sâmbătă, 25 iulie 2015

Sos barbeque (pentru gratar)








 Cred că cel mai iute mod de a găti carnea pe căldurile astea, este grătarul.Și cum un grătar bun are neapărat nevoie de o marinadă bună, m-am gândit că ar fi utilă o rețetă de sos pentru grătar, fie el de pui, vacă sau porc, hamburgeri din carne sau vegetali. Rețeta o am de la o tânără și talentată prietenă americană.Ea mi-a povestit că de fapt fiecare restaurant care se respectă, cu profil de grătar, are propria rețetă de sos barbeque.Ingredientele sunt cam aceleași dar diferă proporțiile.Așa că gustați și adăugați ce vi se pare că v-ar plăcea mai mult. De exemplu o dată am folosit în compoziție și sos barbeque cumpărat de la Kaufland, marca lor, care a propos nu e rău de loc.Am mai făcut eu o mici adăugiri la rețeta ei, în sensul că am folosit boia afumată și uneori folosesc melasă în loc de zahăr brun.Carevasazică, liber la imaginație, pornind de la rețeta asta de bază. Va indemn s-o incercati pentru ca n-o sa va para rau. Dacă vă rămâne sos, puteți să-l țineți într-un borcan cu capac, în frigider. 

INGREDIENTE:
-350 ml ketchup picant sau dulce, dupa cum va place
-2 linguri pastă de tomate
-100 ml apă
-o linguriță de boia afumată dulce sau iute
-2 linguri de praf de usturoi
-o lingură praf de ceapă (din ceapa deshidratată)
-2 linguri de sos worchester
-2 linguri de oţet de vin roşu
-2 linguri de zahăr brun sau melasă
-o linguriţă de praf de muştar sau ½ linguriţă de muştar simplu
-sare, piper după gust
-4-5 picături de sos tabasco sau alt sos de ardei iute ( optional)

MOD DE PREPARARE:
1.Puneţi într-o crăticioară toate ingredientele pentru sos cu apă şi daţi câteva clocote uşoare până ce sosul se leagă şi capătă consistenţă. Gustaţi şi adăugaţi ce vi se pare că ar mai trebui, după gustul vostru.
2.După ce se răceşte sosul poate fi folosit fie ca atare, la hamburger, cheeseburger, fie se poate folosi la marinarea cărnii pentru grătar.
Notă: Dacă nu agreați sosul picant, folosiți ketchup dulce, boia afumată dulce și renunțați la sosul Tabasco.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...