luni, 13 iunie 2011

Pui cu varza gatita in zepter

Suntem intr-o peroada sa-i zic "varza".E o leguma care ne place mult. Asa ca zilele trecute am gatit varza in zepter si pui la cuptor,desi  puiul puteam sa-l fac in zeper la fel de bun,daca nu mai bun si in orice caz mai repede.
Ingrediente :
-2- 3 kg de varza dulce
-1 ardei iute tocat
-sare,piper cu lamaie,paprika dulce
-1 lg(lingurita) coriandru macinat
-1/2 lg chimen macinat
-2 legaturi de marar
-ulei
ptr friptura :
-1 kg de pulpe de pui dezosate si fara piele
-amestec de condimente pentru pui de la Kotany
-3 catei de usturoi zdrobiti
-sos de soia dulce
-sare,daca mai e nevoie
-1/2 lg piper cu lamaie
-iuteala de care va place,eu am folosit un condiment creol,primit de la o prietena.

MOD DE PREPARARE :

Nu-i nici o filozofie :tocam varza,o saram,o punem in vasul zepter de la inceput,fara sa preicalzim vasul  impreuna cu un soric de slanina afumata,pentru aroma.

-pentru ca varza a depasit capacitatea vasului,l-am acoperit cu bolul corespunzator( tot zepter),focul aragazului la maximum pana se incalzeste vasul,cam 3 minute,apoi se face focul minim.
-dupa 10 minute varza s-a muiat si am putut acoperi vasul cu capacul,dar nu inainte de a incepe si a pune ondimentele :piperul cu lamaie,coriandrul si chimenul macinate.

-apoi am adugat boiaua si ardeiul iute
cam dupa 20-25 de minute e gata :adaugam cateva linguri de ulei,amestecam,gustam de condimente,eventual asezonam daca mai e nevoie presaram maratul tocat,inchidem focul si punem capacul.Varza noastra e gata

Puiul l-am scaldat in toate condimentele,l-am tinul la marinat cel putin o ora la frigider,acoperit cu o folie de plastic,dupa care l-am pus in cuptor pana cand s-a rumenit frumos si carnea a fost patrunsa.


Pofta buna!

luni, 6 iunie 2011

Tort punci (punch)


Asta-i un tort care il facea mama cateodata de Craciun.Probabil ca se numeste asa,deoarece la interior este o umplutura ce aminteste de punci.Intretimp am aflat ca tortul este de origine vieneza, de fapt ei il fac sub forma de prajiturele glazurate cu glazura roz si se numeste Punschkrapfen sau  Punschkrapferl.Istoria lui o puteti citi aici .Ideea de baza este ca tortul are blat de pandispan si umplutura din gem de caise si blat de pandispan cu cacao, totul insiropat cu rom.Mama vad ca a fost mai inventiva si a facut blatul de umplutura in mai multe culori, asta m-a dus cu gandul la punch-ul englezesc.Ea facea glazura roz, din serbet , aici am inovat eu ca am mai adaugat culoare in decoratie.

INGREDIENTE :
ptr.blat :
-6 oua
-200 g zahar
-180 g faina
-1 plic zahar vanilat
-1 coaja rasa de la o lamaie

ptr.umplutura:
-gem de caise
-4 oua
-4 lingurig de zahar
-4 linguri de faina
-coloranti :rosu,verde,cacao

 ptr.sirop :
-2 oua
-50 ml rom
-200 g zahar
-100 ml apa

MOD DE PREPARARE :

-se face blatul de pandispan :se bat albusurile tare,tare cu un vf de cutit de sare,apoi se aduga galbenusurile,se bate in continuare,apoi se incorporeaza faina si coaja rasa de lamaie

-se pune in forma unsa cu unt si se da la cuptorul incalzit la 180*,pentru aproximativ 30 de minute,pana trece proba scobitorii.
-intretimp se pregateste umplutura,se face la fel un pandispana din cele 4 oua,4 Lg zahar si 4 de faina.Se imparte compozitia in 3 sau 4 (eu am impartit-o in 4 ).O parte ramane necolorata,o parte o coloram cu rosu,o parte cu cacao (dizolavata in prealabil in putina apa calda),o parte am colorat-o cu verde .In colorantul rosu eu am zdrobit o capsuna iar in cel verde niste frunze de menta verde,Asta pentru aroma,dar e o operatiune neobligatorie.
-apoi am pus aluatul colorat intr-un cadru reglabil ce poate fi impartit .Daca nu aveti nu-i bai coaceti intr-o tava mica (cam 10x16-18 cm) sau intr-o tava mai mare faceti-va despartiturile din carton invelit cu folie de aluminiu.Atata doar ca trebuie sa lucrati repede sa nu se scurga aluatul pe sub despartituri.
-coaceti in cuptorul preincalzit la 180*,pana trece proba scobitorii.
-dupa ce s-a racit, taiati aluatul colorat cubulete
-Pana se racesc blatul si umplutura,facem siropul :batem cele 2 oua bine apoi fierbem zaharul si apa pana se leaga siropul,adaugam romul si lasam sa se racoreasca putin,dupa care adaugam incet peste ouale batute ,amestecand continuu.Se va forma o spuma pe care o dam de-o parte.Lasam sa se raceasca complet siropul.

-taiem blatul in doua si-l ungem cu gem de caise,cat mai solid.Eu am folosit gem de visine, ca asta am avut.
-am pus siropul peste patratele colorate si le-am lasat sa se insiropeze bine.
-apoi le-am pus peste stratul de gem,am inchis tortul cu al doilea blat
-am pus din nou inelul formei si deasupra fundul formei de copt
-peste toate am pus 2 kg de zahar,sau de orice,o greutate, care sa preseze tortul cateva ore bune.ideal e de seara pana dimineata.
-se orneaza cu glazura dorita,mama il ungea cateodata cu serbet.Eu am facut glazura de ciocolata alba,topita cu putin unt si colorata apoi cu roz,verde si galben
.

Si o feliuta pentru voi !

duminică, 5 iunie 2011

Gratin de legume cu bacon

INGREDIENTE :
-5 cartofi mari
-1 legatura de marar
-6 catei de usturoi
-2 cepe rosii
-500 g spanac
-2 cutii rosii decojite maruntite
-1 Lg busuioc
-150 g telemea
-aprox 200 g mozzarella
-150 g bacon
-un ardei iute sau fulgi de ardei iute (optional)
-sare,piper

MOD DE PREPARARE :

-cartofii se fierb intregi,apoi dupa ce se curata se taie bucati si se amesteca cu marar si 3 catei usturoi zdrobiti
-ceapa se taie solzisori si se caleste
-baconul se prajeste si el intr-o tigaie antiaderenta.Daca e nevoie adaugati putin  ulei la prajire.
-spanacul se opareste apoi se pregateste ca un piure : cu  o lingura de faina si stins cu lapte cald ,cate putin,pana se incheaga sosul,apoi adaugam telemeaua rasa si 3 catei de usturoi zdrobiti.
-din rosiile decojite facem un sos cu busuioc,sare,piper si 2 catei de usturoi zdrobiti.daca vrem putem adauga si un ardei iute sau fulgi de ardei iute.


-intr-un vas ce merge la cuptor,uns cu unt,asezam straturi : cartofii,ceapa,baconul,jumatate din cantitatea de mozzarella taiata cubulete,jumatate din cantitatea de sos de rosii ,spanac,apoi restul de rosii si  de mozzarella
-se da la cuptor la foc mediu, aproximativ 20 de minute.
-se poate servi ca atare sau cu smantana.

vineri, 3 iunie 2011

Somon in crusta


Asta-i un fel de mancare sarbatoresc,ca nu-ti da mana sa-l faci mereu.Eu l-am facut de Anul Nou.Si uitasem de el, asa ca i-a venit abia acum randul  la postare.Plus ca nu am destule poze,mai ales pentru sosul olandez cu care l-am mancat,pentru care nu am nici o poza,ca n-am mai avut timp de ele.Da' nu va faceti griji ca am sa revin cu o reteta separata de sos,mai ales ca e o varianta mai rapida,facuta la blender.In lipsa de sos olandez,care nu e tocmai usor de facut,ca trebuie sa ai grija cu temperaturile si sa lucrezi repede,puteti face un sos de maioneza cu smantana si lamaie.

INGREDIENTE :
ptr.4 portii:
-4 buc file de somon
-8 buc scoici Saint Jacques
-100 g spanac
-aluat foietaj
-sare,piper

-sparanghel
-sos olandez sau maioneza pentru servit


MOD DE PREPARARE :

-daca pestele nu e filetat,cazul meu, se fileteaza si se taie  4 bucati dreptunghiulare,cam de 5x10 cm
-scoicile se curata si se taie cubulete mai mari.


-se intinde aluatul fraged,se subtiaza putin,apoi se pune o bucata de somon,peste el o mana de spanac (eu am folosit congelat,ca era iarna) si deasupra spanacului scoicile saint jacques.se pliaza aluatul peste umplutura si se sigileaza pachetelul cu grija si ungand marginile cu ou batut apoi se decupeaza excesul de aluat.

-pachetelele se pun intr-o tava, se ung cu ou batut si se dau la cuptorul incalzit la 200* pana aluatul se aureste frumos.
- intretimp se curata si se fierbe in abur sparanghelul si se prepara sosul olandez 
-ptr sosul olandez,am sa fac o postare separata,ca merita,mai ales ca nu am avut atunci timp de facut poze,dupa cum am spus in preambulul retetei.

-se serveste pachetelul alaturi de sparanghel si stropit cu sos olandez.Daca nu va incumetati la sosul olandez,faceti un sos de maioneza,mai diluat,cu lamaie si smantana 
-de asemenea scoicile Saint Jacques,care sunt scumpe,le puteti inlocui cu creveti de exemplu.

Gem in vase zepter

Nu am facut inca,anul acesta gem,pentru ca, inca ,acum sunt scumpe fructele pentru gem.Asa ca nu am poze.Dar pentru ca am vazut ca multa lume cauta acest fel de postare pe blogul meu,am sa povestesc doar si poze am sa adaug cand voi face.
Noua placandu-ne dulce gemul, am folosit compozitia clasica,desi gemul facut in aceste vase,pastrand mult din calitatile fructelor,cantitatea de zahar poate fi redusa la 3/4 :

INGREDIENTE :

-1 masura de fructe
-1 masura de zahar
-sucul de la 1/2  lamaie
-puteti adauga o pastaie de vanilie si miez de nuca sau alte seminte (nuca ,eu adaug mai ales la gemul de prune sau caise)

MOD DE PREPARARE :

in oala zepter,se pun de la inceput toate ingredientele,se amesteca,se acopera cu capcul si se pun pe foc la focul mare 5 minute,pana capacul oalei se incalzeste sa ne friga la deget,apoi se face focul la minim,cat mai mic.
Dupa care din cand in cand ridicam capacul si-l curatam de condens,pentru a nu se intoarce apa in oala si a prelungi timpul de gatire.


Acum depinde si de cat de lichid vreti sa fie dulceata sau gemul.

Timpul nu l-am socotit niciodata,dar gemul sau dulceata sunt legate cand de pe lingura se scurg 3 picaturi consecutive,nu mai mult,tinand lingura orizontal,adica pe lat.


Daca vi se pare ca e prea mult lichid scoateti capacul si fierbeti fara capac.Dar daca ,dupa cum am spus ridicati din cand in cand capacul si-l stergeti pe interior,cu un servet de hartie,de condensul format,nu e nevoie sa lasati la fiert fara capac.

Dupa ce dulceata s-a legat,incalziti in cuptor borcanele si turnati gemul sau dulceata in borcanele fierbinti,apoi puneti-le capacul.

Daca aveti  pompa de vid si capac lexi lid zepter,puteti sa sterilizati borcanele imediat ce le-ati inchis :asezati borcanele in oala zepter,puneti capacul lexi lid pe oala si procedati ca la orice vidare cu aparatul respectiv: pompa va scoate aerul si din borcanele puse in oala.

Daca nu aveti apartul cu pricina,sterilizati dupa cum v-ati obisnuit s-o faceti.
Sper ca v-am fost de folos.
Va stau la dispozitie pentru intrebari.Daca stiu ,raspund,daca nu ,va indrept spre persoane mai experimentate decat mine in gatirea zepter.

miercuri, 1 iunie 2011

Pui dulce -iute si orez cu bok choy


Acuma daca tot am dat cu caciula dupa chinezi,vorba Zazuzei si mai aveam o mana de bok choy,primita de la draga mea Elena,iaca o alta reteta adaptata. Reteta initiala era cu aripioare,da'eu am avut pulpe,asa ca ...: plus ca am facut garnitura asta de orez,care tare buna a fost.Folositi ce frunze vreti,sau nu folositi frunze de loc.

INGREDIENTE :
-5 buc pulpe de pui sau 12  aripioare sau ce parte din pui  va place
-1 ardei iute rosu tocat
-1 lg praf de chillie sau boia iute
-1 lg praf de ghimbir
-coaja rasa de la o lamaie verde
-2 Lg sos soia
-2 Lg miere
-1 lg de piper cu lamaie (kotany sau de care aveti)
-1 Lg praf de usturoi sau 3 catei de usturoi tocati

ptr garnitura:
-250 g orez ,adica 2 pungute (eu am avut de la megaimage,in pungutele in care se si fierbe,foarte bun si nu scump).puteti folosi in schimb orez basmati,cu bobul lung
-1 ceapa taiata marunt
-1 morcov maruntit si el (eu l-am facut la robot,o data cu ceapa)
-2 catei de usturoi maruntiti
-o mana de baby bok choy (pe care i-am avut de la Elena ),folositi spanac in loc
-2 Lg sos soia
-2 Lg otet de orez (sau de mere, in lipsa)
-ulei de susan
-piper
-ardei iute (optional) dac nu va place prea iute,ceea ce nu e cazul nostru.

MOD DE PREPARARE :
-faceti o mixtura din toate ingredientele prezentate la carne,mai putin puiul,pe care il adaugati in ea abia dupa ce ati amestecat totul.
-lasati la marinat 1 ora cel putin,la rece.(se poate si  fara asta,dar e mai patrunsa carnea de arome daca lasam la marinat).Apoi puneti carnea stropita cu sosul de la marinare intr-o tava si dati la cuptorul incalzit la maxim,pentru aproximativ 25-30 de minute,pana prind o culoare frumoasa.cand va amintiti ungeti carnea din cand in cand cu sosul format.
-intretimp fierbem orezul conform indicatiilor de pe ambalaj.Daca folositi orez varsat ,spalati-l bine pana nu mai iesie apa alba apoi fierbeti-l cu proportia cunoscuta ;1 cana de orez la 1,5- 2 cani de apa cu sare.
Intr-un wok sau tigaie incingeti 2 linguri de ulei,de care aveti (de floare sau arahide) ,caliti usor ceapa si morcovul maruntit,apoi adaugati frunzele de bok choy si mai caliti mai putin de 1 minut,apoi adaugati 2 Lg de soia,2 Lg de otet de orez,lasati 30 de secunde pe foc
-si adaugati orezul,amestecand continuu,timp de 2 minute.Inchideti focul si adaugati cateva picaturi de ulei de susan.

-pai ce sa va mai spun altceva,decat pofta buna!

luni, 30 mai 2011

Pui cu bok choy

Azi am avut putin timp pentru gatit, asa ca am incropit rapid o mancarica in stil chinezesc,care a iesit foarte buna zic eu, ca altfel nu va propuneam reteta.Asa ca sa va arat ce si cum am facut

INGREDIENTE :
-1 piept de pui dezosat si fara piele
-1 capatana bok choy ( se gaseste la metro sub denumirea de salata coste).In lipsa puteti folosi varza chinezeasca sau spanac,sau si una si alta
-1 ardei iute, rosu am avut eu
-1 legatura ceapa verde
-3 catei de usturoi zdrobiti
-1 cm de ghimbir dat pe razatoare sau 1 lg de ghimbir macinat
-1 conserva de baby corn (porumb mititel)
-4 Lg sos soia
-1 Lg otet de orez
-1 lgt zahar
-ulei de susan (daca aveti iute)
-sare,daca mai e nevoie si piper dupa gust
-ulei pentru prajit (de arahide sau floarea soarelui)
-seminte de susan

MOD DE PREPARARE :

1.Intai ne pregatim toate ingredientele:
-pieptul de pui il taiem cubulete, il uscam in prosop de hartie, pentru a inlatura excesul de apa, apoi il tavalim prin amidon
-taiem frunzele de bok choy bucatele,la fel ceapa verde si ardeiul iute
-porumbul il scurgem de apa
2.Incalzim wok-ul sau o tigaie incapatoare, adaugam uleiul si prajim iute pieptul de pui,dupa care il scoatem pe o farfurie
3.Daca mai e nevoie completam cu ulei si prajim iute ceapa verde , usturoiul,ghimbirul si ardeiul iute,dupa care adaugam frunzele de bok choy si porumbul,amestecand continuu,timp de 2 minute
4.Adaugam carnea ,sosul de soia,otetul si zaharul ,amestecam bine si continuu inca 1 minut,pana frunzele isi pierd din rigiditate.Gustam , mai asezonam daca este nevoie, inchidem focul si stropim mancarea cu uleiul de susan.
5.Servim presarat cu seminte de susan.
Pofta buna !

sâmbătă, 28 mai 2011

Friganele


Asta-i o reteta probabil specific romaneasa, sau nu ? Poate fi din spatiul sud este european.Mai ales ca se gaseste si la unguri :bundas kenyer (adica paine imbracata cu bundita).Totusi in varianta dulce am gasit-o si la franco-belgieni unde se numeste pain perdu.
INGREDIENTE :
-10 felii de paine de care vreti
-2 oua
-1 catel de usturoi mare
- 1/2 ceasca de lapte
-sare,piper dupa gust
-verdeturile pe care le doriti

MOD DE PREPARARE:
1.Painea taiata felii se freaca cu cateii de ustoroi, apoi se inmoaie scurt in lapte,dupa care se trec in oule batute cu mirodenii ,functie de mancarea pe care o serviti.

2.Feliile de paine asfel asezonate se prajesc in ulei ,sau unt ,functie de mancarea pe care trebuie s-o insoteasca, care poate sa fie de regula un piure de spanac, mazare cu smantana, sau pur si simplu ca atare : un mic dejun sau o cina usoara.
Copiii adora acest fel ! Aviz mamicilor ! N-am intalnit copii care sa respinga acest fel.Fie ca sunt crescuti in Europa sau statele nord amercane,inclisiv ,evident, Canada. Spun evident,pentru ca am o minunata nepoata canadianca.Cu acest fel accepta si legumelele.Pezentate ca soldatei,e imbatabil .Poate cele de varsta mea stiu,celelalte mamici pot sa intrebe ca ma bucur sa le fiu de ajutor!!!!!
 aici servite alaturi de pui cu mazare si gorgonzola

miercuri, 25 mai 2011

Friptura de pui si ciuperci, la cuptor

Cum demult nu mai facusem friptura de pui intreg si familionul si-a manifestat pofta,m-am conformat.Mai ales ca am primit un borcanel de condiment special pentru friptura de pasare ,de la cotany si am vrut sa-l incerc.N-a fost rau,ba chiar gustos.
INGREDIENTE :
-1 pui intreg
-sos soia (eu am folosit unul mai dulce)
-amestec special pentru friptura de pasare de la Kotany
-boia iute
-piper cu lamaie ( am devenit fana a acestui condiment,care merge grozav cu fripturile,gratarele )

-2 cepe mari
-3 catei de usturoi

-1 ceasca cu supa de pui
-1/2 ceasca vin alb sec

ptr garnitura :
-aprox 800 g ciuperci champignon cu palaria mare
-unt
-sare, piper cu lamaie
-parmezan ras
-1/2 ceasca de supa de pui sau apa sau vin
-patrunjel

MOD DE PREPARARE :
-am stropit puiul cu sos de soia apoi l-am condimentat cu toate condimentele din lista si l-am masat putin,dupa care l-am dat la rece o jumatate de ora
-apoi am taiat cepele in bucati mari,am zdrbit usturoiul si am umplut puiul cu ele.
-am adaugat supa si vinul si am dat la cuptor,avand grija sa-l stropesc din cand in cand cu sosul din tava.L-am tinut cam 50-60 de minute,pana cand ,intepand pieptul zeama care iese este limpede,fara sange.Dupa 20 de minute de cuptor,am intors puiul pe burta si l-am lasat 15 minute sa se rumeneasca si spatele,apoi l-am intors la loc pe spate,pana la sfarsit.Nu uitati sa-l stropiti din cand in cand cu sosul din tava.
Imi pare rau ca am uitat sa pozez puiul dupa ce l-am scos din cuptor,dar cu proxima ocazie am s-o fac.
-ciupercile le-am spalat bine,le-am asezat intr-o tava unsa cu putin ulei,cu piciorusul in sus,le-am condimentat si am pus cate un cubulet de unt pe fiecare,am adaugat si putina supa de pui in tava,cam1/2 de ceasca si am dat la cuptor (alaturi de pui,le-am gatit de-o data ).Le-am stropit si pe ele din cand in cand cu sosul format in tava.Dupa 10 minute am adaugat parmezanul ras,si le-am mai lasat aprox 10 minute.La sfarsit le-am scos si le-am presarat cu patrunjel tocat si piper proaspat macinat.
-Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...