vineri, 12 decembrie 2014

Cozonac rosenkrantz


 Un cozonac de o formă mai neobișnuită, dar la fel de cozonac și la fel de gustos.Rețeta am luat-o de la mai tânăra și foarte talentata mea prietenă  , Gabriela. Eu am mai adăugat mirodenii.Probabil că este o rețetă săsească de cozonac care a primit multe influențe românești.Spun asta pentru că prăjiturile lor de Crăciun sunt mult mai dense, de tipul pâinii. Rosenkrantz mai înseamnă pe nemțește rozariu, poate de aici și forma, care în cele din urmă este una florala, dar aduce și cu mărgelele rozariului.Până una alta, este un cozonac bun, aromat și pufos, ce merită încercat. 
  
INGREDIENTE:
 Formă de tort sau cratiță de 23 cm diamentru
 -12 linguri de zahăr pentru caramel
 -400 g făină
 -2 ouă
 -un praf de sare
 -un plc de drojdie instant dr oetker
 -110-130 ml lapte călduț
 -130 g unt moale
 -6 linguri de zahăr pentru unt
 -o cană de nucă măcinată grosier
 -1/4 de linguriță de scorțișoară măcinată
 -2 plicuri de zahăr vanilat
 -coaja rasă de la o lămâie
 -esența de rom după gust

 MOD DE PREPARARE:


 1.Caramelizați cele 10-12 linguri de zahăr și se tapetați cu el forma sau cratița în care vom coace cozonacul.

 2.Cerneți făina, amestecați-o cu drojdia instant, apoi adăugați ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie , esența de rom și frământați cu cele 110-130 ml de lapte călduț, adăugat pe rând.Se frământă timp de 10-15 minute.
 3.Așezați aluatul pe blatul înfăinat și întindeți o foaie cât mai dreptunghiulară de un cm grosime.

 4.Amestecați untul cu cele 6 linguri de zahăr și ungeți foaia cu el.

 5.Nuca măcinată și amestecată cu scorțișoara măcinată o presărați peste unt (cu cât mai multă nucă cu atât mai bun) și o presați ușor cu mâna ca să adere bine la unt.

 6.Rulați aluatul cu nucă, apoi tăiați-l în 6 bucăți egale.
 7.Așezați bucățile obținute în picioare, în forma tapetată cu caramel, lăsând spații între rulouri, acoperiți cu un șervet curat și lăsați la dospit circa o oră, până crește aluatul și umple toată forma.
 8.Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 *C, foc mediu, circa 35-40 de minute.
 9.Imediat ce l-ați scos din cuptor, îl răsturnați pe un platou.Dacă îl lăsați să se răcească, nu-l veți mai putea scoate din formă, pentru că se va întări caramelul.De servit îl serviți după ce se răcește.

 Poftă bună !

Sfat: dacă preferați drojdia proaspătă, folosiți un cub de drojdie, 25 g, dizolvată în cele 110 ml lapte călduț amestecat cu 3 linguri de zahăr.Acest amestec, nu-l lăsați de loc să dospească ci îl turnați încet, câte puțin, peste făina cu ouă și arome, în timp ce frământați. Apoi procedați la fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...