vineri, 13 februarie 2015

Ceafa de vitel cu sos de tarhon si cartofi picanti


 Friptura de vită este printre preferatele mele Problema este cât timp coacem friptura, ca să nu avem o bucată de talpă în farfurie..În primul rând depinde de tipul de carne, ce parte a animalului este, apoi depinde de însăși animalul, cum a fost hrănit,când a fost sacrificat, cum a fost gătit,etc.  
 Ca să ne bucurăm de o friptură de vită după gustul propriu, eu zic că merită să investiți 20-30 de lei într-un termometru de carne, care are indicat pe el și temperaturile din interiorul cărnii , care trebuie atinse pentru diferitele tipuri de pregătire și tipuri de carne.Dacă nu vreți să faceți o astfel de investiție, vă rămâne testul cu degetele, ca în filmulețul de mai jos. 


 INGREDIENTE:
 -1-1,3 kg ceafă de vițel
 -o ceapă roșie
 -2 căței de usturoi
 -o linguriță coriandru măcinat
 -o ceașca de supă de vită sau apă fierbinte
 -sare, piper după gust
 -piper roșu măcinat
 -1,5 kg de cartofi
 -o linguriță paprica afumată
 -ulei
 Ptr. sos:
 -200 ml smântână dulce de gătit
 -50 ml vin alb sec
 -20 g unt
 -o ceapă mică tocată
 -2 linguri de tarhon verde tocat
 -sare, piper alb după gust

 MOD DE PREPARARE:
 1.Presărați carnea cu ulei, sare, piper, piper roșu și coriandru, masați bine.Frigeti-o într-o tigaie, până se rumenește ușor, pe ambele părți.

 2.Așezați carnea într-o tavă unsă cu ulei, ce va merge la cuptor. Adăugați pe lângă carne feliile groase de ceapă și usturoiul întreg. Turnați supa fierbinte și dați la cuptorul preîncălzit la 180*C, timp de aproximativ 40-50 de minute sau până ce carnea este rumenită și pătrunsă după gustul dumneavoastră.Pentru o carne de vită medium rare, roz și moale, temperatura în partea cea mai groasă trebuie să fie de aproximativ 72 *C.

 3.Intretimp curățați cartofii, taiați-i bucăți, sărați, piperati, amestecați-i cu paprica afumată și prăjiți-i în ulei, sau pe o tavă tapetată cu hârtie de copt , stropiți cu ulei, la cuptor.Eu am ales ultima varianta.

 4.Ptr. sos: căliți ceapa în unt, stingeți cu vinul, fierbeți 2-3 minute să se evapore alcoolul din vin, adăugați smântâna lichidă și tarhonul, fierbeți ușor 4-5 minute, până se leagă sosul.Asezonați cu sare și piper alb. Dacă sosul nu s-a legat suficient puteți adaugă o jumătate de linguriță de amidon dizolvată într-o linguriță de apă rece și mai dați un clocot, până se leagă.
 5.Serviți friptura stropită cu sosul de tarhon alături de cartofii prăjiți.

 Poftă bună !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...