miercuri, 1 iulie 2020

Tarta cu sparanghel



Dacă tot e sezon de sparanghel, azi am zis să-l gătesc sub forma de tartă. Un aperitiv  foarte gustos, mai ales că am folosit pentru coaja tartei, un aluat cu vin, care este un aluat pentru tarte sărate, care poate fi folosit cu succes și pentru tartele de post. V-am mai spus despre el în postarea Aluat cu vin pentru tarte sarate.

 INGREDIENTE:
 Formă de tartă cu diametru de 26 cm
 Ptr.aluat:
 -100 ml vin alb
 -80 ml ulei
 -300 g făină
 -1/2 linguriță sare
 Ptr.umplutură:
 -un praz
 -15 fire de sparanghel verde
 -4 roșii cherry
 -100 g kaiser sau bacon tăiat cubulețe
 -125 g mozzarella
 -200 g cașcaval ras
 -400 ml smântână lichidă de gătit
 -3 ouă
 -30 g unt
 -un vârf de cuțit de nucșoară
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:

 1.Se pune într-un borcan cu capac vinul, uleiul și sarea și se emulsionează prin agitare.Se amestecă emulsia împreună cu făina și se frământă(fie cu mixerul cu cârlig de frământare, fie cu mâna) până se obține un aluat omogen, care se învelește cu folie și se dă la rece pentru 30 de minute.

 2.Intretimp se prepară umplutura: se bat ouăle și se amestecă cu smântâna.Se adaugă apoi brânzeturile rase, nucșoara,piperul și se omogenizează.Se încinge o tigaie se adaugă untul și se sotează prazul tăiat rondele împreună cu baconul.Se lasă apoi să se răcorească.
 3.Se îndepărtează partea mai lemnoasă a sparanghelului îndoind firul de sparanghel.Tija se va rupe în două.Se păstrează partea cu vârful pentru tartă, iar partea cealaltă se îndepărtează sau se poate folosi la o supă cremă sau sos.Se fierbe apoi sparanghelul în apă clocotită cu sare, timp de 2-3 minute, depinde de grosimea lui,apoi se strecoară și se pune în apă foarte rece pentru a-i opri gătirea.Se rezervă pentru mai târziu.

 4.Se scoate aluatul de la frigider, se întinde la dimensiunea formei și se tapetează forma cu aluat, apoi se mai dă la rece 15 minute. Se scoate apoi și se taie excesul de aluat de pe margini, se înțeapă cu furculița și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 *C, timp de 5 minute.
 Se scoate, se dispune pe fundul tartei prazul și baconul, apoi se toarnă cu grijă amestecul de smântână, ouă și brânză și se pune tarta la loc în cuptor. După 40-45 de minute se scoate tarta din cuptor, se dispun firele de sparanghel sub formă de raze, adâncindu-le în umplutură sau făcându-le loc făcând o incizie în umplutură cu un cuțit. Se dispun de asemenea jumătățile de roșii. Se pune tarta la loc în cuptor pentru 10-15 minute, până ce e frumos rumenită.


 Poftă bună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...