miercuri, 6 aprilie 2011

Ciorba de pui a la grec


Nu are nimic deosebit aceasta ciorba in afara de modul in care o dregem.
In mod normal,dupa ce au fiert,legumele se scot din acest tip de ciorba ,ramanand doar carnea si apoi se drege cu smantana ou si lamaie.Eu insa am lasat si legumele de data asta.
Nu va trebuie decat maruntaie sau carne de pui (eu am folosit spinari si aripi)  ,vreo 300-500 g legume (morcov,pastrarnac,telina.ceapa) pe care le punem la fiert dupa ce a fiert de jumatate carnea,lasam sa fiarba la foc mic,potrivim de sare si la sfarsit ,dupa ce inchidem focul,adaugam un borcanel de smatana,amestecat cu un ou batut si zeama de la o lamaie.Pentru aroma , patrunjel tocat.

luni, 4 aprilie 2011

xxx.Instructiuni de deconservare si gatire in vase zepter

 Am sa incerc acum sa va dau cateva instructiuni de utilizare a vaselor zepter,asa cum i-am promis lui Lory  si Andreei.In afara de asta as vrea sa va povestesc si ce am patit eu si cum ajuns sa-mi achizitionez aceste vase.Veti spune ca e reclama,dar daca cititi sper sa va schimbati gandul.la sfarsit va voi spune povestea mea.
Deci sa incepem :

DECONSERVAREA VASELOR

Inainte de a incepe sa le folositi, vasele trebuiesc deconservate ,intrucat ele sunt unse cu un ulei siliconic.Pentru aceasta insa aveti nevoie de detergentul Clensy,tot de la ei.E ieftin,costa doar 2 E si-l puteti achizitiona de la magazinul de prezentare al firmei sau de la agentul de vanzari  care v-a vandut vasele.Detergentul asta seamana cu detergentul Sidol,care exista pe vremuri in magazinele noastre. Nu e nevoie sa-l folositi de fiecare data cand curatati vasul,ci doar din cand in cand,pentru a pastra vasul ca nou.In mod obisnuit se curata cu orice detergent de vase.O sticla din asta de detergent te tine 1 an de zile si mai mult.
Dar sa revenim la deconservare : scufundati fiecare vas , inclusiv capacele(de pe care desurubati butonul termocontrol) in apa fierbinte si le lasati imersate acolo 15 minute.Dupa care scoateti vasul,stergeti-l cu un prosop uscat si se ungeti-l imediat,cat vasul aste inca cald cu detergentul cleansy peste tot si in interior si in exterior.dupa aceasta se lasa pana se usuca detergentul pe vas,cam 15-20 de minute dureaza. Dupa ce s-a uscat detergentul, se freaca cu partea moale a unui burete de vase uscat . La interior,cratitele se pot freca si cu partea verde,mai abraziva a buretelui uscat. Dupa ce s-a frecat insistent,peste tot,(veti observa ca buretele se innegreste) ,se clateste cu apa calda si se sterge cu un servet uscat.

GATIREA

N-am sa va fac teoria constructiei fiecarui vas,dar am sa va spun doar cateva informatii care va vor folosi.
Capacul fiecarui vas este prevazut cu un termocontrol ,ce permite contralarea temperaturii in timpul gatirii.deci in timpul gatirii vasul va sta tot timpul acoperit cu capacul.Zona galbena a termocontrolului este de incalzire,zona verde este cea de gatire sanatoasa,iar cea rosie este zona de evitat,pentru ca este zona de temperatura la care alimentele isi pierd buna parte din proprietatile nutritive.
Ce e extraordinar insa la constructia acestor vase,este ca poti sprijini capacul in manerele vasului,nemai fiind nevoie sa cauti un loc undesa  pui capacul atunci cand umbli la mancare(a doua poza).In plus,manerele vasului nu se incalzesc,deci nu ne frig,atunci cand luam vasul cald de pe foc.
Atunci cand avem de turnat lichid din vas,buza lui e astfel construita incat lichidul nu se prelinge pe vas sau pe alaturi.
Referitor la modul de gatire in vasele acestea si  eu inca descopar tot felul de chestii si nici mie nu mi-au iesit din prima toate cele.Asa ca nu disperati..Pricipiul lor e de gatire la o temperatura in jur de 70 de grade ,temperatura la care multe din calitatile hranei noastre se pastreaza.Ceva gen hrana gatita de strabunicii nostri in cuptoare cladite,de dura o mancare de facut de dimineata pana dupa-amiaza.Puneau oala pe foc dimineata si cand se intorceau de la camp mancarea era gata.Dar ce gust avea mancarea bunicilor noastre! Apoi a aparut aragazul si totul s-a precipitat . Mancare gatita repede, la temperaturi mari,dar din pacate si cu pierderea multor calitati nutritive .Tocmai asta elimina zepter si de aia sunt si scumpe.Gatirea se face rapid,dar din cauza caracteristicilor materialului si mai ales a constructiei lui ,mancarea se gateste la temperatura sub 70 *C.caldura este dirijata ,prin modul in care sunt concepute aceste vase,spre interiorul vasului.Daca puneti pe foc 2 vase,unul zepter si unul obisnuit,o sa constatati apropiind mana de vase ca, vasul obisnuit radiaza in afara mai multa caldura,ceea ce ne deranjeaza mai mult vara,ca sa nu mai spun de economia de energie folosita pentru gatire.
Totul e controlul temperaturii si asta se invata pe masura ce gatesti in ele.
Ce poti sa doresti mai mult,a propos de hrana,decat sa manaci sanatos si gustos cu pastrarea a cat mai multor nutrienti in hrana gatita.


FRIGEREA FARA ULEI: se pune vasul pe focul dat la maxim, cu capac cu tot.Se incinge vasul pana acul termocontrolului ajunge spre sfarsitul zonei galbene(vasul e pregatit ptr frigere cand nu puteti tine degetul pe capac sau daca puneti o picatura de apa in vas,aceasta dispare imediat).
Puneti fripturile condimentate(fara sa fie ude) in vas,puneti capacul si faceti focul la minim.
De regula,la fripturile la gratar trebuie tinute 2 minute pe fiecare parte,.Ele trebuie sa se desprinda usor cand le intoarceti de pe o parte pe alta.in tot acest timp,acul termoconrolului prebuie sa-l mentineti in zona verde,pentru o frigere sanatoasa.
Daca faceti mai multe randuri de fripturi sau mititei ,veti observa ca se face condens pe interiorul capacului .Asa ca daca doriti fripturi rumenite,  stergeti din cand in cand condensul de pe interiorul capacului cu un servet de hartie.
Dupa ce ati terminat de gatit,  turnati imediat o cana de apa in vas,puneti capacul si lasati sa se raceasca vasul asa.Asfel il veti putea spala fara sa frecati,doar cu un burete,chiar daca are arsura pe fund.La nevoie puteti folosi pentru interior un burete de sarma moale.

FIERBEREA FARA APA A LEGUMELOR: aceasta nu este valabila pentru legumele uscate (fasole, linte, mazare deshidratata) . Restul legumelor proaspete se pun in vas(2/3 vasul trebuie sa fie plin cu legume) si se pun pe foc de la inceput ,pana acul termocontrolului intra in zona verde,apoi se da focul la minim.Aveti grija se mentineti acul in zona verde .Daca eventual acul trece in zona rosie, chiar puteti inchide focul pana acul ajunge la jumatatea zonei verzi,dupa care daca este nevoie ii mai dati drumul tot la minim.
Daca avem legume mai putin decat 2/3 din vas,mai adaugam o jumatate de pahar de apa functie de cate legume avem.
Aceasta modalitate de fierbere,in apa proprie continuta de legume,face ca nutrientii sa se pastraze in proportie mult mai mare la produsul finit,decat printr-o fierbere obisnuita.De altfel ,probabil din aceeasi cauza,legumele au un gust mult mai bun.Sa va dau si cateva exemple de cum se pastreaza nutrientii in legumele fierte in apa,in mod obisnuit si cele fierte fara apa,in vas zepter :

Legumele pot fi fierte in aceste vase si in abur.In acest caz se pune apa in cratita, legumele in strecuratoarea zepter cu capacul deasupra,la inceput la foc tare,pana intra acul in zona verde,apoi se da focul la minim.

Ouale de Paste eu le fierb in acest fel, la abur si in felul acesta am mult mai putine oua care se sparg la fierbere.

Mamaliga se face punand o masura de malai si 2 de apa,de la inceput,adica fara sa infierbantam vasul in prealabil.Amestecam dupa care punem capacul.Mai amestecam cand acul intra in zona verde si facem focul mic.
Daca faceti sarmale,sau varza si vreti s-o rumeniti deasupra,puteti baga vasul in cuptor,dar va trebui sa-i desfaceti plasticul de pe dosul manerelor,care este prins cu un surub,pentru ca s-ar putea arde.
Vasele astea sunt grozave si vara,cand e cald si cand poti pregati o masa in 15 minute,fara sa inebunesti de caldura langa aragaz.Pe langa carne se pot pune diverse legume la gratar,care ies super, daca mai pui si ceva ulei de masline si lamaie peste legume cand sunt gata.Sau totul poate fi asezonat cu tot felul de sosuri sanatoase de la cele rosii la cele albe,dar la care folosim iaurt slab in loc de smantana.Puteti astfel induce un mod de viata sanatos familiilor voastre,copiilor,asa cum eu am indus asta lui Tudor,avand grija ca al sa aiba tot ce are nevoie pentru crestere mai putin mult colestrol,eliminand prajirea in ulei. Am reusit cu vasele astea sa gatesc rapid,sanatos si la fel de bun.Sezonarea mancarii conteaza in final,nu-i asa?
Prin urmare ,ca sa va obisnuiti cu vasele faceti execitii de gratar,la care puteti adauga diveste sosuri.adica pana una alta faceti carnea la gratar,iar sosul,care il doriti pregatiti-l separat  .
Pana nu va folositi cratitzile macar pentru gratar,care e cel mai greu din pv al controlului temperaturii,pana atunci nu veti avea curajul de a face alceva.
Am sa fac si alte postari despre frigerea chiftelelor fara ulei in vasele aceste,cum sa faceti tarta cu fructe ,rasturnata,placinta si multe altele.
 tarta raspturnata cu ananas,gatita pe aragaz
 chiftele fripte fara ulei
Acum povestea mea :
Acum  vreo  6  ani eram in vacanta  la mare, la 2 Mai. Ne-am intalnit acolo cu o buna  prietena  ce ne-a invitat  seara la ea in curte, la o saramura de crap.Sotul  meu  e mare amator de peste,dar  saramura nu-i  prea place, pentru ca in sosul ala plutesc  arsuri de gratar si asta ii face rau la stomac  si de regula sosul ala e prea sarat si nici asta nu-I place. O saramura buna  cere ceva tehnica.
 Dar ne-am dus  si nu ne-a parut  rau. Am participat la pregatirea saramurii , care a durat cam 15 minute.A facut-o intr-un griller a marcii sus numite . In acelasi  vas,dupa ce a pus saramura pe un platou, a facut rapid o mamaliguta, care a durat cam 10-15 minute , apoi tot in acelasi gril, a facut o tarta cu piersici ,pret de alte 15-20 de minute( tarta din aceea in care caramelizezi  fructele, torni  aluatul de pandispan peste ele si la sfarsit o rastorni pe farfurie).Toate astea au  durat mai putin de o  ora, cu pregatirea  aluatului si a fructelor cu tot. si au fost gatite toate pe ochiul de aragaz.Rezultatul a fost remarcabil. Nu pot sa va spun ce bunatate a fost saramura  aceea,la fel si  tarta (facuta  pe ochiul de aragaz, nu in cuptor) .
In alta zi ne-a invitat la ea si ne-a dat legume fierte fara apa  (fierb doar in apa proprie, ce o contin ele insele) cu sos tzatziki si friptura de pui  facuta fara frigere in ulei.Peste friptura am pus  ulei de masline.Neprocesat termic  el isi pastreaza calitatile chiar curative.
Am uitat sa va spun ca sotul  meu  sufera de arteriopatie  obliteranta ,are artera  unui  picior infundata 90% , in 3 locuri,drept care avea  dureri  la mers .dupa 20 de metri de mers,trebuia sa se opreasca si sa se odihneasca.Asa ca am decis sa facem o investite in sanatatea noastra si sa cumparam astfel de vase .
Vreau sa va spun ca dupa  9 luni de mancat mancare gatita numai in aceste vase,(mentionz ca medicatia nu i s-a schimbat cu nimic) mergea  un kilometru  fara  sa trebuiasca  sa se opreasca.Asta e o boala grea in care alimentatia are un rol esential. Ca si in alte multe boli de altfel, sau mai corect in mentinerea sanatatii.
Hipocrat, parintele  medicinii spunea:  medicamentul sa-ti fie hrana  si hrana sa-ti fie medicamentul.
Dupa povestea asta,sotul meu avand mai mare mobilitate,in vara, am plecat in Italia ,invitati fiind de o prietena a mea, 3 saptamani cu cratita noastra cu tot,de care nu ma despart in nici un concediu.Eu merg cu cratita si plita cu inductie si nici o carciuma nu face mai buna mancare ca mine.cel putin la marea romaneasca si la posibilitatile noastre financiare.Nu spun ca am incercat ,in concediu fiind si mai mult si tot un rahat,pe romaneste,a fost.Cu o singura exceptie la Mamaia.dar acolo chelnerul,tare simpatic si limbut a facut de altfel diferenta.
Nu stiu daca o sa aveti rabdare sa cititi asa o postare lunga,care nu-mi sta in caracter,da'sa fiti sanatoase si sanatosi cu totii.!

joi, 31 martie 2011

Spanac gratinat

E prima oara cand fac acest fel,dar a iesit gozav si sigur,noua ne-a placut foarte mult.Merita incercat.

INGREDIENTE :
-0,6 kg spanac(eu am folosit spanac congelat)
-4 catei de usturoi
-2 cepe tocate
-250 g telemea rasa
-nucsoara
-sare,piper
-2 cutii de rosii decojite ,cubulete
-busuioc (de preferinta verde)
-cascaval
-120 g sunca sau bacon

MOD DE PREPARARE :

-caliti ceapa si 2 catei de usturoi in putin unt,adaugati spanacul si branza telemea si gatiti 2 minute,amestecand continuu.Inchideti focul si asezonati cu piper si nucsoara.




-amestecati rosiile cu piper,2 catei de usturoi si frunze de busuic tocate,dati un clocot.
-taiati sunca felii subtiri si rumenitio intr-o tigaie antiaderenta,fara nici un adaos de ulei.
-intr-un vas termorezistent,uns cu unt,asezati spanacul,apoi rosiile,sunca si la sfarsit acoperiti cu cascaval ras,sau felii,in asa fel incat sa acoperiti toata compozitia.dati la cuptorul incalzit la foc mediu spre mare,ca la orice gratin.
-cand cascavalul s-a rumenit si s-a topit,e gata.E drept ca la mine s-a rumenit cam tare.

-Puteti servi cu smantana deasupra sau fara .Pofta buna!

vineri, 25 martie 2011

Tort Joffre


Reteta am gasit-o pe internet aici si cu mici corectii si adaugiri a iesit ceea ce vedeti.Seamana foarte tare,crema mai ales, cu reteta mea de tort cu nuca si cacao.

INGREDIENTE:

-8 oua,
-400g zahar
-2 linguri faina
-100ml apa
-100g cacao
-1 pachet unt (200g)
-200g ciocolata
-coaja de lamaie si portocala
-esenta de rom
-optional lichior de portocale (e si mai buna crema)
ptr glazura :
-150 g ciocolata
-50 g unt

MOD DE PREPARARE :
-Se pune la foc mic apa,zaharul si cacaoa.Se racoreste putin,apoi se adauga galbenusurile ,unul cate unul amestecandu-se spre incorporare
-Albusurile batute spuma se amesteca cu 1/3 din crema+2 linguri faina ,in ploaie.

-Se pune la copt 15 min la foc mic fara sa se deschida cuptorul(160*) ,apoi 30 min la foc mijlociu(220*).astia-s timpi estimati, eu am facut-o prima data si am respectat cum zicea la reteta,dar mi s-a ars putin blatul asa ca i-am modificat putin(in reteta zicea 15 minute la foc mic si 40 de minute la foc mare )
-In restul de 2/3 din crema se adauga untul  si ciocolata topita,esenta de rom si se da la rece.Sunt sigura ca daca adaugati si ceva lichior de portocale in crema e si mai buna.
Pe blatul racorit se intimde crema si se da la rece. Am folosit o forma cu diametrul 26 cm ceea ce a fost cam mare (torta a iesit inalta de vreo 3-4 cm),cred ca una cu diametrul 20-22 cm e suficient.
-am acoperit torta cu o glazura de ciocolata (ciocolata topita impreuna cu untul) si am decorat cu moatze de crema pastrate din umplutura.
-dati la rece pentru 24 de ore.
-e o torta foarte satioasa.Putin probabil sa puteti manca mai mult de o felie,doar daca nu mai mancati altceva.Asta-i feliuta voastra ! Pofta buna !

miercuri, 23 martie 2011

Friptura din piept de rata

Pentru friptura asta extraordinara,am urmat indicatiile lui Gordon Ramsey.Atata doar ca eu am marinat putin carnea .A iesit ceva tare bun.Simplu,rapid si extrem de savuros !

INGREDIENTE:
-2 piepturi de rata
-sare,piper
-ptr marinada:
ulei de masline
salvie
usturoi
piper
fulgi de ardei iuti

MOD DE PREPARARE
-iata aici cum face Gordon Ramsey si eu am urmat cum a zis el, a propos de modul de gatire
-crestati pielea ratei intai pe lung apoi pe diagonala sa se faca mici romburi,pentru a permite grasimii sa se topeasca mai usor
- am marinat carnea in ingredientele mentionate de seara pana a doua zi la rece

-se scoate din marinada, se presara cu sare si piper
-se rumenesc piepturile intr-o tigaie antiaderenta, punandu-le de la inceput,in tigaia rece,cu pielea in jos,aprox 5-6 minute,apoi se intorc pe partea carnoasa si se mai tine pana se inchid porii si se rumeneste putin,dupa care se pun  la cuptorul preincalzit la 200 *, pentru 6-8  minute.Eu nu am mai adaugat nimic pe langa carne (vin sau supa).
-grasimea care s-a scurs in  tigaie,la prajit o puteti folosi la prajit cartofii pentru garnitura.,vor fi tare gustosi.

-scoateti din cuptor,lasa-ti sa se odihneasca cateva minute, apoi taiati felii cam de 1 deget in diagonala
-noi am mancat friptura cu piureul meu si sos de merisoare

duminică, 20 martie 2011

Meniu de weekend aniversar

Fiind un week -end cu fitze de sarbatoarea copilului propriu, sarbatorit in famile (ca el s-a sarbatorit in club, cu prietenii lui cei mai apropiati,ca deh,asa-i moda,e drept ca pentru mine a fost mult mai comod). Simplu ,bun,gustos.
Intai slaninuta afumata,cas fermentat,rosii si palica

Rulada cu spanac


-Ciorba de pui a la grecita,vorb prietenei BD

-friptura pept de rata clasica cu cartofi piure mai altfel


-tort joffre
Dupa palinca de inceput,bere,chardonay,feteasca neagra prahova valley si cointreau.
Dupa care ne-am sculat azi la 11,30 dimineata,daca pot sa spun asa.
Retetele urmeaza,nu va impacientati.

sâmbătă, 19 martie 2011

LA MULTI ANI,TUDOR !

21 de salve de sampanie ! pentru baiatul meu.
Sa fii toata viata tanar si fericit ! si sanatos! si norocos! si noi pe langa tine!

vineri, 18 martie 2011

"Bete" de telina cu carnati


Am promis unui prieten ce locuieste acum pe plaiuri tare indepartate o reteta cu bete (tije) de telina.Reteta-i simpla si poate fi folosita garnitura si la alte feluri de carne : snitele, chiftele, gratare.

INGREDIENTE :
-250 g tije de telina
-2 cepe
-3 rosii
-3-4 ramuri de cimbru preferabil proaspat
-200 ml supa de legume
-paprica iute sau dulce,dupa cum vreti
-1 Lg sos worchester
-2 Lg de unt
-sare,piper dupa gust
-4 carnati de care va plac,recomand picanti si afumati

MOD DE PREPARARE :
-taiati tijele de telina in bucati de 1 cm si tocati ceapa
-crestati rosiile in cruce la unul din capete, opariti -le cateva secunde,raciti-le si scoateti-le pielita,dupa care le tocati
-incingeti untul si caliti ceapa si telina ,adaugati cimbrul maruntit si supa de legume,lasa-ti sa dea un clocot si adaugati rosiile maruntite.Sarati,piperati,adaugati paprica si sosul worchester.
-Serviti cu carnati prajiti ,sau cu ce vreti voi.
-fara carne si fara unt, merge ca mancare de post.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...