marți, 15 iunie 2010

Briose cu fructe de padure


O foarte buna reteta de briose,nu se poate sa nu va iasa si sunt sigura ca va va place.

INGREDIENTE:
-2 oua
-300 gr zahar pudra
-2 plicuri zahar vanilat
-200 ml ulei
-300 ml iaurt sau sana
-1/2 lingurita sare ( rasa)
- coaja de la o lamaie sau portocala
-1 Lg zeama de lamaie sau portocala
-400 gr faina
-1 1/2 sau 2 plicuri praf de copt,functie de umputura brioselor (la cele cu fructe de padure sau rahat am folosit 2)
-esenta de rom dupa gust.
-2 Lg mac
-400 g fructe de padure amestecate cu 3 Lg zahar si 1 plic zahar vanilat
-1/2 lg scortisoara
-1 plic gelatina tort gelee dr oetker

MOD DE PREPARARE :
-fructele de padure (daca sunt congelate se decongeleaza ) se amesteca cu 3 Lg zahar,1 plic zahar vanilat si 1/2 lg scortisoara,si se lasa intr-o strecuratoare la scurs,pastrandu-se sucul,cam jumatate de ora.
-albusurile se bat spuma apoi se adauga zaharul praf si cel vanilat,cate putin si se bate in continuare.
-se adauga galbenusurile frecate cu sarea,apoi uleiul si iaurtul.
-faina se cerne,se amesteca cu praful de copt si se adauga in mixtura de mai sus,in 4 transe.
-se adauga romul si coaja de lamaie si zeama de lamaie si macul.



-se pune in forma de briosa (daca este din tabla sau silicon se unge cu ulei in prealabil) cam o lingura de aluat,apoi o lingurita de fructe si iarasi o lingura de aluat,ca sa se umple forma cam 2/3.
-se preincalzeste cuptorul la 180 *apoi se pun briosele si se coc cam 20 de min ute,sau pana sunt rumenite frumos.
-dupa ce se scot din cuptor,se lasa la racit ,apoi se scot din forme si se decoreaza
- la briosele umplute cu fructe de padure,sucul ramas in urma surgerii fructelor amestecate cu zahar,l-am amestecat cu 1 plic de gelatina tort gelee (trebuie 250 ml lichid,asa ca daca sucul e mai putin,adaugati apa ) l-am fiert 1 minut,apoi am turnat peste briose si am mai pudrat cu putin zahat vanilat.



-daca umpleti briosele cu stafide sau ce fructe confiate vreti voi,rahat,acestea le amestecati direct in aluat si apoi puneti in forme.





LA MULTI ANI GABRIELA !

draga Gabriela am fost tare ocupata zilele astea ,plus canicula care mi-a mancat energia si crinii din gradina.Dar pentru ca am promis crini , iti ofer un buchet de crini,nu din gradina mea ci a altora, de pe internet.Cu aceleasi urari de bine .

vineri, 11 iunie 2010

Kugelhopf (adica guguluf) cu rahat si stafide

Reteta asta de prajitura alsaciana o am din cartea masinii de facut paine.Am urmat-o pas cu pas doar ca am adaugat in plus rahatul si mirodeniile si a iesit super.Avand o forma mai mica cu diametrul mare exterior de aprox 24 cm ,am folosit cantitatile ptr 500g.

INGREDIENTE:

-2 oua
-100 g unt topit
-60 ml lapte
-esenta de rom dupa gust
-1 lg sare
-3,5 Lg zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-270 g faina cernuta
-1 plic de drojdie uscata de la dr.oetker (2 lg)
-80 g stafide
-1 cana rahat taiat cubulete
-coaja rasa de la o lamaie

MOD DE PREPARARE

Aliatul l-am preparat in masina de facut paine,punand ingredientele in ordinea indicata,care e cea de mai sus.
Iese un aluat mai lichid,care totusi creste.
Cine nu are masina il prepara ca un aluat obisnuit si il lasa o ora la dospit.


Se toarna aluatul in forma in prealabil unsa si se da la cuptorul incalzit la 180-200 *pentru aprox 20 de minute,pana se rumeneste frumos.



Dupa ce s-a racit,se rastoarna prajitura si se decoreaza dupa imaginatie,timp si preferinta.


duminică, 6 iunie 2010

Salata de scoici cu legume si maioneza


Noua ne plac foarte mult scoicile.Asa ca le mancam ,atunci cand avem ocazia, gatite in diferite feluri.De data astea le-am facut sub forma de salata cu maioneza si legume.

INGREDIENTE:
-500 g scoici (midii )
-1 kg amestec de legume (eu am folosit congelate :morcov,fasole verde,mazare,conopida,varza bruxelles,ceapa)
-aprox 400 ml maioneza (eu am facut dietetica )
-4 catei de usturoi
-1 lg pasta de ardei iute
-2 Lg ketchup
-zeama de lamaie dupa gust
-sare,piper,
-1 legatura patrunjel verde


MOD DE PREPARARE :

-se fierb scoicile in apa sarata cu o foaie de dafin,cateva boabe de piper si o ramurica de rozmarin,timp de 5 minute,dupa care se scurg si se lasa la racit
-amestecul de legume se fierbe si el,fara ca sa se storcoseasca legumele,apoi se scurg si se lasa la racit
-se amesteca scoicile cu legumele,maioneza,ketchapul,pasta de ardei iute,usturoiul zdrobit,verdeata,zeama de lamaie,sare si piper dupa gust,dupa care se da la rece pentru jumatate de ora.


Acuma puteti manca dupa pofta inimii.


joi, 3 iunie 2010

premii,premii,premii

Am primit premii ce imi fac multa placere de la cami ,gabriela,geta,medi,micul,sarah
si le ofer mai deprate cum e obiceiul tuturor doamnelor si domnisoarelor din lista mea de bloguri si mai cu seama, in ordine alfabetica :
carmen
diamond
elena

furnicuta boscodina
fimere
just me
mononoke
nadjibella
            olguta 
             piscotel
       yafa



































marți, 1 iunie 2010

OPERATIUNEA 'SFOARA-N TARA" -LISTA FINALA

Daca ati subscris la initiativa yafei ,ea a publicat lista inodata cu cine cui face cadou si de la cine primeste cadou.
 SPER CA NU ATI UITAT ......VA ROG SA INTRATI PE BLOG-UL YAFEI http://yafa.unblog.fr/2010/05/31/din-blog-in-bloglista/  ca sa aflati .
Eu ii trimit Alexei cadou si primesc de la Just Me .Ma simt ca la Craciun !

luni, 31 mai 2010

Limba de porc cu masline

Eu personal prefer limba de vita,dar de data asta a cumparat sotul meu limba de porc asa ca am pregatit-o cam la fel cu cea de vita.

INGREDIENTE:


-1 kg limba de porc
-2 cepe maruntite
-3 catei de usturoi
-3 Lg(lingura ) pasta de tomate
-1 lg (linguria)pasta de ardei iute
-1 lg boia de ardei dulce
-sare,piper macinat si boabe,foi de dafin,ienibahar
-ulei
-300-400 g masline de care vreti.eu am avut masline fara samburi si feliate.
-1 Lg otet balsamic sau zeama de lamaie


MOD DE PREPARARE:
-Se fierbe limba de porc in apa,boabe de piper,boabe de ienibahar,frunza de dafin.Eu o fierb la oala cu presiune timp de 40 de minute.
-Cand s-a fiert,limba se raceste,dar nu de tot,cat sa poata fi tinuta in mana si cojita de pielea groasa ce o inveleste.
-Apoi se taie felii cam de 2 cm grosime.
-Ceapa taiata solzisori,2 catei de usturoi maruntit se calesc in 2-3 linguri de ulei,se adauga pasta de ardei iute,boiaua dulce ,se amesteca jumatate de minut si se adauga pasta de tomate si o foaie de dafin.Se subtiaza totul cu cu zeama in care a fiert limba,maslinele,se amesteca si se dau cateva clocote pana se leaga sosul ,apoi  se adauga limba feliata,otetul sau zeama de lamaie si se mai dau 2-3 clocote,dupa care se inchide focul.
-Se mai poate adauga un catel de usturoi zdrobit ,se potriveste de sare si piper si patrunjelul tocat la sfarsit.
-Se serveste cu piure de cartofi sau orez,sau ce considerati potrivit.


sâmbătă, 29 mai 2010

Mazare cu smantana si muschiulet de porc

Mazarea este una din legumele mele preferate pentru dulceata si aroma specifica.Muschiuletul de porc e a doua  "leguma" preferata.Am facut muschiuletul si umplut cu legume,sau cu legume si carnati fini afumati,neafumati, cocluzia este ca cel mai bun este simplu .Carnea isi pastreaza aroma si dulceata.Consider ca fitze cu carnea de porc, poti sa faci cu carne de rang inferior muschiuletului ,gen pulpa,spata, (pentu a o imbunatati).

INGREDIENTE:
-1 kg amestec de mazare cu morcovi,congelat sau proaspat,dupa anotimp
-1 ceapa
-1 lg(lingurita) boia dulce
-1 lg boia iute (optional)
-ulei,sare,piper
-2 Lg (linguri) faina 
-300 ml smantana
-lapte sau apa,supa,pentru eventuala fluidizare a sosului
-1 legatuta patrunjel
-1 legatura marar (eu am folosit marar uscat pentru ca nu am avut verde )

-muschiulet de porc
-sare,piper,sos de soia,condimente ptr carne de porc

MOD DE PREPARARE :

-mazarea impreuna cu morcovii se fierb intr-un vas cu fierbere rapida,timp de 4 minute.


Se caleste ceapa in putin ulei,se adauga boiaua dulce si cea iute,se amesteca si se adauga mazarea si morcovii fierte in prealabil.

Smantana amestecata in prealabil cu faina,pentru ca sa nu se formeze cocoloase se adauga la mazare si eventual lapte,apa sau supa,daca este necesar sa subtiem sosul.se amesteca ,se dau cateva clocote sa se lege sosul,apoi se adauga maraul daca este uscat (daca e proaspat il adaugam la sfarsit,o data cu patrunjelul) sarea,piperul.Acestea din urma se adauga dupa ce inchidem focul.


Se poate servi cu ce ne place :oua ochiuri,friganele (asa o faceam si o mancam eu in studentie ) ,sau friptura la gratar.De data asta am servit-o alaturi de muschiulet la gratar .



Muschiuletii (aici in poza este un muschiulet)  i-am crestat pe lung,apoi  i-am portionat,i-am stropit cu sos de soia,piper,ulei de masline si niste condimente pentru carne de porc,i-am marinat in acest amestec timp de 2 ore la frigider,dupa care i-am fript 2 minute pe o parte,2 minute pe cealata parte si le-am adaugat sos de soia si piper in momentul servirii.

marți, 25 mai 2010

Legume cu maioneza


Se apropie vara,asa speram cu totii,drept care foarte des,vara eu fac legume cu maioneza.Mai ales ca maioneza dietetica ,nu-mi lipseste din frigider,facuta de mine binenteles.

Alegeti ce legume va plac,le fierbeti la o oala minune sau in vase zepter,4-6 minute.Zeama ramasa o puteti folosi la o supa,sau s-o pastrati la congelator ca fond de legume.Lasati sa se raceasca legumele,apoi adaugati ierburile verzi dorite si usturoiul,sare,piper.
Faceti o maioneza dietetica sau nu (dietetica in sensul putin colesterolica) ,noua ne place picanta,asa ca adaug piper,ardei iuti sau pasta de ardei iute,usturoi zdrobit neaparat si sosuri ,functie de ce legume folositi si cu ce alaturati garnitura .Eu adaug sos soia sau ketchup si masline neaparat.Mie imi plac negre.
De data asta le-am alaturat snitele mediteraneene ,dar fara sos mozzarella



duminică, 23 mai 2010

Ficatei libanezi - de inspiratie BD


Reteta asta am vazut-o pe culinar executata de BD ,se pare ca este o reteta de ficatei libanezi,postata acolo de Sara.Am pastrat ingredientele dar am simplificat putin executia si au iesit niste ficatei de ficatei !cred ca pot fi foarte buni si fara 7 epice ,doar cu piper e de bine.dar aroama usoara de scortisoara nu le face rau.

INGREDIENTE :

-1 kg ficatei de pasare
-2 cepe mari
-1/2 lingurita de condiment arabesc numit "7 condimente"-este un amestec de condimente specific arab,ce contin scortisoara,nucsoara,cardamom,ienibahar,cuisoare,ghimbir.Se poate si fara,sau cu putina scortisoara,un vf de lingurita.Condimentul se gaseste in magazinele arabesti.
-5 catei de usturoi
-zeama de la 1/2 lamaie
-ardei iuti uscati sau  1 ligurita pasta de ardei iute sau boia de ardei iute,dupa gust
-ulei,sare,piper
-o legatura patrunjel


MOD DE PREPARARE:
Se caleste ceapa impreuna cu fulgii de ardei iute,sau dupa ce s-a calit adaugam pasta de ardei iute sau boiaua.
Se adauga ficateii si se prajesc.


Cand sunt gata se adauga "7 condimente" ,sare,piper,se mai da un clocot si se inchide focul.Apoi se adauga usturoiul zdrobit si zeama de lamaie,patrunjelul tocat.Se acopera si se lasa cateva minute sa se combine aromele.


Se poate servi cu garnitura dorita.Eu am facut piure simplu de cartofi.

Sa va arat si cum arata cele 7 condimente:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...