vineri, 3 decembrie 2010

Sos de visine si merisoare


Acest sos obisnuit in Transilvania si in tari germanofone,adica asocierea de dulce cu carne (culmea e ca acceptam asta in bucataria asiatica ) poate acompania foarte bine orice friptura la cuptor ,de pui,curcan,gasca,vaca,porc.E foarte bun si cu snitele.Si mai cred ca merita incercat,nu pentru ca e sosul ce acompaniaza curcanul de thanksgiving,ci pentru ca putem sa fim deschisi experimentelor culinare,chiar romanesti din alte regiuni,decat cele din sudul tarii,unde totul se manaca acru.In Transilavania totul se mananca dulce.Ciorba nu e acrita cu bors,de exemplu.Ciorba se manaca cu smantana.Eventual acrita usor cu lamaie sau otet din vin.Inca o data spun ca romanii sunt deschisi experimentelor mult mai tare decat alte popoare.
Dovada sunt atatea bloguri ale romanilor plecati in strainatate,iar cei din tara, incearca retetele celor plecati. Fie ca le publica sau  nu pe blogurile lor.Sigur ca Italia e lider pe acest segment.Si asta pentru ca de regula e ca bucataria italiana e o bucatarie,dupa parerea mea si nu numai ,de oameni saraci: paste bune cu legume .Am mancat paste extraordinare cu usturoi si ardei. Carne mai rar.Cat priveste pestele si fructele de mare ,mie mi s-au parut scumpe,dar oamenii de acolo cred ca pot sa le considere mai ieftine decat puiul.Depinde evident de regiune.Mai e o poveste cu oamenii care trebuie sa manance cu ce au fost obisnuiti la ei in tara de origine.Pentru ca altfel pot aparea tulburari de sanatate.(s-a intamplat asta in familia mea si asta a spus doctorul ).Asta a ideea , sa mancam cum am fost obisnuiti in tarile de origine,cu limitarile de rigoare ,dupa o anume varsta.Sosul asta nu o sa va faca rau,decat daca aveti diabet.


INGREDIENTE :
-1 kg de visine congelate
-250 g merisoare uscate (in caz ca nu aveti,cazul meu,proaspete)
-1 ceasca zahar brun
-1 baton de scortisoara
-1/4  lg sare
-coaja de la o portocala

MOD DE PREPARARE :

-se pun la fiert toate ingredientele impreuna ,la foc mic si se fierb pana se leaga sosul si scade zeama.Cand se serveste se scot batonul de scortisoara si cojile de portocale.

-iata un exemplu de servire ,cu curcanul de ziua recunostintei

Un alt fel de piure 2

Iata inca un alt fel de piure de cartofi,care poate fi servit cu friptura de curcan (cazul meu ) sau alt fel de carne.Nu e mare filozofie,dar amesteul de ingrediente e tare gustos.

INGREDIENTE :
-1 kg de cartofi
-50 g unt
-lapte, cat doriti sa fie de subtire piureul
-2 legaturi de ceapa verde
-200 g branza chedar
-150-200 g bacon crud,feliat foarte subtire

MOD DE PREPARARE :
-se prepara un piure de cartofi obisnuit ,din cartofi evident,sare,unt si lapte

-baconul se prajeste crocant,intr-o tigaie antiaderenta,eventual cu cateva picaturi de ulei,apoi se scoate pe o farfurie si un servet de hartie ,pentru a pierde excesul de grasime.Apoi se taie bucatele mici
-cepele verzi se taie mai marunt,la fel si branza chedar
-se amesteca toate ingredientele si se manaca dupa pofta.N-a fost greu ,nu-i asa ?!

marți, 30 noiembrie 2010

Rulada de castane


 Rulada asta foarte fina,gustoasa si as spune chiar speciala,o facea mama pe vremuri,cand ea mai gatea si locuiam la Baia Mare si pretul castanelor era omenesc.Adica reteta o am din caietul ei.Acum e un desert cam scump,dar eu zic ca pentru ocazii speciale,merita efortul.

INGREDIENTE:

-2 kg castane
-1 ceasca zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-1 Lg cacao
-2 sticlute esenta de rom (trebuie sa se simta bine romul in compozitie)
-1 ceasca lapte

crema pentru umplutura :
-50 ml lapte
-120g zahar
-1 baton vanilie (sau zahar vanilat,atat cat aroma de vanilie sa fie pregnanta)
-150 g unt sau margarin
-1 galbenus de ou

MOD DE PREPARARE :

-castanele se fierb,apoi se curata de coaja.Din 2 kg de castane fierte,rezulta un kg de miez.Cum aici in sudul tarii castanele sunt foarte scumpe,cred ca ar merge folosit un piure de castane unguresc ce se gaseste congelat in pachete de 250 g parca.Cercetez si va spun daca se poate folosi.Cel romanesc din borcane e prea moale.
 -se zdrobeste miezul de castane si se amesteca cu zaharul,vanilia,cacaoa.romul,laptele
 -cei 50 ml de lapte se amesteca cu 120 g zahar,batonul de vanilie si se fierb la foc incet pana incepe sa se lege ca un sirop.Apoi lasam sa se raceasca'
 -dupa ce s-a racit adaugam galbenusul de ou si untul,mixam bine si lasam la rece,pana se intareste crema.
-piureul de castane obtinut se intinde pe o foaie de celofan  (eu am avut o foaie de silicon),apoi se unge cu crema de vanilie
 Dupa care se ruleaza cu ajutorul foii de celofan,plastic sau silicon.
 si se da la rece pana a doua zi
-se scoate folia si se decoreaza cu frisca si dulceata de visine. Daca mai ramane ceva se pastreaza la rece.

Tarta cu mere

Iata a treia prajitura din Top 10 :

INGREDIENTE:

Ingredientele sunt pentru o forma de tarta cu diametrul de 27 cm.
-2 1/2 cesti (masura cup) faina
-250 g margarina Rama maestro
-1 lg sare
-1 lg cu vf zahar brun
-3-6 Lg apa rece

umplutura :

-1,35 kg mere
-2/3 cana zahar
-3 lg faina
-1/8 lg nucsoara
-1/2 lg scortisoara
-1 1/2  Lg brandy
-2 plicuri zahar vanilat


MOD DE PREPARARE:


-se face un aluatul fraged, framantand usor,cu varful degetelor faina amestecata cu sarea si zaharul si margarina rece,apoi se adauga intre 3 si 6 linguri de apa rece,functie de faina.eu am adugat 5 linguri.
- se da 30 de minute la frigider,invelit in folie
-se pregateste umplutura,taind merele cubulete si amestecandu-le cu restul ingredientelor.Nu le lasam de loc sa stea cu zahar.
-dupa ce s-a odihnit la rece ,se imparte aluatul in doua,se intinde prima bila de aluat cu sucitorul, rotund,se imbraca forma de tarta,apoi se pune umplutura si se acopera cu a doua bila de aluat,ce a fost si ea intinsa aprozimativ de diametul tartei .se lipesc cele 2 parti,se ung cu ou si se da tarta la cuptorul incins la 210*   timp de 20 de minute,apoi se reduce focul la 180* si se tine pana se rumeneste frumos ,cam 45 de minute,depinde de cuptor.
Se lasa la racit,dupa care se scoate din forma si se serveste.

luni, 29 noiembrie 2010

Thanksgiving in Romania

 Am sarbatorit sarbatoarea recunostintei,adica Thanksgiving,impreuna cu Alex,tanara minunata de care v-am mai spus si prietenii ei extraordinari.Ca sa ne facem pofta de gatit,am inceput cu o Margarita .
Am gatiti alaturi de ea,eu fiind ucenic in aceste feluri traditionale americane.La capitolul dulciuri am avut si eu o contributie,adica chiar doua.In rest ca sa mearga treaba unsa am inceput cu margarita,dupa cum se vede.Thanksgiving s-a terminat ,dar eu n-am avut ragaz sa postez.
In plus ,din pacate, noaptea trecuta, bunica ei paterna,tare iubita,s-a prapadit,Dumnezeu s-o odihneasca,asa ca am sa aman restul explicatiilor .
Ca antreuri :prune uscate invelite intr-un fel de bacon crud-uscat,rosii uscate la soare,masline,chips-uri de cartofi,ardeii iuti murati,rosii cherry
Friptura de curcan marinata 24 h cum v-am spus aici si gatita la cuptor cam 6 ore,la foc mic.
umplutura curcanului,care a fost insa gatita separat,din cauza timpului dar mai ales temperaturii de gatire a curcanului.(umplutura contine crutoane de paine ,merisoare,stafide,prune uscate,sare piper si oua batute)
Traditionalul sos de merisoare ( noi negasind decat merisoare uscate,le-a amestecat pentru sos cu visine congelate )
-piure de cartofi cu ceapa verde ,bacon crud prajit,branza chedar. reteta aici.
-varza de bruxelles si conopida,gratinate cu bacon proaspat si gorgonzola.
-nelipsita salata caesar ,care ne place atat de mult.
-sos cu ciuperci,urmeaza reteta
-paine de porumb
-cam asa arata o farfurie traditionala

-placinta cu mere,cu dovleac,triunghiurile mele cu mere si ciocolata


-si vedeta dulciurilor acestei seri :rulada mea (adica a mamei) cu castane.

Triunghiuri cu mere si ciocolata

A doua reteta din topul celor 10 retete 

INGREDIENTE 
250 g margarina Rama maestro (un cub)
200 g zahar praf ( 1 ceasca (cup))
1 pliculet zahar vanilat
4 oua

3 lg (lingurite ) scortisoara
270 g faina ( 1 3/4 cesti )
3 lg praf copt 
40 g cacao ( 5 lg )

500 g mere rase
o mana de merisor (cranberry)
coaja de la o lamaie sau portocala
esenta de rom

ptr. glazura:
200 g ciocolata
1 Lg (lingura ) ulei sau 50 g margarina sau 100 g smantana de frisca 

MOD DE PREPARARE:

-margarina se freaca spuma ,apoi se adauga zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom
-se adauga apoi ouale unul cate unul mixand bine dupa fiecare.
-intr-un castron separat se amesteca  faina (preferabil cernuta ) ,praful de copt,scortisoara,cacaoa,coaja de lamaie 
-se adauga faina peste unt cate putin si se amesteca
-se incorporeaza merele rase si merisorul sau stafidele 
 
-se pune amestecul in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 gr C timp 40-50 min,sau pana trece proba cu scobitoarea. 
-dupa ce se scoate din cuptor, se taie dupa dorinta si se lasa la racit.
Intretimp se face glazura incalzind ciocolata la bain marie si amestecand-o cu ulei,sau margarina sau frisca.


Dupa ce s-a racit prajitura se glazureaza dupa dorinta.Fie se glazureaza direct in tava ,sau fiecare bucata in parte.

joi, 25 noiembrie 2010

Tarta cu biscuiti Oreo si crema de branza si ciocolata ( cheesecake cu ciocolata)

Alex hit again! mi-a dat aceasta reteta ,usor de facut( blatul e din biscuiti Oreo,de aceea este asa inchis la culoare,plus ca am facut iarasi pozele noaptea ) si din cale afara de ciocolatoasa si aromata.E prima tarta care o fac cu margarina Rama.A iesit super gustoasa,n-am remarcat diferenta la gust,fata de varianta cu unt.

INGREDIENTE:
-10 pachete bisc Oreo (66 g/ pachet)
-125 g +50 g unt
-200 g ciocolata
-3/4 cana zahar
-250 g branza Philadelphia
-250 g mascarpone
-5 Lg bune de smantana
-4 oua
-1 lg extract de vanilie (sau 1 pliculet zahar vanilat)
-coaja rasa de la o portocala
-30-50 ml lichior de portocale (eu am pus Cointreau,ca tocmai am primit o sticla )

MOD DE PREPARARE:

-biscuitii se zdrobesc fie cu un blender,fie ii puneti intr-o punga si ii bateti cu ciocanult de carne
-se topestc cei 125 g  de margarina sau unt

-biscuitii zdrobiti se amesteca cu margarina sau untul topit
-apoi se tapeteaza o forma cu pereti detasabili cu amestecul de biscuiti.Eu am tapetat peretele lateral inegal pe inaltime,pentru ca imi place aspectul rustic care rezulta la final.Apoi se da la cuptor (170-180*) pentru 10 minute,dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca.
 -intretimp se mixeaza bine branza,mascarpone,smantana,zaharul si ouale
-ciocolata se topeste la foc mic si se amesteca cu cei 75 g de margarina sau unt ramase.Apoi se lasa sa se raceasca,pana nu mai este fierbinte

-se adauga ciocolata,extracul de vanilie,lichiorul de portocale si coaja rasa de portocale  si in amestecul de branza si oua.
-se toarna in forma,peste blatul de biscuiti racit si se da la cuptorul preincalzit la 170* C pentru aproximativ 40 de minute.
-cand e gata ,crema crapa ca in poza de mai sus.
-lasam la racit vreo 30 de minute,apoi detasam peretele lateral al formei.
Simplu de facut si extrem de fina si gustoasa !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...