luni, 14 aprilie 2014

Pastrav cu sos meuniere


O reteta simpla, rapida si gustoasa cu un sos onctuos care se potriveste de minune cu pastravul sau orice alt peste mai fad, sau fructe de mare.Un sos si in acelasi timp  o metoda de a gati pestele.Meuniere in traducere inseamna morarita.Prin urmare sa preparai ceva a la meuniere semnifica trecerea acelui ceva intai prin faina si apoi prajirea lui.Sosul meuniere ,este un sos rustic de unt, lamaie si patrunjel.Apoi sunt variante cu vin, esalote, capere sau sos Worchester.

INGREDIENTE:
ptr.2 portii :
-2 pastravi eviscerati
-1 1/2 linguri de faina
-50 g unt
-2 linguri de ulei
-sucul de la o jumatate de lamaie mare
-o lingura de patrunjel verde tocat
-o lingura de capere ( optional)
-sare, piper dupa gust

MOD DE PREPARARE:
1.Curatati pastravii de solzi, eviscerati-i, spalati-i, apoi tamponati-i cu un prosop de hartie sa inlaturati apa.

2.Sarati si piperati pestii pe ambele parti si in interior, apoi treceti-i prin faina, dupa care scuturati-i sa inlaturati excesul de faina.

3.Incalziti o tigaie potrivita, adaugati uleiul si 30 g de unt, lasati sa se topeasca, apoi frigeti pastravii pe ambele parti , la foc mediu, pana ce sunt rumeniti si patrunsi.Aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte, depinde de dimensiunea lor.Scoateti pestii din tigaie si rezervati-i la cald.

4.Urmeaza sosul, pe care fie il faceti in aceeasi tigaie fie intr-o alta tigaie, cazul meu, mai mica.Daca il faceti in aceeasi tigaie, deglasati tigaia cu sucul de lamaie, adaugati restul de unt si caperele, lasati sa se topeasca untul adaugat, adaugati patrunjelul si inchideti focul.Daca alegeti sa-l faceti in alta tigaie, strecurati sosul ramas dupa prajirea pestilor (daca nu vreti sa-l folositi, pur si simplu topiti alte 30 g de unt si urmati ce voi spune mai departe), puneti-l intr-o tigaie mai mica incalzita bine, adaugati sucul de lamaie (gustati ca sa vedeti cat de acru va place, putand adauga mai mult sau mai putin suc de lamaie) si restul de 20 g de unt, amestecati, adaugati caperele ( se poate si fara) ,inchideti focul si adaugati patrunjelul tocat.
5.Serviti pestele stropit cu sosul meuniere, alaturi de cartofi fierti presarati cu patrunjel de exemplu.

Pofta buna

2 comentarii:

  1. Waouuuu! ce frumos arata pastraviorul tau! Trebuie sa fi avut gustul de unt, alianta asta ma bucura de fiecare data, abia astept sezonul la noi! Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place sosul meuniere !prima data l-am mancat cu morun acum multi ani la o carciuma cu dichis.Ii mai simt si acum gustul.Atat doar ca acolo sosul era cu mult unt deci era cremos.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...