Un tort fin,aromat si dulce-acrisor .Contrastul dintre dulceata si aroma de caramea cu lapte a dulcelui de leche si a cremei de lamaie este extrem de placut .Eu am avut dulce de leche primit din Chile, de la prietenul Catalin,dar el se poate face foarte usor in casa.L-am facut mai demult dupa reteta Liei ,pe care am sa v-o dau la sfarsitul postarii si a iesit foarte bine.
INGREDIENTE :
ptr.blat :
-3 oua
-60g faina
-60 g zahar
-1 lg praf de copt cu sofran(se poate si simplu)
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
strat 1:
-1 ceasca dulce de leche
strat 2:
-3 oua
-200 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat sau o pastaie de vanilie
-100 ml zeama de lamaie
-coaja rasa de la 2 lamai
-4 foi de gelatina
-300 ml frisca
-esenta de rom dupa gust
MOD DE PREPARARE :
blatul :
-se bat albusurile spuma,se adauga zaharul in ploaie,zaharul vanilat, apoi galbenusurile unul cate unul si la sfarsit faina cernuta impreuna cu praful de copt
-se pune in forma tapetata pe fund cu hartie de copt si se coace la foc mediu,aprox 20 de minute,sau pana trece proba scobitorii.Se lasa apoi la racit.Dupa ce s-a racit,asezam blatul pe farfuria in care vom servi tortul ,punem primul de strat,de dulce de leche si-l inconjuram cu un inel reglabil pentru torturi.
crema:
Crema se face la bain marie : cele 3 oua amestecate cu zaharul ,zaharul vanilat,zeama de la o lamaie si gelatina (inmuiata in prealabil vreo 15 minute in apa rece) se fierb,amestecand continuu,pana ce se leaga crema,lingura ramanand glasata
-se adauga coaja rasa de la 2 lamai si se da la rece
-dupa ce s-a racit, se adauga pe rand frisca batuta si romul apoi se pune crema peste stratul de dulce de leche si se da la rece pana se intareste bine crema.
-dupa ce s-a intarit se scoate inelul reglabil si se orneaza dupa preferinta.
Si pentru ca dulce de leche nu se gaseste in Romania,iata o varianta de a-l face in casa,reteta Liei :
Din cantitatile astea va iese cam o cana de dulce de leche (400g)
-1000 ml lapte integral,minim 3,5% grasime
-250 - 300 g zahar
-putina sare
-un varf de cutit bicarbonat de sodiu
Se pun toate ingredinetele intr-o cratita incapatoare si daca se poate antiaderenta.Spun incapatoare,pentru ca intr-o prima faza,amestecul isi va tripla volumul.
Punem pe foc si amestecam mereu pana se dizolva zaharul si incepe sa fiarba,la inceput va fierbe mai violent si isi va tripla volumul.In monentul asta facem focul minim si lasam sa fiarba incet aprox 1.5-2 ore.Dupa aceasta etapa nu mai este necesar sa amestecam.Timpul de fierbere depinde de cat de tare vrem sa se caramelizeze si cat de consistenta vrem sa fie.Trebuie sa tineti seama de faptul ca in momentul in care se raceste, crema se va intari,asa ca ea trebuie sa fie relativ lichida cand terminam fierberea.Puteti face proba cu picatura,exacta ca la dulceata.
Turnati crema obtinuta intr-un borcan cu capac si puteti sa o pastrati la frigider.
Pofta buna!
Super fain si bun.
RăspundețiȘtergereAdor dulce de leche.
Micule,eu cred ca dulce de leche asta creaza dependenta !
RăspundețiȘtergereTrès beaux gâteau, 5/5 pour la presentation!
RăspundețiȘtergereBisous
Geta draga, de la o vreme, bag eu seama, faci numai bunatati, iar cu tortul asta m-ai dat gata, imi place de numa. Nu prea las eu mesaje ca sunt lenesa la scris, dar acum chiar nu m-am putut abtine :)
RăspundețiȘtergerePup, draga de tine!
Foarte frumos tortul tau, Geta draga! Trebuie sa fie si tare gustos si racoritor! Pup si mult spor!
RăspundețiȘtergereEu vad ca tot bagata in priza ai ramas si dupa concurs !!!
RăspundețiȘtergereGata soro, s-a terminat !!!
Oreicum reteta am sa ti-o fur sa fac si eu unul....
Te tzuc !
Beth,c'est important pour moi ci ca vien de vous !merci e grands bisous!
RăspundețiȘtergerePup Gabitza draga si mult talentata !E drept ca am fost inspirata in ultima vreme,pentru ca tortele astea ( ca sa nu sapun corect,torturile acestea)sunt facute dupa imaginatia mea si mai am 2 pe teava.Norocul a fost ca am avut si musafiri care au zis ca s-au regalat cu torturile mele.Dar am ramas in urma cu mancarurile mele,la fel de bine.Ca dulciuri mancam cel mult o data pe saptamana,dar mancare mancam in fiecare zi.Asa ca urmeaza si canelate si croissante si 2 torturi! Dar pe rand !
RăspundețiȘtergereGabrielo,rau imi pare ca n-am cumparat formele de canelate atunci,de la bilancia!ca astea care le-am luast mai ieftin de la ikea si care de fapt au alta forma, nu-s acelasi lucru.Dar uite asa, omul invata!
RăspundețiȘtergereDana draga,ma bucur sa am vesti de la tine ! pupu-te,la fel iti doresc!Am facut o dulceata de ceapa caramelizata super pentru foie gras-ul ala pe care o sa-l mancam noi pana la urma !
RăspundețiȘtergereSidy draga,e drept ca ma deconectez cam greu de concursul ala !2 luni mi-a mancat viata !dar am castigat ceva extraordinar! barbatii mei au gatit niste retete,drept e ca au fost alese de mine .mancarurile,fara pizza si salate,dar au fost facute de barbatii mei dragi si o sa le postez in curand,pentru ca chiar merita sa fie postate,desi unele trebuie refacute pentru a fi puse pe blog.
RăspundețiȘtergereArata atat de bine!Şi mai e si de lamaie. Pe gustul meu.
RăspundețiȘtergereCe bun trebuie sa fie!Weekend minunat!
RăspundețiȘtergereFab@ sunt de acord cu tine,dar pana nu-l incerci ....!!!!
RăspundețiȘtergerehaplea,.chiar e bun,ca altfel nu-l aratam aici.Eu zic ca merita incercat!eu ma gandesc deja la o alta varianta cu lamaie verde,pe care o ador !!!adica imi place de ma ...pe mine!asa ca am in cap o varianta lamaioasa , ciocolatoasa si fructoasa!
RăspundețiȘtergeredar o sa vedeti saptamana viitoare!
RăspundețiȘtergerePansy this cake sounds delicious, I love dulce de leche.
RăspundețiȘtergerePrajitura arata minunat, Pansy, iar combinatia suna foarte-foarte bine, felicitari!
RăspundețiȘtergereufff...iar faci bunatati de ma ia lesinul pe aici...arata bemential
RăspundețiȘtergereMinunat! Si cred ca si super delicios!
RăspundețiȘtergereMultumesc fetelor !V-as servi cu o feliuta!
RăspundețiȘtergeremama, mama! o placere la vedere si la gust un deliciu
RăspundețiȘtergereBestial arata! Cand ma gandesc si la gustul pe care-l are, imi vine sa abandonez cura de slabire!
RăspundețiȘtergereSunt foarte atrasa de dulce de leche si chiar as introduce reteta ta, ca alternativa la cremele torturilor mele, dar nu am curaj. Am incercat sa fac, din lapte condesat , la sticlute, cumparat din Cora si nu mi-a iesit.Trebuie sa avem o discutie pe tema asta, Pansy! :)) Pup!
carmen,lapte condensat la sticlute n-am mai vazut.Peste tot e in cutii de conserva,pentru ca e destul de gros si curge mai greu si cred ca e asa si pentru a putea curata peretii cutiei cu o spatula.Sa nu fi folosit evaporated milk,care e altceva decat condensed milk.Am sa pun zilele astea o reteta de dulce de leche facut din lapte condensat.
RăspundețiȘtergereFrumos,elegant,ca multe dintre torturile tale!
RăspundețiȘtergereO seara minunata!
Ne surprinzi placut de fiecare data:)!!!!!Felicitari:X!!
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata! Cred ca echilibrul intre dulce si acrisor este secretul lui! Ce-as vrea si eu o feliuta!...
RăspundețiȘtergerePansy mon amie, ton gâteau est une merveille. Il est magnifique et doit être délicieux.
RăspundețiȘtergereJe t'en prends une part pour goûter.
A bientôt
Multumesc Janet pentru vorbele magulitoare pentru mine!
RăspundețiȘtergerePai Maria,nu surprizele (placute)sunt sarea si piperul vietii ?!
RăspundețiȘtergereNadji,je t'en offre avec plaisir!
RăspundețiȘtergereO combinatie minunata.
RăspundețiȘtergerePup cu drag!
Hola ..feliz día de la madre...estupenda torta luce exquisita adoro el dulce de leche abrazo,hugs,hugs.
RăspundețiȘtergereCe frumusete!
RăspundețiȘtergereViu si io la spartul targului .:)
RăspundețiȘtergereMama ce bine arata !
Pup panseluta .
Buna seara.De ce trbuie bicarbonat de sodiu?
RăspundețiȘtergereAnonimule sau anonimo,nu am facut chimie alimentara,asa ca nu stiu sa-ti raspund la intrebare.Banuiesc ca are un efect barbotarea care se produce prin adaugarea bicarbonatului.
RăspundețiȘtergere