vineri, 17 martie 2017

Ciorba radauteana


 Ciorba rădăuțeană fără dubiu este o ciorbă românească, creată de o doamnă maestru în artă culinara, Cornelia Dumitrescu, și este o replică a celebrei ciorbe de burtă, dar în varianta cu pui sau curcan. Dânsa povestește că a mâncat prima oară ciorbă de burtă în ani '70, în sudul țării și ajunsă acasă a pregătit-o și ea. Dar cum familia nu era fană burtă, ciorba nu a avut un succes prea mare, așa că i-a venit ideea de a înlocui burta de vită cu carne de curcan sau pui, adică cu ce avea omul prin bătătură și succesul a fost peste măsură. Ingredientele ciorbei le-a făcut cunoscute, dar cantitățile sunt un secret bine păstrat.Eu am văzut un reportaj de televiziune cu dânsa, chiar pregătea această ciorbă, așa că am făcut ce făcea și ea, având însă în cap și felul în care se gătește ciorba de burtă. Singurul ingredient menționat de ea pe care nu l-am folosit, a fost făina la îngroșarea ciorbei, mi s-a  părut că pielea și oasele cărnii folosite și-au făcut datoria de a îngroșa ciorba.  
  
INGREDIENTE:
 -2 piepturi de pui cu os și piele
 -o pulpă de pui cu os și piele sau 2 spinări de pui
 -2 morcovi
 -un păstârnac
 -o rădăcină de pătrunjel
 -o felie de țelină
 -o ceapă întreagă
 -o foaie de dafin
 -10 boabe de piper
 -300 ml smântână de gătit
 -2 gălbenușuri
 -50 ml oțet sau după gust
 -4 căței mari de usturoi
 -sare, piper
 -2 linguri de leuștean verde tocat
 -2 linguri de pătrunjel verde tocat

 MOD DE PREPARARE:

1.Se pune la fiert în apă rece toată carnea de pui. Când e nevoie se spumuieste. Se fierbe la foc mic 15 minute.
2.Intretimp se curăță legumele, se spală și se taie în bucăți mari, pentru a fi recuperate ușor mai târziu. Se adaugă în oala cu carne și se fierb împreună până ce carnea se desprinde de pe os, aproximativ 20-25 de minute.

3.Se scoate carnea, se lasă să se răcorească pentru a putea fi manevrată, apoi i se scot pielea și oasele, iar carnea se toacă fâșii.
4.Ciorba se strecoară, apoi zeama obținută se pune la loc în oală, se adaugă carnea feliată, și se mai dă în clocot și se fierbe la foc mic încă 5 minute.
5. Intretimp gălbenușurile se bat într-un bol, cu telul, împreună cu smântâna, apoi se adaugă gradual un polonic de supă fierbinte, amestecând după fiecare adăugare. Se închide focul la ciorbă, se lasă ciorba să se răcorească 5 minute, apoi se adaugă smântâna cu ouăle, amestecând continu. Se adaugă apoi oțetul, gradual (gustați ca să fie acră după gustul vostru) și usturoiul zdrobit în zdrobitorul de usturoi.
6.Se servește presărată cu pătrunjel verde tocat, ardei iute, smântână și mujdei de usturoi pentru cine mai dorește.

 Poftă bună !

 Notă: Când adăugați carnea puteți adaugă și morcovul tăiat cubulețe, pentru culoare. In rețeta originală însă , acest adaus nu există. Legumele rămase le puteți folosi într-o salată sau garnitură.

Poftă bună !  

vineri, 3 martie 2017

Conopida si broccoli la cuptor cu sos de smantana




  Sunt tot felul de variante de conopidă și broccoli la cuptor, care între noi fie vorba sunt grozave, mai ales că mie îmi place foarte mult conopida. Aici aveți o variantă simplă, dar ceea ce o face mai bună este pesmetul amestecat cu ulei.Crusta ce se formează în cuptor, este tare gustoasă. 

INGREDIENTE:
 -o conopidă
 -un buchet de broccoli
 -400 ml smântână de gătit
 -200 g telemea rasă
 -2 linguri de mărar uscat
 -un ou bătut
 -3 linguri de pesmet
 -3 linguri de ulei
 -30 g unt
 -parmezan ras
 -pătrunjel sau mărar verde tocat
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se rup conopida și broccoli în florete, se fierb de jumătate în abur sau apă sărată, timp de 7-8 minute.

 2.Se unge o tavă cu unt și se dispun floretele de conopidă și broccoli în ea.
 3.Se amestecă smântâna cu oul bătut, mărarul, telemeaua rasă, sare, piper.Se toarnă compoziția peste conopidă și broccoli și se presară cu parmezan ras.

 4.Se amestecă pesmetul cu uleiul și se presară peste legume. Se dispun bucățele de unt deasupra.
 5. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180*C până ce conopida și pesmetul s-au rumenit , iar conopida este pătrunsă.Se presară cu pătrunjel sau mărar verde tocat.
 6.Se consumă caldă, ca atare sau ca și garnitură la friptură.


 Poftă bună ! 

miercuri, 1 martie 2017

Madlene cu ciocolata







 După cum constatați, madlenele dau dependență.De data asta am încercat madlenele cu ciocolată.Să vă spun că sunt bune rau? Nu vă spun decât că trebuie să le încercați.  
Să aveți un  întâi martie fericit !

INGREDIENTE:
 Tavă pentru madlene cu 12 alveole (dimensiunea alveolei tăvii mele este de 5x7,5 cm)

 -2 ouă
 -100 g zahăr
 -100 g făină
 -100 g unt topit
 -o păstaie de vanilie, sau un pliculeț zahăr vanilat sau o lingură extract de vanilie
 -100 g ciocolată topită
 -3/4 linguriță praf de copt
 -coaja rasa de la portocală
-1/2 fiola esența de rom

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se ung alveolele tăvii cu unt topit.
 2.Se mixează ouăle împreună cu zahărul, semințele păstăii de vanilie, zahărul vanilat,sau extractul de vanilie (depinde de ce aveti prin cămaă) până iese o compoziție cremoasă și aerată.
 3.Se adaugă pe rând făina amestecată cu praful de copt, untul topit și la sfârșit ciocolata topită in prealabil la bain marie, esența de rom și coaja de potocală. Se lasă aluatul obținut să se odihnească 20 de minute.
 4.Se repartizează aluatul cu ajutorul unei linguri, în tavă și se se coace în cuptorul preîncălzit la 200 *C, timp de 8-10 minute, până trece proba scobitorii.
 5.După ce se scot din cuptor, madlenele se așază pe un grătar și se lasă să se răcorească, după care pot fi servite.

 Poftă bună ! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...