sâmbătă, 5 aprilie 2014

Plăcintă dobrogeană sau creață ?


 Am avut o nelămurire privind diferența dintre plăcinta dobrogeană și cea creață, mai ales că plăcinta dobrogeană mâncată de mine în Dobrogea,aceea în tăvile mari și rotunde, nu era creață.Cartea lui Radu Anton Roman Bucate,vinuri și obiceiuri românești, m-a scos din ceață.În afară de faptul că plăcinta creață este de origine muntenească, diferență majoră este  doar la modul de împăturire, nu la ingrediente. În vreme ce la plăcinta dobrogeană sunt tradițional 3 foi, din care a treia învelește primele două foi și umplutura și se petrece dedesubtul plăcintei și nu se stropește cu iaurt sau lapte când e pusă în cuptor, ci se manaca aburindă cu iaurtul gros și rece alături, plăcinta creață , după ce cele 4 foi sunt umplute se încrețesc iar după ce se așază în tavă se îneacă în iaurt sau lapte bătut cu ou .Cu alte cuvinte plăcinta mea este creață și nu dobrogeană, dar am păstrat denumirea de dobrogeană, pentru că este mai cunoscută.Cum o fi, vă asigur că e tare bună.De regulă această plăcintă se umple cu brânză sărată, dar dacă vă place gustul dulce-sărat, puteți adăuga la umplutură  niște brânză dulce și vreao 2 linguri de zahăr. 
 Eu am folosit foi de plăcintă cumpărate.Un funcție de cât de mare este tava și modul de împăturire, aveți nevoie între unul și două pachete de foi.Am să vă arăt ambele variante pentru tava mea de 25x35 cm. 

 INGREDIENTE:
 Ptr.tavă 25x35 cm (cu pereți mai înalți)
 -2 pachete foi de plăcintă (depinde de dimensiunea tăvii pe care o aveți)
 -700 g brânză telemea mai puțin sărată
 -5 ouă
 -200 g  brânză dulce cu smântâna sau numai smântâna
 -500 ml lapte
 -un ou batut
 -ulei sau unt topit pentru uns foile

 MOD DE PREPARARE:
 1.Radeți brânza și amestecați-o cu smântâna și ouăle bătute. Cum am spus, dacă vă place dulce-sărat, adăugați și 2 linguri de zahăr în umplutură. 


 2.Ungeți  cu ulei sau unt topit prima foaie de plăcintă, așezați peste a ea a două foaie pe care o ungeți și pe ea cu ulei, apoi ungeți foaia cu brânză .Rulați, strângeți ruloul ca pe o armonică, la dimensiunea tăvii pe care o aveți.


 3.Ungeți tava cu unt, așezați rulourile în tavă și dați la cuptorul încins la 200 *C, puțin peste mediu până ce rulourile sunt frumos rumenite.Cu 5 minute înainte de a fi gata, turnați laptelein care ati batut un ou, peste plăcintă, să fie aproape acoperită , închideți focul și lăsați plăcinta să se răcească în cuptor până  absoarbe tot laptele.Nu va fie frică, îl va absorbi pe tot și veți obține o plăcintă minunată.Se poate si fara sa mai adaugati ou in lapte.
 Poftă bună !


 Sfat: cât timp ungeți foile de plăcintă cu ulei, țineți restul foilor acoperite cu un șervet umed, sau bine învelite în plasticul lor, ca să împiedicați uscarea și deci imposibilitatea de a le mai folosi. Dacă vă place umplutura dulce-sărată, puteți adăuga și puțin zahăr în ea.

 Iată și varianta mai puțin laborioasă ,la care folosiți un pachet de foi , la aceeași dimensiune de tavă și 500 g brânză telemea pentru umplutură, on loc de 700g : întindeți o foaie, ungeți-o cu ulei, așezați a doua foaie, ungeți-o și  pe ea.Pe jumătate din foaie așezați câte o linguriță cu umplutură din loc în loc, pliați cealată jumătate peste umplutura și starngeti-o în așa fel încât să va intre 4 astfel de pachețele în tavă.Mie mi-a mai rămas loc în tavă, așa că am completat cu un rulou făcut cum v-am arătat mai sus.În rest se procedează la fel. 









4 comentarii:

  1. Genial la receta Pansy no la conocía muy buena,abrazos

    RăspundețiȘtergere
  2. Pansyyyyy! Ma omori! Leshin de pofta! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hai Andreea, e simplu de facut, iti propun varianta a doua , ca e mai putin laborioasa

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...