vineri, 14 ianuarie 2011

Cozonacii mamei

A noua reteta din Top 10 este tot din caietul cu retete al mamei.
INGREDIENTE:

-550g  faina
-5 galbenusuri
-250 g margarina Rama Maestro (cub) topita
-200 ml lapte
-150 g zahar
-2 pliculete drojdie uscata dr oetker sau un cub (25g) drojdie proaspata
-coaja rasa de la o lamaie
-2 plicuri zahar vanilat
-esenta de rom,dupa gust

ptr umplutura:
-600 g nuca macinata
-300 g zahar
-100 ml lapte
-coaja rasa de la o lamaie
-zahar vanilat,esenta de rom dupa gust
-100 g stafide
-1 Lg de pesmet
-1 galbenus
sau
-400 g mac MACINAT
-250 g zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-zahar vanilat si esenta de rom dupa gust
-100 ml lapte
-2 albusuri

MOD DE PREPARARE:

Eu prepar aluatul la masina de paine,punand ingredientele in ordinea indicata de manualul masinii:  lichide, oua, solide, drojdie.Dar se poate face (mama asa il facea ) aluatul in mod clasic.Daca folositi drojdie proaspata,faceti intai o maia : frecati drojdia cu o lingura de zahar,adaugati o lingura de faina si lasati la crescut maiaua pentru 10-15 minute,dupa care o adaugati la celelalte ingrediente si framantati.
In cazul in care framantati cu mana aluatul,in mijlocul fainii faceti un crater in care puneti ouale si maiaua si incepeti sa framantati adaugand treptat margarina topita si laptele,timp de 30 de minute,pana aluaul devine elastic .si se intinde.Apoi acoperiti-l cu un servet de bucatarie si puneti-l la dospit intr-un loc caldut si lipsit de curenti de aer,pentru o ora,sau pana isi dubleaza volumul.
 Dupa ce aluatul a dospit , il impartim in 3.
 Fiecare parte se intainde intr-o foaie dreptunghiulara, de lungimea tavii in care vrem sa-i coacem,foaie pe care o ungem cu amestecul de nuca sau mac, dupa care rulam si asezam in tava tapetata cu hartie de copt.Ungem cozonacii cu ou batut cu lapte si ii intepem cu fuculita,pentru a nu crapa.
Lasam cozonacii la cald sa mai creasca o jumatate de ora,dupa care ii punem in cuptorul incins la 225*,dupa 15-20 de minute reducem focul la 200 *,pana se rumenesc frumos,cam 45-50 de minute in total.
 Dupa ce ii scoatem din cuptor,ii acoperim cu un servet de bucatarie,ii lasam sa se racasca  apoi  ii pastram intr-o incapere mai racoroasa,acoperiti.Vor fi pufosi si aromati.
Umplutura :
Se amesteca nuca macinata cu zaharul si laptele si se pune la fiert,pana rezulta o pasta mai groasa.Dupa ce luam de pe foc,adaugam mirodeniile (stafidele le inmuiem in prealabil in putin rom ) si galbenusul de ou.
Amestecul de mac se face ca si cel de nuca,dar nu uitati in prealabil sa macinati macul.Apoi ,dupa ce a fiert amestecul si s-a racit adaugam cele 2 albusuri batute spuma .

Prajitura caramel-varianta mamei

 A opta prajitura din top 10.

Ingrediente:
Ptr.foi:

-400 g faina
-250 g margarina Rama maestro (cub) 2 1/2 Lg (linguri) zahar
-1/2 pachet praf de copt (o lingurita)
-2 galbenusuri
-zahar vanilat,coaja rasa de lamaie
-smantana sau iaurt,cat cere aluatul,cam 3 Lg (linguri)

ptr.crema:
-250 g zahar
-100 ml cafea concentrata(espreso)
-0,5 l lapte
-5 Lg faina
-250 g margarina Rama maestro (cub)
-150 g zahar praf
-2 pliculete cu zahar vanilat
-1 galbenus

 MOD DE PREPARARE:

 -Se framanta ingredientele ptr foi,dupa care aluatul rezultat se imparte in 3 parti egale.

 -Se intinde fiecare parte cu sucitorul la dimensiunea dorita si foaia se coace pe dosul tavii,pe hartie de copt,rezultatand 3 foi.

-Cuptorul trebuie sa fie incins la inceput,dupa care se lasa focul la mediu spre mic.timpul de coacere este cam de 15 minute,foaia trebuind sa ramana alba la culoare si nu bronzata. Mie mia iesit cam bronzata pe margini. Dar nu-i nici o problema.
 Pentru crema, se caramelizeaza 250 g zahar,dupa care se stinge cu paharul de cafea ,(turnati cafeaua cu grija,cate putin ) se amesteca si se fierbe pana la totala dizolvare a caramelului.
 Se pregatesc vasele pentru bain marie , se amesteca laptele cu faina,apoi se toarna usor peste caramel si se pune la bain marie,amestecand mereu,pana ce crema se leaga.Dupa aceea se lasa la racit.
- Separat se freaca margarina spuma cu 150 g zahar si zaharul vanilat ,dupa care se adauga crema de caramel cate putin,continuind mixarea.La sfarsit se adauga un galbenus de ou.
-Se monteaza prajitura ,ungand prima si a doua foaie cu crema.ce-a de-a treia foaie se preseaza usor si se pudreaza cu zahar praf amestecat cu zahar vanilat.Se lasa 24 de ore intr-o incapere mai racoroasa,acoperita cu o folie (sau la frigider) dupa care se poate taia.

Prajitura MIMOZA


A saptea parjitura din top 10.
Ingrediente:

Ptr.foi:

-600 g faina
-250 g margarina Rama Maestro (cub)
-125 g zahar praf
-1/2 pachet praf de copt (o lingurita)
-4 galbenusuri
-zahar vanilat,coaja rasa de lamaie
-smantana sau iaurt,cat cere aluatul,cam 4-5 Lg (linguri)

Crema:

-250 g magarina rama Maestro(cub)
-200 g zahar praf
-1 ceasca lapte caldut
-4 Lg faina
-margarina  cat o nuca
-sucul si coaja rasa de la o lamaie.
-zahar vanilat
-1 borcan gem de visine,macese sau caise,acrisor sa fie

Mod de preparare:
-Se framanta ingredientele ptr foi,dupa care aluatul rezultat se imparte in 4 parti egale.
 -Se intinde fiecare parte cu sucitorul la dimensiunea dorita si foaia se coace pe dosul tavii,pe hartie de copt,rezultatand 4 foi.
-Cuptorul trebuie sa fie incins la inceput,dupa care se lasa focul la mediu spre mic(aprox 150-160* C).Timpul de coacere este cam de 15 minute,foaia trebuind sa ramana alba la culoare si nu bronzata.

-Ptr crema,se freaca margarina spuma apoi se adauga zaharul praf.
-cele 4 linguri de faina se freaca cu putin lapte rece ptr a obtine o pasta dupa care se adauga in restul de lapte si se fierbe la foc mic,amestecand mereu,pana se leaga crema,adaugandu-se si margarina cat o nuca in aceasta crema.dupa care se lasa sa se raceasca.
-apoi se amesteca cu margarina frecat spuma cu zaharul,zahar vanilat,zeama si coaja de la o lamaie.
-Prima foaie se unge cu jumatate din gem,se pune a doua foaie care se unge cu toata crema ,se pune apoi a 3-a foaie care se unge cu restul de gem si in sfarsit ultima foaie,care se pudreaza cu zahar praf si vanilat.
Prajitura astfel construita se lasa pana a 2-a zi,la temperatura camerei,acoperita cu o folie,ca sa se inmoaie foile.

marți, 28 decembrie 2010

A fost Craciunul !


L-am asteptat pe Mos Craciun si nu l-am asteptat degeaba:am sa va arat ce am primit,legat de culinareala.
 Astea 3 minicocote,de la Lecreuzet,pe care mi le-am dorit de multa vreme.De cand le-am vazut pe blogul Mayei. Si iaca le-am primit.Tare am mai fost fericita.Parca as fi primit cine stie ce bijuterie .
Am mai primit si mini formele astea de tarta,care sunt elegante si delicate si termomentrele de cuptor si friptura,care iarasi sunt foarte utile.Fripturile trebuie sa iasa perfecte acum.
Am mai primit cadouri care m-au bucurat tare,mai ales cele de la baiatul meu,dar astea n-au legatura cu culinareala .Asa ca am fost tare emotionata si fericita.
Pozele nu sunt prea grozave,le-am pozat imediat ce am deschis cutiile,da'intelegeti voi ce vreau eu sa zic.
Am avut prieteni dragi la masa de ajun de Craciun,care,o parte din ei erau americani,asa ca am avut un Craciun traditional: salata boeuf,toba,lebar,carnati,icre de crap si pastrav,pestisori afumati cu sos scordolea grecesc (asta a fost facut de Alex,care si-a petrecut 8 luni,anul asta in Grecia),a doua zi am avut pastrav afumat (nu de alta da'am uitat de el) ,sarmale,friptura de porc inecata intr-un sos de whiskey,ghimbir si usturoi(reteta lui Alex,cand am vazut cat chivas regal pune,imi plangea sufletul )salata Caesar ca si garnitura.


La dulciuri am avut,cozonac binenteles,cornulete cu rahat,ischler,prajitura mimoza si in ziua de craciun tarta de ciocolata cu biscuiti oreos,care pare ca e preferata lui Tudor.A primit-o chiar in cutie pe post de cadou de la Mos Craciun.

Mihaela a venit cu un cozonacel plin de peripetii ,dar totul e bine cand se sfarseste cu bine.

Bigi ,Ileana,Edith dragilor,Sever si Dinu va saluta !!!!!!!! si noi ceilalti  pe langa ei !

joi, 23 decembrie 2010

Craciun fericit sa aveti !

 Eu sunt in faza asta !
Voi sper sa fiti in astalalta !

Prajiturele cu ceai verde si ghimbir 2


Asta e a sasea prajitura din seria celor 10.se face repede,e foarte aromata si gustoasa.Am imbracat-o in haine de Craciun,de data asta.
INGREDIENTE: 
Masura ceasca= 240 ml
Lg - lingura
lg -lingurita

-110g  (½ ceasca) margarina Rama maestro (cub), la temperatura camerei
-¾ ceasca de zahar pudra
-2 Lg ( linguri) de miere
-2 Lg coaja de mandarina rasa (sau portocala,eu asta am pus ca asta am avut),
-2 oua
-1 / 3 cana smantana
-2 Lg suc de  mandarine (sau portocale),
-1 lg ( lingurita) extract de vanilie,eu am pus un plic de zahar vanilat
-1 ceasca faina cernuta
-1 lg praf de copt
-11/2 Lg ghimbir macinat
-2 lg  praf de ceai verde( reteta este cu Matcha green tea,care este o pudra de ceai verde ,japoneza, care pe plaiurile noastre  se gaseste,dar e exorbitant de scumpa,asa ca am folosit ceai verde obisnuit,muiat cu o jumatate de lingurita de apa fierbinte.Ceaiul japonez coloreaza mai pergnant aluatul in verde.Cred ca pentru a obtine efectul dorit se poate foflosi o picatura de coloranr alimentar verde)
-¼ lg sare
-1 ½ Lg mac
-glazura din care va place (se poate si fara,pudrate cu zahar praf amestecat cu zahar vanilat)

 MOD DE PREPRARE:

1.Se freaca împreună margarina, zahărul si zaharul vanilat până devine spuma. Se amestecă cu mierea şi coaja de portocala

2.Se adaugă ouale, amestecand bine dupa fiecare adăugare.
3.Se adauga apoi pe rand smantana, sucul de mandarina si ghimbirul

6.Se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt ,apoi ceaiul verde muiat in prealabil cu 1/2 lg apa fierbinte, sarea şi seminţele de mac

7.Se pune amestecul obtinut in forme si se dau la cuptorul preincalzit la 180*,unde se coc cam 25 de minute,sa treaca proba scobitorii.De data astea le-am facut in forme cu specific de Craciun.
 8.Se scot din cuptor, se lasa 15 minute sa se raceasca si apoi se scot din forme si se glazureaza dupa cum doriti.
Eu am preparat o glazura din ciocolata alba,frisca si colorant verde si rosu.
Voi puteti folosi ce glazura va place :de ciocolata de vanilie,jeleu de portocale,etc.Se poate sa fie si doar pudrate cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.

POFTA BUNA ! Daca mai aveti nevoie de indemn! 

joi, 16 decembrie 2010

Stafeta prieteniei


Am preluat stafeta prieteniei de la Nadji si de la Doina. E simpatica stafeta asta,plus ca ne ajuta sa ne cunoastem mai bine.Asa ca an sa raspund si am s-o dau mai departe.
1. Cand erati mici si va intrebau ce vrei sa te faci cand vei fi mare, ce raspundeati ?
Arheolog,fizician atomist. :)

2. Care erau desenele animate preferate ?
Nu-m mai amintesc daca pe vremea cand eram eu mica,televiziunea fiind la inceputuri,vedeam desene animate.Imi placeau insa grozav benzile desenate cu Pif si Hercule
3. Care a fost cea mai frumoasa zi de nastere si de ce?
Multe zile de nastere frumoase am avut,fiecare a fost speciala in felul ei.
4. Ce jocuri preferate aveati ?
Sotron, papusile,v-ati ascunselea (ii zicea tupu, la noi)
5. Ce va doreati sa faceti neaparat si inca nu ati reusit ?
Sa calatoresc mai mult si sa slabesc.
6. Care a fost prima pasiune sportiva si nu numai?
Patinajul,apoi tenisul si schi-ul.
7. Care a fost primul cantaret/grup muzical preferat.
La grup The Beatles,iar la cantareti Sergio Endrigo,Adriano Celentano,Rita Pavone si apoi multi altii
8. Cel mai frumos obiect cerut (eventual primit) lui Mos Craciun, Nicolae.
Toate cerute si primite le-am iubit.Ii scriam in fiecare an lui Mos Craciun si el sa straduia sa-mi implineasca dorintele.Un Mos Craciun (matusa mea) imi aducea carti din colectia Traista cu povesti,pe care abia le asteptam ,iar celalal Mos Craciun (mama) imi aducea jucariile si imbracamintea.Mi-aduc aminte ca atunci cand am primit Trusa micului chimist,am fost foarte incantata.Mos Nicolae aducea numai dulciuri si nuielusa pe care speram in fiecare an sa n-o primesc.

Stafeta merge la:
Alison
Clipe dulci si parfumate- dana2dor
cuisine et plaisir- yafa
FELIS ' blog
furnicuta boscodina
gabriela gosgodina
gastronomia-marocana-nawal
Iulia's kitchen
JM "Sarea in bucate"
Life& Recipes-blue-eyes
Lilly in the kitchen
Lissa`s Cakes
LopFras - home
Mama Lui Alex
miha-Retete de prajituri si alte bunatati de la lume adunate...
Naina's kitchen
PARADIS
Pe masa din bucatarie. La Janet si Liana
POVESTI CULINARE-piscotel
retete pentru incepatori si nu numai...by naty
un dulce aromat- Nela
Valentina Ghid culinar

marți, 14 decembrie 2010

Meniu de week-end de decembrie ,cam colesterolic(meniul,nu weekend-ul)

Cum a venit frigul iernii,am inceput cu meniuri mai consistente decat era necesar ,dar nu mai mancasem de foarta multa vreme creier,asa ca, vazut,placut,cumparat si executat.
 Dimineata am inceput-o cu omleta japoneza,pentru care am facut o adevarata slabiciune,cu ceapa verde,masline ,servita cu salata verde,wasabi si paine prajita.

 Mi-am adus aminte de reteta de creier macelaresc (nu stiam pe vremea aia ca se cheama asa ) pe care o facea mama.Iubitorii de creier de porc stiu despre ce vorbesc.

Brocoli fiert la abur cu  maioneza de mustar si usturoi.
Si ca sa fie si ceva de post ,nu-i asa,am facut mininegresele mele,tare bune,cu glazura de ciocolata alba colorata cu putin colorant galben.

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Mini negrese fara ou (de post)


A cincea prajitura din seria celor 10,cele mai bune :

INGREDIENTE:

-400 g faina
-300 g zahar
-50 grame cacao
-2 pliculete de zahar vanilat
-2 pliculete praf de copt
-un vf de cutit de sare
-4 Lg zeama de mandarine sau portocale
-coaja rasa de la 2 mandarine marisoare sau portocale
- esenta de rom dupa gust
-150 g margarina Rama maestro topita si racita
-500 ml apa calduta.
-o mana de cranberry (merisor)
-o mana de stafide

-glazura de ciocolata alba

MOD DE PREPARARE:

-se amesteca ingredientele sollide
 -apoi cele lichide

 - amestecam acum solidele cu lichidele si se pune amestecul obtinut in forma dorita ,dupa care se da la cuptorul incins la 180* aprozimativ 30 de minute,sau pana trece proba scobitorii.Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa se odihneasca 15 minute,dupa care se scot din forme si se decoreaza dupa preferinta.


-eu le-am decorat cu glazura de ciocolata alba colorata cu putin colorant galben
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...