luni, 21 noiembrie 2016

Pate fin de ficatei de pui

 Cu gândul la sărbătorile ce se apropie, am încercat parfait de ficăței, adică un pate foarte fin, după rețeta lui Raymon Blanc. Rivalizează cu pate-ul de foie gras, fără discuție. Este absolut extraordinar, așa că merită încercat, mai ales că se apropie sărbătorile.Vin de Porto se găsește și nu e un capăt de țară, mai ales că îl puteți folosi atunci când serviți desertul. Mai greu e cu vinul de Madeira sec, care am citit pe internet că aduce la gust cu rieslingul. Negăsind  vin de Madeira, cum indică rețeta originală, am folosit riesling. 

 INGREDIENTE:
 -500 g ficăței de pui
 -200 ml lapte
 -200 ml apă
 -100 ml vin Riesling( rețeta originală este cu vin de Madeira sec)
 -100 ml vin Porto roșu
 -50 ml coniac
 -o ceapă roșie mică tocată sau o esalota mare
 -o linguriță de cimbru verde tocat
 -un cățel de usturoi zdrobit
 -400 g unt
 -5 ouă
 Ptr.acoperit:
 -150 g unt topit

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se pun ficățeii într-un castron cu cei 200 ml lapte, 200 ml apă și 2 vârfuri de cuțit de sare. Se acoperă și se dau la frigider pentru 6 ore, după care se scurg și se clătesc.

 2.Se pun într-o crăticioară vinul riesling, porto, ceapa tocată și cimbrul .Se fierb până se reduce volumul la jumătate. Se adaugă coniacul și usturoiul și se mai fierb împreună 10 secunde.Se închide focul și se lasă la răcit.
 3.Se topesc cele 400 g de unt.

 4.În robotul de bucătărie sau în blender, se pun ficățeii și se transformă în piure, timp de 30 de secunde, se adaugă amestecul de alcool și ouăle, pe rând și se mixează timp de 3-4 minute, până ce amestecul devine mătăsos. Cu robotul sau blender mergând, se adaugă gradual untul cald topit, o linguriță de sare și 2 vârfuri de cuțit de piper măcinat.


  5.Se strecoară printr-o sită amestecul obținut, apoi se toarnă într-o terină sau formă de chec, de aproximativ 23 x9x7,5 cm.

 6.Se pune peste compoziția din formă, hârtie de copt unsă cu unt, se așază forma într-o tavă mai adâncă și se toarnă apă fierbinte până la 2/3 din înălțimea formei.
 7.Se pune aparatul în cuptorul preîncălzit la 150*C , timp de 40-50 de minute. Partea superioară va crește puțin și se va rotunji la final. Încercați consistența cu degetul, trebuie să opună puțină rezistentă și încercați cu scobitoarea. Dacă aveți un termomentru de friptură, folosiți-l.Temperatura la interior trebuie să fie de 65-70 *C.
 8.Se scoate tava din cuptor și se lasă pateul să se răcească la temperature camerei timp de 2 ore. Se dezezlipeste hârtia de copt și se toarnai deasupra pateului cele 150g de unt topit, pentru a preveni oxidarea suprafeței. Se dă pateul la rece timp de cel puțin 24 de ore. După 2 zile este și mai bun, gustul accentuându-i-se.
 9.Pentru servire, se încălzește forma în apă fierbinte, apoi cu un cuțit încălzit tot în apă fierbinte, se desprinde pateul de jur împrejurul formei, apoi se răsturnă cu grijă pe un platou potrivit. Dacă nu aveți musafiri, se poate păstra pateul în formă, la frigider și se taie felii când se dorește a-l consuma.
 10 Se servește presărat cu sare mai grunjoasă (fleure de sel) și piper, alături de pâine prăjită, eventual alături de dulceața de ceapă, chutney, sau murături.

 Poftă bună !


vineri, 4 noiembrie 2016

Piept de pui cu conopida la cuptor


O mancare gustoasa si aromata fin cu coniac si tarhon.Cat despre modul de preparare nu pot sa spun decat ca este foarte simplu, dar rezultatul este remarcabil.

 INGREDIENTE:
 -2 piepturi de pui dezosate și fără piele
 -o conopidă (cca un kg)
 -200 g brânză telemea
 -2 căței de usturoi
 -200 ml smântână de gătit
 -o lingură de tarhon uscat mărunțit
 -30 ml coniac
 -3 linguri de pesmet
 -30 g unt
 -sare, piper după gust
 -parmezan ras
 -mărar verde tocat

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se desface conopida în florete, se spală și se fierbe pe jumătate, la abur, 8 minute.Pieptul de pui se taie cubulețe.
 2.Intr-o tigaie încăpătoare, se rumenesc într-o lingură de ulei cuburile de carne, apoi se adaugă usturoiul zdrobit, se mai gătește un minut și se stinge cu coniacul. Se amestecă până dispar vaporii de alcool și se adaugă smântâna, tarhonul și brânza telemea rasă. Se amestecă până se topește brânza, se asezonează cu sare și piper și se închide focul.Se adaugă conopida fiartă de jumătate și se omogenizează.

 3.Se unge un vas termorezistent cu unt sau ulei și se toarnă compoziția de mai sus în el.
 4.Se rumenește într-o tigaie separată, pesmetul în puțin ulei.

 5.Se presară conopida cu pesmetul prăjit, se distribuie bucățele de unt deasupra și se rade parmezan.
 6.Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 *C, până ce mâncarea este frumos rumenită.
 7.Se servește presărată cu mărar verde tocat.


 Poftă bună ! 

joi, 3 noiembrie 2016

Vinete umplute


 Îmi plac mult vinetele, iar cele gătite în felul acesta nu fac excepție.Unul din secretele acestei mâncări este adăugarea spre sfârșit a pesmetului încălzit în prealabil cu puțin ulei.Dacă veți presăra o vânată doar cu pesmet și pe celelate cu pesmetul cum am zis, veți vedea, sau mai degrabă gusta diferența.În ce privește ierburile italiene, dacă nu le găsiți ca atare, sunt de regulă, un amestec de cimbru, busuioc, rozmarin, oregano, măghiran, pătrunjel sau mărar, în părți egale. Dar mai pot să aibă fulgi de ardei iute, usturoi și ceapă, plus sare, piper. 
  
 INGREDIENTE:
 -2 vinete
 -un ardei gras roșu
 -o roșie mare 
 -50 g bacon tăiat cubulețe
 -2 căței de usturoi
 -o lingură de amestec de ierburi italiene sau mediteraneene uscate
 -50 g spanac tânăr
 -6-8 frunze de busuioc verde
 -125 g mozzarella
 -20-30 g parmesan ras
 -250 g roșii cherry
 -4-5 linguri de pesmet
 -sare, piper după gust
-ulei

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se scobesc vinetele cu o lingură sau linguriță. Pulpa obținută se taie cubulețe, la fel și restul legumelor, mai puțin spanacul.



  2.Într-o tigaie încăpătoare se rumenesc cubulețele de bacon, apoi se adaugă ardeii, vinetele, ierburile italiene, sare și piper și se călesc, până se înmoaie. Se adaugă roșiile tăiate cubulețe, usturoiul zdrobit și spanacul, se mai gătesc 30 de secunde și se închide focul. Se adaugă mozzarella tăiată cubulețe, parmezanul ras și frunzele de busuioc verde. Se gustă și se mai asezonează dacă mai este nevoie.

 3.Se umple vinetele cu acest amestec, se așază într-o tavă potrivită, se răspândesc roșiile cherry printre ele, se adaugă o cană de apă și se dă la cuptorul încins la 180*C, foc mediu, timp de aproximativ 40-50 de minute. Cu 15 minute înainte de a fi gata, se scot din cuptor și se presară cu pesmetul încălzit în prealabil cu 2-3 linguri de ulei, după care se pun la loc în cuptor și se mai coc până ce sunt frumos rumenite.
 4.Se servesc presărate cu mărar verde tocat și eventual cu iaurt,smântână, sau alt sos cu baza de iaurt.

 Poftă bună!

  

marți, 1 noiembrie 2016

Briose cu zmeura de Halloween



 Și dacă tot a fost Halloween-ul , am zis să fac niște brioșe decorate sub forma unor fantome simpatice.

INGREDIENTE  ( ptr.12 buc) :
- 230 g făină                                                                              
- un ou
- 60 g unt
- 170 ml lapte
- 150 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- un plic praf de copt
-coaja rasă de la o lămâie verde
-o lingură suc de lămâie verde
-un praf de sare
-36 buc fructe de zmeură
Ptr. decor:
-3 batoane de marzipan de 150 g(optional)
-gem de zmeură

MOD DE PREPARARE :
 1.Se freacă oul cu zahărul ,zahărul vanilat până se albeşte,se adăugă untul topit şi răcit, apoi laptele. Se omogenizează,apoi se adaugă făina cernută şi amestecată cu praful de copt.La sfârşit se încorporează coaja rasă și sucul de lămâie verde.


2.Se toarnă compoziţia în formele de muffins şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180*(foc mediu) timp de aprox 25-30 de minute, sau până ce se auresc frumos şi trec proba scobitorii.


3.Decorul a fost făcut pentru sărbătoarea de halloween, transformând brioșele în niște fantome simpatice, cu ajutorul marzipanului întins foaie subțire pe un blat presărat cu zahăr pudră.Foaia se decupează apoi cu ajutorul unei forme rotunde de decupat sau cu ajutorul unui pahar cu gură mai largă. Se pun în mijlocul brioșei 2-3 bombonele rotunde lipite între ele cu unt, apoi se așază foaia decupată. Ochii și gura fantomei se pot face cu o scobitoare.
 4.Decorul este opțional. Le puteți servi simple, pudrate cu zahăr și eventual stropite cu gem de zmeură.


 Poftă bună! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...