joi, 3 mai 2012

Tort cu mure si afine

A venit caldura, asa ca un tort cu fructe e numai bun si racoros.

INGREDIENTE :
Am folosit forma cu diametru 22 cm
-3 oua
-60g faina
-60 g zahar
-1 lg praf de copt cu sofran(se poate si simplu)
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
strat 1 :
-1 ceasca de mure,afine(eu am avut congelate)
-1 ceasca de zahar
-1 plic gelatina
-1 sambure tonka ras
crema :
-250 ml frisca
-1/2 ceasca mure
-1/2 ceasca zahar
-250 g mascarpone
-3 foi de gelatina
-1 plic zahar vanilat
jeleu :
-500 ml suc natural de mure si coacaze,sau fructe de padure
-2 plicuri getatina tort gelee
-gustati daca mai este nevoie de zahar
MOD DE PREPARARE :
-se bat albusurile spuma,se adauga zaharul in ploaie,zaharul vanilat, apoi galbenusurile unul cate unul si la sfarsit faina cernuta impreuna cu praful de copt


-se pune in forma tapetata cu pe fund cu hartie de copt si se coace la foc mediu,aprox 20 de minute,sau poana trece proba scobitorii.Se lasa apoi la racit.Dupa ce s-a racit,asezam blatul pe farfuria in care vom servi tortul si-linconjuram cu un inel reglabil pentru torturi.
-ptr startul 1 :




-se fierb fructele impreuna cu zaharul,eventual se completeaza cu suc natural de afine ca sa avem 300 ml lichid
-gelatina se hidrateaza 10 minute in apa rece,apoi se adauga la fructe,se iau fructele de pe foc si se amesteca pana se topeste.Atentie ca temperatura sa nu depaseasca 60 *C!
-Lasam sa se racoreasca si sa se inchege usor,apoi turnam compozitia de fructe peste blatul de tort si dam la rece,eventual la congelator,ca sa se inchege mai repede.
-ptr.crema :
-punem foile de gelatina la hidratat 15 minute
-facem un piure din mure si zahar,il incalzim in bain marie,apoi adaugam foile de gelatina hidratate si amestecam pana se topeste gelatina si lingura ramane glasata,apoi lasam sa se raceasca


-batem frisca,adaugam mascaponele si apoi,putin cate putin amestecul de fructe cu gelatina,apoi adaugam crema obtinuta peste stratul 1 si dam iarasi la rece si lasam sa se intareasca si crema.
ptr.jeleu:
-se dizolva plicurile de gelatina in cateva linguri de suc,apoi se amesteca cu restul sucului si se procedeaza coform indicatiilor de pe plic.


-se toarna,dupa ce s-a racorit,peste crema intarita si se da din nou la rece,pana se intareste jeleul.
-se desface inelul reglabil si se decoreaza dupa preferinta.


Pofta buna!

luni, 30 aprilie 2012

Pui vanatoresc,varianta frantuzeasca

Puiul vanatoresc (poulet chasseur ) este varianta frantuzeasca, a puiului cacciatore ,reteta toscana.Dar veti vedea ca este diferita.Nu stiu de ce se numeste vanatoresc ,n-am aflat.Poate pentru ca vanatorii vaneaza in padure si ciupercile cresc tot in padure.Alta legatura eu n-am gasit.Cine stie,sa spuna.

INGREDIENTE:
-1 kg pulpe superioare de pui,cu os si piele puteti folosi pui intreg,portionat)
-1 Lg (lingura) ulei
-60 g unt
-2 esalote (eu am folosit ceapa obisnuita)
-500 g ciuperci
-1 Lg faina
-125 ml vin alb
-2 Lg coniac
-2 Lg pasta de tomate
-250 ml supa de pui
-1 Lg tarhon
-1 Lg patrunjel
-sare,piper dupa gust

MOD DE PREPARARE:

-incalziti uleiul,adaugati jumatate din cantitatea de unt,lasati-l sa se topeasca ,apoi sotati carnea de pui,pana se rumeneste pe ambele parti.Scoateti-o din tigaie si rezervati-o la cald
-scurgeti excesul de grasime din tigaie sau cratita ,adaugati untul ramas ,apoi ceapa maruntita, o lasati sa se inmoaie,adaugati ciupercile ,acoperiti vasul si gatiti 3 minute.
-adaugati faina si gatiti timp de 1 minut,amestecand constant,apoi adaugati vinul,coniacul,supa,pasta de tomate aduceti la fierbere si adaugati tarhonul.Asezonati cu sare, piper si reduceti focul.
-
-adaugati bucatile de pui ,acoperiti vasul si lasati sa fiarba la foc mic 30 de minute,sau pana carnea este moale si patrunsa.
-serviti presarata cu patrunjel verde tocat si arpagic verde,alaturi de crutoane mari de paine prajite in ulei.Astea am uitat sa le pun in poza.
Pofta buna!

miercuri, 25 aprilie 2012

Tarta cu ceapa caramelizata si branza de capra

A doua reteta din cartea Altetei Sale Regale Principesa Margereta ,pe care am facut-o ,este aceasta tarta cu ceapa confiata si branza.Este grozava,pentru ca puteti folosi reteta de ceapa confiata,s-o conservati in borcane bine inchise la frigider si s-o folositi  la o reteta de pate de ficat de pui,de exemplu,n-am sa spun foie gras,ca sa nu ma spurcati,carne de gasca sau rata,chiar si la porc.Dar veti vedea cum poate fi folosit,este extrem de gustos,asa ca va recomand reteta fara rezerve.Eu am facut tarta in forme individuale de 15 cm diametru.Dar puteti s-o faceti intr-o forma mare.Asta seara am incercat si aluatul foietaj,ca baza de tarta si a fost foarte bun.Atata doar ca dupa ce il coaceti si daca creste si va creste chit ca il intepati cu furculita, il striviti cu mana sau o furculita si abia apoi o umpleti.
INGREDIENTE :
6-8 persoane
Lg  lingura
lg lingurita

ptr blat
-75 g unt moale
-175 g faina
-50 g branza chedar sau alta branza tare,rasa
-2 oua batute
-2-3 Lg de apa
-1 vf de cutit de sare

ptr.umplutura
Daca o faceti in forme individuale asa cum am facut-o eu,socotiti cantitatile pentru o persoana ,tarta avand diametrul de 15 cm
-1 ceapa medie (100 g) /persoana
-50 g branza proapata de capra,sau telemea de oaie /persoana
-1 lg unt/persoana
-2 Lg otet balsamic/persoana
-1/4 lg zahar brun/persoana
-sare,piper dupa gust

MOD DE PREPARARE:

-din ingredientele de blat,amestecati bine si faceti un aluat omogen.Puneti aluatul,invelit cu folie de plastic alimetara,la frigider,timp de 20 de minute.Preincalziti cuptorul la foc mediu,170*C.Aluatul de la frigider,il intindeti pe un blat presarat cu faina,,il intindeti cu sucitorul,imbracati forma sau formele de tarta cu foaia de blat si dati la cuptor pentru 10-15 minute,pana aluatul se aureste usor.Apoi lasam aluatul sa se raceasca.,pana pregatim umplutura de ceapa caramelizata
-Topim untul intro tigaie potrivita,.la foc mic,sa nu se arda,apoi adaugam ceapa taiata solzisori,pana cand se inmoaie, adaugam zaharul brun,amestecand continu.Stigem cu  1-2 linguri de otet balsamic pentru fiecare  ceapa si lasam sa se reduca sosul,eventual putem adauga catreva linguri de apa,daca amestecul este prea uscat ,pana ceapa se glaseaza cu sosul  .Lasam la racit.
-peste blatul copt,asezam ceapa confiata





-apoi presaram branza de capra proaspata,sau de branza de oaie sfaramata,cui nu-i place branza de capra.

-punem tartele la cuptorul preincalzit la 180*C ,pana branza se topeste si se aureste frumos.
-servim tarta calda.

luni, 23 aprilie 2012

Tarta cu lamaie verde, un desert demn de cina regala, la invitatia Electrolux

Dupa o perioada cam neagra prin care am trecut,ati observat lipsa de pe blog, am fost extrem de placut surprinsa cand am primit de la Electrolux invitatia de a participa la o adevarata provocare, care pentru mine este ca o gura de aer.Cina la palatul Elisabeta, in prezenta Altetei Sale Regale Principesa Margareta,organizata de Electrolux ,precedata de schimb de experiente culinare in bucataria palatului.Insasi invitatia ,o consider o mare onoare,fiind o admiratoare si o sustinatoare neconditionata a Maiestatii Sale Regele Mihai,care sunt convinsa ca daca nu ar fi fost alungat a doua oara la inceputul anilor "90,alta ar fi fost situatia Romaniei astazi.Dar asta e alta poveste.O admir si pe Alteta Sa Regala Principesa Margareta,pentru gratia,eleganta si fermitatea cu care a trecut prin viata romaneasca post decembrista.Am auzit de cartea dansei,dar nu am vazut-o.Am citit cu atentie cele 9 retete "provocatoare" si mi-a fost greu sa aleg.Erau toate redactate foarte bine,asa ca lecturarea lor a fost usora.Fiind o iubitoare de lamaie verde,m-am gandit imediat ca tarta de lamaie a regelui SimeonII ,e pe gustul meu asa ca am ales-o.Am facut-o cu lamai verzi si am colorat-o ,pentru ca am vrut sa accentuez culoarea verde,cu ceai japonez matcha.Nu sunt experta la decoratii.Am facut de 2 ori aceasta reteta,pentru ca am avut probleme cu  merengul.Prima data l-am cam ars.Acum stiu cum trebuie facut.E o tarta pe gustul meu,de aceea am insistat.Mai vreau sa spun ca mi-au placut aproape toate retetele si am hotarat sa le fac.Am facut si tarta cu ceapa caramelizata si branza de capra,care este o nebunie.Am sa postez zillele astea reteta,care mi-a placut grozav, sa vedeti cum mi-a iesit.Ceapa aia caramelizata e mai buna decat confit-ul de ceapa caramelizata care ti-o vand  in Franta cu foie gras.Intamplarea a facut ca ieri am avut niste prieteni francezi la masa care au venit cu aceasta combinatie,iar familia mea masculina,a fost incantata ca ceapa "mea"caramelizata dupa reteta principesei, a fost chiar mai buna.Eu i-am servit la desert cu tarta de lamaie .Au fost incantati !
INGREDIENTE :
ptr.blat:
-250 g biscuiti digestivi
-125 g unt
ptr.umplutura:
-4 galbenusuri
-400 ml lapte condensat
-200 ml zeama de lamai verzi
-2 Lg (linguri) ceai matcha sau in lipsa,1 picatura de colorant alimentar verde
-2 Lg amidon de porumb
-coaja rasa de la 3 lamai verzi
ptr.bezea:
-4 albusuri
-200 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingurita cream of  tartar sau o lingurita zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE :

-se amesteca ingredientele pentru crema
-biscuitii se sfarama in blender sau intr-o punga ce se bate cu ciocanul de carne sau sucitorul apoi se amesteca cu untul topit (eu l-am tropit la microunde).Se tapeteaza o forma de tort detasabila cu hartie de copt(asta pentru a scoate mai usor la final tarta din forma),se ung marginile cu unt si se aseaza compozitia de biscuiti,intinzandu-se prin tapotare cu mana.Eventual putin ridicat pe margini.

-peste blat se toarna crema
- albusurile se bat  pana se intaresc apoi adaugam zeama de lamaie sau cream of tartar si zaharul gradual,pana ce rezulata o bezea ferma.Cand ea ramane ferma pe tel,nu mai bateti,pentru ca se distruge proteina din ou.Adaugati bezeaua peste crema ,cu poshul,dupa imaginatie.
-preincalziti cuptorul la 180*C timp de 30 de minute,apoi asezati tarta in cuptor si coaceti aproximativ 34 de minute pana se rumeneste deasupra.Eu cred acum,ca daca nu se rumeste e foarte bun un aparat din acela  de caramelizat cu gaz,pe care eu nu il am.Ca sa evitati insuccesele.
-serviti-o rece,feliata cu ajutorul unui cutit incalzit in apa fierbinte,
-Este o tarta aromata,racoritoare,dulce-acrisoara si fina .Pofta buna!

luni, 9 aprilie 2012

Electrolux duce Passion4Cooking la nivel nationa -Gulii umplute

Iata ca a venit vremea experientei retetelor ardelenesti ,alaturi de Electrolux .In ultimul moment,dar am reusit pana la urma sa particip.S-au acumulat cam multe pe capul meu tocmai acum,dar I"v done,vorba cuiva cunoscut !Am ales reteta asta,gulii umplute,pentru ca guliile sunt o leguma mult folosita in spatiul transilvan.Nu era supa fara gulie,cel putin in Maramures .La piata,zarzavatul de supe,ciorbe,continea si o felie de gulie mare. Mama facea si o mancarica cu gulii si multa smantana si marar,dar regalul erau guliile umplute.Din pacate acum,cand guliile sunt mai mult importate si sunt scumpe nu prea iti mai da mana sa faci acest fel de mancare.
INGREDIENTE :
-6 buc gulii fragede
-300 g carne tocata amestec
-1/2 ceasca orez
-1 ceapa tocata
-3 catei de usturoi zdrobiti
-1lingurita seminte de coriandru macinate
-1 lg cimbru
-2Lg(linguri) smantana
-sare,piper dupa gust
-fulgi de ardei iute dupa gust
-1 l supa de vaca  sau apa fierbinte
-3 Lg pasta de tomate
-100 ml smantana
-1 legatura de marar verde tocata
-2 legaturi patrunjel verde tocat
MOD DE PREPARARE :

-se aleg gulii mai mici si fragede.Se curata de coaja si se scobesc cu o lingurita
-se face umplutura amestecand carnea,orezul ceapa,usturoiul,ierburile,condimentele,cele 2 linguri de smantana, se gusta ,apoi se umplu guliile.Se pune un capacel de gulie deasupra fiecarei gulii.
-se stropeste fundul unui vas cu ulei,se aseaza pulpa scobita a guliilor ,apoi se aseaza guliile.
-se acopera totul cu supa sau apa fierbinte,se pune pasta de tomate si se lasa,cam 1 ora la clocotit usor.Apoi se pune smantana,cei 100 ml si se da la cuptor,pana ce guliile  sunt rumenite si sosul scazut si legat.

se servesc presarate cu patrunjel tocat si smantana !!! Multa!

sâmbătă, 31 martie 2012

Pancakes

Luna asta am avut aventuri cu Provocarea secreta a Amei ,care mi-a repartizat blogul Danutzei :  Vegetarian, gustos si sanatos  . Alesesem intial sa fac focaccia cu ardei,ceapa si emmental .Am si facut-o,ne-a placut asa ca am mancat-o, dar am pierdut pozele.Le-am sters,crezand ca le-am descarcat.Asa ca a trebuie sa aleg altceva ,la repezeala si am facut pancakes,pe care nu le mai facusem niciodata.Reteta aici .Am marit putin cantitatea si am adaugat in plus praf de copt si coaja rasa de lamaie.
INGREDIENTE :
-150 g faina
-1/2 lgt praf de copt
-150 ml lapte (eu am mai adaugat vreo 2 linguri,pentru ca mi s-a parut aluatul prea vartos)
-3 Lg (linguri) zahar brun
-1 ou
-1 vf de cutit de sare
-coaja rasa de la o lamaie

 MOD DE PREPARARE :
-se amesteca faina cu praful de copt si zaharul,apoi se adauga oul si laptele,mixand pana se omogenizeaza
-se prajesc la fel ca si clatitele obisnuite in foarte putin ulei,ata doar ca ele vor fi mai mici si mai groase.Eu am pus  2 linguri de aluat la fiecare clatita
-noi le-am mancat stropite cu sirop de artar sau unse cu dulce de leche.Voi puteti sa le mancati cu ce va place.


Pofta buna !

Ciorba de perisoare acrita cu zeama de varza


De mult nu am mai pus de-o ciorba aici pe blog. Dupa atatea mancaruri...!!! Ca sa ma conformez proiectului cu carne tocata,am facut o ciorba de perisoare.Ce are in plus fata de ce stiti ? menta si merken. Acrita cu zeama de varza, dreasa cu smantana( ca deh Ardealul e cu noi)  si ardeiul iute e dupa gust !!!!

INGREDIENTE :
-500 g carne tocata amestec porc si vita ,sau de care va place
-1/2 ceasca orez
-1 ceapa mare tocata marunt
-3 catei de usturoi zdrobiti
-1 lg (lingurita)menta uscata zdrobita
-1 lg merken,reteta aici (optional)
-1/2 lg cimbru uscat
-sare,piper dupa gust
-un ou
-3 morcovi rasi
-1 pastarnac ras
-1/2 telina mica rasa
-1l zeama de varza (sau bors nu prea acru)
-300 ml smantana de gatit
-2 Lg (linguri) leustean tocat ,de preferinta verde.Eu am folosit uscat,ca inca nu-i momentul
-2 Lg patrunjel verde tocat

MOD DE PREPARARE :
1.Carnea tocata se amesteca cu ceapa tocata, usturoiul, oul, cimbrul, menta si merkenul. Se potriveste de sare si piper.Se formeaza perisoarele.Eu nu calesc ceapa inainte.Nu mi se pare semnificativ pentru gust,asa ca o adaug cum am zis.
2.Legumele maruntite se fierb 5 minute, apoi se adauga perisoarele de carne si se fierb in continuare la foc mic inca 10 de minute,dupa care se aduga zeama de varza sau borsul, smantana si se mai fierb impreuna inca 10 minute.
Gata!!!! Se inchide gocul se adauga leusteanul si patrunjelul. Ardeiul iute e optional!
Mancam cu mare pofta ! Cu salata de ceapa : ceapa rosie frecata cu sare si stropita cu ulei si otet de vin  si evident, ardei iute!
Pofta buna!

duminică, 25 martie 2012

Curry de macrou proaspat (la cuptor)


Cred ca macroul este un peste pe nedrept neglijat.E prima oara cand cumpar macrou proaspat. Pot sa va spun ca mi-a placut.Mult ! S-a potrivit foarte bine gatit cu condimente curry ,asa ca ia sa vedeti ce a iesit :

INGREDIENTE :

lg= lingurita

-4 buc.macrou
-2 cepe tocate
-5 catei de usturoi
-1 lg ghimbir tocat
-1 conserva de rosii decojite
-2 ardei iuti rosii sau fulgi de ardei iuti
-1 ardei rosu taiat cubulete
-3 linguri de curry pentru peste sau curry obisnuit
-1 lg rozmarin
-2 foi de dafin
-2 lamai sau limete,eu am avut lamai
-1 ceasca de vin alb sec
-sare,piper dupa gust

MOD DE PREPARARE :
Mai simplu nu se poate.
-praful curry se amesteca cu 2 linguri de apa,usturoiul zdrobit,ardeii iuti tocati sau fulgii de ardei iute si zeama de la o lamaie,sare,piper,foile de dafin.Se imbraca bine pestii cu aceasta marinata si se pun la rece,acoperiti cu o folie,pentru o ora,cel putin
-intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei se aseaza rondelele de ceapa,conserva de rosii,se scurge marinata si se amesteca cu rosiile,se aseaza pestii deasupra,se taie a doua lamaie in 2 si se aseaza si ea in sos.Se dilueaza cu vin si se de la cuptorul incins la 230* pana ce pestii s-au rumenit .Daca e nevoie,mai completam sosul scazut cu vin.
-servim cu marar verde tocat si felii de lamaie.
Pofta buna!

vineri, 23 martie 2012

Shepherd's pie (placinta pastorului)

Am gasit reteta asta in Secretele bucatariei,sub denumirea de placinta bavareza cu carne.Am gugalit eu, sa vad ca ce si cum,n-am gasit aceasta denumire si reteta,asa ca am redenumit-o,spunandu-i un alt fel de musaca .Am schimbat putin reteta dupa gustul meu si a iesit o mancare foarte gustoasa.
Intretimp,Craita ,mi-a atras atentia ca denumirea mancarii este Shephard's pie (placinta pastorului).Am gugalit iar si am aflat ca asa este.Ba,chiar am aflat ca,etimologic,sheppherd's pie ar trebui sa fie numai cu carne de oaie sau miel, pe cand daca e facuta cu vaca , se numeste cottage pie. Dar pare ca denumirea incetatenita este prima.In general difera condimentele de la o reteta la alta.Am vazut si placinta lui Gordon Ramsey.El foloseste in plus,la carne sos worchester si vin  si rozmarin in loc de busuioc,iar piureul il face cu smantana si galbenusuri de ou.Acuma sa va arat varianta mea :

INGREDIENTE :
Lg=lingura
lg=lingurita

-1 kg carne tocata amestec
-1,5 kg cartofi
-0,5 kg pastarnac
-500 ml lapte
-50 g unt
-1 vf de cutit de nucsoara
-2 cepe mari
-2 morcovi
-2 catei de usturoi
-1 Lg menta uscata
-1 lg cimbru uscat
-1 lg busuioc uscat sau verde
-1 Lg pasta de tomate
-1 cana supa de vita,legume sau apa
-1 ardei iute tocat
-sare,piper dupa gust
-150 g cascaval ras

MOD DE PREPARARE :
-din cartofii si pastarnacul fierti se face un piure cu unt si lapte.Se asezoneaza cu sare si nucsoara
-ceapa,usturoiul,ardeiul iute,morcocul ras se calesc in putin ulei,apoi se adauga carnea si se prajeste pana ce devine sfaramicioasa.Se adauga pasta de tomate si supa,se asezoneaza cu sare ,piper,menta,busuioc,cimbru si se mai gatesc impreuna timp de 3 minute sa se 
-se unge o forma termorezistenta cu unt si se pune carnea
-peste carne se pune piureul si se presara cu cascaval ras 
-se da la cuptorul preincalzit la 180*C timp de 40 de minute,pana ce e frumos rumenita

luni, 19 martie 2012

La multi ani Tudor !!!!!!!!!!

Astazi ,este ziua baiatului meu.
Duminica,adica ieri, petrecere surpriza,(pentru mine),pentru ca initial imi spusese ca serbeaza weekendul viitor,dar sambata am aflat ca si-a chemat cei mai buni prieteni duminica.Asa ca am trecut la furnale, ce puteam sa fac. Sa va arat ce am putut :
-nelipsitele minitarte cu dovlecei

-Melci picanti cu sunca,masline si cascaval
-cosulete cu guacamole

-cosulete cu humus si rosii uscate
-burittos
-prajitura cu cocos si lamaie 
-si evident torta, cu fructe,nes si ciocolata. Cu torta asta mari aventuri am avut.De data asta am facut-o dupa o reteta a Bucatareselor vesele,.Intai de toate n-am fost atenta ,fiind seara tarziu si am gresit blatul,drept care nu mi-a crescut la copt.Asa ca am mai facut unul.Interiorul are un strat de fructe.Eu am folosit zmeura,dar le-am procesat dupa reteta,unde erau mere si pere,deci mai consistente,drept care mi-a iesit un fel de gem,in loc sa ramana fructele intregi,cum as fi vrut.Crema a iesit absolut dementiala (i-am mai adaugat baton de vanilie si sambure tonka) .Si am ajuns la decorat.Am avut o idee,dar nu mi-a iesit.Intai de toate glazura de ciocolata am pus-o prea repede,nu se intarise suficient,apoi am vrut sa ma sparg in figuri de ciocolata si ciocolata mi s-a branzit si alta n-am mai avut,asa ca am improvizat si a iesit ce vedeti.Dar de buna a fost tare buna.
Asa ca : La multi ani,Tudor !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...