duminică, 17 mai 2015

Pui cu 5 condimente (five spices)






















 Acum vreo 16 ani poate și mai bine, se deschisese la mine în cartier, prima cârciumă chinezească cu livrare pentru acasă , îi zicea Yin Yang .Era o locație mititică, dacă puteau mânca acolo în picioare 3-4 persoane, dar puteai comanda să iei acasă sau puteai să dai telefon și îți aduceau ei.Aveau bucătar chinez și mâncarea era foarte bună, ieftină și îndestulătoare.Sper să fi rezistat nebuniei tranziției cârciumioară asta. De acolo am mâncat prima dată vită cu 5 condimente, nici nu știam că există de fapt un condimet care se numește așa. Mi-a plăcut atât de mult, că discutând cu o bună prietenă ce trăiește în Australia de foarte mulți ani, i-am spus despre mâncarea ce o mâncasem și ea mi-a trimis la vremea cu pricina un pachet imens cu o mulțime de condimente, inclusiv 5 spices și o carte de bucate chinezești, care am înțeles pe urmă că este de fapt ca un fel de Biblie a rețetelor mâncărurilor chinezești clasice.Și așa a început aventura mea culinara în ale bucătăriei asiatice.Cred că am înțeles, (desigur e discutabil), în mare, în foarte mare, resorturile bucătăriei chinezești, yin yangul, așa că îmi place să fac variante care poate că nu sunt chinezești, dar sunt inspirate de bucătăria lor. Carevasazică, asta e o rețetă făcută în stil chinezesc. 

INGREDIENTE:
 -un kg pulpe superioare fără piele și os, sau piept de pui fara piele si os
 -o ceapă mică tocată
 -o linguriță de praf de usturoi
 -o lingurita cu praf de ghimbir
 -2 linguri de sos de soia
 - un ardei roșu tăiat fâșii
 -o linguriță praf 5 condimente chinezești (5 spices)
 -o lingură amidon
 -o ceașcă de supă de pui sau apă
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:
 1.Tăiați pulpele bucățele, apoi presărați-le cu praful de usturoi,ghimbir, cel de 5 condimente și sosul de soia și lăsați la marinat la rece, 15 minute cel puțin.
 2.Încingeți 2 linguri de ulei în wok, căliți ceapa și ardeii, apoi adăugați carnea scursă și rumeniți-o la foc iute.

 3.Adăugați restul de marinadă, supa de pui și fierbeți la foc iute , timp de 5-10 minute, până ce carnea e pătrunsă. Amestecați lingura de amidon cu o lingură de apă rece și turnați peste pui, dați un clocot să se formeze sosul, potriviți de sare și piper și închideți focul.
 4.Serviți mancarea alături de orez fiert sau orez prăjit.


 Poftă bună ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...