Ciorba rădăuțeană fără dubiu este o ciorbă românească, creată de o doamnă maestru în artă culinara, Cornelia Dumitrescu, și este o replică a celebrei ciorbe de burtă, dar
în varianta cu pui sau curcan. Dânsa povestește că a mâncat prima oară ciorbă de burtă în ani '70, în sudul țării și ajunsă acasă a pregătit-o și ea. Dar cum familia nu era fană burtă, ciorba nu a avut un succes prea mare, așa că i-a venit ideea de a înlocui burta de vită cu carne de curcan sau pui, adică cu ce avea omul prin bătătură și succesul a fost peste măsură. Ingredientele ciorbei le-a făcut cunoscute, dar cantitățile sunt un secret bine păstrat.Eu am văzut un reportaj de televiziune cu dânsa, chiar pregătea această ciorbă, așa că am făcut ce făcea și ea, având însă în cap și felul în care se gătește ciorba de burtă. Singurul ingredient menționat de ea pe care nu l-am folosit, a fost făina la îngroșarea ciorbei, mi s-a părut că pielea și oasele cărnii folosite și-au făcut datoria de a îngroșa ciorba.
INGREDIENTE:
-2 piepturi de pui cu
os și piele
-o pulpă de pui cu os
și piele sau 2 spinări de pui
-2 morcovi
-un păstârnac
-o rădăcină de
pătrunjel
-o felie de țelină
-o ceapă întreagă
-o foaie de dafin
-10 boabe de piper
-300 ml smântână de
gătit
-2 gălbenușuri
-50 ml oțet sau după
gust
-4 căței mari de
usturoi
-sare, piper
-2 linguri de
leuștean verde tocat
-2 linguri de
pătrunjel verde tocat
MOD DE PREPARARE:
1.Se pune la fiert în
apă rece toată carnea de pui. Când e nevoie se spumuieste. Se fierbe la foc mic
15 minute.
2.Intretimp se curăță
legumele, se spală și se taie în bucăți mari, pentru a fi recuperate ușor mai
târziu. Se adaugă în oala cu carne și se fierb împreună până ce carnea se
desprinde de pe os, aproximativ 20-25 de minute.
3.Se scoate carnea,
se lasă să se răcorească pentru a putea fi manevrată, apoi i se scot pielea și
oasele, iar carnea se toacă fâșii.
4.Ciorba se
strecoară, apoi zeama obținută se pune la loc în oală, se adaugă carnea
feliată, și se mai dă în clocot și se fierbe la foc mic încă 5 minute.
5. Intretimp
gălbenușurile se bat într-un bol, cu telul, împreună cu smântâna, apoi se
adaugă gradual un polonic de supă fierbinte, amestecând după fiecare adăugare.
Se închide focul la ciorbă, se lasă ciorba să se răcorească 5 minute, apoi se
adaugă smântâna cu ouăle, amestecând continu. Se adaugă apoi oțetul, gradual
(gustați ca să fie acră după gustul vostru) și usturoiul zdrobit în zdrobitorul
de usturoi.
6.Se servește
presărată cu pătrunjel verde tocat, ardei iute, smântână și mujdei de usturoi
pentru cine mai dorește.
Poftă bună !
Notă: Când adăugați
carnea puteți adaugă și morcovul tăiat cubulețe, pentru culoare. In rețeta originală
însă , acest adaos nu există. Legumele rămase le puteți folosi într-o salată
sau garnitură.
Poftă bună !
La inceput, nu cunosteam diferenta intre ciorba radauteana si cea de burta. Adevarul este ca intre cele doua exista o diferenta enorma, burta fiind mai greu de agreeat si din pricina mirosului, de catre multi dintre noi.
RăspundețiȘtergereGustoasa reteta!
Ai dreptate, unii nu agreaza ciorba de burta, asa ca ciorba asta e un inlocuitor delicios.
ȘtergereAseara am facut aceasta reteta (am pus mai mult usturo) si a facut ravagii la mine in bucatarie! Cred ca deja s-a mancat jumatate de oala.
RăspundețiȘtergerePerfect ! Bravo si sa va fie de bine !
Ștergere