luni, 6 aprilie 2015

Pastrav somonat la cuptor cu rodie

V-am mai spus ca îmi place păstrăvul somonat, cum se numește la noi .Am încercat tot felul de rețete, iar asta mi s-a părut a fi printre cele mai bune.Simplu, marinat cu o marinadă fin aromată și gătit la cuptor.

 INGREDIENTE:
 -un păstrăv curcubeu sau somonat,( cum se numeste la noi)de circa un kg
 -1/4 linguriță ienibahar măcinat
 -2 linguri de ulei
 -o lingură de pastă de rodii
 -o linguriță de zahăr brun
 -fulgi de ardei iute după gust
 -o linguriță zeamă de lămâie
-sare, piper dupa gust
-o rodie
-ulei de susan pentru servit

 MOD DE PREPARARE:
 1.Amestecați uleiul cu ienibaharul, crestați peștele din loc în loc și apoi frecati-l  cu această marinadă.Acoperiți-l cu folie și dați-l  la rece pentru cel puțin o oră.
 2.Amestecați pasta de rodii cu zeama de lămâie, zahărul și fulgii de ardei , presărați peștele cu sare , apoi ungeți-l cu amestecul obținut și pe exterior și pe interior.
 3.Așezați peștele în tava acoperită cu hârtie de copt sau folie de aluminu și coaceți în cuptorul preîncălzit la 200 *C, timp de 15-20 de minute, până ce peștele este pătruns.
 4. Serviți peștele presărat cu sâmburi de rodie alături de garnitura și/sau salata dorită.


 Poftă bună ! 

joi, 2 aprilie 2015

Clatite cu lapte de cocos

Am incercat la clatitele astea, sa folosesc lapte de cocos in loc de lapte de vaca si rezultatul a fost multumitor.Clatitele au iesit fin aromate si putin dulci .A meritat incercarea, asa ca v-o propun si voua, daca sunteti amatori de clatite.

 INGREDIENTE:
 -200 g făină
 -600 ml lapte de cocos
 -3 ouă
 -o lingură de ulei
 -o lingură de rom
 -o linguriță extract de vanilie
 -1/2 linguriță sare
 -coaja rasă de la o lămâie
 MOD DE PREPARARE:
 1.Se mixează ouăle, uleiul, romul, sarea, făina apoi se adaugă laptele câte puțin, pentru a nu se forma cocoloașe. La sfârșit se adaugă coaja rasă de lămâie.Dacă pe parcurs, cât prăjim clătitele aluatul se îngroașă, putem să-l subțiem cu puțin lapte sau apă minerală.
 2.Încingem tigaia, o ungem cu ulei cu ajutorul unei pensule, apoi punem câte un polonic din amestecul de clătite, sau cât este necesar pentru a acoperi întreagă suprafața a tigăii.Prăjim clătitele pe ambele părți.când sunt gata le punem într-o cratiță sau pe un platou, dar avem grijă să fie tot timpul acoperite pentru a nu se usca marginile.Cum mie imi plac marginile sa fie putin crocante, le-am lasat descoperite.
 3.Le umplem cu ce umplutura dorim (în cazul de față cu dulceața de ananas) și le pudrăm cu zahăr.

 Poftă bună !

Sfat : nu puneți zahăr sau zahăr vanilat în compoziție, pentru că vi se vor lipi de tigaie la prăjire și nu le veți putea întoarce.Folosiți extract de vanilie sau esență de vanilie.

miercuri, 1 aprilie 2015

Pui cu 40 de catei de usturoi



 Puiul cu 40 de căței de usturoi, este o rețetă franțuzească rustică, clasică, foarte populară în Provence și alte regiuni din sudul Franței. Rețeta franțuzească originală se face cu pui  întreg, dar  în rest,la fel. În interiorul puiului punem 6 din cei 40 de căței de usturoi și binenteles căƒ timpul de coacere este altul, spre o oră și 20 de minute, depinde de mărimea puiului. Sigur că se poate face și cu diferite părți din pui. Bine ar fi să folosiți părți care au piele, care devine crocantă și carnea moale și aromată la interior.Cu toate acestea eu am ales s-o fac cu pulpe superioare fără piele, pentru că asta aveam în frigider. 40 de căței de usturoi sunt cam 3 căpățâni. O să spuneți că e mult. Nu este,pentru că ei vor fi copți în coaja lor și vor dezvolta o aromă, nu puternică, dar vor avea o dulceață caramelizată și o textură fină, când îi vom împrăștia peste carne și pe pâinea prăjită cu care vom mânca puiul. 
 
INGREDIENTE:
 -1,3 kg pulpe superioare de pui
 -40 căței de usturoi necurățați de coajă
 -2 rămurele de rozmarin verde (se poate înlocui cu o linguriță de rozmarin uscat)
 -4 rămurele de cimbru verde( se poate înlocui cu o linguriță de cimbru uscat)
 -o legătură de pătrunjel verde tocat
 -o ceapă tăiată felii mari
 -2 morcovi tăiați felii mari
 -o tulpină de țelină verde (apio) tocată
 -250 ml vin alb
 -2 linguri de ulei
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:

 1.Amestecați cimbrul, rozmarinul, o lingură de pătrunjel verde, 4 căței de usturoi zdrobiți, sare, piper și 2 linguri de ulei.Puneți pulpele în acest amestec și amestecați bine.


 2. Într-o tavă care să cuprindă toate pulpele, puneți o lingură de ulei, tapetați-o cu ceapa tăiată felii, morcovul, țelină și jumătate din usturoiul rămas, necurățat de coajă. Așezați deasupra feliile de carne, presărați ddeasupara restul cateilor de usturoi și amestecul rămas de la marinare.Adăugați vinul și scuturați tava, să pătrundă vinul peste tot.
 3.Coaceți în cuptorul preîncălzit la 200 *C, puțin peste mediu, timp de 40-50 de minute, sau până ce carnea este rumenită și pătrunsă.
 4.Serviți presărată cu pătrunjel verde tocat, alături de pâine prăjită, pe care stoarceți minunatul usturoi copt.Gustul lui este deosebit și se poate împrăștia și peste carne. Strângând ușor dinspre coadă, pulpa dulce și ușor aromată a usturoiului copt va ieși din coajă.
 Poftă bună !


sâmbătă, 28 martie 2015

File de merluciu cu harissa si apa de trandafiri


O nouă rețetă inspirată din cartea lui Yotam Ottolenghi, Jerusalem. Este un fel de mâncare nord-african, iute și fin aromat. Dacă nu vă place iute, puteți să înlocuiți harissa (care este o pastă de ardei iute) cu pastă de ardei dulce. Harissa si apa de trandafiri se găsește în supermarket-uri la raionul de sosuri sau produse internaționale, depinde de magazin. Restul de apă de trandafiri o puteți folosi ulterior la diferite deserturi și prăjituri. 

INGREDIENTE:
 -4 fileuri de merluciu
 -2 linguri de harissa (pastă de ardei iute)
 -o linguriță de chimion măcinat
 -o lingură cu vârf de făină
 -o ceapă mare tocată mărunt
 -100 ml oțet de vin roșu
 -un vârf de cuțit de scorțișoară
 -1 1/2 linguriță miere
 -o lingură apă de trandafiri 
 -60g stafide (opțional)
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:
 1.Sărați fileurile de pește, presărați-le cu chimion și ungeți-le  cu o lingură de harissa. Lăsați-le la marinat timp de 2 ore, la rece. 

 2.Treceți fileurile prin făină, scuturați-le să înlăturați excesul și prăjiți-le în 2 linguri de ulei, câte 2 minute pe fiecare parte, apoi scoateți-le din tigaie și păstrați-le la cald.Dacă e nevoie, prăjiți-le în tranșe.
 3.În aceeași tigaie, adăugați ceapa tocată și rumeniți-o la foc mediu, apoi adăugați restul de harissa, oțetul, scorțișoara, jumătate linguriță de sare, piper după gust și 300 ml apă.Lăsați să fiarbă la foc mic circa 10-15 minute până ce sosul se îngroașă.
 4.Adăugați mierea, apa de trandafiri și stafidele și mai lăsați să fiarbă ușor 2 minute.Gustați și asezonati dacă mai este nevoie și puneți peștii la loc în tigaie și încălziți-i împreună cu sosul, cam 2-3 minute.
 5. Serviți cald sau la temperatura camerei, presărați cu pătrunjel verde tocat.


 Poftă bună !


vineri, 27 martie 2015

Curry de legume

 O mâncare cu legume e binevenită nu numai în post, dar și în afara postului. Iar mâncărurile de tip curry, inspirate din bucătăria sud și sud-est asiatică, sunt aromate, picante și fără îndoială gustoase. Gradul de iuțeală depinde de voi, așa că reglați-l din condimente, eliminând de exemplu ardeiul iute. 

 INGREDIENTE:
 -un kg de cartofi
 -2 conserve de roșii decojite
 -un ardei roșu tăiat cubulețe
 -o ceapă mare tocată
 -2 căței de usturoi
 -2 morcovi tăiați cubulețe
 -un dovlecel
 -250 g de fasole galbenă
 -un ardei iute tocat
 -2 linguri praf curry
 -o lingură praf turmeric(curcuma)
 -o linguriță chimion măcinat
 - 2-3 frunze de curry (optional) se gasesc la Mega Image, Magazinul de mirodenii sau pe internet
 -sare, piper după gust
 -coriandru sau pătrunjel verde tocat

 MOD DE PREPARARE:
 1.Tocați ceapa și usturoiul, spălați și tocați toate legumele în bucăți mai mari . Ardeiul iute tăiați-l pe lungime apoi scoateți semințele și nervurile din el, după care îl tocați.
 2.Căliți ceapa, usturoiul, ardeiul și ardeiul iute, apoi adăugați condimentele, prăjiți încă 30 de secunde
 3.Puneți restul legumelor și roșiile decojite.Dacă sosul este prea gros, adăugați apă. Fierbeți până ce toate legumele sunt pătrunse. Asezonați cu sare și piper.
 4.Serviți curry-ul presărat cu coriandru sau pătrunjel verde tocat împreună cu lipie  sau alături de orez fiert.

 Poftă bună ! 

joi, 26 martie 2015

Muschiulet de porc cu praz


 Un fel de mâncare simplu de făcut ,gustos și destul de rapid.Cui nu-i place mușchiulețul de porc să ridice două degete sus ! Cât despre praz ,aici pot să fie cârcotași, dar eu zic că merită încercată rețeta și vorbim după aceea. 

 INGREDIENTE:
 -un mușchiuleț de porc
 -4-5 fire subțiri de praz taiate in segmente de 3 cm
 -150 g măslină Kalamata
 -3-4 căței de usturoi tocați
 -200 ml vin alb sec
 -400 ml apă
 -2 linguri sos de soia
 -o lingură de zahăr
 -sare, piper după gust
 -piper roșu
 -ulei
 -pătrunjel verde tocat

 MOD DE PREPARARE:
 1.Feliați mușchiulețul în bucăți cam de un deget grosime.Presărați sare, piper, piper roșu.


 2.Rumeniți feliile de carne pe ambele părți timp de 4 minute, intr-un vas cu frigere fara ulei sau într-o tigaie antiaderentă unsa cu puțin ulei , apoi păstrați-le la cald.

 3.În aceeași tigaie adăugați o lingură de ulei, usturoiul și prazul, la foc mediu, amestecați 4-6 minute, până ce prazul începe să se înmoaie și se rumenește puțin.Adăugați vinul, apa , sosul de soia și zahărul, amestecați să se deglaseze tigaia, fierbeți înăbușit la foc mediu. După 5 minute, adăugați măslinele.
 5.Când prazul este gata și sosul a scăzut, adăugați feliile de carne și mai gătiți 2-3 minute.
 6.Serviți presărat cu pătrunjel verde tocat.

 Poftă bună !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

duminică, 15 martie 2015

Ciuperci cu mozzarella gratinate


 Din categoria simplu, bun și rapid.Eu am folosit ciuperci champignon, dar voi puteți folosi de care doriți.Nu vă mai spun că un mix de ciuperci de pădure ar fi fost și mai gustos. 

 INGREDIENTE:
ptr.2 portii
 -300 g ciuperci
 -40 g unt
 -1/2 linguriță de rozmarin măcinat
 -1/2 linguriță de salvie măcinată
 -200 g mozzarella
 -sare, piper după gust
 Ptr.servit:
 -4 felii de pâine
 -un cățel de usturoi
 -o lingură de ulei de măsline

 MOD DE PREPARARE:

 1.Topiți untul într-o tigaie și prăjiți ciupercile feliate, pe ambele părți, împreună cu rozmarinul și salvia.Închideți focul și sărați și piperați.

 2.Transferați ciupercile intr-un vas termorezistent, adăugați mozzarella tăiată bucățele și dați la cuptorul încins, până ce brânza se topește și se rumenește ușor.
 3.Intretimp feliile de pâine se stropesc cu ulei și se frig pe ambele fețe pe grătar, într-o tigaie grill.Apoi se freacă cu usturoiul tăiat în două.
 4.Serviți ciupercile alături de pâinea prăjită.


 Poftă bună ! 

vineri, 13 martie 2015

Salata de radacinoase cu sos de hrean


 Pentru că e post, am să vă arăt o salată extraordinară, făcută după Ottolenghi, a cărei fană declarată sunt, cum am mai spus deja. Salata poate fi consumată ca atare sau poate fi folosită cu mare succes ca și garnitură la șnițele, friptură, etc.Sigur că dacă țineți post, sosul de hrean o să-l faceți fără smântână, nu așa cum l-am făcut eu, sau puteți folosi smântână vegetală, de soia.

INGREDIENTE:
-2 sfecle
 -2 morcovi medii
 -o țelină mică sau o felie de țelină dintr-o rădăcină mare
 -o gulie
 -o legătură de pătrunjel verde tocat
 -o lingură de mentă verde tocată
 -4 linguri de suc de lămâie
 -4 linguri de ulei de măsline
 -2 linguri de oțet din vin roșu
 -2 lingurițe de zahăr
 -coaja rasă de la 1/2 de lămâie
 -sare, piper după gust
Ptr. sosul de hrean:
 -o rădăcină mare de hrean
 -200 g smântână sau smântână  vegetală, de soia
 -o lingură de miere
 -sare după gust

MOD DE PREPARARE:
1.Hreanul se curăță de coajă și se dă pe răzătoarea mică, apoi se amestecă cu mierea și sarea și se lasă 30 de minute.
 2.Se amestecă hreanul de mai sus cu smântâna, se mai asezonează dacă mai este nevoie și se dă la rece.
 3.Se curăță legumele (sfecla, morcovii, țelină, gulia) pentru salată, se taie julienne, se pun într-un castron și se acoperă cu apă până facem dressing-ul.
 4. Puneți într-o crăticioară uleiul, sucul de lămâie, oțetul, zahărul și o linguriță de sare.Aduceți amestecul la fierbere și fierbeți ușor până ce zahărul și sarea s-au dizolvat.
5.Scurgeți legumele de apă și turnați peste ele sosul cald, amestecați, lăsați să se răcească apoi puneți în frigider timp 45 de minute.Înainte de a servi adăugați menta și pătrunjelul tocat, coaja rasă de lămâie și piper măcinat și amestecați.
6.Serviți salata stropită cu sosul de hrean eventual alături de friptură de porc sau pui.



 Poftă bună !

miercuri, 11 martie 2015

Papanasi fierti


 Provocarea secretă a lunii februarie mi-a adus în atenție blogul lui  Lili,  unde am găsit o rețetă dragă mie din copilărie: papanași fierți. Făceam și eu destul de des, când era băiatul meu mai mic: devenise si a ramas de alfel, fan al acestor găluști de brânză delicioase.  Încă o dată se dovedește că atunci când regăsim savorile unor dulciuri sau mâncăruri ale copilăriei la maturitate, suntem nu numai mai nostalgici, ci ni se induce o senzație de comfort deosebită, greu de exprimat în cuvinte .
  
 INGREDIENTE: 
 -500 g brânză de vaci proaspătă 
 -240 g griș 
 -1-2 linguri de  făină 
 -o lingură de zahăr 
 -coaja rasă de la o lămâie 
 -2 ouă 
 - plic de zahăr vanilat sau o linguriță extract de vanilie 
 -zahăr pentru pudrat găluștele finite 
 -150g pesmet 
 -2-3 linguri de ulei 
  
 MOD DE PREPARARE: 
 1.Mărunțiți brânza cu furculița, încorporați grișul, făina,zahărul apoi cele 2 ouă bătute, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie. 

 2.Formați cu mâna înfainată, bile de vreo 3 cm diametru, eventual adânciți cu degetul aluatul în mijlocul găluștii, până la jumătate, pentru a se fierbe uniform și tăvăliți găluștele în făină pentru a nu se desface la fierbere. 
 3.Puneți suficientă apă într-o cratiță cu gură mai largă, care să cuprindă toate găluștele, adăugați o jumătate de linguriță de sare, iar când apa dă în clocot adăugați găluștele una câte una, treceți cu o spumieră pe dedesubtul găluștelor, ca să nu se prindă de fundul cratiței.Când apa dă din nou în clocot, dați focul spre mic,Când găluștele încep să se ridice la suprafață sunt gata.Închideți focul. 
 4,Încălziți uleiul într-o tigaie cu diametru mai mare, adăugați pesmetul și rumeniți-l după dorință, apoi scoateți găluștele pe rând, cu o spumieră și tăvăliți-le prin pesmet. 
 5.Așezați găluștele în vasul dorit și presărați-le cu zahăr amestecat cu zahăr vanilat și eventual coajă de lămâie. 

 Poftă bună! 
 

duminică, 8 martie 2015

Red velvet cupcakes (briose red velvet)

  

Aceste brioșe sunt o variantă mini, a celebrului tort american Red velvet (catifea roșie) cake.Sunt niște brioșe catifelate și umede în același timp cu un gust discret de unt, care dau dependență, vă asigur.Am avut și aventuri cu aceste brioșe.Când le-am făcut prima dată,le-am făcut după o rețetă zisă a Marthei Stewart. Rezultatul a fost un dezastru (avea foarte mult unt aluatul raportat la restul ingredientelor), brioșele se lipiseră de forme și nu puteu fi scoase decât bucăți, plus că colapsasera după ce le-am scos din cuptor.Gustul aluatului însă era foarte bun.Cred totuși că rețeta respectivă nu era a Marthei, sau și-a dat seamă că e greșită, pentru că acum văd că a dispărut din căutare și a apărut alta.Dar să vă povestesc și ceva amuzant : am văzut acum câteva zile o emisiune culinară, nu mai știu exact pe ce post, în care cupcakes-urile astea red velvet erau traduse ca tigăițe de catifea roșie !!!! Imginatia traducătorilor este neobosită . 

INGREDIENTE:
 -250 g făină
 -2 linguri cacao mai deschisă la culoare
 -150 g unt
 -150 g zahăr fin
 -3 ouă mari
 -240 ml lapte bătut
 -un plic de praf de copt
 -colorant roșu (de preferinta gel)
 -un vârf de cuțit de sare
 Ptr.frosting:
 -300 g cremă de brânză tip Philadelphia
 -150 g unt moale
 -3-4 linguri de zahăr pudră
 -o linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat

 MOD DE PREPARARE:
 1.Pregătiți întâi crema pentru frosting, mixând bine crema de brânză cu untul moale, până devine un amestec pufos, apoi adăugați vanilia și zahărul pudră în tranșe, până amestecul devine mătăsos .Acoperiți crema cu folie alimentară și dați la rece, până se întărește.
 2.Amestecați făina cernută cu praful de copt și cacaua.Dacă pudra dumneavoastră de cacao este închisă la culoare, înjumătățiți cantitatea și adăugați diferența făină.
 3.Bateți spumă untul împreună cu zahărul, apoi adăugați sarea, extractul de vanilie sau zahărul vanilat și ouăle pe rând, unul câte unul.

 4.Încorporați alternativ făina și laptele bătut.Făina în 3 tranșe și laptele bătut în două tranșe. Adăugați colorantul alimentar și mixați bine.

 5.Turnați amestrecul în formele de brioșe,unse în prealabil cu unt sau ulei, umplându-le pe trei sferturi. Dacă folosiți la copt hârtie de brioșe, nu mai este nevoie să le ungeți. Numărul de prăjituri care vor ieși, este în funcție de cât de mari sunt formele dumneavoastră.
 6.Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180*C, foc mediu, timp de aproximativ 20-30 de minute( depinde de mărimea formelor, adică înălțimea aluatului), sau până când trec proba scobitorii (scobitoarea înfiptă în mijloc, trebuie să iasă fără urme de aluat pe ea).Lăsați-le apoi la răcit.
 7.După ce brioșele s-au răcit le putem decora cu crema de frosting, cu o linguriță sau cu ajutorul unui poș. Brioșele rămase, decorate, le păstrăm într-o cutie acoperită la frigider.
Poftă bună! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...