marți, 8 noiembrie 2011

Piept de pui cu varza de Bruxelles

Imi place varza si in mod special varzucile astea mici de Bruxelles.Am gasit la Kaufland la un pret bun si am cumparat,chit au mai trebuit curatate de foile ingalbenite de la suprafata.Dar ma intreb iarasi , retoric evident,ca raspunsul il stiu,de ce nu cultiva si romanii aceste legume,adica sa le gasesti in magazine,sau macar la piata.E ca si cu rosiile cherry,care sunt extrem de prolifice ,foarte aromate si totusi se importa iar preturile sunt oneroase.
Dar sa lasam intrebarile "existentiale " si sa va spun ce-am compozitionat si a iesit ceva tare bun dupa parerea mea. 

INGREDIENTE :
-1 kg varza de Bruxelles ,curatata daca e nevoie,de foile ingalbenite de la suprafata
-2 buc piept de pui 
-100 g bacon
-2 cepe mijlocii maruntite 
-2 catei de usturoi maruntit 
-2 Lg (linguri) coniac
-1 pahar de vin
-1 legatura marar maruntita
-10 frunze de busuioc proaspete 
-fulgi de ardei iute dupa gust 
-sare,piper 
-ulei ptr gatit
-ulei de masline extravergine pentru servit
-mozzarella,cam 3 linguri

MOD DE PREPARARE :

 -baconul se taie bucatele si se rumeneste,apoi se scoate pe o farfurioara
 -in aceeasi tigaie se rumeste si puiul taiat bucati mai mari apoi se scoate si el pe o farfurie
 -daca e nevoie se mai adauga in tigaie ulei si apoi se adauga ceapa si fulgii de ardei iute,se rumenesc usor si se adauga usturoil,apoi se scot si ele pe o farfurie
 -se deglaseaza tigaia cu coniac si vin
 -varza,am fiert-o in prealabil in vasul cu presiune,impreuna cu sare,timp de 5 minute (10 intr-o cratita normala),apoi am pus-o la calit in cratita sau tigaia in care am prajit toate cele.Daca e nevoie,mai adaugam cateva linguri de supa de pui.
 -adaugam carnea si amestecul de ceapa,fierbem la foc mic 5 minute.
-potrivim de sare si piper
 -tocam cozi de ceapa verde sau arpagic (chives),busuioc verde si mai  zdrobim 2 catei de usturoi.
-inchidem focul,adaugam cele de mai sus plus mozzarella si gata ! lasam un sfert de ora si putem servi.

Pofta buna !



vineri, 4 noiembrie 2011

Supa cazuela de vaca

Imi pare rau ca pozele au calitatea asta.Abia de saptamana viitoare imi revin. E o  supa specific chiliana. Numele si l-a primit de la vasul de lut in care se gateste.Eu am gatit-o intr- o oala normala,adica o oala cu presiune.Cum saptamana viitoare am sa am din nou aparatul meu de fotografiat si cum sigur am sa mai repet reteta,am sa postez si alte poze.Reteta o am de la prietenul meu chilian acum,Catalin.Este o reteta savuroasa zic eu si interesanta.Iuteala o puteti balansa dupa gustul propriu.La ei reteta asta e ca si cu sarmalele noastre:cate  bordeie atatea obiceiuri!
Ca sa va faceti o idee mai buna, pun poza supei lui Catalin,facuta chiar de el.(si poza si supa)

INGREDIENTE
Ingrediente pentru 6 porții

1 kg de carne de vită (se recomandă coastă sau ossobuco)
6 cartofi potriviți (curățați și lăsați întregi; dacă sunt mai mari, se taie doar în jumătate)
6 bucăți de porumb pe știulete (se recomandă partea de jos, mai consistentă sau se taie în jumătate 3 știuleți)
6 bucati de dovleac (cantitate egală cu porumbul)
1 ceapa tăiată cubulețe
4 catei de usturoi
1 / 2 kg fasole verde (congelată sau de la conservă) și tăiată în jumătate pe lungime
1 / 2 ardei gras
4 foi de dafin
sare dupa gust
oregano uscat dupa gust (cam o lingurita)
merquén după gust (cam o lingurita sau dacă îți place să te aventurezi puțin, poți să exagerezi liniștită că o să fie un deliciu)  puteti inlocui acest condiment care nu se gaseste la noi cu 1/2 lg (lingurita) boia iute de preferat afumata,si 1/2 lg boabe de coriandru macinat
1 / 2 lingura de ulei de măsline sau vegetal
2 morcovi, tăiați în două sau în patru pe lungime
patrunjel sau coriandru dupa gust
1 / 2 cana de orez
1 cub de concentrat de vită (sorry!)
MOD DE PREPARARE:

Carnea se taie in 6 bucăți egale, se pune într-o oală cu sarea, oregano, merquén, ulei, usturoi, ceapă, foi de dafin, piper, morcov, cubul concentrat. Toate acestea se fierb sproximativ 40 de minute la oala cu presiune până când carnea este frageda. La oala normala,tot asa,pana carnea devine frageda.


Se adaugă apoi cartofii(eu i-am taiat in sferturi)l, porumbul, fasolea verde, dovleacul şi orezul - se gătesc toate împreună aprox. 1/2 ora.Incercati, sa fie egumele fierte. Înainte de a se servi ( în strachini de ceramică), se presară peste fiecare porție pătrunjelul (sau coriandrul) tocat proaspăt.
 Apoi pofta buna am avut ! Ceea ce va doresc si voua !

joi, 3 noiembrie 2011

Pui cu iaurt , piper verde si spaghete de dovlecei

E o reteta inspirata din ce a gatit Antonio Passarelli in  show-ul gastro de la Campionatul de gatit in aer liber (octombrie 2011)
INGREDIENTE :
-2 piepturi de pui
-un borcan mare de iaurt gras sau sana (500 ml)
-2 Lg (linguri) de piper verde
-50 ml coniac
-1 pahar de vin alb sec
-2 catei de usturoi zdrobiti
-2 crengute rozmarin verde tocat
-4 felii de bacon afumat
-sare,piper negru
-2 Lg de amidon
-30 g unt
-rozmarin verde tocat pentru servit

ptr spaghetele de dovlecei:
-1 zucchini sau dovlecel fraged
-1 Lg rozmarin verde tocat
-sare,piper
-ulei de masline
-otet balsamic

MOD DE PREPARARE :

1.Pieptul de pui se taie in bucati mai mari
2.Se amesteca toate ingredientele,mai putin iaurtul si untul si se adauga carnea de pui in ea.Acoperiti cu folie si dati la frigider pentru cel putin 2 ore.Sau de seara pana a doua zi.
3.Topiti untul intr-o cratita,sau tigaie adanca,dupa care adaugati puiul ,rumeniti-l 5 minute apoi adaugati  marinada la foc mediu,cam 20 de minute,sau pana ce puiul este facut.
4.Amestecati sana sau iaurtul cu amidonul, pana se dizolva, apoi adaugati amestecaul peste pui, amestecati continuu si clocotiti usor inca un minut.Dupa ce inchideti focul presarati extra rozmarin verde tocat sau patrunjel

4. Dovlecelul se taie in doua,nu se curata de coaja,dar se curata de seminte daca este cazul,apoi cu ajutorul unei gherute de ras coaja la lamaie,se taie "spaghetele" .In lipsa se poate face salata asta taind felii subtiri,cat e dovlecelul de lung,cu ajutorul cutitului de curatat legume( nu vor mai iesi spaghete dar salata va fi la fel de buna).In rest se procedeaza la fel ca mai jos.E bine sa folositi zucchini,pentru ca are carnea mai ferma.Cu dovlecelul e putin mai laborios.




Asta-i "gheruta "


Dovleceii se presara cu sare,se lasa intr-o strecurtoare, ca sarea sa extraga zeama din dovlecei,cam 20 de minute,apoi se  transfera intr-un castron ,se pipereaza dupa gust si se adauga rozmarin verde tocat ,ulei de masline extravergine (of corse) si otet balsamic,dupa gust.Se amesteca si se gusta si eventual se mai asezoneaza daca este nevoie.N-o sa va vina a crede ce salata buna iese.
Pofta buna!

marți, 1 noiembrie 2011

Tort cu mango si piersici

Iaca fac si eu  torta frumoasa,lauda-ma gura... si nu am pozele intermediare din motivul ce vi l-am spus la postarea anterioara.Am aflat acum cateva minute ca nici nu le voi mai avea,ceea ce m-a enervat si suparat in acelasi timp.Asa ca ele,pozele, vor veni cand voi mai face torta asta.Dar cum mi-a placut am s-o refac poate chiar la sfarsitul saptamanii,cand vine Tudor acasa,noua placandu-ne torturile cu fructe si el n-a apucat sa manance din asta,fiind plecat in Lumea Noua.Este un tort relativ simplu de facut.Imi place aroma lui si contrastul dintre crema dulce si jeleul dulce acrisor.V-am mai spus ca pentru mine nu conteaza prea mult prezentarea,sa fie una decenta insa,cat gustul tortului.M-a uimit sa constat ca pentu unii conteaza mai mult cum arata,desi inlatura decoratiile de zahar ce nu le mananca,decat insusi continutul tortului.Mi-e greu sa inteleg acest mod de comportare gastronomica.Dar sa revenim la oile mele.
later edit : am gasit pozele intermediare, adica a reusit sa le recupereze. Imi cer scuze pentru calitatea lor, dar cu proxima ocazie am sa le inlocuiesc.

INREDIENTE :
- Diametrul formei 22 cm
ptr blat :
 -aprox 36 buc piscoturi
ptr.crema:
-5 oua
-6 foi de gelatina
-250 g zahar
-500 g frisca
-2 lingurite coaja zaharisita de portocala (esentiala )
-esenta de rom (ca sa nu spun 50 ml rom ,ca asa era in reteta mamei)
-2 plicuri zahar vanilat



-2 fructe mango
-1 compot mare de piersici


ptr glazura de jeleu:
-500 ml suc natural de portocale amestecat cu zeama de compot de piersici sau apa
-8 linguri de zahar
-2 plicuri de gelatina Ruf (sau 6 foi de gelatina ),sau 2 plicuri tort gelee de la dr oetker



MOD DE PREPARARE :

-intai preparam crema :
-Crema se face la bain marie:cele 5 oua amestecate cu zaharul si gelatina (inmuiata in prealabil vreo 10 minute in apa ) se incalzesc,amestecand continuu,pana ce se leaga crema si lingura ramane glasata .
-Se adauga coaja de portocale zaharisita,(daca nu aveti,cu o zi inainte ,taiati cu cutitul de legume coaja de la o portocala,numai partea portocalie,taiati-o patratele, amestecati-o cu zahar si lasati-o asa pana a doua zi)iar dupa ce crema s-a racit se adauga frisca batuta , romul,si un fruct de  mango taiat cubulete.

- restul fructelor (celalalt fruct mango si piersicile) se taie cubulete .

-se tapeteaza forma : lateral cu piscoturi intregi ,iar pe fund cu piscoturi taiate jumatati.
Piscoturile se insiropeaza usor cu siropul compotului de piersici.Cele laterale se trec rapid prin sirop,doar o clipa si doar pe partea dinspre interiorul formei.

-odata tapetata forma se toarna crema,

-se adauga un nou rand de piscoturi, se preseaza usor peste crema, apoi se acopera  cu fructele taiate cubulete


-in aceasta faza se prepara glazura de jeleu din sucul de portocale , siropul compotului de piersici sau apa,zahar si gelatina,conform indicatiilor de pe plicul de gelatina.Jeleu racit un minut , se toarna peste fructe
-se da la frigider pentru cateva ore,pana se intareste jeleul si se decoreaza dupa dorinta.
-scoateti inelul detasabil al formei de tort,abia acum la sfarsit.Funda cu care l-am legat este pentru impresia artistica.

Piept de pui cu smantana si coniac


O rețetă simplă, rapidă și aromată,  bună în orice anotimp. Nu durează mai mult de jumătate de oră execuția ei. Dacă nu vă place pieptul de pui, puteți să-l înlocuiți cu pulpe de pui dezosate și fără piele. Sper ca rețeta să fie pe gustul vostru.

INGREDIENTE :

-2 piepturi de pui dezosate sau aproximativ 1 kg de pulpe de pui dezosate
-60 g unt
-1 ceapă tocată
-1/2 tulpină subțire de țelină tocata
-1 lingură făină
-50 ml coniac
-1 1/2 ceașcă supă pui  sau apă (360 ml )
-200 ml smântână de gătit
-sare, piper alb
-fulgi de ardei iute,opțional
-pătrunjel verde tocat

MOD DE PREPARARE :

1.Puiul se taie bucăți, după care se rumenește în jumătate cantitatea de unt și se scoate pe o farfurie

2.Se adaugă în tigaie și restul de unt și se călesc ceapa și tulpina de țelină,apoi se presară cu făină, se amestecă și se gătește 30 de secunde, apoi se adaugă cu grijă coniacul și supa de pui, se lasă să se lege sosul și să se evapore alcoolul

3.Se adaugă smântâna, se amecteca pentru ca să nu se prindă de fundul cratiței

4.Se adaugă bucățile de pui prăjite și se fierb la foc mic împreună cam 4-5 minute,asezonandu-se cu sare și piper alb de preferință, sau de care aveți. La sfârșit se adaugă pătrunjel verde tocat

5.Se servește cu ganitura dorită, în cazul de față piure de cartofi cu ceapă verde și parmezan.


Poftă bună !

sâmbătă, 29 octombrie 2011

Supa crema de conopida

Am ramas datoare cu reteta.V-am spus ca e reteta mamei de supa crema de conopida.Este o reteta care contine si carne de pui.
INGREDIENTE :
-2 spinari de pui
-1 conopida mai mica,de vreo 600 g
-1 morcov mare
-30 g unt (cam o lingura)
-2 tulpini de telina subtiri ,am folosit din cele de la frunzele de telina
-1 ceapa mica
-1 borcan mic de smantana
-2 frunze de dafin
-1/2 lg (lingurita) de cimbru,preferabil verde,daca e uscat,cat luati cu 3 degete
-1/2 legatura de marar tocat
-sare si piper pentru cine doreste sa fie mai picant
-cozi de ceapa verde  sau arpagic,pentru servit
-nucsoara rasa

MOD DE PREPARARE :
-fierbeti spinarile de pui,apoi dezosati-le si puneti carnea de-o parte
-in supa de pui puneti conopida rupta in florete , morcovul feliat ,frunzele de dafin si cimbrul.Daca e nevoie mai adaugati apa,ca legumele sa fie acoperite.Puneti la fiert.Eu am fiert 5 minute la oala cu presiune.Daca folositi oala cu prsiune atentie,ca dupa cele 5 minute sa puneti oala sub apa rece,sa se raceasca si abia dupa ce nu mai iese abur,deschideti capacul.Dar puteti fierbe in oala normala si controlati cand legumele sunt fierte.Cred ca 20 de minute sunt suficiente,in acest din urma caz
-caliti ceapa in unt
-scoateti foile de dafin
-adaugati carnea dezosata, ceapa calita in unt
-zdrobiti totul cu un blender,pentru a face crema,sau pasati dupa metoda dumneavoastra,adaugati smantana ,mararul,sare si piper alb de preferinta,dati un clocot si radeti putina nucsoara.
-serviti cu cozi de ceapa verde sau arpagic.

marți, 25 octombrie 2011

Meniu de week-end ocupat

Ati vazut ca tot week-end-ul am fost pe cararile concursului de gatit.Totusi am mai gatit  cate ceva,ca doar privitul la ce gatesc altii ,,nu ne-a hranit,chit ca avem "cupilul" plecat si el da' pe alte carari.Ce mai tura vura,iaca ce am gatit :

O varianta a oualor a la cocotte,care ne plac foarte tare,dar de data asta cu bacon.Reteta urmeaza.
Minitartele cu legume,pentru care am facut o pasiune,in aceasta forma.Pentru mic dejun,pentru cina,pentru cand simti ca te rontaie un soricel la stomac. Bune!
Supa crema de conopida.Veti vedea si reteta asta a mea,care este de fapt  a mamei,dar am si eu o contributie , ca deh...

O mancarica de pui de inspiratie frantuzeasca,adica un altfel de pui cu smantana.Reteta urmeaza


M-am dat in barci si am facut un tort cu mango si portocale.

luni, 24 octombrie 2011

Campionatul de gatit ziua 3






Cand am ajuns noi, tocmai se termina demonstratia culinara a lui Horia Varlan ,asa ca nu stiu ce sa va povestesc despre ea.
Prima intalnire de gradul 3 a zilei :Horia Varlan si Antonio Passarelli,desi nu cred ca mai era nevoie de vreun comentariu




Ce a gatit Uica Mihai pentru concurs :peste umplut in crusta de sare ,zacusca de pui,legume umplute.
A doua intalnire de gradul 3 a zilei : Radu Popovici

Extraordinarele condimente ale lui Radu ! Cititi aici despre ele .Sunt de fapt niste sosuri dulci iuti de ardei iuti si ingredientele lui secrete.Sunt total naturale,fara nici un fel de conservant sau alte adaosuri chimice.
eu am luat toate cele 3 variante care le are :mai putin iute si mai dulce,mediu iute si iute.
Marcel Iorga  ,al carui blog l-am descoperit abia acum.Dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
Urmeaza cateva poze cu preparatele concurentilor din ultima zi de concurs:


Asta-i un ou realizat din ciocolata ,pe care l-am fotografiat in timp ce conurentii asteptau vizita juriului .Dupa aceea am aflat ca un adevarat roman l-a furat si din pacate juriul nu a mai avut ce juriza. Concurentii erau straini,nu mai stiu daca palestinieni sau evrei,dar nu erau romani.










-standul cu palinca de Bihor a avut mare cautare.

Si ieri s-a batut un record,de cel mai mare ghiveci macelaresc.
Standul somelierilor.Foarte amabili,cu explicatii pertinente.
sabia de sabrat sampania


Colectia de dopuri a somelierilor
Revista Bucataria pentru toti a facut o demonstratie de gatire raw.
Cam astea au fost evenimentele la care am participat eu,pentru prima data.Pot sa spun ca mi-a facut placere "plimbarea"asta.Am invatat multe lucruri noi.Sigur ca am vazut si poticneli ale organizatorilor si participantilor,dar asta nu-i problema mea si imi inchipui ca nu-i usor sa organizezi asa ceva si sa participi in asemenea conditii (de vreme mai ales).Sper ca acest concurs sa evolueze  si noi ,cei  pasionati de  acest domeniu,odata cu el.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...