joi, 30 martie 2017

Tarta cu spanac, leurda si praz







  Nu cred că mai e un secret faptul că îmi plac tartele.Și sărate și dulci. Așa că de cum apar verdeturile nimic nu îmi mai stă în cale. De data asta am ales să fac o tartă cu spanac, leurdă, ceapă verde și praz. Sper să vă fac poftă. Aluatul se face într-o clipă și în general nu muncești mult la o tartă sărată.Am văzut de ceva vreme că a apărut aluat pentru tarte.Nu e rău, dar nu se compară cu aluatul făcut în casă, cu unt. Cel de cumpărat este cu margarină. Până stai să se dezghețe aluatul de cumpărat, cel de casă e gata de mult, ca să nu mai vorbesc de restul avantajelor, pentru sănătate. Deci la treabă !

INGREDIENTE:
 Ptr. blat:
 -220 g făină
 -150 g unt foarte rece
 -un gălbenuș
 -2-3 linguri de apă foarte rece
 -un praf de sare
 Ptr. umplutură:
 -2 fire de praz subțiri
 -o legătură de ceapă verde
 -2 legături mici de leurdă
 -100 g spanac tânăr
 -6 felii de prosciutto crudo, bacon sau altă șuncă crud uscată
 -70 g brânză gorgonzola
 -2 linguri de mărar verde tocat
 -150 ml smântână
 -150 ml lapte
 -3 ouă
 -un vârf de cuțit de nucșoară măcinată
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se pun în bolul robotului de bucătărie făina cernută, sarea și untul foarte rece tăiat cubulețe. Se mixează prin pulsuri până se obține un amestec zgrumturos, ca nisipul.Se adaugă gălbenușul și lingurile de apă rece pe rând. Se mixează tot prin pulsuri până aluatul începe să se lege. Se scoate aluatul se pune pe o folie de plastic, se adună într-o bilă, se învelește cu folie, apoi se aplatizează și se dă la rece pentru cel puțin 30 de minute. Aluatul se poate face și frământat de mână, dar din vârful degetor, să nu aibă timp untul să se încălzească prea tare.

 2.Se întinde aluatul în formă circulară , la dimensiunea tăvii, în așa fel încât tava neunsă, să fie îmbrăcată cu el. Nu se taie încă excesul de aluat. Asta e varianta fără folosirea bilelor de ceramică, boabelor de fasole sau altor greutăți puse în tavă pe hârtie de copt.Se înțeapă cu furculița aluatul peste tot și se mai dă la rece 10 minute, după care se scoate și se pune în cuptorul încins la 180*C și se coace 10 minute.Se scoate din cuptor, după care se taie cu un cuțit ascuțit sau cu foarfeca excesul de aluat și se aplatizează dacă cumva aluatul s-a umflat pe alocuri.


 3.Cât timp este aluatul la cuptor se prepară umplutura : prosciutto sau baconul se taie fâșii și se rumenește într-o tigaie fără ulei, apoi se dă la o parte. Într-o tigaie încăpătoare se călește prazul și ceapa într-o lingură de ulei, apoi se adaugă verdețurile tocate și se sotează un minut. Se lasă să se răcorească. Smântâna și laptele se amestecă cu ouăle bătute, nucșoară, sare și piper după gust.


 4.În tava cu crusta de tartă se așază întâi verdețurile călite, apoi brânza gorgonzola tăiată cubulețe și șunca rumenită.deasupra se toarnă amestecul de smântână și ouă.
 5.Se coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180*C, timp de aproximativ 40-50 de minute, sau până ce tarta este frumos rumenită și umplutura închegată.


 Poftă bună ! 

6 comentarii:

  1. Cred ca cu aceasta reteta o sa-mi conving si sotul sa manance tarta cu spanac :)). Mereu ne ciondanim cand incerc sa gatesc ceva fara carne.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita sa incerci.Spune-i ca are si sunca pe acolo, eventual poti sa pui mai multa, sa-l pacalesti.

      Ștergere
  2. Singurile tarte pe care le-am mancat au fost dulci. nu-mi imaginez ce gust ar avea leurda intr-un astfel de preparat, insa combinatia pare extrem de reusita. Nu cred ca se mai gaseste leurda pe piata, ca as fi incercat-o, dar pastrez reteta undeva bine ca s-o incerc primavara care vine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aluatul de tarta poate fi cu zahar pentru tarte dulci sau fara zahar, pentru cele sarate.Cat priveste leurda se mai gaseste in piata, chiar si la supermarket, asa ca merita sa incerci.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...