E pentru prima oara cand fac risotto.Am tot zis ca ce mare lucru,un fel de pilaf.Ei bine n-aveam dreptate.Am citit,m-am documentat si concluzia a fost ca nu-i tocmai usor sa faci un adevarat risotto.In primul rand trebuie sa folosesti un orez dedicat :arborio,de exemplu,ca asta am vazut ca se gaseste si la noi.Trebuie sa fie un orez cu amidon mult si bobul rotund.Orezul trebuie sa ramana al dente si cremos in acelasi timp.Drept care in timpul prepararii ,dureaza cam 20 de minute,stai tot timpul langa el si amesteci.Dar rezultatul e absolut remarcabil.
INGREDIENTE :
ptr.aprox 8 portii
-500 g orez ptr risotto
-2 cepe tocate
-2 catei de usturoi zdrobiti
-1 morcov tocat si el
-1 dovlecel
-2-3 ciuperci mari
-1 pahar de vin alb
-aprox 1,5 l supa de pui
-80 g unt
-1 ceasca de parmezan ras
-fulgi de ardei iute,optional
-sare,piper
MOD DE PREPARARE:
-asta-i orezul pe care l-am folosit eu
-intai am facut supa din 3 cuburi de concentrat de supa.Mentineti-o fierbinte.Eu am pus-o pe ochiul cel mai mic al aragazului,cu focul dat la minim.
-risotto se gateste la foc iute si trebuie supravegheat si amestecat continuu
-am taiat dovlecelul si ciupercile bucatele si le-am calit in ulei,la foc iute, pana ce apa continuta de legume s-a evaporat
-tot la foc iute am calit ceapa,usturoiul si morcovul
-am adaugat orezul si l-am prajit si pe el cateva minute,amestecand continuu,apoi am adaugat paharul de vin si am amestecat pana ce a fost absorbit de orez si a disparul mirosul de vin.
-apoi am inceput sa adaug pe rand cate un polonic de supa fierbinte,amestecand mereu,pana ce lichidul a fost absorbit de orez,de fiecare data .Toata operatia asta dureaza aproximativ 15-18 minute,orezul trebuind sa ramana al dente,nu fiert complet si inflorit.In acest din urma caz risotto e compromis.
-dupa 10 minute ,deci cam la jumatatea timpului de gatire am adaugat restul legumelor (dovleceii si ciupercile)
-dupa 18 minute,am inchis fosul si am adaugat cele 80 g de unt si parmezanul
-am amestecat,am lasat cateva minute si ne-am apucat de mancat ,cu friptura de pui.
Arata foarte bine risotto tau,si îmi place mult combinatia.Mai am si eu înca ceva arborio din Italia si trebie sa-l consum.O sa fac un risotto,ca mi-ai facut pofta.
RăspundețiȘtergerePupici si o saptamîna frumoasa!
imi place foarte mult orezul, arata foarte bine si imi place combinatia... o saptamana minunata sa aveti!
RăspundețiȘtergereBravo,ai facut un risotto de nota 10.In combinatia asta nu am facut,dar sigur voi incerca.Ma bucur ca ti-a placut "al dente" caci eu de 8 ani tot asa il mananc....
RăspundețiȘtergerePupici si o saptamana cat mai placuta!!!
fetelor ma bucur ca ma laudati ! sigur am sa mai fac,acum ca m-am prins ce si cum !
RăspundețiȘtergerePana una alta ,gandul imi e numai la postare ce urmeaza,cea a unei intalniri memorabile cu doua prietene mai vechi virtuale.
RăspundețiȘtergerepai petronela draga,am studiat ceva,pana m-am apucat sa-l fac,ca intretimp aflasem ca nu-i tocmai cum credeam eu.
RăspundețiȘtergereMaya ,daca lauda vine de la tine,bag sama ca e de bine !
RăspundețiȘtergereFoarte bun risotto, apetisant!
RăspundețiȘtergereintr-adevar maria elena a meritat incercarea,fiind ceva cu totul deosebit de orezul ce-l stim noi.
RăspundețiȘtergere