Despre crema frangipane, v-am mai spus ca este o crema coapta pe baza de pudra de migdale, specifica unor retete frantuzesti de tarte si prajituri ce se fac in perioada Craciunului .Am mai folosit-o aici si aici.De data asta am incercat-o cu mere si fistic.Acum sa vedeti ce si cum am facut :
INGREDIENTE:
Formă de tartă cu diametrul de 27 cm.
Masura ceasca =240 ml
Ptr.blat:
-2
ceşti făină
-200 g unt rece taiat cubulete
-1 linguriţă sare
-1 linguriţă cu vf zahăr brun
-3-5 linguri apă foarte rece
Ptr.umplutură :
-100 g migdale măcinate
-100 g
unt
-100 g
zahăr pudră
-3 ouă
bătute
-o
lingură de făină
-esență
de migdale
-3-4
mere
-30 g
zahăr
-o
linguriță de scorțișoară
-80 g
gem de caise sau miere
-30 g
unt
-40 g
fistic măcinat
MOD DE
PREPARARE:
Începem
cu crema frangipane (crema de migdale),pentru că ea trebuie să stea la frigider
cel puțin 6 ore:
1.Migdalele
se uscă în cuptor 10 minute,apoi se lasă la răcit ,după care se mărunțesc
într-un blender sau râșniță
2.Se
bate cele 100 g unt spumă, se adaugă pe rând 100 g zahăr pudră, migdalele
măcinate, esența de migdale după gust și cele 20 g făină mixând continu.Apoi se
adaugă gradual cele 3 ouă bătute .Se
acoperă cu folie și se dă la frigider,pentru cel puțin 6 ore.Se poate păstra și
până la 48 de ore.
3.Se frământă un aluat fraged ,cu vârful
degetelor din ingredientele menționate,după care aluatul se învelește în folie
și se dă la rece pentru cel puțin jumătate de oră, după care se scoate, se
întinde, se așază în forma unsă cu unt, având grijă să îmbrăcăm bine forma, se
înțeapă cu furculița și se dă la rece pentru jumătate de oră (altfel aluatul vi
se va retrage la copt,de pe pereții formei de tartă)
4.Se
coace aluatul timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit la 180*C , apoi se
scoate afară, se lasă să se răcească, se pune crema de migdale în formă
5.Merelor li se scoate mijlocul ,apoi se
feliază subțire și se taie feliile în două.Se stropesc cu zeamă de lămâie
pentru a nu se oxida
6.Se
așază merele concentric începând de la margine, de jur împrejur, spre centru,
se ung cu unt topit, apoi se pudrează cu zahăr tos și se dă forma la cuptor
unde se coace timp de aproximativ 50 de minute, până ce tarta este frumos
rumenită.
7.Se
scoate și se unge cu ajutorul unei pensule, cu gem de caise încălzit (pentru a
fi mai fluid) sau cu miere, apoi se presară cu fistic zdrobit.După ce s-a răcit
complet se scoate din formă.
Poftă
bună!
Ce frumusete!
RăspundețiȘtergere:)
ȘtergereTrebuie sa incerc si eu crema frangipane, ca tare-mi place! Foarte faina tarta, felicitari! :*
RăspundețiȘtergereSunt sigura ca o sa-ti placa crema asta de migdale .Si multumesc pentru felicitari.
ȘtergereCat de bine arata!
RăspundețiȘtergereMultumesc Haplea !
Ștergere