marți, 30 iulie 2013

Inghetata de ciocolata


Bucatarul curajos si dulce al lunii iulie, ne provoaca cu o reteta extraordinara de inghetata de ciocolata propusa de Daiana si Cosmin .E prima oara cand fac inghetata si mi-a iesit bine,din prima.E simplu de facut, trebuie doar putina rabdare.

INGREDIENTE:
-250 ml lapte
-250 ml smantana de frisca, 32-33% grasime
-100 g zahar
-3 galbenusuri
-125 ciocolata neagra de 60-70 % cacao (iese mult mai buna)
-un degetar de rom sau esenta de rom

MOD DE PREPARARE:
1.Punem la fiert laptele frisca. Cand fierb, adaugam si ciocolata rasa ,luam de pe foc si amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam la racit.
2.Batem galbenusurile cu zaharul pana se albesc.
3.Adaugam putin cate putin amestecul de ciocolata peste oua, mixand continu, dupa care il punem pe foc mic, pana ce capata o consistenta cremoasa, de smantana groasa.Amestecam continuu,ca sa nu se prinda de fund.Atentie sa nu dea in clocot.
4.Lasam la racit in apa rece, apoi dam vasul la congelator.Dupa o ora amestecam energetic, apoi punem din nou in congelator.Repetam aceasta operatiune de inca 2 ori la interval de o ora, pentru a impiedica formarea acelor de gheata.
5.Dupa aceste operatiuni, punem inghetata in vasul acoperit in care o vom pastra la congelator si lasam sa se intareasca , dupa care decoram si ne racorim cu pofta !

sâmbătă, 27 iulie 2013

Supa de visine


Supa asta mai neobisnuita imi aduce aminte de copilarie cand o mancam cu mare placere vara, pe caldura, mai ales ca o mancam rece,de la frigider.Mama imi dadea supa ca antreu, dar poate fi mancata foarte bine si la desert. Provenienta retetei este probabil austro-ungara si e raspandita in nordul si nord-vestul tarii.

INGREDIENTE
-4 căni de vişine fără samburi
-1/4 de cană de zahăr
-2 l de apă
-un baton de vanilie
-200 ml smântână de frişcă
MOD DE PREPARARE
1.Se fierb visinele, zahărul, apa şi batonul de vanilie ca pentru un compot.Gustaţi ca să vedeţi cât de dulce este.Unele vişine sunt mai acre altele mai dulci, deci cantitatea de zahăr poate diferi.
2.Se adaugă smântana de frişcă se mai dau 2 clocote, după care se lasă la răcit.Se scoate batonul de vanilie.
Se poate consumă caldă sau mai ales rece, de la frigider, fie ca antreu, fie ca desert.

Poftă bună !

vineri, 26 iulie 2013

Tarator

Am mancat prima data supa asta acum doi ani la Balcik ,intr-o zi caniculara.Contrastul dintre supa rece cu cuburi de gheata si painea de casa usturoiata si muiata in unt topit,fierbinte, mi-a placut teribil.V-ati prins,tarator este o supă bulgărească rece, făcută din iaurt şi castraveţi.O varianta mai lichidă de tzatziki.In unele locuri se serveste presarata cu nuci.

INGREDIENTE:
-500 ml iaurt de băut sau sana
-o jumătate de castravete de seră sau 4 castraveţi mai mici
-un căţel de usturoi zdrobit
-1/2 legătură de mărar tocat
-sare,piper după gust
-cuburi de gheaţă
-nuci rocate grosier (optional)

MOD DE PREPARARE:
1.Se curăţă castraveţii de coajă şi se taie cubuleţe
2.Se amestecă iaurtul cu castraveţii, mărarul tocat şi usturoiul zdrobit.Se lasă cel puţin jumătate de ora la frigider.
3. Se serveşte cu cuburi de gheaţă, eventual presărată cu nuci, împreună cu pâine frecată cu usturoi şi prăjită uşor în unt.

Poftă bună !

joi, 25 iulie 2013

Tabbouleh


"Bucatarul curajos " si sarat al lunii iulie , prin Mihaela, ne-a propus spre realizare o salata care mie imi place foarte mult : tabbouleh.Si cum am facut-o de multe ori dar nu am postat-o,am profitat de prilej.
Tabbouleh este o salată libaneză la origine,dar ea e prezentă în tot nordul Africii, făcută în mod tradiţional din roşii, pătrunjel, mentă, ceapă, şi bulgur.Sunt diverse variante care înlocuiesc spre exemplu bulgurul cu cus cus, cu deosebire in zona magrebiana.Mai poate conţine şi castraveţi, usturoi, salată verde. În lumea Orientului Apropiat si a Balcanilor se serveşte în general ca antreu , făcând parte din ceea ce se numeşte meze sau mezze ( o mulţime de mici gustări, ce preced felurile principale).

INGREDIENTE:
-3 roşii
-2 legături mari de pătrunjel
-frunzele de pe o crenguţa de mentă
-2 legături de ceapă verde
-1/2 ceaşcă de bulgur (sau cus-cus)
-o ceaşcă de apă
-sucul de la jumătate de lămâie mare
-3 linguri de ulei de măsline
-sare,piper după gust

MOD DE PREPARARE:
1.Se fierbe bulgurul în apă cu sare, la fel ca şi orezul ,în proporţie de 1:2. Dacă folosiţi cus cus procedati conform indicaţiilor de pe cutie.
2.Se toacă pătrunjelul, menta şi ceapa verde, se taie cubuleţe roşiile, se pun între-un bol,se adaugă bulgurul, apoi uleiul şi sucul de lămâie, sarea,piperul.Se amestecă  şi se serveşte.
Poftă bună !

miercuri, 24 iulie 2013

File de macrou cu sos romesco


Sosul romesco este un sos specific Cataloniei unde este folosit frecvent.O variantă gustoasă şi sănătoasă de a pregăti orice peşte alb şi chiar pui.Am aflat de curand de acest sos si cum aveam doua macrouri am zis sa-l incerc.Rezultatul mi-a placut. Gustos si mediteranean! Pacat ca pestele n-a fost si el mediteranean.De cand am fost in Grecia mi-e gandul doar la barbun.

INGREDIENTE:
-4 fileuri de macrou cu piele cu tot ( 2 buc de macrou)
-3 linguri de ulei de măsline
-100 g migdale
-3-4 căţei de usturoi feliaţi
-o ceapă tocată
-un vârf de cuţit de boia
-o conservă de roşii decojite mărunţite, sau 6 roşii decojite şi tăiate mărunt
-o frunză de dafin
-2 felii de pâine prăjită bine, ruptă în bucăţi mari
-3 linguri de oţet balsamic
-o legătură de pătrunjel tocat
-sare,piper după gust
-3-4 linguri de apă

MOD DE PREPARARE:
1.Se filetează macroul,având grijă să nu rămână oase în carne, se stropeşte cu sare şi zeamă de lămâie şi se lasă deoparte.
2.Într-o tigaie încăpătoare se căleşte uşor usturoiul şi migdalele, după care se dau de-o parte
3.Se căleşte uşor ceapa apoi se adaugă boiaua, roşiile şi frunza de dafin şi se fierb împreună,uşor, 5 minute (10 minute dacă sunt roşii proaspete).
4.Puneţi într-un blender sau robot usturoiul, migdalele, pătrunjelul, pâinea prăjită şi o lingură de apă.Mixaţi până obţineţi o pastă,apoi adăugaţi roşiile împreună cu 2-3 linguri de apă şi oţetul.Gustaţi şi asezonaţi cu sare şi piper
5.Aranjaţi fileurile de peşte într-un vas termorezistent uns cu ulei, repartizaţi deasupra sosul, acoperiţi apoi vasul cu folie de aluminiu şi daţi la cuptorul preîncălzit 180*C pentru 15-20 de minute.După 10 minute scoateţi folia.
6.Serviţi presărat cu pătrunjel verde tocat.
Poftă bună !

luni, 22 iulie 2013

Supa crema de sparanghel alb


Mai si iunie sunt lunile sparanghelului alb.E prima data cand il gatesc .Am devenit o fana a acestei supe crema atat de simpla si atat de fina. Cu chipsuri de cascaval mai dulce, tip emmentaler sau parmezan alaturi , e o nebunie.

INGREDIENTE :

 -500 g sparanghel alb
 -30 g unt
 -100 ml smatana lichidă
 -un vârf de cuţit de nucşoară măcinată
 -o ceapă mică tocată -un litru supă de legume
 -sare,piper alb după gust
 -50 g cascaval sau parmezan ras
 -cimbru verde pentru decor

 MOD DE PREPARARE :

 1.Curăţaţi sparanghelul cu un cuţit sau dispozitiv pentru legume, lăsând vârful intact.Tăiaţi şi îndepărtaţi un cm de la baza lui (poate fi amar).
 2.Ţineţi fiecare bucată de sparanghel între două degete şi îndoiţi,aplicând presiune între degete.Rupeţi sparanghelul la locul de inflexiune.Partea cu vârful va fi fragedă,partea rămasă va fi mai lemnoasă dar va fi bună pentru supă noastră.

 3.Puneţi supa de legume împreună cu untul şi sare la fiert.Există mai multe metode de a fierbe sparanghelul, aşa că eu v-o propun pe cea de faţă.Legaţi strâns partea cu vârfurile, în aşa fel încât ele să stea în picioare.Aşezaţi pachetul format în mijlocul oalei care fierbe, în picoare,în aşa fel încât vârfurile să rămână afară din apă.Acoperiţi cu un capac .În acest fel vârfurile,care sunt mai fragede şi se fierb mai repede, se vor fierbe în abur, iar restul în apă.Fierbeţi la foc uşor,rimp de 10-15 minute,depinde de cât de gros e sparanghelul.Când vârful unui cuţit intra uşor în vârful sparanghelului, e gata.Scoateţi legătură de sparanghel şi adăugaţi cozile de sparanghel şi mai fierbeţi 15 minute, până ce furculiţa intra uşor în ele.
 4.Intretimp căliţi ceapă tocată în puţin unt.Când sparanghelul a fiert adăugaţi-o în supă.Păstraţi 4 vârfuri de sparanghel pentru decor.Cu ajutorul unui mixer vertical pasaţi ceapa şi sparanghelul fiert, adăugaţi smântâna şi mai daţi un clocot.Asezonaţi cu sare, piper alb şi nucşoară.
 5.Încălziţi o tigaie antiaderenta ,fără ulei, apoi aşezaţi grămăjoare de parmezan, lăsaţi să se topească şi să se rumeasca pe o parte, apoi cu ajutorul unei palete întoarceţi şi mai lăsaţi 10 secunde şi pe cealaltă parte.
 6.Serviţi supa caldă, decorată cu un vârf de sparanghel, un chips de parmezan şi cimbru verde ( eu am uitat de cimbru).
 Poftă bună !

 

luni, 8 iulie 2013

Desert cu crema mascarpone si caise


Bucatarul curajos din iunie, ne-a adus spre testare reteta Gabrielei de  tort fantezie de portocale, pe care eu am modificat-o putin folosind un alt tip de biscuiti pentru blat,altfel de fructe si l-am prezentat sub forma de desert la pahar.A rezultat un desert rapid si foarte gustos

INGREDIENTE:
-125 g biscuiţi amaretti
-250 g mascarpone
-200 ml frişcă lichidă
-50 g zahăr pudra
-6 caise coapte
MOD DE PREPARARE :
1.Se zdrobesc grosier biscuiţii şi se taie cubuleţe 4 caise
2.Se bate frişca împreună cu zahărul pudră apoi se adaugă crema mascarpone şi cubuleţele de caise.
3.Se aşază în pahare alternativ, două straturi de biscuiţi şi două straturi de crema, după care se lasă 3 ore la frigider.
4.Se ornează cu felii de caise şi frunze de mentă, înainte de a fi servite.

Poftă bună!

Piept de pui aromat cu sos de susan



Provocarea secreta mi-a repartizat chiar blogul Amei ,initiatoarea acestui proiect. Am cercetat blogul ei si am ales reteta piept de pui aromat cu sos de susan.Simplu si foarte bun. Poate fi un aperitiv foarte bun sau servit alaturi de orez, un fel de mancare de sine statator.


INGREDIENTE
-un piept de pui
-2 albuşuri
-3 linguri de amidon
-sare,piper
-ulei pentru prăjit
Ptr sos:
-3 linguri pastă de tomate
-o lingură oţet de orez sau oţet de mere
-3 linguri sos de soia
-o linguriţă praf de ghimbir
-o ceapă mică tocată mărunt
-o linguriţă praf de usturoi
-o linguriţă miere
-o lingură seminţe de susan
-3-4 picături de ulei de susan(opţional)
-sare,piper după gust
MOD DE PREPARARE :
1.Tăiaţi pieptul de pui fâşii
2.Bateţi albuşurile cu amidonul şi puţină sare şi piper.
3.Treceţi făşiile de carne prin amestec şi prajitile la foc iute, în ulei încins
4.Prăjiţi uşor seminţele de susan într-o tigaie antiaderenta,fără ulei, apoi amestecaţi toate ingredientele pentru sos.
5.Se servesc fâşiile de carne, înmuiate în sosul de susan, eventual alături de orez fiert.


Poftă bună !


.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...