vineri, 17 martie 2017

Ciorba radauteana


 Ciorba rădăuțeană fără dubiu este o ciorbă românească, creată de o doamnă maestru în artă culinara, Cornelia Dumitrescu, și este o replică a celebrei ciorbe de burtă, dar în varianta cu pui sau curcan. Dânsa povestește că a mâncat prima oară ciorbă de burtă în ani '70, în sudul țării și ajunsă acasă a pregătit-o și ea. Dar cum familia nu era fană burtă, ciorba nu a avut un succes prea mare, așa că i-a venit ideea de a înlocui burta de vită cu carne de curcan sau pui, adică cu ce avea omul prin bătătură și succesul a fost peste măsură. Ingredientele ciorbei le-a făcut cunoscute, dar cantitățile sunt un secret bine păstrat.Eu am văzut un reportaj de televiziune cu dânsa, chiar pregătea această ciorbă, așa că am făcut ce făcea și ea, având însă în cap și felul în care se gătește ciorba de burtă. Singurul ingredient menționat de ea pe care nu l-am folosit, a fost făina la îngroșarea ciorbei, mi s-a  părut că pielea și oasele cărnii folosite și-au făcut datoria de a îngroșa ciorba.  
  
INGREDIENTE:
 -2 piepturi de pui cu os și piele
 -o pulpă de pui cu os și piele sau 2 spinări de pui
 -2 morcovi
 -un păstârnac
 -o rădăcină de pătrunjel
 -o felie de țelină
 -o ceapă întreagă
 -o foaie de dafin
 -10 boabe de piper
 -300 ml smântână de gătit
 -2 gălbenușuri
 -50 ml oțet sau după gust
 -4 căței mari de usturoi
 -sare, piper
 -2 linguri de leuștean verde tocat
 -2 linguri de pătrunjel verde tocat

 MOD DE PREPARARE:

1.Se pune la fiert în apă rece toată carnea de pui. Când e nevoie se spumuieste. Se fierbe la foc mic 15 minute.
2.Intretimp se curăță legumele, se spală și se taie în bucăți mari, pentru a fi recuperate ușor mai târziu. Se adaugă în oala cu carne și se fierb împreună până ce carnea se desprinde de pe os, aproximativ 20-25 de minute.

3.Se scoate carnea, se lasă să se răcorească pentru a putea fi manevrată, apoi i se scot pielea și oasele, iar carnea se toacă fâșii.
4.Ciorba se strecoară, apoi zeama obținută se pune la loc în oală, se adaugă carnea feliată, și se mai dă în clocot și se fierbe la foc mic încă 5 minute.
5. Intretimp gălbenușurile se bat într-un bol, cu telul, împreună cu smântâna, apoi se adaugă gradual un polonic de supă fierbinte, amestecând după fiecare adăugare. Se închide focul la ciorbă, se lasă ciorba să se răcorească 5 minute, apoi se adaugă smântâna cu ouăle, amestecând continu. Se adaugă apoi oțetul, gradual (gustați ca să fie acră după gustul vostru) și usturoiul zdrobit în zdrobitorul de usturoi.
6.Se servește presărată cu pătrunjel verde tocat, ardei iute, smântână și mujdei de usturoi pentru cine mai dorește.

 Poftă bună !

 Notă: Când adăugați carnea puteți adaugă și morcovul tăiat cubulețe, pentru culoare. In rețeta originală însă , acest adaos nu există. Legumele rămase le puteți folosi într-o salată sau garnitură.

Poftă bună !  

4 comentarii:

  1. La inceput, nu cunosteam diferenta intre ciorba radauteana si cea de burta. Adevarul este ca intre cele doua exista o diferenta enorma, burta fiind mai greu de agreeat si din pricina mirosului, de catre multi dintre noi.
    Gustoasa reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, unii nu agreaza ciorba de burta, asa ca ciorba asta e un inlocuitor delicios.

      Ștergere
  2. Aseara am facut aceasta reteta (am pus mai mult usturo) si a facut ravagii la mine in bucatarie! Cred ca deja s-a mancat jumatate de oala.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...