizaţi supa în boluri, puneţi o felie de pâine prăjită (eu am tăiat pâinea în crutoane) deasupra,radeţi caşcavalul şi daţi bolurile la cuptor până ce brânza se topeşte şi devine aurie.Această din urmă operaţiune poate fi făcută şi în cuptorul cu microunde.

Pofta buna !

duminică, 10 februarie 2013

Pui Tikka Masala


Apoi daca-i bal,bal sa fie!!! Puiul Tikka Masala ( în traducere bucăţi de pui în sos condimentat) este un fel de mâncare de origine indiano-britanică şi după cum îi spune şi titlul este o mâncare IUTE.Dacă nu va plac mâncărurile prea iuţi,puteţi înjumătăţi condimentele din compoziţia sosului si puteti renunta la ardeiul iute.Gustati si alegeti cat de iute va place. Caracteristică acestui fel de mâncare este şi culoarea intens portocalie,obţinută din curcuma si boia.Ca de sofran nu mai zic.

INGREDIENTE:
-6 pulpe superioare de pui
Ptr marinadă:
-150 ml iaurt
-2,5 cm rădăcină de ghimbir rasă
-2 căţei de usturoi zdrobiţi
-1/2 linguriţă boia iute
-o lingură seminţe de coriandru măcinate
-2 linguri de ulei
-2 linguri zeamă de lămâie verde (sau galbenă)
-1/2 linguriţă praf de curcuma (turmeric)
Pentru sos :
-50 g unt
-o lingură de ulei
-o ceapă tocată mărunt
-o cutie de roşii decojite tăiate cuburi
-o lingură garam masala ( în lipsa acestui condiment puteţi folosi o lingură de curry amestecată cu o linguriţă de boia dulce)
-o lingurita curcuma (turmeric)
-o lingurita boia dulce
-1/4 lingurita praf de ardei cayenne
-un ardei iute proaspăt, curăţat de seminţe şi tocat
-150 ml smântână de gătit
-50 ml (3 linguri) iaurt 
-o linguriţă de seminţe de chimion
-o legătură de coriandru verde sau pătrunjel verde

MOD DE PREPARARE:




 1.Se face o marinadă ,amestecând ingredientele menţionate, după care se pun bucăţile de carne în aceasta  (într-o pungă de plastic cu închidere, este perfect pentru că ele pot fi uşor amestecate) şi se pun în frigider,de seara până a doua zi.Minim 6 ore.
 2.După ce se marinează,se scoate carnea se aseaza într-o tavă unsă şi se dă la cuptorul încins,pentru aproximativ 15-20 de minute, până ce puiul este brun auriu şi carnea pătrunsă

 3.Intretimp pregătiţi sosul : încingeţi wok-ul sau o altă tigaie mare,adăugaţi untul şi uleiul ,aşteptaţi să se topească untul, apoi căliţi ceapa aproximativ 5 minute, adăugaţi roşiile şi condimentele şi lăsaţi să fiarbă acoperit 10 minute.
4.Adăugaţi smântâna şi mai lăsaţi să fiarbă 1-2 minute
5.Adăugaţi bucăţile de pui,amestecaţi, gătiţi 1 minut,stingeţi focul şi puteţi servi presărat cu frunze de pătrunjel şi seminţe de chimion prăjite uşor într-o tigaie fără ulei.



Se manâncă ca atare alături de pâine naan caldă (un fel de lipii) sau orez basmati .

sâmbătă, 9 februarie 2013

Escalop de vitel savoyard

Nu-i o reteta aratoasa da' pot sa va spun ca e o simpla reteta frantuzeasca si e buna rau ,credeti-ma pe cuvant, pana n-o incercati, ca atunci vreau sa va aud yamm, yammiurele !

INGREDIENTE:
-6 felii subtiri de pulpa de vitel
-2 linguri de faina
-50 g unt
-o lingura de ulei
-o esalota sau o ceapa mica tocata fin
-un catel de usturoi sau o lingurita de praf de usturoi Kotanyi
-1/2 ceasca de vin alb
-250 ml smantana de gatit
-1/2 ceasca parmezan ras
-sare,piper proapspat macinate din rasnita Kotanyi ,dupa gust

MOD DE PREPARARE:

1.Bateti fellile de carne,pentru a le subtia cat mai mult,piperati-le  apoi treceti-le prin faina
2.Incingeti intr-o tigaie mai adanca sau intr-o cratita,untul si uleiul , dupa care prajiti la foc iute escalopurile pe fiecare parte,pret de 30 de secunde.Scoateti-le pe o farfurie si rezervati-le pentru mai tarziu
3.Caliti in acelasi vas, in care ati prajit carnea, ceapa si usturoiul ,stingeti cu vin,iar dupa ce s-a evaporat alcoolul adaugati smantana si dati in clocot.Asezonati cu sare si pipersi adaugati parmezanul ras
4.Adaugati escalopurile si fierbeti la foc mic,pana se lega sosul,timp de aproximativ 3-4 minute.
5.Noi am mancat alaturi de piure de cartofi cu ceapa verde si parmezan,reteta AICI
Pofta buna !

vineri, 8 februarie 2013

Pui spaniol cu ardei si masline

Pollo al chilindron ,asa se numeste reteta asta in spaniola si cum imi doresc cartea  lui Gordon Ramsey Bucataria lumii , particip  la concursul organizat de Kotanyi si Mitinita, cu tema Kotanyi si Retetele Lumii,  premiul fiind cartea amintita.Carevasazica incerc marea... cu puiul spaniol.

INGREDIENTE:
-6 pulpe superioare de pui ( sau un pui întreg tranşat sau ce parte din pui va place)
-2 cepe roşii mari
-2 ardei roşii tăiaţi fâşii
-2 căţei de usturoi
-100 g prosciutto crudo sau altă şuncă crud uscată
-o cutie de roşii decojite tăiate cubuleţe sau 6 roşii coapte şi despielitate
-o linguriţă de cimbru uscat Kotany sau o lingură de cimbru verde
-2 linguri de boia dulce Kotany
-150 g măsline negre
-150 g măsline verzi
-piper si sare proaspat rasnite cu rasnita Kotanyi ,dupa gust
-ulei

MOD DE PREPARARE:
1.Prăjiţi pulpele într-o cratiţă ,cu puţin ulei, la foc moderat,întâi cu pielea în jos pentru 4-5 minute,până se rumeneşte pielea,apoi încă 2-3 minute pe cealaltă parte, apoi scoateţi carnea din cratiţă şi rezervaţi-o




2.Puneţi în cratiţă,sunca,ceapă,usturoiul,ardeiul, cimbrul  si căliţi-le până se înmoaie.




3.Adăugaţi roşiile şi boiaua, daţi în clocot, apoi adăugaţi măslinele şi carnea de pui şi fierbeţi la foc domol aproximativ 20 de minute,până ce carnea este moale.Potriviţi de sare şi piper.


Pofta buna!

miercuri, 6 februarie 2013

Rulada cu dovleac si nuca


Daca aveti vreo foaie de aluat foietaj ratacita prin congelator, un dovleac mic si putina nuca, desertul rapid si aromat e asigurat.

INGREDIENTE :
-o foaie de aluat foietaj
-50 g unt
-un kilogram de dovleac plăcintar
-o cană de nuci măcinate grosier
-o cană de zahăr
-o lingură de scorţişoară măcinată
-1/2 linguriţă cardamom praf
-un plic de zahăr vanilat
-un ou bătut
MOD DE PREPARARE:
1.Se pune la dezgheţat o foaie de aluat foietaj



2.Se curăţă şi se rade dovleacul, apoi se căleşte într-o tigaie sau cratiţă ,în unt, până se înmoaie.După ce se închide focul se adăugă zahărul, zahărul vanilat, nuca măcinată, scorţişoara şi cardamomul.




3.Se lasă foaia pe plasticul în care era ambalată, pentru că ne vom ajuta de el la rulat. Se repartizează deasupra umplutură de dovleac, se pliază aluatul de pe laturile scurte preţ de un cm peste umplutură, apoi se rulează cât mai strâns.în felul acesta umplutură nu se va scurge la copt. Se unge cu ou bătut.
4.Se coace în cuptorul încălzit la 200*C până se aureşte frumos aluatul.
5.Se taie după ce s-a răcit




luni, 4 februarie 2013

Salata calda de spanac si ficatei


O salata super inventata de prietena mea Alex si reinterpretata de mine
INGREDIENTE:
-12 buc de ficăţei de pasăre
-16 felii de şuncă afumată crud uscată
-o ceapă mică tocată mărunt
-un căţel de usturoi zdrobit
-200 g spanac tânăr(frunze mici)
-sare,piper
-50 g unt
-ulei de măsline
-zeamă de lămâie

MOD DE PREPARARE:




1.Fiecare ficăţel se înveleşte într-o felie de şuncă, apoi se pune int-o tava unsă cu unt,se piperează (nu e nevoie să se săreze pentru că şunca e suficient de sărată),se pune câte o bucăţică de unt pe fiecare ficăţel şi se dă la cutorul încins, până se rumenesc frumos şi ficăţeii sunt pătrunşi.
2.Când sunt gata ficăţeii, într-o tigaie cu 2 linguri de ulei de măsline, călim uşor ceapa şi cele 4 felii de şuncă rămase, tăiate cubuleţe.
3.Într-un castron punem spanacul spălat şi scurs foarte bine,daca aveti un bol cu centrifuga de uscat salat e perfect, adăugăm ceapa călită şi şunca împreună cu uleiul în care le-am călit,usturoiul zdrobit şi amestecăm.Dacă mai e nevoie adăugăm ulei de măsline şi asezonăm cu zeamă de lămâie şi piper.
4.Punem în fiecare farfurie spanac şi deasupra 3 bucăţi de ficăţei calzi şi servim.


Pofta buna !

vineri, 1 februarie 2013

Curry rosu tailandez de pui



E inca frig, asa ca o mancare iute si aromata e numai buna sa ne puna sangele in miscare.


 INGREDIENTE:
-2 buc piept de pui fără piele şi os
-500 g cartofi noi cât mai mici
-o ceapă mare tăiat solzi mai mari sau 4 cepe verzi tăiate feliuţe
-400 ml lapte de cocos
-2 linguri sos de peste (nam pla)
-o lingură de zahăr brun
-o lingură de zeamă de lămâie verde( limetă) sau galbenă
-2 linguri de mentă verde tocată
-o lingura de busuioc verde tocat
-1/4 linguriţă de piper cu lămâie
-sare
MOD DE PREPARARE :
1.Se toacă ceapa, se taie pieptul de pui cubuleţe, se curăţă cartofii


2.Se rumente carnea în 2 linguri de ulei, se rezervă pentru mai târziu


3.Se căleşte ceapa, timp de 2-3 minute


4.Se adaugă laptele de cocos,se aduce la fierbere,se adaugă pasta de curry, sosul de peşte, zahărul brun.Se omogenizează.
5.Se adaugă cartofii şi se fierb acoperit, timp de aproximativ 20 de minute.Potriviţi de sare şi piper
6.Se adaugă bucăţelele de carne şi se mai fierb la foc moale,încă 5-10 minute,până ce atât carnea cât şi cartofii sunt făcuţi
7.Se adaugă zeama de lămâie, menta şi busuiocul,se asezonează dacă mai este nevoie
8.Se serveşte presărată cu extra verdeaţă şi eventual cu ardei iuţi roşii curăţaţi de seminţe.

Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...