duminică, 11 noiembrie 2012

Spaghete cu sos de scoici


V-am mai spus cat de mult imi plac fructele marii.Asa ca am incercat si aceasta varianta de alaturare a scoicilor la carnea de vaca.Este practic sos bolognez cu scoici.Rezultatul a fost un deliciu !

INGREDIENTE :
-500 g spaghete
-250 g carne tocata de vita sau amestec
-500 g carne de scoici
-2 conserve mici de rosii decojite
-o lingura de pasta de tomate
-o lingurita de cimbru
-o lingurita de busuioc uscat
-sare, piper dupa gust
-10 frunze de busuioc verde
- o legatura de patrunjel
-parmezan ras

MOD DE PREPARARE:
1.Se fierb spaghetele in apa cu sare,conform indicatiilor de pe ambalaj,dar sa ramana al dente.

2.Se calesc usor ceapa si usturoiul,se adauga carnea tocata si se rumeste si ea,se lasa sa scada apa continuta,apoi se adauga scoicile ,rosiile decojite si taiate cubulete,pasta de tomate,cimbrul si busuiocul.Se lasa sa fiarba usor 10 minute,pana se leaga sosul.Se potriveste de sare si piper.
Dupa ce inchidem focul se adauga patrunjelul si frunzele verzi de busuioc tocate.
3.Se servesc spaghetele cu sosul de scoici si extra verdeata si parmezan ras presarate deasupra
Pofta buna !

vineri, 9 noiembrie 2012

Mancare picanta de conopida cu pui


Conopida pare ca e vedeta toamnei anul asta in blogosfera.Cum mie imi si place aproape sub orice forma: sufleu, pane,cu maioneza ,supa crema,murata,etc am compus reteta asta,fusion sa-i zic.Eu zic ca e numa'buna de incercat

INGREDIENTE:
-un piept de pui mare,dezosat si fara piele
-o conopida (aprox 1 kg)
-2 cepe
-2 catei de usturoi
-un morcov
-un ardei iute (optional)
-sare, piper dupa gust
-o lingurita coriandru macinat
-1/2 lingurita praf de chimion
-1/2 lingurita curcuma (turmeric)
-patrunjel verde tocat

MOD DE PREPARARE:
1.Conopida se desface in florete si se pune la fiert in aburi sau apa cu sare, avand grija sa ramana crocanta


2.Pieptul de pui se taie fasii,se condimenteaza cu sare,piper,coriandru si chimion si se rumeneste in putin ulei ,dupa care se rezerva la cald pentru mai tarziu

3.Se calesc in unt sau ulei, ceapa, usturoiul,morcovul taiat rondele subtiri, ardeiul iute taiat rondele, se adauga curcuma.Daca vreti mai putin iute ,se scot semintele ardeiului iute(sau puteti sa-l ignorati cu totul). Se adauga conopida,se amesteca usor sa nu se zdrobeasca si se rumeneste si  ea 5 minute,apoi se adauga carnea,se mai amesteca o data si se inchide focul.Se serveste presarata cu patrunjel verde tocat .

Pofta buna!

miercuri, 7 noiembrie 2012

Penne rigate cu sos de galbiori si ulei cu trufe


Imi plac galbiorii mult,dar din pacate aici in Bucuresti se gasesc foarte rar si nu in perioada asta a anului.Imi aduc aminte de copilarie,cand mergeam cu bunicul meu pe dealuri sa culegem galbiori,dupa care veneam acasa si-i gatea bunicu',cu oua si patrunjel.Mi se pareau atat de buni,incat imi amintesc si acum gustul lor minunat.Dah,vremurile alea nu mai sunt,nici galbiorii proaspat culesi, asa ca m-am multumit cu cei conservati prin uscare.Buni si astia.

INGREDIENTE:

-un pachet de ciuperci galbiori uscate (sau proaspete daca aveti acces la asa ceva)
-400 g penne rigate sau ce tip de paste fainoase doriti
-50 ml coniac
-o ceapa mica,taiata marunt
-2-3 catei de usturoi zdrobiti
-250 ml smantana de gatit
-sare,piper
-o lingura ulei de masline aromat cu trufe
-10 frunze de busuioc verde
-o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE :

1.Se hidrateaza ciupercile,conform indicatiilor de pe pachet.Pastrati apa in care le-ati hidratat,pentru ca e aromata si buna.O parte o vom folosi la sos,restul se poate folosi la supa,ciorba sau alta mancare.
2.Se calesc usor ceapa si usturoiul zdrobit, in ulei de masline, se adauga galbiorii,se calesc si ei un minut,apoi se adauga coniacul, se lasa sa se evapore alcoolul, se adauga o ceasca din apa in care ati hidratat ciupercile si se lasa la fiert usor impreuna timp de 10-15 minute.

3.Cand ciupercile sunt fierte se adauga smantana, se potriveste gustul de sare si piper,se adauga o lingurita din uleiul trufat si se fierbe usor in continuare,pana se leaga sosul.
4.Dupa ce inchidem focul adaugam patrunjelul si frunzele de busuioc tocate apoi mai adaugam o lingura de ulei de masline cu aroma de trufe.
5.Fierbem pastele conforma indicatiilor de pe ambalaj


6.Mancam pastele cu pofta , cu sos de ciuperci deasupra si frunze de busuioc proaspat
Pofta buna!

luni, 5 noiembrie 2012

Alfajores cu dulce de leche




Este o reţetă din patiseria clasică chiliană dar care se regăseşte în tot spaţiul sud –american (Argentina,Peru,Venezuela,etc) şi are origini andaluze,numele se pare că îi provine din arabă.Deşi în Spania şi forma şi reţeta sunt total diferite,în America de Sud,s-a păstrat numele, probabil pentru că e o tot prăjiturică umplută, iar reţeta a fost adaptată la produsele locale.
În orice caz,în opinia mea este o reţetă de fursecuri grozavă.Cât despre umplutură se pot folosi cremă de ciocolată,vanilie,nutela,gem,ce vă trece prin minte şi cămară.
Reteta o am de la simpaticul meu tânar prieten Cătălin,ce a trait o vreme pe meleaguri chiliene.La sfarsitul postarii am pus si poza fursecurilor facute de mainile lui indemanatice.

INGREDIENTE:

- 200 g făină
- 300 g maizena (amidon de porumb)
- 1/2 linguriţă de bicarbonat de sodiu
- 2 linguriţe rase de praf de copt
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- 3 gălbenuşuri de ou
- 1 linguriţă cu vârf de coajă rasă de lămâie
- 2 linguri brandy/cognac
- un praf de zahăr vanilat
Ptr umplutură:
- 400 g dulce de leche, reteta aici sau altă cremă
- fulgi de cocos pentru ornat
-zahăr pudră pentru ornat

MOD DE PREPARARE :

1.Făina cernută se amestecă împreună cu maizena, bicarbonatul şi praful de copt.


 2.Într-un bol separat se bate untul cu zahărul apoi se adăugă gălbenuşurile unul câte unul, amestecând bine după fiecare iar la sfârşit se încorporează lingura de brandy/cognac şi zahărul vanilat.




3.Făina se adaugă treptat în compoziţia de unt şi se formează un aluat ,cu mixerul sau cu mâna,care atunci când se desprinde de pe pereţii bolului este gata.Se acoperă cu o folie şi se dă la rece pentru 30 de minute.





4.Se  întinde o foaie de aprox. 5mm grosime. Cu o formă rotundă sau de care doriţi,se decupează din aluat medalioane de aprox. 4 cm diametru. Acestea se aşeaza pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc 15 min la foc mediu ,nu trebuie să se coloreze prea tare,după care se scot şi se lasă pe un grătar să se răcească.


5. Biscuiţii se ung (cât mai generos) pe o parte cu dulce de leche, se unesc doi câte doi ca un sandwich şi asemenea unei roti, se dau prin fulgii de cocos.Se presară cu zahăr praf şi se lasă,acoperiţi cu un plastic până a două zi,la temperatura camerei,să se frăgezească.Vor deveni uşor crocanţi la exterior şi moi la interior.
Astea-s alfajores facute de  însusi Cătălin.Talentat,nu-i asa ?

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Dulce de leche

Cui i-au placut caramelele cu lapte in copilarie,sigur se va bucura de dulce de leche (dulceata de lapte).Asta iarna am primit de la prietenul meu Catalin,din Chile o punga (asa era ambalat) cu acest dulce minunat.Asa ca am avut si un exemplu de cum ar trebui sa arate si ce consistenta sa aiba.Asa ca ,la noi negasindu-se,am pornit in cautarea de retete de preparare.Pana la urma m-am oprit la doua.
Prima,a lui David Leibovitz ,are ca ingredient de baza laptele condensat indulcit.Mi-a mai placut reteta asta si pentru ca e sigura,fara posibilitatea de accident in bucatarie.Adica nu se incalzeste conserva de lapte condensat nedesfacuta(caz in care exista posibilitatea exploziei ei).
A doua metoda este obtinerea dulcelui de leche din lapte integral .Reteta pe care am agreat-o a fost cea gasita pe blogul Liei  ,pupu-te Lia!


 INGREDIENTE (metoda 1)
-1-2 cutii lapte condensat (eu am facut aici din 2 cutii)
-un varf de cutit de sare

 MOD DE PREPARARE : 



 1.Se preincalzeste cuptorul la 220*C
 2.Se toarnă conținutul cutiilor de lapte condensat (397 g) într-un vas de sticlă termorezistentă,se pun câteva granule de sare,se amestecă și se acoperă bine cu o folie de aluminiu.Vasul se așează într-o altă tavă adâncă,în care se toarnă apă fierbinte până la jumătatea vasului cu lapte condensat
 3.Se pune totul în cuptor,pentru 2 ore si 30 de minute.Se verifică din când în când nivelul apei și se completează cu apă fierbinte dacă mai este nevoie.În acest timp laptele  condensat se va carameliza transformandu-se în dulce de leche. 



 4.După ce scoateți din cuptor, lăsați să se răcească 35-40 de minute,amestecați să se omogenizeze,apoi transferați crema obținută într-un borcan cu închidere bună,iar după ce s-a răcit complet, puneți-l la frigider,unde se va mai intari putin. 

Aici vedeti dulce de leche cumparat de-a gata.

INGREDIENTE metoda 2 :


 -1000 ml lapte integral,minim 3,5% grăsime
 -250 - 300 g zahăr
 -puțină sare
 -un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu

 MOD DE PREPARARE :
 Se pun toate ingredinetele într-o cratiță de 4 l, dacă se poate antiaderentă, pentru că într-o prima fază,amestecul își va tripla volumul.
 Punem pe foc și amestecăm mereu până se dizolvă zahărul și începe să fiarbă,la început va fierbe mai violent și își va tripla volumul. În momentul ăsta facem focul minim și lăsăm să fiarbă încet aprox 1.5-2 ore.După această etapă nu mai este necesar să amestecăm.Timpul de fierbere depinde de cât de tare vrem să se caramelizeze și cât de consistentă vrem să fie,dar sa tineti seama de faptul că în momentul în care se răcește, crema se va întări,așa că ea trebuie să fie relativ lichidă când terminăm fierberea.Puteți face probă cu picătura,exact ca la dulceață.Eu am tinut-o pe foc 2 ore si 10 minute,nu de alta,dar am uitat de ea ,drept care dupa ce s-a racit s-a intarit tare de tot,de a trebuit incalzita la microunde pentru a o putea utiliza.Asa ca mai bine puneti ceasul sa sune,sa nu patiti ca mine.
 Turnați crema obținută într-un borcan cu capac și puteți să o păstrați la frigider. 


luni, 22 octombrie 2012

Salata de varza chinezeasca si taietei crocanti


Reţeta asta mi-a adus-o Tudor,după ce a mâncat salata la nişte prieteni canadieni.Si cum se anunţaseră nişte musafiri,am zis s-o incerc.Rezultatul a fost remarcabil .Deşi a iesit o salată mare ,am fost 6 persoane,nu ne-a ajuns,în sensul că toată lumea ar mai fi vrut... ,dacă mai era !

INGREDIENTE:
 -o varză chinezească (a mea a avut 400 g)
-5 fire de ceapă verde
-300 g tăieţei instant ( ptr supă ramen),din aceia creţi,cum sunt la supele instant
-120 g unt (poate eventual fi înlocuit dacă faceţi salata în zi de post)
-1/2 ceaşcă seminţe de susan
-1/2 ceaşcă fulgi sau aşchii de migdale
Ptr dressing:
-o ceaşcă ulei de măsline
-1/4 ceaşcă miere
-1/4 ceaşcă oţet de mere
-2 linguri sos soia
-sare,piper, dupa gust

MOD DE PREPARARE:
-Se toacă varza şi se taie ceapa  verde,se amestecă şi se pun într-un bol încăpător
-Se face dressingul amestecând toate ingredientele într-un borcan cu capac, prin scuturare
 -Se sfărâmă tăieţeii
 -Se încinge untul într-o tigaie,se adăugă seminţele de susan şi fulgii de migdale,se prăjesc 10 secunde,apoi se adăugă tăieţeii sfărâmaţi şi se prăjesc împreună amestecând conţinu,până se auresc,apoi se lasă deoparte să se răcească

-Cu o jumătate de oră înainte de servire,puneţi tăieţeii şi dressingul peste varză şi amestecaţi.
-Pentru cei care ţin post, untul poate fi înlocuit cu ulei 


sâmbătă, 20 octombrie 2012

Cartofi taranesti cu ciuperci si afumatura

Avanpremiera pentru zilele friguroase.E mai ieftin si mai rapid decat v-ati cumpara cauciucuri de iarna,asa cum am facut eu azi !
Simplu , bun si destul de rapid ! Daca folositi oala cu presiune,e chiar rapid.

INGREDIENTE:
-1 kg de cartofi
-500 g ciuperci
-2 cepe
-3 catei de usturoi
-4-5 buc de carnati afumati
-1 cana de supa
-sare,piper
-patrunjel tocat

MOD DE PREPARARE :
-mai simplu nu se poate
-cartofii se curata si se taie felii mari,apoi se fierb in apa cu sare,avand grija sa nu-i fierbeti prea tare,pentru a nu se zdrobi.Eu i-am fiert la oala cu presiune 5 minute.Daca ii fierbeti normal,cam 15 de minute dureaza.
-intretimp tocati ceapa si usturoiul,caliti in ulei,adaugati apoi carnatii feliati,lasati sa se prajeasca 3 minute,apoi adaugati ciupercile feliate si lasati pana se evapora apa continuta.Sarati,piperati.

-ungeti un vas termorezistent cu unt, asezati cartofii apoi ciupercile,amestecand usor,ca sa nu zdrobiti cartofii si adaugati ceasca de supa fierbinte
-asezati vasul in cuptorul incins la foc maxim pentru aproximativ 20 de minute,pana cartofii se coloreaza usor.

- patrunjelul verde presarat deasupra i se potriveste de minune !

joi, 18 octombrie 2012

Pui tandoori


O alta reteta simpla ,rapida,aromata,picanta si gustoasa.Puteti folosi orice parte a puiului ,care va place.Daca nu aveti toate condimentele,folositi doar praf de curry,usturoi ,sare,piper.Cat despre iuteala potriviti-o dupa gustul propriu.

Tandoor este un cuptor de argila cilindric,specific nodului Indiei si zonelor invecinate,in care focul se face chiar in cuptor(foc de lemne sau carbune ) .Temperatura in acest cuptor poate atinge 480 *C si se pastreaza timp indelungat.Carnea se pune pe frigare si asa se coace.E un cuptor exclusiv pentru carne si 2 tipuri de paine specifice,un fel de lipii,care se coc lipite pe peretii cuptorului.
Asta e povestea pe scurt si in mare a cuptorului tandoor.Puiul tandoori e puiul fript in tandoor.
Cum tandoor n-avem,il vom frige in cuptorul pe care il avem


INGREDIENTE :
-1 kg pulpe de pui fara os si fara piele
-1 borcan mic de iaurt
-1 lingura praf de curry
-1 lingurita praf de usturoi
-1 lingurita coriandru macinat
-1/2 lingurita praf de chimion
-1/2 lingurita praf de ardei cayenne sau boia iute
-1/4 lingurita praf de cardamom
-sare,piper

MOD DE PREPARARE :
-se amesteca iaurtul cu toate condimentele

 -se aseaza carnea in aceasta marinada,avand grija sa fie imbracata pe toate partile si se da la rece pentru cel putin 30 de minute
-se aseaza bucatile de pui intr-un vas termorezistent uns cu ulei si se da la cuptor ,pana ce carnea este patrunsa si frumos rumenita.
-se serveste presarata cu ceapa verde,alaturi de o salata verde si eventual o garnitura de orez sau legume .Eu am facut chiftele de cartofi picante.
Pofta buna sa aveti!Si curaj s-o incercati.

miercuri, 17 octombrie 2012

Prajitura cu prune

Mai simplu si rapid nu se poate.Rezultatul ? Gustos si aromat.
INGREDIENTE:
masura cana: 240 ml
tava 20x30 cm
-4 oua
-2 cani de faina
-1 1/2 cani zahar
-1/2 cana apa fierbinte
-un varf de cutit de sare
-1 lingurita praf de copt
-coaja rasa de la o lamaie
-1 plic zahar vanilat
-500 g prune
-o mana de zmeura (se poate si fara)
-1 lingurita scortisoara
-1/2 lingurita cardamom praf

MOD DE PREPARARE :

-se taie prunele in jumatati si se presara cu scortisoara si cardamom
-se separa galbenusurile de albusuri
-se freaca galbenusurile cu sare,jumatate din cantitatea de zahar,zaharul vanilat, apoi se adauga faina amestecata in prealabil cu praful de copt, dupa care se adauga gradual apa fierbinte si la sfarsit coaja rasa de lamaie
-se bate albusul spuma,impreuna cu zaharul ramas,apoi se adauga peste amestecul de faina, omogenizand cu o lingura de lemn
-tava ce va merge la cuptorul preincalzit la 180*C (foc mediu) se unge cu ulei,se toarna amestecul si se aseaza deasupra fructele
-se coace timp de aproximativ 50 de minute,pana se aureste frumos si trece proba scobitorii.
-dupa ce se raceste se taie si se presara cu zahar praf si fulgi de cocos.

luni, 15 octombrie 2012

Salonul de "delicateturi"

Ieri si astazi s-a desfasurat la World Trade Center,un eveniment interesant :Good taste of Bucharest cu Salonul internatiomat de delicatese.Am fost,am vazut,am gustat ,am ametit si va arat si voua.O multime de standuri frumoase, oameni amabili , produse de dorit. Pare ca azi,(nu stiu ce a fost ieri) cuvantul de ordine au fost trufele si vinul. Degustari aproape peste tot, greu de rezistat. Somelierii au fost la mare cautare.Sabratul sampaniei atrage pe toata lumea.Dupa pranz au inceput demonstratiile culinare ,printre care si prietenul nostru Radu Popovici ,dar asta veti vedea mai incolo.
Primul stand a fost cel al unei patiserii arabesti cu niste dulciuri care aveau un aer grozav.Patiserul lor,Airam,parca il chema,sper sa nu gresesc,a facut o demonstrratie spectaculoasa,vedeti mai jos,de a face halva de branza (halawajiben,nu stiu daca asa se scrie,asa ca sorry,daca am gresit) care este specifica unui singur oras din Siria,numit Hama .





 Aici a inceput Airam sa faca dulcele : apa,apa de flori,gris.se fierbe la foc mare si se amesteca continuu.
 Se adauga branza,(mozzarella a pus el) si se amesca in continuare pana ce branza se topeste

 Dupa care,se unge o tava mare,specifica cu unt clerificat si sirop de zahar,miere si flori
 si se pune aluatul din gris
 Incep acum o multime de operatii strech and fold pana se acopera tava

 dupa care incepe sa intinda aluatul peste tava
 il scutura ca pe cearceaf,pana se creeaza un strat de aer dedesupt,care impinge aluatul in afara
 se presara cu fistic tocat
dupa care incepe o impaturire aleatoare
 se taie cu cutitul

 si se serveste alaturi de sirop de zahar,miere si apa de flori.Se mananca rupand cu mana,sau taind cu cutitul. Zice ca dupa ce sta la rece,a doua zi este si mai gustoasa.
Acuma sa vedeti restul standurilor,nu am sa vi le arat pe toate ci pe cele demne de remarcat iar la sfarsit am sa va arat demonstratiile culinare ale lui David Contant si Radu Popovici

 Mezeluri si branzeturi romanesti





 Cacao si ciocolata belgiana



 Brandy-uri si vin de xerxes spaniole,de cea mai buna calitate.Marturisesc ca am gustat un degetar

 Uleiuri cu trufe si diferite paste cu trufe : cu masline,cu sparanghel,cu anghinare,cu usturoi,etc






Icre negre,rosii (unele la pret bun) si piei de sturioni tabacite .Mi-ar place asa o poseta.
 Supe baze pentru mancaruri

Uleiuri,oteturi si caviar de ulei de masline,adica capsule cu ulei de masline,pentru decorare-prezentare


Cafele ,ciocolate si carti armenesti


 Vinuri,vinuri,vinuri....
Decoratiuni







Dulceturi de tot felul,.miere si produse apicole felurite
 Saruri provensale
Branzeturi romanesti

si iarasi trufe.....
In sfarsit incep prezentarile gastronomice

Paella cu fructe de mare

David Contant a gatit supa de dovleac cu sampanie si trufe si coji de oua umplute cu 3 feluri de umpluturi,folosind la ele tot sampania, uleiul cu trufe si trufele.Eu am gustat oul umplut cu mamaliga cu sampanie si trufe.Mi-a placut grozav.Nici nu stiai ce mananci.
A venit si momentul lui Radu Popovici (aici cu David Contant)
 Radu a gatit intai un risotto cu sampanie (se vede sticla sabrata alaturi) si ulei de trufe,alaturi de piept de pui marinat in dulce-de-iute

 Bun,bun !

In incheiere a gatit gnocchi cu sos de galbiori si smantana si binenteles trufe.


In timp ce Radu incepea al doilea fel,a aparut si unul din participantii la MasterChef ,Sissoko  si a facut  Moelleux au chocolat . Mainile ii tremurau tot ca in concurs,dar i-a iesit.A servit-o cu trufe si inghetata de vanilie alaturi.Din audienta l-a sustinut Mimi,finalista din show.
Una peste alta,cu micile sincope in organizare, cred,sper,ca targul sa fi fost o reusita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...