miercuri, 30 martie 2016

Pui cu sos pesto

Puiul cu sos pesto este o reteta de sorginte venetiana. O reteta rapida, usor de facut si fin aromata, care sunt sigura ca va va place. Puteti sa-l faceti cu ce fel de pesto va place, nu-i musai sa fie de busuioc.Pesto de leurda, a carui reteta o gasiti aici , e in top, mai ales ca e si vremea leurdei.

 INGREDIENTE:
 -4 pulpe superioare de pui
 -2 linguri de pesto de busuioc
 -un ardei gras rosu
 -200 ml smantana de gatit ( lichida)
 -sare, piper dupa gust
 -2 linguri de ulei
 -parmezan sau pecorino ras, pentru servit

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se incige uleiul intr-o tigaie antiaderenta. Se adauga si se soteaza ardeiul taiat in bucați mai mari, timp de 3 minute.
 2.Se adauga pulpele, intai cu pielea in jos, pana se rumesc apoi se intorce.Se gatesc pana sunt rumene si patrunse.
 3.Se adauga pesto si smantana si se fierbe la foc mic, amestecand din cand in cand, timp de 5 minute. 
 4.Se servesc pulpele cu sos cu tot, peste paste fierte si presarate cu parmezan sau pecorino rase.Sigur ca puteti folosi ce fel de ganitura doriti.



  Pofta buna !
Aceasta reteta am publicat-o prima data pe site-ul www.hobbychef.ro 

miercuri, 23 martie 2016

Rulada de porc umpluta cu varza


O idee buna si pentru masa de Paste fara miel.

INGREDIENTE:
Ptr.rulada:
-0.8 kg pulpa de porc fara os si grasime
-150 g varza alba
-150 g varza rosie
-2 fire ceapa verde
-o lingurita de chimen macinat
-o foaie de dafin
-o legatura de patrunjel verde tocat
-sare, piper dupa gust
Ptr. garnitura:
-800 g cartofi
-70 g unt
-100 ml lapte
-2 morcovi
-o lingurita zahar brun
-sare, piper dupa gust
Ptr.salata:
-200 g varza alba
-200 g varza rosie
-3 linguri ulei
-o lingura otet de vin alb
-sare, piper dupa gust
-2 linguri de patrunjel sau marar verde tocat

MOD DE PREPARARE:

1.Se toaca varza alba, varza rosie, ceapa verde cu cutitul, robotul de bucatarie sau se rade pe razatoare.
2.Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie potrivita si se calesc pana isi pierd rigiditatea verzele si ceapa impreuna cu chimenul, foia de dafin.Se potriveste gustul de sare si piper si se lasa sa se racoreasca.
3.Intretimp se fasoneaza carnea : se curata de pielite, cu un cutit bine ascutit se cresteaza pe jumatate, apoi se taie din aproape in aproape pana obtinem un dreptunghi de carne de aproximativ 1 cm grosime, pe care il batem sa-l mai subtiem, cu ciocanul de carne.


4.Se sareaza si se pipereaza carnea, apoi se unge cu amestecul de verze calite.Se ruleaza cat mai strans, se leaga cu sfoara, se sareaza,se pipereaza si se pune intr-o tava unsa cu ulei.Se adauga un pahar de apa.Se acopera tava cu folie de aluminiu si da la cuptorul preincalzit la 200 *C, foc peste mediu.Se coace 20 de minute, dupa care se scoate folia si se continua coacerea inca aproximativ 20-25 de minute, sau pana ce carnea este frumos rumenita si patrunsa.
5.Intretimp se curata si se taie cuburi cartofii, se fierb in apa cu sare, apoi se scurge apa, se zdrobesc cartofii cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi, se adauga 50 g unt si laptele si se amesteca pana ce se obtine un piure fin. Se potriveste gustul de sare.

6.Morcovii se curata si se taie julien cu ajutorul unui cutit bine ascutit, a unei razatori cu dinti sau a unui cutit economizor cu dinti.

7.Se topesc cele 20 g de unt ramase, se adauga o lingurita de ulei, apoi se soteaza morcovii impreuna cu o lingurita de zahar brun, pana ce morcovii se caramelizeaza usor si isi pierd din rigiditate.
8.Se toaca varza pentru salata, se pune intr-un bol sau alt vas de servit, se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga uleiul si otetul si se amesteca.Se presara cu patrunjel verde tocat.
9. Se servesc feliile de rulada alaturi de piureul de cartofi decorat cu morcovii sotati si salata de varza.
Pofta buna !
Aceasta reteta a fost publicata prima data pe www.hobbychef.ro

miercuri, 16 martie 2016

Curry de naut, cartofi si conopida


Am intrat in postul Pastelui, asa ca o reteta gustoasa cu legume, alta decat fasole iahnie, fasole batuta sau mancare de cartofi este binevenita, mai ales ca acest post e lung si cam drastic.Am ales sa va fac cunostinta cu un delicios curry de legume.Asa ca am sa va spun cateva cuvinte, pentru cei care nu stiti deja, despre mancarea asta care a cucerit lumea.Curry este un fel de mancare originar din India si sud-estul Asiei. Toate tipurile de curry au in comun  combinatii complexe de mirodenii si ierburi. Varietatile de mancaruri denumite curry sunt diferite de la o zona geografica la alta si pot contine doar vegetale, sau vegetale in combinatie cu  peste, carne alba sau rosie, orez. Praful de curry (un mix de condimente) pe care noi europenii il folosim pentru condimentare, a fost prima oara facut spre comercializare, de negustori indieni, care l-au vandut membrilor guvernului si armatei coloniale britanice, care se intoarceau acasa in Anglia.Evident ca praful de curry difera de la un comerciant la altul si de la un tip de curry la altul. Mancarurile de tip curry sunt foarte versatile si gustoase in acelasi timp, asa ca va indemn sa le incercati si eu cred ca nu veti regreta.Ca sa nu va sperii am luat-o pe scurtatura, adica am folosit praf de curry cumparat.Altfel lista de ingrediente probabil ca s-ar fi dublat

 INGREDIENTE:
 -o conserva de naut
 -600 g conopida
 -400 g cartofi noi
 -100 g spanac fraged
 -o ceapa mare tocata
 -3 catei de usturoi zdrobiti
 -2 cm de radacina de ghimbir rasa
 -o conserva de rosii decojite maruntite
 -o lingura de praf curry
 -o lingurita de curcuma (turmeric)
 -o lingurita de boia
 -sare, piper dupa gust
 -o legatura de marar verde tocat
 -cozi de ceapa verde pentru servit

 MOD DE PREPARARE:
 1.Clatiti sub jet de apa rece nautul, rupeti conopida in florete, iar daca cartofii sunt prea mari taiati-i cu un cutit, cuburi cam de aceeasi dimensiune cu floretele de conopida.

 2.Intr-o cratita incapatoare, caliti ceapa, apoi adaugati usturoiul zdrobit cu zdrobitorul de usturoi sau tocat fin, ghimbirul ras pe razatoarea fina, boiaua, praful de curry, curcuma si gatiti 30 de secunde, apoi adaugati conopida, cartofii si nautul. Sotati impreuna 3 minute, apoi adaugati rosiile decojite si eventual apa, cat sa fie legumele acoperite de lichid. Fierbeti la foc mic pana ce legumele sunt patrunse si sosul format. Adaugati spanacul, potriviti mancarea de sare si piper si mai gatiti un minut. 
 3.Serviti curry-ul presarat cu marar verde tocat si cozi de ceapa verde tocate.


 Pofta buna !

Nota: Merita sa investiti, nu multi bani, in cateva condimente specifice bucatariei asiatice, aducand astfel un aport de gust semnificativ mancarurilor voastre.Le gasiti in raioanele specifice ale marilor magazine, plafar sau pe internet.
Acest articola fost publicat prima dara pe site-ul  hobbychef,ro.

vineri, 4 martie 2016

Prajitura cu mere


 Nu știu dacă vouă vă plac prăjiturile cu mere, dar pot să vă spun că nouă ne plac. Asta-i o rețetă simplă și rapidă, dar cu un rezultat remarcabil. Prăjitura nu este uscată ci este umedă și aromată. 

 INGREDIENTE:
 Tavă 20x30 cm
 -5 mere medii spre mici
 -250 g făină cernută
 -100 g zahăr
 -un pliculeț praf de copt
 -1/2 linguriță praf de scorțișoară
 -un vârf de cuțit de sare
 -3 ouă
 -60 ml ulei
 -coaja rasă de la o lămâie
 -o linguriță extract de vanilie sau un pliculeț de zahăr vanilat
 -zahăr praf pentru pudrat prăjitura

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se curăță merele și se taie cubulețe.
 2.Se amestecă într-un bol ingredientele solide, mai puțin merele.
 3.Se amestecă ouăle cu uleiul, ca la maioneză și se adaugă extractul de vanilie.
 4.Se amestecă ingredientele solide cu cele lichide, se omogenizează, apoi se adaugă cubulețele de mere.

 5.Se toarnă amestecul în tava tapetată cu hârtie de copt.

 6.Se coace în cuptorul preîncălzit la 180*C, până ce aluatul este rumenit și trece proba scobitorii, aproximativ 40-50 de minute. După ce se scoate din cuptor se lasă la răcit , după care se poate tăia și pudra cu zahăr praf.





 Sfat:dacă nu vreți ca prăjitura să fie mai închisă la culoare, amestecați praful de scorțișoară doar cu merele, nu în compoziție, cum am făcut eu. 
 Poftă bună ! 

luni, 8 februarie 2016

Oua Benedict


 Ouăle Benedict, au originea disputată, dar ce e sigur este că este o rețetă newyorkeza. Inițial au fost făcute cu pâine prăjită, mai apoi s-a încetățenit folosirea chiflelor englezești,despre care v-am povestit si a caror reteta o gasiti aici.  Practic, ouăle Benedict sunt un sandwich cu chiflă prăjită, bacon prăjit, ou poșat și sos olandez. Am zice că e simplu, problema de tehnică apare însă la oul poșat și sosul olandez. Am să vă arăt metode simple de obținere a unui ou poșat, dupa metoda lui Heston Blumenthal și mai ales a unui sos olandez făcut într-o variantă  în care posibilitatea de a-l rata este aproape inexistentă. În mod clasic sosul olandez se face în bain marie, dar probabilitatea de a-l transforma în papară dacă nu ai suficientă tehnică, este foarte mare, așa că vrem să evităm asta, nu-i așa? Tot ce ne trebuie pentru sosul olandez, in afara de ingrediente, este un mixer vertical sau un blender.

 INGREDIENTE:
 -4 chifle englezești (English muffins) reteta aici
 -8 felii de bacon
 -4 ouă proaspete
 -sare, piper după gust
 -cozi de ceapă verde sau arpagic tocate sau pătrunjel verde tocat
 Ptr. sosul olandez:
 -un gălbenuș
 -o linguriță de oțet sau suc de lămâie
 -o linguriță de apă
 -120 g unt topit
 -un praf de sare

 MOD DE PREPARARE:





 1.Metoda de posare a lui Heston Blumenthal mi se pare cea mai simpla, pentru ca evita formarea filamentelor de albus la fierbere, nu trebuie adaugat otet in apa si nici nu trebuie a crea un vartej in oala in momentul in care punem oul.Umplem o oală de 4 litri cu apă și o încălzim la 83 *C, până încep să se formeze bule, dar încă nu sunt bule mici în întreagă cantitate de apă.Pentru ca rezultatul să fie bun, trebuie niște ouă foarte proaspete. Spargem pe rând câte un ou într-o strecurătoare fină, deasupra unui castronel  și prin mișcări circulare lăsăm să se scurgă excesul de albuș mai apos.Ce rămâne punem într-un alt castronel sau ceșcuță.Când apa a ajuns la temperatura dorită turnăm cu grijă ouăle în apă și cu ajutorul unei linguri găurite mișcăm ouăle până ce sunt bine învelite cu albuș, galbensul rămânând moale și curgător.Totul durează aproximativ 3-3,5 minute.Scoatem ouăle, le lăsăm câteva secunde la scurs pe hârtie absorbantă și începem să formăm sandwich-ul. Ouăle poșate pot fi pregătite din timp, chiar putem să le ținem 2 zile la frigider, dacă după ce le scoatem din oală le punem în apă foarte rece( pe care o schimbăm de 2-3 ori) sau apă cu gheață, care să le întrerupă gătirea. Ouăle se păstrează la frigider în apă rece. Când vrem să le folosim doar le transferăm în apă caldă pentru câteva minute, cât să se încălzească.

 2.Intretimp preparăm sosul olandez: în paharul mixerului (blenderului) vertical punem un gălbenuș, o linguriță de apă, o linguriță de suc de lămâie sau oțet și un praf de sare. Încălzim 120 g unt până se topește și formează mici bule la suprafața, apoi îl transferăm într-un pahar sau cană cu cioc, din care putem să turnăm ușor, fără să curgă untul pe alături.
 Pornim mixerul, omogenizăm oul, apa și sucul de lămâie, apoi începem să adăugăm puțin câte puțin untul topit, mixând continu. Oul se va găti de la căldură untului topit.

 3.Încălzim o tigaie antiaderentă, fără ulei și frigem bucățile de bacon până devin crocante sau cum dorim să fie. Apoi rumenim chiflele tăiate în prealabil în jumătate și începem montajul sandwich-ului.


 4.Așezam jumătate de chiflă pe farfurie, punem 2 felii de bacon, apoi oul poșat, o lingură se sos olandez și presărăm cu piper și arpagic verde tocat sau pătrunjel verde tocat.Terminăm cu a doua jumătate de chiflă.



 Poftă bună ! 

marți, 2 februarie 2016

Chifle englezesti (English muffins)


De mult vroiam să fac ouă Benedict, dar pentru asta, intâi trebuia să fac chiflele englezesti, numite English muffins. Sunt niște chifle coapte în tigaie, pe aragaz, iar rezultatul este unul delicios: crocante la exterior și pufoase la interior.Sunt simplu și rapid de făcut, atâta doar că trebuie să așteptăm să dospească. Foarte gustoase și pot fi mâncate foarte bine și cu altă umplutură sau pur si simplu cu unt si dulceață. Rețeta o am dintr-o carte de rețete de care cred ca v-am mai pomenit, numita Old fashioned muffin recipes.

 INGREDIENTE:
 -500 g făină cernută
 -un plic de drojdie instant
 -300 ml lapte
 -60 g unt 
 -1/2 linguriță sare
 -o linguriță zahăr
 -2 linguri făină de porumb

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se amestecă făina cernută cu drojdia uscată.
 2.Se încălzește laptele până aproape de fierbere, apoi se adaugă untul, zahărul și sarea.Se amestecă până ce acestea se topesc, apoi se lasă laptele la răcorit, până devine doar călduț.


 3.Se adaugă amestecul de lapte călduț, gradual la cel de făină, se frământă până se obține un aluat fin și elastic. Se lasă aluatul la dospit, într-un vas uns cu ulei, acoperit, într-un loc călduț până își dublează volumul.


 4.Se pune aluatul dospit pe blatul de lucru înfăinat și se întinde o foaie de circa un deget grosime sau un cm. Se decupează aluatul rondele, cu ajutorul unui pahar sau al unei forme de aproximativ 10 cm diametru.Se presară cu făina de mălai pe ambele părți, se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă la dospit până își dublează înălțimea.

 5.Se încinge o tigaie unsă cu ulei și se așază în ea chiflele, câte încap și se coc aproximativ 15 minute, până sunt rumenite pe ambele părți, întorcăndu-le frecvent de pe o parte pe alta, în acest timp. Se așază într-un coș acoperite cu un șervet curat.
 6.Se taie în jumătate și se pot mânca cu ce umplutură doriți. Se pot păstra acoperite cu șervet și pungă de plastic până la 3 zile.Se pot reîncălzi tăiate în jumătăți, în tigaie, fără nici un adaos de ulei.



 Poftă bună ! 

vineri, 29 ianuarie 2016

Pulpe de pui si orez cu rosii si ardei




 Azi vă propun o altă rețetă simplă, dar gustoasă, zic și sănătoasă (eu folosesc vase cu frigere fără ulei, dar oricum o lingură de ulei într-un vas teflonat, dacă nu îl lăsați să fumege, e la fel de bun) . E o rețetă care poate fi făcută repede și iarna și vara. În jumătate de oră e gata.Vă îndemn din nou să cumpărați și să folosiți paprika afumată, va schimba complet gustul mâncării voastre. 

INGREDIENTE:
 Măsura ceașcă =240 ml
 -8 pulpe superioare de pui
 -o ceapă mare tocată
 -un ardei tăiat cubulețe
 -un morcov tăiat cubulețe
 -o tulpină de țelină apio tăiată cubulețe
 -o conservă de roșii decojite
 -o lingură de pastă de tomate
 -o linguriță de paprika dulce
 -o linguriță de paprika afumată
 -sare, piper după gust
 -o foaie de dafin
 -o linguriță de busuioc mărunțit
 Ptr.orez:
 -2 cești de orez
 -4 cești de supă de pui
 -o ceapa mică tocată
 -un ardei roșu tăiat cubulețe
 -o ceașca de roșii decojite
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:




 1.Intâi se prepară puiul: se rumenesc pulpele pe ambele părți, apoi se scot pe o farfurie și se rezervă pentru mai târziu.In aceeași tigaie se călește ceapa, ardeiul, țelină, morcovul, până se înmoaie, se adaugă usturoiul, roșiile, pasta de tomate și mirodeniile.Se dă un clocot, apoi se adaugă pulpele și se lasă să fiarbă la foc mic, aproximativ 20 de minute. Se potrivește gustul de sare și piper.
 2.Intretimp se prepară orezul: se spală orezul în mai multe ape, până rămâne apa limpede.Se pune într-o cratiță o lingură de ulei și se călește ceapa și ardeiul se adaugă orezul și se mai prăjește un minut apoi se adaugă roșiile și supa, sare, se acoperă cu capac și se aduce la fierbere pe focul maxim, după care se reduce focul la minim și se gătește timp de 20 de minute, până ce se formează mici cratere în orez.
 3.Se servesc pulpele alături de orez și salată .



 Poftă bună ! 

marți, 26 ianuarie 2016

Ciorba de burta


 Ciorba de burtă este probabil de proveniența orientală, regăsindu-se în spațial balcano-mediteranean introdusă de turcii otomani. Românii au personalizat-o în modul propriu adăugând smântână, gălbenușuri, oțet, zarzavat de supă și verdețuri, transformând-o astfel într-o rețetă tradițională, foarte populară. Ciorba de burtă are faima de a înlătura mahmureala, drept care este nelipsită de pe mesele multor români la ceas de sărbătoare, mai ales iarna.
 În rețeta de față am folosit burtă proaspătă, dar puteți folosi foarte bine și burtă congelată prefiartă, caz în care adăugați un os de vită în plus și săriți pașii 1 și 2 ai modul de preparare. De asemenea, fosind burtă prefiarta, timpul de gătire se va înjumătăți.

 INGREDIENTE:
 -1,4 kg burtă de vită
 -un os sită de vită cu măduvă (genunchi)
 -un morcov mare
 -o ceapă mare
 -un pătrunjel
 -un păstârnac mic
 -3 foi de dafin
 -10 boabe de piper
 -sare
 -60-80 ml oțet sau după gust
 -500 ml smântână de gătit cu 30 % grăsime
 -5 căței de usturoi
 -2 gălbenușuri

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se spală burta în apă rece, foarte bine, apoi se freacă cu o lingură de bicarbonat de sodiu, se pune într-un bol și se dă la rece pentru cel puțin 2 ore. Bicarbonatul de sodiu va extrage acidul clorhidric existent în musculature burții și va elimina din mirosul specific.
 2.Apoi se limpezește în apă rece foarte bine și se taie bucăți mai mici, cam de o palmă de mari.

 3.Se pune burta și osul (rugați măcelarul să vă despice osul. Dar dacă îi spuneți că aveți nevoie de os pentru ciorbă de burtă, îl va despica fără să îi mai spuneți) într-o oală cu apă rece,circa 6 l, împreună cu foaia de dafin, o linguriță de sare și boabele de piper.
 4. Există 2 metode de fierbere: în oală cu presiune, caz în care adăugați în oală de la început legumele curățate și lăsate întregi și fierbeți timp de 2 ore, începând de când eliberează oala aburul.Sau varianata clasică, într-o oală încăpătoare, în care adăugați legumele întregi dar curățate, după 2-3 ore. Fierberea durează în acest caz în jur de 4 ore. Când burta poate fi străpunsă ușor cu furculița, este gata.
 5.Se scot burta și osul din ciorbă și se lasă la răcorit și supa rămasă se strecoară și se pune la loc în oală.
 6.Când carnea poate fi manevrată, nu frige degetele, burta se taie fâșii late de un cm și lungi de aproximativ 5 cm. Carnea de pe os și zgârciurile moi, se toacă și ele.
 7.Se pune oala la loc pe foc, împreună cu 2 foi de dafin, se adaugă fâșiile de burtă și carne, se potrivește de sare și piper și se mai clocotește la foc domol, 15 de minute, după care se închide focul.


 8.Gălbenușurile se bat într-un bol, cu telul, împreună cu smântâna, apoi se adaugă gradual un polonic de supă fierbinte, amestecând după fiecare adăugare. Se lasă ciorba să se răcorească 5 minute, apoi se adaugă smântâna în oală, amestecând continu. Se adaugă apoi oțetul, gradual (gustați ca să fie acră după gustul vostru) și usturoiul zdrobit.
 9.Se servește ciorba fierbinte într-un bol sau farfurie, eventual presărată cu verdeață, alături de ardei iute proaspăt sau murat.Se pune pe masă și smântână, mujdei și oțet, pentru cine dorește să mai dreagă ciorbă după propriul gust.


 Poftă bună ! 

Rețeta am plublicat-o prima dată pe site-ul Bilancia www.hobbychef.ro 

luni, 25 ianuarie 2016

Friptura de pui cu chutney de mango









Reteta asta, asa exotica dupa nume am gasit-o pe internet, pe site-ul lui BBC good food, acum aproximativ un an, drept o reteta sud-africana. Cum aveam tot ce-mi trebuia in frigider, am zis s-o incerc, pentru ca imi placea cum suna.Nu mi-a parut rau ca am incercat-o (a iesit o friptura fin aromata si condimentata), de atunci am repetat-o de mai multe ori, asa ca va invit s-o incercati si voi, mai ales ca ingredientele sunt putine si se gasesc fara problema in toate marile magazine.Se prepara intr-o clipa, dureaza mai mult doar coacerea in cuptor.

INGREDIENTE:
 -8 pulpe superioare de pui
 -o lingura ulei
 -o ceapa  
 -2 catei de usturoi  
 -un ardei iute
 -6 linguri chutney de mango
 -o lingura de sos Worchestershire
 -3 linguri de maioneza
-sare, piper dupa gust

 MOD DE PREPARARE:
1.Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt cu un cutit bun.Usturoiul poate fi zdrobit cu ajutorul zdrobitorului de usturoi.Ardeiul iute se taie in doua pe lung si se curata de nervuri si seminte, apoi se toaca .


2.Intr-o tigaie potrivita, sau craticioara, se caleste ceapa si ardeiul iute, pana se inmoaie, se adauga usturoiul zdrobit, chutney-ul, sosul Worchestershire.Dupa ce sosul se leaga se adauga si maioneza. Se potriveste gustul de sare si piper. 
 3.Se unge o tava termorezistenta cu ulei si se asaza pulpele de pui, peste care se toarna sosul cu chutney, avand grija sa fie fiecare pulpa invelita pe toate partile cu sos.
 4.Se coace in cuptorul preîncalzit la 200*C, timp de aproximativ 45 de minute, pana ce carnea se patrunde si devine lipicioasa.
 5.Se serveste alaturi de salata verde si daca doriti, piure de cartofi, orez.Eu am facut piure de cartofi cu parmezan si ceapa verde, reteta aici.


 Pofta buna !
Reteta am publicat-o prima data pe site-ul Bilancia www.hobbychef.ro .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...