vineri, 11 mai 2012

Tort cu dulce de leche si lamaie

Un tort fin,aromat si dulce-acrisor  .Contrastul dintre dulceata si aroma de caramea cu lapte a dulcelui de leche si a cremei de lamaie este  extrem de placut .Eu am avut dulce de leche primit din Chile, de la prietenul Catalin,dar el se poate face foarte usor in casa.L-am facut mai demult dupa reteta Liei ,pe care am sa v-o dau la sfarsitul postarii si a iesit foarte bine.

INGREDIENTE :
ptr.blat :
-3 oua
-60g faina
-60 g zahar
-1 lg praf de copt cu sofran(se poate si simplu)
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
strat 1:
-1 ceasca dulce de leche
strat 2:
-3 oua
-200 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat sau o pastaie de vanilie
-100 ml zeama de lamaie
-coaja rasa de la 2 lamai
-4 foi de gelatina
-300 ml frisca
-esenta de rom dupa gust


MOD DE PREPARARE :
blatul :
-se bat albusurile spuma,se adauga zaharul in ploaie,zaharul vanilat, apoi galbenusurile unul cate unul si la sfarsit faina cernuta impreuna cu praful de copt
-se pune in forma tapetata  pe fund cu hartie de copt si se coace la foc mediu,aprox 20 de minute,sau pana trece proba scobitorii.Se lasa apoi la racit.Dupa ce s-a racit,asezam blatul pe farfuria in care vom servi tortul ,punem primul de strat,de dulce de leche si-l inconjuram cu un inel reglabil pentru torturi.
crema:
Crema se face la bain marie : cele 3 oua amestecate cu zaharul ,zaharul vanilat,zeama de la o lamaie si gelatina (inmuiata in prealabil vreo 15 minute in apa rece) se fierb,amestecand continuu,pana ce se leaga crema,lingura ramanand glasata 
-se adauga coaja rasa de la 2 lamai si se da la rece
-dupa ce s-a racit, se adauga pe rand frisca batuta si romul apoi se pune crema peste stratul de dulce de leche si se da la rece pana se intareste bine crema.
-dupa ce s-a intarit se scoate inelul reglabil si se orneaza dupa preferinta.
Si pentru ca dulce de leche nu se gaseste in Romania,iata o varianta de a-l face in casa,reteta Liei :
Din cantitatile astea va iese cam o cana de dulce de leche (400g)
-1000 ml lapte integral,minim 3,5% grasime
-250 - 300 g zahar
-putina sare
-un varf de cutit bicarbonat de sodiu
Se pun toate ingredinetele intr-o cratita incapatoare si daca se poate antiaderenta.Spun incapatoare,pentru ca intr-o prima faza,amestecul isi va tripla volumul.
Punem pe foc si amestecam mereu pana se dizolva zaharul si incepe sa fiarba,la inceput va fierbe mai violent si isi va tripla volumul.In monentul asta facem focul minim si lasam sa fiarba incet aprox 1.5-2 ore.Dupa aceasta etapa nu mai este necesar sa amestecam.Timpul de fierbere depinde de cat de tare vrem sa se caramelizeze si cat de consistenta vrem sa fie.Trebuie sa tineti seama de faptul ca in momentul in care se raceste, crema se va intari,asa ca ea trebuie sa fie relativ lichida cand terminam fierberea.Puteti face proba cu picatura,exacta ca la dulceata.
Turnati crema obtinuta intr-un borcan cu capac si puteti sa o pastrati la frigider.




Pofta buna!

37 de comentarii:

  1. Super fain si bun.
    Ador dulce de leche.

    RăspundețiȘtergere
  2. Micule,eu cred ca dulce de leche asta creaza dependenta !

    RăspundețiȘtergere
  3. Très beaux gâteau, 5/5 pour la presentation!

    Bisous

    RăspundețiȘtergere
  4. Geta draga, de la o vreme, bag eu seama, faci numai bunatati, iar cu tortul asta m-ai dat gata, imi place de numa. Nu prea las eu mesaje ca sunt lenesa la scris, dar acum chiar nu m-am putut abtine :)
    Pup, draga de tine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos tortul tau, Geta draga! Trebuie sa fie si tare gustos si racoritor! Pup si mult spor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu vad ca tot bagata in priza ai ramas si dupa concurs !!!
    Gata soro, s-a terminat !!!
    Oreicum reteta am sa ti-o fur sa fac si eu unul....
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  7. Beth,c'est important pour moi ci ca vien de vous !merci e grands bisous!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pup Gabitza draga si mult talentata !E drept ca am fost inspirata in ultima vreme,pentru ca tortele astea ( ca sa nu sapun corect,torturile acestea)sunt facute dupa imaginatia mea si mai am 2 pe teava.Norocul a fost ca am avut si musafiri care au zis ca s-au regalat cu torturile mele.Dar am ramas in urma cu mancarurile mele,la fel de bine.Ca dulciuri mancam cel mult o data pe saptamana,dar mancare mancam in fiecare zi.Asa ca urmeaza si canelate si croissante si 2 torturi! Dar pe rand !

    RăspundețiȘtergere
  9. Gabrielo,rau imi pare ca n-am cumparat formele de canelate atunci,de la bilancia!ca astea care le-am luast mai ieftin de la ikea si care de fapt au alta forma, nu-s acelasi lucru.Dar uite asa, omul invata!

    RăspundețiȘtergere
  10. Dana draga,ma bucur sa am vesti de la tine ! pupu-te,la fel iti doresc!Am facut o dulceata de ceapa caramelizata super pentru foie gras-ul ala pe care o sa-l mancam noi pana la urma !

    RăspundețiȘtergere
  11. Sidy draga,e drept ca ma deconectez cam greu de concursul ala !2 luni mi-a mancat viata !dar am castigat ceva extraordinar! barbatii mei au gatit niste retete,drept e ca au fost alese de mine .mancarurile,fara pizza si salate,dar au fost facute de barbatii mei dragi si o sa le postez in curand,pentru ca chiar merita sa fie postate,desi unele trebuie refacute pentru a fi puse pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata atat de bine!Şi mai e si de lamaie. Pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce bun trebuie sa fie!Weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  14. Fab@ sunt de acord cu tine,dar pana nu-l incerci ....!!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. haplea,.chiar e bun,ca altfel nu-l aratam aici.Eu zic ca merita incercat!eu ma gandesc deja la o alta varianta cu lamaie verde,pe care o ador !!!adica imi place de ma ...pe mine!asa ca am in cap o varianta lamaioasa , ciocolatoasa si fructoasa!

    RăspundețiȘtergere
  16. dar o sa vedeti saptamana viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  17. Pansy this cake sounds delicious, I love dulce de leche.

    RăspundețiȘtergere
  18. Prajitura arata minunat, Pansy, iar combinatia suna foarte-foarte bine, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  19. ufff...iar faci bunatati de ma ia lesinul pe aici...arata bemential

    RăspundețiȘtergere
  20. Minunat! Si cred ca si super delicios!

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc fetelor !V-as servi cu o feliuta!

    RăspundețiȘtergere
  22. mama, mama! o placere la vedere si la gust un deliciu

    RăspundețiȘtergere
  23. Bestial arata! Cand ma gandesc si la gustul pe care-l are, imi vine sa abandonez cura de slabire!
    Sunt foarte atrasa de dulce de leche si chiar as introduce reteta ta, ca alternativa la cremele torturilor mele, dar nu am curaj. Am incercat sa fac, din lapte condesat , la sticlute, cumparat din Cora si nu mi-a iesit.Trebuie sa avem o discutie pe tema asta, Pansy! :)) Pup!

    RăspundețiȘtergere
  24. carmen,lapte condensat la sticlute n-am mai vazut.Peste tot e in cutii de conserva,pentru ca e destul de gros si curge mai greu si cred ca e asa si pentru a putea curata peretii cutiei cu o spatula.Sa nu fi folosit evaporated milk,care e altceva decat condensed milk.Am sa pun zilele astea o reteta de dulce de leche facut din lapte condensat.

    RăspundețiȘtergere
  25. Frumos,elegant,ca multe dintre torturile tale!
    O seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  26. Ne surprinzi placut de fiecare data:)!!!!!Felicitari:X!!

    RăspundețiȘtergere
  27. Foarte bine arata! Cred ca echilibrul intre dulce si acrisor este secretul lui! Ce-as vrea si eu o feliuta!...

    RăspundețiȘtergere
  28. Pansy mon amie, ton gâteau est une merveille. Il est magnifique et doit être délicieux.
    Je t'en prends une part pour goûter.
    A bientôt

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumesc Janet pentru vorbele magulitoare pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
  30. Pai Maria,nu surprizele (placute)sunt sarea si piperul vietii ?!

    RăspundețiȘtergere
  31. Nadji,je t'en offre avec plaisir!

    RăspundețiȘtergere
  32. Hola ..feliz día de la madre...estupenda torta luce exquisita adoro el dulce de leche abrazo,hugs,hugs.

    RăspundețiȘtergere
  33. Viu si io la spartul targului .:)
    Mama ce bine arata !
    Pup panseluta .

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna seara.De ce trbuie bicarbonat de sodiu?

    RăspundețiȘtergere
  35. Anonimule sau anonimo,nu am facut chimie alimentara,asa ca nu stiu sa-ti raspund la intrebare.Banuiesc ca are un efect barbotarea care se produce prin adaugarea bicarbonatului.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...