duminică, 29 august 2010

Suberek

Iata si placinta cea mai cunoscuta din bucataria tatareasca.Cu branza sau cu carne aromata cu menta. Doamna Soium Saide a fost bucatarul ,iar eu pozograful si ajutorul de bucatar.Dansa avand probleme de tensiune nu a vrut sa facem suberekuri umplute cu branza (ei le umplu cu telemea de oaie sau capra ),totusi am practicat politica faptului implinit,am facut o umplutura de branza mai nesarata si chiar i-a placut .Ea face placintele astea la ochi,asa ca am apreciat cantitatile.

INGREDIENTE:
ptr aluat:
- 750 g faina (dintr-un kg lipsea o ceasca )
-1/4 cub de drojdie proaspata (optional)
-1/2 lg sare
-aprox o cescuta mica de apa calda

ptr umplutura
-0,5 kg carne de pui,vaca sau oaie tocata
-3 cepe mari tocate marunt (Saide spune ca cu cat mai multa ceapa cu atat mai buna iese umplutura.Si are dreptate,ceapa confera o dulceata neasteptata umpluturii )
-sare,piper dupa gust
-1 Lg menta uscata
sau umplutura cu branza (ei folosesc doar branza telemea de oaie,maruntita.Pentu ca Saide are probleme de tensiune si nu are voie sa manance sarat am facut eu umplutura asta )
-aprox 200 g telemea
-o cutie de branza Fagaras
-am scapat si putin piper cat Saide n-a fost atenta.

Din cantitatile astea ies cred cam 30 de placinte,dar nu sunt sigura  ,ca nu am notat si am uitat.Va spun cand le fac eu acasa.

MOD DE PREPARARE:


Se framanta un aluat din faina,sare ,apa calduta si in cazul de fata si o picatura de drojdie (reteta originala e fara drojdie, dar au luat si tatarii obiceiuri locale in privinta aluatului,sa fie mai pufos ),sa iasa un aluat elastic si nelipicios.Nu se lasa la dospit.

-se imparte in doua rulouri
-se taie segmente cam de 2 cm
-apoi se mai framanta cu podul palmei si se fac bilute
Intretimp se face umplutura de carne (carne tocata,sare,piper,menta ) sau branza (branza telemea sfaramata amestecata cu crema fagaras si putin piper)

-se intinde cu sucitorul fiecare biluta cam de 20 cm diametru si subtire cam de 1-2 mm ,sa nu se rupa la inchidere
-umplutura se pune pe jumatate de foaie,cealalta jumatate se pliaza deasupra si se sigileaza cu degetele
-apoi cu un instrument de sigilat paste
-se incinge foarte bine uleiul in tigaie,sa fie cam 2-3 cm de ulei,dupa care se pun suberekurile,ele se vor umfla si cand sunt rumenite sunt gata.Aici am fost eu de vina ca am ars putin uleiul ,ca am venit cu ideea despartirii suberekurillor cu branza fata de ele cu carne si am zapacit-o pe Levent ,care le prajea.drept e ca am venit cu ideea mai pe urma,asa ca  ne-am disputat si  s-a incins uleiul mai tare decat trebuia.Dar vezi ca poza nu minte ca am venit mai tarziu sa pozez decat trebuia.
 -Se scot pe o farfurie,apoi se trec intr-o cratita care se acopera cu capac,ca sa ramana fragede,altfel vor fi crocante.


Se servesc ca atare,dar cu iaurt sau lapte batut sunt imbatabile !Tatarii le mananca si alaturi de compot de fructe.Da' ce sa va spun ca alaturi de bere sau vin sec ,la un rummy sunt minunate
Incercati-le ! cu totii mancam mancare chinezeasca si mai stiu eu de ce fel de natii,sa incercam si mancarurile celor alaturi de care traim !
POFTA MAXIMA !  SI CURAJ LA REALIZARE !







18 comentarii:

  1. Astea sunt cele mai bune placinte tataresti, tare le mai duc dorul. Pupicei si o saptamana frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  2. Mooaaaammma ce pofta mi-ai facut.Arata super apetisant.

    RăspundețiȘtergere
  3. pe alea umplute cu branza, bunica le numea branzoaice.

    RăspundețiȘtergere
  4. asa e yafa,sunt niste placinte tare bune.muncesti un pic la ele da' merita!

    RăspundețiȘtergere
  5. Micule,cum ar spune cineva,la munca nu la intins mana

    RăspundețiȘtergere
  6. WK,interesant,din ce zona a patriei noastre dragi,e bunica ta?

    RăspundețiȘtergere
  7. обожаю чебуреки!!! вкуснота!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mila, I could not translate what you said, but thanks for visiting

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce bunatate de placinte!
    Si conationalii nostrii au multe Bunatati in "bucataria" lor!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mari,sa stii ca au ! ce am postat eu pe blog, mi s-a parut tare bun si am postat pentru ca cred ca merita incercat !

    RăspundețiȘtergere
  11. As face orice pentru un suberek.Sa ma anuntati cand doriti sa incercati si vin sa va ajut.

    RăspundețiȘtergere
  12. pe la jumatatea retetei zici ca se intind foi rotunde cu diametru de 20 cm si grosime de 3 cm, mie mi se par ca-s mult mai subtiri.
    daca stau eu prost cu vederea, scuze

    RăspundețiȘtergere
  13. am gresit,merci gringarl ca mi=ai atras atentia,modific acuma

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumoase placintzelele.Eu am mancat asa ceva dar cu branza.Foarte gustoase.

    RăspundețiȘtergere
  15. si eu am facut suberek asta-vara ( http://ophelia1983.blogspot.com/search/label/suberek )....:)

    RăspundețiȘtergere
  16. ma duc acuma sa vad cum ti-a iesit !

    RăspundețiȘtergere
  17. Merci pentru postarea retetelor tataresti ar fi pacat sa se piarda aceste retete la noi!


    P.S. Mila mai sus zicea "I love pasties! delicious!" :-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...