miercuri, 14 septembrie 2011

Barbeque chicken


Carevasazica ( asta o fi un adverb,nu stiu,si am probleme cu el ca nu stiu daca l-am scris corect),da'voi cred ca intelegeti ce vreau eu sa zic :adica ne-au napadit americanii,corect ar fi americanca, de ceva vreme si noua ne place.Asa ca la sfarsitul saptamanii trecute,adica duminica,am facut ceea ce se cheama barbeque chicken,nu chicken barberque cum as fi zis eu dupa nu-s ce model.Si a fost o adevarata experienta,ca am avut tot felul de controverse a propos de barbeque, care e sport national la ei ,la americani,da' in Europa ii critica toti pentru arsura carnii.Are si un termen la ei arsura asta adica ii zice  blackind.Carnea se marineaza intr-un sos dulce,contine zahar brun,care de fapt se caramelizeaza, iar arsura este ceva gustos si carnea ramane moale la interior.Acuma am zis sa nu spun o reteta fixa,pentru ca nu exista.Alex mi-a  explicat ca fiecare regiune cu sosul ei de barbeque.Unele-s mai bune altele mai putin.Adica si la ei ,cate bordeie atatea obiceiuri.

In principiu,nu pot sa va spun decat ce sos a facut ea :
Eu am sa-l reduc cam la o punga de ciocanele (noi am avut 2 plus una de pupe superioare).Spun asta pentru ca sosul fiind insuficient pentru cantitatea de carne, l-a mai adaugit cu ce aveam prin frigider
Dar ar trebui sa fie cam asa,pentru o punga de ciocanele:
-1 sticla hot chilli sauce de la Heinz
-2 Lg (linguri) de praf de usturoi
-2 Lg sos worchester
-2 Lg otet de vin rosu
-2 Lg de zahar brun
-1 lg (lingurita) praf de mustar .cred ca puteti folosi linistit si 1/2 l mustar simplu
-piper
-sos tabasco,cateva picaturi bune
Ea tot gusta sosul,apoi a decis ca e prea putin si l-am inmultit cu  ketchupul ce-l  aveam prin casa,pasta de tomate si a mai dublat zaharul,worchester,usturoiul,otetul si tabasco.Toate au fost puse inrt-o tigaie si amestecate si fierte putin,pana ce sosul s-a legat si a primit gustul dorit.Apoi l-am lasat la racit.Spun ca era putin,pentru ca sosul se folosea la marinat,apoi ,intimpul frigerii carnea o ungea mereu cu o pensula.Iar sosul ramas l-am pus peste carnea din farfurie.



Dupa ce s-a racit sosul,am adaugat carnea ,am amestecat-o bine si am dat totul la rece pentru 2 ore.

Timp in care Alex incins gratarul ( 11 lei a costat acum 5 ani ,cred ca au fost cel mai bine investiti 11 lei,tot ea l-a cumparat) si  a pus carnea la fript.


Totul e ca din cand in cand sa ia flacara carnea,care se unge constant cu sosul ramas.(la fiecare intoarcere )

Apoi berea nu putea sa lipseasca de la un gratar,chiar si american.

Rezultatul mancat cu o salata simpla de rosii,ceapa,ardei si patrunjel
Vi se pare ars ? ei este atat de bun,arsura este gustoasa (caramelizata zice Alex) si nu va mai spun de sosul care il lasa friptura.Ca poze n-am facut cum stergeam tava, cu paine.



Unul din personajele cele mai impotriva arsurii,care n-a contenit in faza de preparare sa spuna cat e Alex de gresita si acum uitati-va la gura lui.Io faceam pozele asa ca pe mine nu ma puteti vedea.

luni, 12 septembrie 2011

Prajitura Zazuzei (cheescake cu mure)


I-am zis asa ca am vazut reteta pe blogul Zazuzei,tare drag mie.
As zice ca e o poveste intreaga cu reteta asta.
Vazut,placut,executat.
Atata ca dupa vreo 2-3 saptamani ,adica aseara, vrand s-o refac ,imi dau seama ca n-am cumparat branza.Renunt la idee,mai tarziu deschid frigiderul din alte pricini si vad o cutie de branza philadelphia ce nu-mi aduc aminte s-o fi cumparat.Cum paranormalul ziceam sa-l exclud,constat, uitandu-ma la pozele facute cu 3 saptamani in urma, ca eu nu am pus branza in prima prajitura.(ea fiind altfel cheescake).
Ne-am  distrat pe saturate dupa care am reluat reteta.
Buna a fost si prima ,da'mult mai buna a doua.
Am modificat putin reteta ,adaugandu-i o nuca de unt,din pricina ca Zazuza zicea ca e prea sfaramicioasa.Acum dupa aceste doua incercari (asta pentru ca merita fiind  buna rau),cred ca daca folosesti branza philadelphia,si bati albusurile spuma ca la bezele  si apoi adaugi restul,nu se sfarama,asa ca e posibil sa nu fie nevoie de unt.
Cantitatea este mica,daca aveti famelie mare,trebuie sa dublati,pentru ca se mananca pe nerasuflate la o masa. .Cand o mai fac cu branza ,am sa  dublez si eu cantitatile ,mai putin numarul de oua.Va dau de stire.
Iaca diferenta dintre extaz (prajitura cu branza din prima imagine,cea de sus)
si agonia fara branza Voi vedeti vreo diferenta ?in afara de cantitatea de mure,parca mai mare in varianta fara branza .
De aspect  pare ca nu prea e diferenta, da' de gust,oh.da !!!!
Nu v-am spus ca am folosit mure congelate de manuta mea,dupa reteta Mayei ,pe care n-am stiut-o ,am pus-o in vara asta in aplicatie si nu pot decat sa va spun ca e absolut grozava ca tot blogul ei de altfel.Am sa reiau poimaine reteta ei de congelare,pe care vreau s-o extind in afara de fructe de padure, la vinete grillate.

INGREDIENTE
-4 oua
-200 g branza Philadelphia
-200 g zahar
-6 Lg (linguri) gris
-2 Lg faina
-1 lg (lingurita) amidon
-aprox 40 g unt topit (cat o nuca )
-1 vf de cutit de sare
-1 plic praf de copt
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-cam  o mana de mure,dupa cum va lasa inima
Tava de 17x24cm

MOD DE PREPARARE :

-batem albusurile spuma cu 1 vf de cutit de sare, tare,adaugam zaharul,zaharul vanilat si batem in continuare ca la bezele
-adaugam apoi galbenusurile, branza, untul topit , eu l-am topit 1/2 secunda la microunde,apoi fainurile si praful de copt. Amestecam bine, cu o spatula sau lingura de lemn, sa se omogenizeze,apoi adaugam coaja rasa de lamaie.


-ungem tava cu unt sau ce vrem,infainam si adaugam compozitia
-eu am avut mure congelate dupa reteta Mayei,dupa cum v-am spus,pe care,asa congelate, le-am dat prin faina si le-am asezat in aluatul pe care l-am pus in cuptorul preicalzit la 180 * pentru aproximativ 30-40 de minute.
-sfanta este proba scobitorii :iese curata,fara urme de aluat,e gata.

-lasam sa se raceasca incet (asta e secretul pentru toate prajiturie,ca sa nu se lase) cu usa de la cuptor intredeschisa.apoi scoatem tava si o lasam sa se raceasca complet.
-presaram zahar praf deasupra
- Incercati-o asa simpla sau cu un mot de inghetata de fructe de padure.
Ce zici Zazuza de experienta mea.Abia astept sa ma lauzi !Sa nu-mi spui ca am pus prea putine mure,ca ai dreptate !

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Tocanita de pipote si cartofi la cuptor

Nu-i nici o filozofie tocanita asta,dar Dinu a facut o pasiune pentru ea.Cum scapa singur la cumparaturi cumpara pipote.Zice ca sunt niste rapane mult mai bune.Adica o tocanita picanta de vara :ceapa,usturoi ,ardei iute,ardei rosu,rosii,etc,dar fara rapane,melcii aceia de mare destul de greu de gatit,ca intr-o clipa ajung guma de sters.,adica e o clipa de la agonie la extaz.Asa ca Dinu prefera pipotele,basca gstul mult mai bun,ca rapanele sunt lipsite de gust.
A propos de gust si simplitatea gatiririi,am descoperit,chiar inainte de a pleca de la mare o carciuma (pare ca e cherhana,da'e cam de lux cherhanaua asta,dpv preturi) la Vama Veche.Asa un peste bun,simplu,facut pe gratar in fata ochilor la gratar,nici ars nici prea "facut" si niste scoici,carne,prajite pe plita gratarului,n-am mancat niciodata intr=o carciuma.Imi pare rau ca in ziua aia n-am mai luat aparatul de fotografiat sa va dumiriti despre ce e vorba.O carciuma pe faleza,unde bate vantul si nisipul,fara farfastacuri ,in afara de preturi ,un pic cam piparate,portia era in jur de 8-9 lei /100 g de peste,da'a meritat din plin.O pledoarie pentru gatitul simplu da'corect.Nimic nu intrece asta.Corespondentul lui foie gras gatit simplu la tigaie,daca stii sa-l faci cum trebuie.Da' dupa atatea elucubratii sa ne intoarcem la pipotele lui Dinu.

INGREDIENTE :
-1 kg de pipote ( o sa regretati ca n-ati facut 2 kg)
-2 cepe mari
-2 ardei rosii mari
-1 adrei iute sau fulgi de ardei iute (optional,daca va place mancarea iute)
-2-3 rosii mari taiate bucatele sau o cutie de rosii decojite (eu asta am folosit)
-3 catei de usturoi
-sare,piper si ce iuteala va mai place
-1/2 lg de chimion,se poate foarte bine si fara

MOD DE PREPARARE:
-pipotele le-am verificat daca sunt curatate de pielea groasa de pe interior,daca nu ,am scos-o prin dezlipire sau smulgere cum sa-i zic :apucati de un capat si trageti.apoi le spalati.
-eu le-am fiert la oala cu presiune aprox 20 de minute.Daca nu aveti oala cu presiune,le fierbeti normal,cat sa fie acoperite cu apa,pana bagati furculita cu usurinta in ele.cred ca dureaza 1 ora.pipotele trebuie sa fie moi, usor de mancat.

-intr-o tigaie (sau vas zepter,in care caz putem cali fara ulei,cu capacul pus) calim ceapa taiata solzisori, ardeiul rosu cubulete si ardeiul iute maruntit,Eu am avut si 3 ciupercute asa ca le-am pus si pe ele.in faza asta adaugati toate condimentele dorite :in cazul meu ardei iute (sau boia iute),chimion,piper.
-adaugam pipotele,zeama in care au fiert,cat sa acopere totul,apoi rosiile decojite si fierbem impreuna aproximativ 10 minute,inchidem focul si

-la sfarsit adaugam usturoiul si verdeata
-noi le-am mancat pe pipotele cu cartofi cu marar si unt la cuptor,adica la grilul cuptorului

-carofii i-am fiert de jumatatein apa cu sare,in oala cu presiune,apoi i-am pus intr-un vas uns cu unt,am adaugat marar,bucatele de unt si otet balsamic.

-i-am lasat in cuptor pana s-au rumenit si gata de servit  cu extra bucatele de unt si parmezan ras

Pofta buna!

duminică, 4 septembrie 2011

Gogosari murati mai altfel

Reteta asta o am de la Levent,gazda si prietena mea  de la 2 Mai.Mi s-a parut o reteta simpla si extrem de gustoasa care merita incercata.
INGREDIENTE :
-nu dau cantitati ,veti vedea la modul de preparare de ce
-gogosari,de preferat de dimensiunea (diametrul) borcanului in care ii puneti,daca ii puneti in borcane mici de 700 g.
-zahar
-otet
-ulei
-sare
-foi de dafin,boabe de piper,hrean

MOD DE PREPARARE
-se spala gogosarii si le scoateti cu grija cotorul,apoi ii asezati intr-o tava ce merge la cuptor.

-in fiecare gogosar puneti :
            -1lg (lingurita) ulei
            -1 lg otet
            -1 lg zahar
            -1 vf de cutit de sare


-puneti gogosarii in cuptorul incins la 180 *-200* C,adica la foc mediu, pana ce coaja de pe ei se zbarceste,apoi lasati tava acoperita cu o folie sa se raceasca
-asezati cu grija gogosarii in borcane, cu gaura in jos,ca sa se scurga zeama continuta in gogosar,adaugati foi de dafin,boabe de piper si hrean ca la orice conserva Daca  gogosarii au lasat ceva zeama si in tava,adaugati-o si pe ea in borcane.
-sterilizati borcanele in bain marie sau dupa metoda dorita.


Ce ziceti de o fasole batuta si niste gogosari alaturi ?

marți, 30 august 2011

Scoici in pantofi


 Asta-i o mancare pe care am mancat-o acum mai multi ani intr- o carciuma din Bucuresti. M-a distrat si m-a intrigat denumirea,asa ca am pastrat-o .Mancarea mi-a placut mult,asa ca am incercat s-o reproduc si iata ce a iesit. Pantofiorii nu sunt altceva decat vinete umplute si cu scoici.
Cu reteta asta particip la deja cunoscuta provocare "Dulce Romanie " initiata de Mihaela  acum aproape un an si gazduita luna aceasta de Betty . Subiectul provocarii : vinetele si perele .Imi plac amandoua.Va invit si pe voi sa participati.

INGREDIENTE :
-eu am folosit 3 vinete,voi puteti folosi cate vreti
-3 cepe tocate
-4 catei de usturoi
-2 ardei capia mari si grasi
-2-3 rosii mari
-1  ardei iute (optional)
-200g carne de scoici (midii)
-75 g gorgonzola
-4 bile de mozzarella
-parmezan
-sos de rosii
-busuioc verde,de preferinta
-patrunjel
-sare,piper
-zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE (foarte simplu) :

-se spala si se taie vinetele in 2 (taiati putin si din partea cu coaja,pentru a se aseza vinetele bine in tava,  sa nu se rastoarne),se scobesc de miez,lasand totusi carne de 1 cm, apoi se stropesc cu zeama de lamaie.
-se toaca toate legumele si se calesc pe rand :intai ceapa ,ardeii ,ardeiul iute,apoi miezul de vinete scobit si taiat cubulete,apoi rosiile taiate cubulete,scoicile si se lasa sa scada zeama ce o lasa.
-lasam putin la racit si adaugam usturoiul zdrobit, gorgonzola , jumatate din mozzarella taiate cubulete ,8 frunze de busuioc verde ,tocate si asezonam cu sare si piper
-
-ungem o tava cu putin ulei,punem jumatatile de vinete si le umplem
 -turnam peste ele sos de rosii asezonat cu busuioc tocat,sare si pier si adaugam,daca aveti cateva rosii cherry pentru impesia artistica.De gustul lor,coapte la cuptor,nu mai vorbesc.Eu am gresit ca am pus cate 2 felii de mozzarella pe fiecare vanata de la inceput,asa ca s-a cam ars.Prin urmare va sfatuiesc sa puneti feliile de mozzarella si parmezanul ras cu 10 minute inainte de a fi gata.
-se pun in cuptorul incins la 180* pentru aproximativ 30-40 de minute,pana observati ca vinetele sunt facute si rosioarele coapte.Eu zic sa puneti mozzarella pe vinete dupa 20 de minute,ca sa nu patiti ce am patit eu .


-dupa ce le scoateti din cuptor le presarti cu busuioc , patrunjel si parmezan ras.
Pofta buna!

luni, 29 august 2011

Pui dulce picant

O friptura de pui rapida si aromata.Eu am folosit pulpe de pui superioare,dezosate si fara piele,voi puteti folosi de care vreti sau aripioarele cred ca voi fi la fel de bune.

INGREDIENTE:
-1 kg pulpe superioare de pui
ptr.marinata:
-1 lg(lingurita) boia iute
-1 lg boia dulce
-1 lg ghimbir macinat
-1.Lg (lingura) mustar a l'ancienne (cu bobite de mustar)
-4 Lg miere
-2 Lg sos soia
-1 lg praf de usturoi,optional
-piper dupa gust
-ulei pentru prajit

MOD DE PREPARARE :

-se amesteca toate ingredientele pentru marinata
-se marineaza carnea in acest sos timp de 2 ore, la frigider
-se prajesc bucatile de carne intr-o tigaie zepter,dupa regulile ei de prajire, sau intr-o tigaie antiaderenta la foc iute.
-sosul ramas dupa prajire se poate deglasa cu putin vin si se sereveste peste friptura.
-noi am mancat friptura cu salata de varza.

sâmbătă, 27 august 2011

Life is pictures (?)

Am lipsit cam mult de pe aci,ca iar am fost plecata.Dar intre plecari am primit o provocare, de la Costin,cu titlul "life is pictures ". Mi-a placut, asa ca am decis sa pun aceasta poza din vara asta.:Tamy (dreapta),fata prietenei mele actualmente australianca ,prietena pe care nu am vazut-o de vreo 25 de ani.Tamy a parasit Romania in burta mamei .Anul asta s-a intors sa-si cunoasca radacinile.Asta e o poza facuta la o biserica din Brasov.Priviti ferestrele din dreptul fiecarui personaj.Asta am realizat eu abia cand am vazut poza,atunci cand am facut-o, doar mi-a placut.Abia pe urma am inteles de ce.

vineri, 19 august 2011

Prune uscate umplute

 O sa ziceti ca ce mare filozofie,prune uscate umplute.Un aperitiv simplu,extrem de aratos si foarte bun.L-am mancat in carciuma mea preferata de la Balcik.Asa ca daca tot a fost sarbatoare,sfanta Maria,am incins si noi gratarul.
INGREDINETE
Acuma depinde de cate vreti sa faceti : pe un bat de frigaruie intra cam 6-8 bucati.Am sa dau reteta pentru 3 frigarui,adica 3 persoane,dar sunt sigura ca va trebui sa dublati cantitatea
-18-24 prune uscate si afumate,fara samburi,depinde de marimea prunelor
-50-100 g gorgonzola sau ce branza bleu va place,tot de marimea prunelor depinde cantitatea
-9-12 felii de bacon subtiri,afumate, taiate in doua,dar sa inveleasca bine pruna.

MOD DE PREPARARE:
Mai simplu nu se poate
 -fiecare pruna uscata se umple cu branza.Daca e nevoie le crestati.
 -se infasoara in baconul afumat si se infig pe frigaruie,avand grija ca sfarsitul(capatul) infasurarii sa se sprijine pe urmatorul rulou,pentru a nu se desface pe gratar.
 -se pun pe gratarul incins,de care o fi,de carbune sau tigaie pe aragaz,pana se rumenesc frumos,intorcandu-le pe ambele parti.
-se servesc calde cu felii de portocala,sau fara.O sa aveti un soc cand o sa le gustati.Sunt  bune rau.Iti vine sa manaci continuu,ca pe alune la bere.Noi am baut alaturi vin rosu .

marți, 16 august 2011

Meniu de week-end sarbatoresc

Si a fost Sfanta Maria,asa ca am sarbatorit si noi ,nu in fata portii manastirii Curtea de Arges,da'in curtea proprie si pe gratarul propriu.Marturisesc ca vacanta asta m-a cam lenevit,in sensul ca de exemplu,am uitat sa pozez pestele propriu,executat la gratarul din curte,o copie a pestelui mancat la Balcik.
Prune uscate umplute cu gorgonzola
Iaca pestele in cauza: pastrav umplut cu ardei copti.Da' nu va fie frica, am sa-l refac la sfarsitul saptamanii,ca merita.
Cotlete de porc marinate in sos hoisin,gratarite impreuna cu ceva fenel si salata de rosii,combinata cu de toate.

Prajitura cu mure a Zazuzei ,da' pozele maine,ca s-a descaracat bateria inainte sa descarc toate pozele.
Asa ca nu va fie frica  retetele,  urmeaza!Asta ca sa nu ziceti cat de zapacita mai sunt !
Iaca,am reusit de am descarcat pozele.

vineri, 12 august 2011

Kobete

Vacanta s-a terminat, din pacate ,dar incerc  s-o readuc mai aproape prin retete.Savorile marii ,ale locurilor,ale oamenilor intalniti,raman si in aceste retete.
Am sa incep cu kobete (accentul pe ultima silaba),care este o placinta cu un fel de pilaf.Rezultatul e extrem de gustos,chiar condimentat simplu,doar cu sare si piper.Am aflat ca aceasta placinta poate fi facuta si cu cartofi de exemplu in loc de orez.Marturisesc ca am s-o incerc cu vinete si mult mai picanta.Poate fi un aperitiv extraordinar si putin obisnuit.
Placinta a facut-o doamna Bige (accentul pe ultima silaba),care se pare ca asa e alintata.Si are de ce,pentru ca este o gospodina desavarsita si priceputa.In tot ce face in bucatarie e calma,senina si eleganta.Marturisesc ca o invidiez,pentru ca eu sunt mult mai zbuciumata.N-am mai vazut pe cineva atat de elegant in gesturi si atitudine in bucatarie,la cele mai neinsemnate operatiuni.

 Doamna Bige ,multumita ca placinta ei are succes.Din pacate nu am poza cu fetzele noastre mancand placinta.

INGREDINETE :
-ptr.aluat :
-1 ceasca ulei (aprox 240 ml)
-1/2 cub drojdie
-1 lg zahar
-1/2 lg sare
-iaurt sau lapte putin mai mult decat uleiul(2 Lg mai putin sa zic)
-faina cat cuprinde (aici cu presarat pe masa de framantare cu tot, 1 kg)

UMPLUTURA:
- 1 piept de pui taiat cubulete
-2 cepe maruntite
-1 ceasca de orez
-2 cesti de apa
-sare,piper
-eu zic ca o iuteala nu i-ar strica,ardei iute de exemplu.

MOD DE PREPARARE :

 Bige prefera sa faca aluatul cu lingura,sa nu i se lipeasca aluatul de maini.Asa ca drojdia o dizolva cu o lingurita de zahar,apoi adauga cate putin faina,sare,apoi uleiul si iar faina cate putin,amestecand cu lingura.Voi  puteti face un aluat cu aceste ingrediente cu mana ,cu mixerul sau cum credeti de cuviinta.Intretimp se face orezul.
-ceapa se toaca si se caleste in ulei ,apoi se adauga carnea (piept de pui) taiata cubulete mici,latura de 1-2 cm,se calesc impreuna,pana ce carnea isi schimba culoarea,apoi se adauga orezul spalat bine (pana ce apa ramane curata) se prajesc impreuna 3-4 minute apoi se adauga apa fierbinte,sarea,piperul,se amesteca,se pune capacul si focul la minim,pentru 15 minute.Apoi se inchide focul si se lasa  la racit.
Asta e rezulatatul final


 Aluatul capata o consistenta elastica si nu se mai lipeste de maini.Il lasam acoperit sa dospeasca pentru aproximativ 1 ora.
 Dupa ce a dospit il impartim in in 11 bile
6 bile le vom folosi pentru pentru baza placintei,iar 5 pentru foaia de deasupra.Intindem fiecare bila,la aprox 30 cm diametru
 le suprapunem ungand fiecare foaie cu ulei .Bige a gaurit dopul sticlei de ulei,ca sa stropeasca foaia de aluat fara sa verse prea mult ulei.
 Pachetul de 6 foi ,le intindem dupa aceea cu sucitorul pana ajunge la dimensinuea tavii de copt,putin mai mult
cat sa inveleasca si peretii tavii.

 foaia obtinuta se acopera cu amestecul de orez
ultimele cinci foi unite cu sucitorul acopera umplutura ,inchizand umplutura cu foaia de jos peste cea de deasupra
se unge cu galbenus de ou si se da la cuptorul incins la 200 * pentru 40 de minute .Verificati ca depide de cuptor.Noi am facut la un cuptor electric neobisnuit pentru mine si am avut ceva probleme,ca de fapt nu pornisem cuptorul ci doar timerul.Ca de beri nu mai zic.

Levent si-a dat seama ca tineam degeaba placinta in cuptor ca ala  nu mergea.Drept care ma manca din priviri ca-i stricasem "sesiunea henna".

Saide a fost mai toleranta.
 Asta a iesit
O bunatate !o combinatie ciudata care MERITA INCERCATA !
Am zis ca paharele de bere sa nu se vada,din respect pentru gazdele noastre extraodinare ,care erau in Ramadan(post musulman).
Inca o data multumesc Bige !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...