De data asta am incercat o forma ce am v-am aratat-o ieri.Vazusem mai de mult pe blogul lui Diamond o reteta de negresa ,cu niste poze tare apetisante,asa ca m-am gandit s-o folosesc la inaugurarea noii mele forme de copt .
INGREDIENTE:
-2 cesti (cup 240 ml) zahar
-3/4 ceasca lapte
-3 Lg de cacao
-200 g unt
-1 si 1/2 ceasca faina
-5 oua
-2 plicuri cu zahar vanilat
-1 praf de copt
-o mana de stafide si una de merisor (cranbery) inmuiate in rom
-100 g nuci prajite si maruntite grosier
-coaja rasa de la o lamaie
-coaja rasa de la 2 mandarine
-esenta de rom
ptr sirop:
-1/2 ceasca apa
-1/2 ceasca zahar
-3 Lg zeama de mandarine
-esenta de rom
MOD DE PREPARARE:
-laptele ,zaharul si cacaoa se amesteca si se fierb pana ce se topeste zaharul si se leaga putin sosul,dupa care se lasa la racit si se da la rece
-nucile prajite putin intr-o tigaie antiaderenta (fara ulei),le maruntim si le adaugam in sosul de ciocolata
-untul se bate spuma cu zaharul vanilat,apoi se adauga aprozimativ 3/4 din sosul de ciocolata racit (restul va folosi folosi la decorare,deci aici depinde de voi cat opriti ).apoi se adauga galbenusurile pe rand,amestecad continuu,apoi faina cernuta amestecata cu praful de copt si la sfarsit albusurile batute si ele spuma cu putina sare si cateva picaturi de zeama de lamaie.Albusurile le amestecati cu o lingura,nu cu mixerul .Zice ca asa e de bine penru prajitura.
-compozitia se pune in forma ,a mea a fost antiaderenta si nu am unso,dar daca aveti o altfel de forma ungeti-o cu ptin unt sau ulei si apoi in cuptorul incins la 180*, cam 40 de minute (pana trece proba scobitorii ).Daca faceti prajitura in tava normala,cred ca 30 de minute sunt suficiente.Scobitoarea e de baza pentru control.Dupa ce s-a copt se lasa la racit in forma 15 minute,timp in care preparam siropu l( ce-l vom folosi la insiropat blatul,evident) : fierbem apa,zaharul,pana se leaga siropul apoi adaugam zeama de mandarina si romul.Dupa ce se raceste siropul si am scos prajitura din forma ,o insiropam si o glazuram cu restul ramas de sos de ciocolata, 1/4.
-decoram dupa preferinta
Pofta buna!
J'espère qu'il te reste une part pour moi.
RăspundețiȘtergereBonne semaine et à bientôt.
Yummy a delicious cake I want a little piece. Congratulations.
RăspundețiȘtergereA big hug and have a nice week
superba negresa!
RăspundețiȘtergerecred ca tare buna a fost,dupa cum arata!
RăspundețiȘtergereE foarte apetisanta!!
RăspundețiȘtergereIti raspund cu intarziere la comentariul de pe blog, sigur ca doresc sa facem schimb de link-uri.
O zi buna iti doresc!
Ce deliciu...yummmi!!!
RăspundețiȘtergereAi un premiu pe blogul meu.
Vad k arata tare bine ciorangleza ta!Si mie tare mi place negresa......da nu mi ieseeeeee......cred k o sa testez si reteta ta....poate....cine stieeeee...FELICITARI pt tot ceea ce faci!
RăspundețiȘtergeremultumesc danutza,trec acum sa-l ridic
RăspundețiȘtergereme and you,incearc-o ca nu ai cum s-o ratezi.
RăspundețiȘtergereil a l'air délicieux j'adore le chocolat
RăspundețiȘtergerebonne soirée
Pansy,te astept la mine sa iei un premiu dragut!!!Sa ai o zi Superba!!!
RăspundețiȘtergereCe nebunie, ce bunatate!
RăspundețiȘtergereTrebuie sa incerc si eu neaparat.
cat de bine arata,imi place la-nebunie.jos palaria
RăspundețiȘtergereTare mult imi place forma asta.
RăspundețiȘtergereO seara placuta!
reteta e grozava ! merita incercata
RăspundețiȘtergeremultumesc fetelor,multumesc Ionut pentru aprecieri si vizita
Foarte buna negresa facuta asa. Tot asa o face si mama si cu glazura de ciocolata pe desupra ...e de vis! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc epntru comentariul pe blogul meu. Te-am adaugat in blogroll la lista blogurilor delicioase! :)
La cat mai multe retete! :*
Multumesc Pofticioaso ! si tie la fel !
RăspundețiȘtergereMmm buna! Negresa e una dintre favoritele mele :)
RăspundețiȘtergereEdith,am vazut multe retete de negresa ,dar asta mi-a pacut cel mai mult, o reteta foarte buna! cam cu multe oua,dar am pe blog si o reteta fara oua,asa ca aveti de unde alege.
RăspundețiȘtergeremii de scuze ca raspund dupa secole. la prajitura cu branza,curmale si smochine se pun 3 oua intregi,nu se separa albusuri sau galbenusuri.
RăspundețiȘtergerela cea cu ricoota,malai si curmale, cred ca de ea era vorba in postarea anterioara,malaiul e malai normal, chiar instant,pentru mamaliga. se simte chiar zgrumturos in prajitura , dar mie mi-a placut deosebit de mult asa
multumesc furnicuto pentru precizari.de cum fac aprovizionarea cu smochine si curmale am s-o incerc
RăspundețiȘtergerearata bine rau. am o intrebare : merge ca blat de tort? sau e faramicioasa? m-ar tenta s-o fac zilele astea, si-s in pana de idei iar miercuri imi trebuie un tort
RăspundețiȘtergeregringarl, merge ca blat de tort.nu e sfaramicioasa.
RăspundețiȘtergeregringarl ,am uitat sa-ti cer scuze ca nu am raspuns mai devreme,dar am avut ceva probleme cu internetul.
RăspundețiȘtergereEste o reteta excelenta, una din prajiturile mele preferate pe care am incercat-o si mi-a iesit foarte bine !
RăspundețiȘtergeree foarte buna si poti folosi reteta in fel si chip
RăspundețiȘtergeresi cu oualale ce facem, cele 5? tava nu trebuie si ea unsa cu ceva sa nu se lipeasca?
RăspundețiȘtergereanonimule multumesc din suflet ca mi-ai atras atentia ca am sarit o etapa,am corectat.cat priveste unsul formei,eu am avut o forma antiaderenta si nu am uns-o.dar am adaugat si asta ca daca nu ai o forma antiaderenta trebuie unsa.
RăspundețiȘtergerethks again!
e tare de tot ca atatea comentarii cate au fost,nici unul n-a semnalata faptul ca reteta era incompleta.drept e ca eu am dat link la reteta de inspiratie.asa ca mai poate fi o scuza.
RăspundețiȘtergere