INGREDIENTE:
-2 oua
-300 gr zahar pudra
-2 plicuri zahar vanilat
-200 ml ulei
-300 ml iaurt sau sana
-1/2 lingurita sare ( rasa)
- coaja de la o lamaie sau portocala
-1 Lg zeama de lamaie sau portocala
-400 gr faina
-1 1/2 sau 2 plicuri praf de copt,functie de umputura brioselor (la cele cu fructe de padure sau rahat am folosit 2)
-esenta de rom dupa gust.
-2 Lg mac
-400 g fructe de padure amestecate cu 3 Lg zahar si 1 plic zahar vanilat
-1/2 lg scortisoara
-1 plic gelatina tort gelee dr oetker
MOD DE PREPARARE :
-fructele de padure (daca sunt congelate se decongeleaza ) se amesteca cu 3 Lg zahar,1 plic zahar vanilat si 1/2 lg scortisoara,si se lasa intr-o strecuratoare la scurs,pastrandu-se sucul,cam jumatate de ora.
-albusurile se bat spuma apoi se adauga zaharul praf si cel vanilat,cate putin si se bate in continuare.
-se adauga galbenusurile frecate cu sarea,apoi uleiul si iaurtul.
-faina se cerne,se amesteca cu praful de copt si se adauga in mixtura de mai sus,in 4 transe.
-se adauga romul si coaja de lamaie si zeama de lamaie si macul.
-se preincalzeste cuptorul la 180 *apoi se pun briosele si se coc cam 20 de min ute,sau pana sunt rumenite frumos.
-dupa ce se scot din cuptor,se lasa la racit ,apoi se scot din forme si se decoreaza
- la briosele umplute cu fructe de padure,sucul ramas in urma surgerii fructelor amestecate cu zahar,l-am amestecat cu 1 plic de gelatina tort gelee (trebuie 250 ml lichid,asa ca daca sucul e mai putin,adaugati apa ) l-am fiert 1 minut,apoi am turnat peste briose si am mai pudrat cu putin zahat vanilat.